mosu20 Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Nu de situatiile acestea vorbeam ci, stricto-senso de cel care ia o chestie declasata de armata, sri, mi, etc si pe urma o scoate la vinzare. Unele nu au fost folosite niciodata, au vaselina ruseasca pe ele. Faptul ca preturile merg spre piata de dincolo de girla, nu mi se pare cea mai mare belea. Pina la urma lucrurile se regleaza. Si dupa ce trece valul ramine ce este stabil, asa cum este normal. Este vorba, totusi, de o piata limitata si inundata cu tot felul de troace iar cultul bricolajului nu este inca prea dezvoltat. Am vazut si faptul ca se orienteaza si audiofilii catre lampile de RF. GU50 devine o moda printre ei dar nu cred in cresterea exagerata a pretului. Si asta este o piata limitata si, mai ales, se va stinge si focul acesta dupa ce vor incepe sa curga facturile la curent, hi. Gu50 ramine o lampa accesibila saracului si un PA cu 2 GU50 este relativ accesibil si din pnct de vedere financiar si din punct de vedere constructiv. Pina la urma ne intindem cit ne este plapuma. chiar adineaori ascultam niste rusi la sueta si, din cite am inteles tocmai lampi discutau. Este o preocupare generala, vad. Ceva rezerve am si eu dar nimic exagerat. Cit sa folosesc pentru uzul curent exista dar deocamdata nu am antena asa ca nu ma ingrijorez ca se vor termina.Sincer, dupa ce am inceput discutia aceasta am scotocit dupa ceeace pusesem deoparte pentru QRO-ul viitor si vad ca ar mai trebui sa fac filtrul PI si sa ma apuc de tras la pila pentru sasiu. Sa vad cind ma apuca vrednicia.... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Eu rezolv destul de usor problema sasiului, folosesc aproape exclusiv carcase vechi de calculator. In ceea ce priveste filtrul pi, eu folosesc intotdeauna metoda de calcul a lui PA0FRI. Mult succes! Link spre comentariu
mosu20 Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Multumesc, chiar am nevoie. Proiectul a fost inceput dupa o schema a lui YO8AKA publicata in RR 1/95 dar am avut curiozitatea sa refac calculele si au rezultat diferenta destul de mari asa ca a trebuit sa incep sa adun alte componente si intre timp am abandonat proiectul din motive de sanatate. Acum as vrea sa il finalizez. Referitor la carcasem mi se pare o idee buna folositea troacelor de la calculatoare. Pe la mine mai este o anumita cantitate de tabla de aluminiu de 2mm si de 2,5 de pe vremea cind ALRO avea magazin la poarta asa ca as mai avea cu ce sa ma incropesc deocamdata. Imi pare rau ca nu am luat si cornier de aluminiu dar cine s-a gindit vreodata ca vom abandona economia cu atita voiosie? Oricum, inainte de a ma apuca sa croiesc sasiul va trebui sa rebobinez un transformator de retea deoarece a fost facut asa cum eu nu l-as face. In rest ar cam merge sa folosesc ce este pe aici. Daca pot ajuta cu ceva, puteti sa imi spuneti si sunt disponibil, functie de ce este prin cutiile cu maimute si pe balcon. OK, spor la munca si multa sanatate, deocamdata. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Dupa calculul filtrului pi urmeaza acordul.O buna metoda, daca ai un generator de RF este sa`l cuplezi pe iesire iar in loc de tub sa pui o rezistenta echivalenta .Pe rezistenta aia de citiva Kohm , asa cum rezulta din calculul tubului final pui osciloscopul , daca se poate si cu sonda divizoare.Apoi incepi acordul .Bineinteles la inceput fara soc , apoi cu el si vezi ce se intimpla pe acolo....Grig Link spre comentariu
mosu20 Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Multumesc pentru sugestie, nu am folosit pina acum aceasta metoda de verificare. Pare un pic cu fundul in sus dar mi se pare o solutie relativ comoda. Cred ca ar merge (imi dau si eu cu parerea) si cu generatorul conectat pe rezistenta echivalenta a tubului si masurat la iesire pe o rezistenta de sarcina neinductiva 50 ohmi la iesire. Generatorul pe care il am scoate 1Vef/50 ohmi si cred ca va face fata. Mai vedem, sa ajung acolo. Nu are rost sa pun caruta inaintea cailor. Deocamdata ma straduiesc sa fac o alimentare cit mai sanatoasa.Cred ca experienta va fi interesanta, nu am lucrat la puteri mai mari de 100w si nici cu tensiuni peste 1100V. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Bineinteles ca merge si cu generatorul dinspre anod daca`l pui in serie cu rezistenta echivalenta a tubului.Dezavantajul este ca spre deosebire de cuplarea dinspre antena a gen. obtii o tensiune de masura mai mica.Proportionalitatea e data de radicalul raportului dintre rezistenta de iesire si cea de intrare.Deci raportul e subunitar.La cuplarea gen pe iesirea pi, daca ai o sarcina a tubului de 2Kohm rezulta o tensiune de aprox 6,3Veff in cazul in care ai generator de 1Veff/50ohm.Metoda e utila deoarece vezi la rece se se intimpla cu tot circuitul de putere si mai ales ce manifestari da nenorocitul ala de soc cind il cuplezi .Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 La mine lucrurile merg in urmatarele etape etape:1. Calculez inductantele si capacitatile pentru fiecare banda2. pun condensatorii aprox. la valorile calculate3. Masor cu un L-C-metru aproximativ pozitia prizei pe bobina si o fixez cu un crocodil4. pun intre anodul tubului si masa (cu tubul cuplat si socul montat) o rezistenta egala cu impedanta calculata a tubului5. pun un analizor de antena la iesirea amplificatorului.6. tatonez fin pozitia prizei pe bobina si pozitiile cond. ca sa am pe analizorul de antena 50 ohmi si swr 1:1Metoda da rezultate excelente. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Foarte bun si modelul ala .Cel mai bine si rapid mergea insa cind era disponibil wobulatorul .Pus in iesire , detectorul de inalta impedanta pe rezistenta de sarcina simulata a anodului iar pe iesire cuplorul directional.......O trasa cu caracteristica de amplitudine a filtrului , cealalta cu VSWR pe iesire.Marea problema e ca acolo chiar e nevoie de scule .Grig Link spre comentariu
mosu20 Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Sunt absolut de acord cu faptul ca pentru operativitate si acuratetea masuratorilor sunt necesare destule scule dedicate. Daca as fi asteptat sa ma dotez cu asa ceva atunci nu as mai fi facut nimic. Eu am folosit o rezistenta de sarcina, un reflectometru si. bineinteles, finalul respectiv. Am facut un acord brut cu grip-ul si pe urma am luat-o la bibilit. Chestia este ca dipa ce am obtinut RUS1/1 pe sarcina a fost foarte usor sa imi pun la punct si antena. Dupa mai mult de 40 de ani de amatorism nu pot spune ca am toate sculele necesare chiar daca am construit mereu cite ceva. Asta este... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2013 Partajează Postat August 30, 2013 Stai linisit, cam asa am inceput toti un final.Pina la 100-200w nu`i problema asa mare , de pe la 500w e mai scirtara treaba , se mai lasa cu flame , si alte marafeturi daca incepi prea entuziast reglajele.Mai ales daca ai si anodica mare.Oricum treaba aia cu generatorul e buna, e rapida,mai precisa decit grid-ul si te scapa de tot felul de incertitudini.Grig Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 1, 2013 Partajează Postat Septembrie 1, 2013 Este cumva o recomandare " cosmetizata " ca sa trecem la Next Level , adica indestructibila GU81 sau similare ? Parca vad ca devine si asta " audiofila " peste noapte ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 2, 2013 Partajează Postat Septembrie 2, 2013 Victor, tu esti unul din cei mai ferventi sustinatori ai acestei audiofilii, sa nu ne ascundem dupa deget! Din fericire insa, prea tarziu! Am deja stoc. In ceea ce il priveste pe GU-81M, pot sa iti confirm ca in Vostok e o bijuterie, 1KW e o joaca pentru el. Voi pune si poze la un moment dat, in topicul corespunzator GU-81. Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 2, 2013 Partajează Postat Septembrie 2, 2013 Ce nu se stie de ferventi este faptul ca vintul acesta cu tuburi GU in audio a batut icepind cu anii '70 dar s-a dovedit ca este vorba doar de pierdere de timp. Odata cu disparitia celor care s-au convins ca raportul efort-pret-calitate nu justifica folosirea acestor tuburi probabil ca cineva a descoperit prin notitele aruncate de inaintasi ideile vinturate acum. Daca ar fi fost aceasta o solutie-minune ma intreb cum naiba au fost toti atit de fraieri incit sa investeasca in cercetare pentru a perfectiona tuburile dedicate. Este si acesta un vint pe care se usmesc sa il sufle cei care au prin sertare tuburile aruncare de ''reformata'' noastra armata si pe care doresc un pret cit mai mare. Din pacate pentru ei exista inca destui oameni cu capul pe umeri asa ca vintoasa dorita este mai mult un fis. La fel, reluarea cercetarii in domeniul semiconductorilor cu germaniu va fi o alta chestie care va diminua avintul comercial al celor ce incearca sa profite de naivitatea unora. Sa fim seriosi, folosirea tuburilor de RF nu este ceeace parte a fi iar rezultatele nu justifica costurile. Cel mai bine le sta in QRO-uri, hi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 2, 2013 Partajează Postat Septembrie 2, 2013 Ce nu se stie de ferventi este faptul ca vintul acesta cu tuburi GU in audio a batut icepind cu anii '70 dar s-a dovedit ca este vorba doar de pierdere de timp. Odata cu disparitia celor care s-au convins ca raportul efort-pret-calitate nu justifica folosirea acestor tuburi probabil ca cineva a descoperit prin notitele aruncate de inaintasi ideile vinturate acum. Daca ar fi fost aceasta o solutie-minune ma intreb cum naiba au fost toti atit de fraieri incit sa investeasca in cercetare pentru a perfectiona tuburile dedicate. Este si acesta un vint pe care se usmesc sa il sufle cei care au prin sertare tuburile aruncare de ''reformata'' noastra armata si pe care doresc un pret cit mai mare. Din pacate pentru ei exista inca destui oameni cu capul pe umeri asa ca vintoasa dorita este mai mult un fis. La fel, reluarea cercetarii in domeniul semiconductorilor cu germaniu va fi o alta chestie care va diminua avintul comercial al celor ce incearca sa profite de naivitatea unora. Sa fim seriosi, folosirea tuburilor de RF nu este ceeace parte a fi iar rezultatele nu justifica costurile. Cel mai bine le sta in QRO-uri, hi.Asa este...cercetarea merge numai inainte,e bine sa construiesti cu piesele perioadei tale,nu isi au rostul nostalgiile! Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 3, 2013 Partajează Postat Septembrie 3, 2013 Nostalgie?Nu e vorba de nostalgie aici...poate de audiofilie, profitori si/sau idioti.Construirea unui etaj final RF cu GU50 nu se incadreaza la vechi, nostalgie sau frustrari(frustrati) cum ne denumea cineva pe forum. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum