Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator liniar 2 x GU50

maxxim33

Postări Recomandate

Vizitator bogdanval

Ok! asa ma gindeam si eu sa fac adaptarea cu FT-ul... ~10V la Rx zici... masurat fata de masa generala (radiatorul din spate) sa pinul "GND" de pe mufa ? Liniarul nu a mai functionat cam de pe la sfisitul anilor '90, condensatorii sint buni, alimentare cu traf de "Rubin" si chiar l-am testat cu statia HM la care a fost "atasat" numai ca am impresia ca statia sigur nu merge bine in 7M (acolo am testat ca nu am alta antena.... :d) adica nu-i functioneaza finalul cum trebuie.... Pina la urma cred ca o sa incerc un final cu IRF510-530... parca am vazut topicuri pe aici... trebuie sa ma uit...

Link spre comentariu
Vizitator bogdanval

Am verificat... nu are tensiune... eu il folosesc pe sursa externa ca acumulatorul este terminat. In schimb, cu aparatul de masura pus pe continuitate, in emisie "da" la masa... asa ca... am gasit niste surse de inspiratieIntre timp m-am hotarit la un final cu IRF... dar pina la el trebuie sa-mi fac alte instrumente... (imperios necesare) :d

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Buna seara!

M-am apucat de realizarea unui amplificator cu un singur gu50 pentru transceiverul meu BITX.

Am prins componentele in cutie,am calculat filtrul pi,toate bune si frumoase.

Dar...stiu..eu mereu sunt cu intrebarile stupide.

M-am lovit de o chestie.

Schema abordata,grilele la masa,tranzistor in catod.

Boon,acum apare problema.

In unele scheme,toate grilele sunt la masa.

In unele scheme grila 1 este negativata la receptie,inteleg pentru ce.

Problema mea este ca in unele scheme grila 2 este polarizata printr-un rezistor cu 250v.

Care este varianta corecta??

Atasez link-uri pentru referinta.

http://www.radioamator.ru/SHEMI/KViUKV/ ... gu50_1.jpg

http://sneghana89.moy.su/_fr/1/6610666.gif

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... ZLWixW3yxd

Link spre comentariu

Cea cu toate grilele la masa simuleaza o trioda .E schema clasica si in conditiile date acolo merge dar trebuie ceva putere.Se pare ca ai nevoie de 15-20W pentru 150W util cu tuburile la 1Kv.Cea cu tranzistor in catod si cu tensiune pe ecran e o varianta de montaj cascod.E sensibila si merge bine daca nu ai putere .Curentul de repaus il reglezi din polarizarea tranzistorului.Am avut asaceva dar cu 2 buc de EL81 si cu BD139 in catod, 2N3375 a decedat la reglaje si am constatat ca era suficient de bun BD pina`n 40m.Grig

Link spre comentariu

Nu stiu daca chiar este cea mai buna solutie atacul in catod. Chiar daca este mai greu de realizat atacul pe grila ramine cea mai sanatoasa solutie. Cu 1 W se pot scoate comod 80w in benzile inferioare si cca 50W in benzile superioare. Drept este ca nu prea mai este la moda sa lucrezi sub 500-800w dar cred ca radioamatorismul inseamna mult mai mult decit scandal in banda asa ca varianta cu un GU50 atacat in grila este o varianta viabila.

Link spre comentariu

Nu stiu daca chiar este cea mai buna solutie atacul in catod. Chiar daca este mai greu de realizat atacul pe grila ramine cea mai sanatoasa solutie. Cu 1 W se pot scoate comod 80w in benzile inferioare si cca 50W in benzile superioare. Drept este ca nu prea mai este la moda sa lucrezi sub 500-800w dar cred ca radioamatorismul inseamna mult mai mult decit scandal in banda asa ca varianta cu un GU50 atacat in grila este o varianta viabila.

Cu conditia ca, cei 500-800w de mai sus sa fie radiati de antena!Degeaba dai cu 500w spre antena din care vreo 300-400 se pierd pe drum si ajung prin calculatoare si alte aparaturi care trec in st.by(unele pentru totdeauna).Ideea este ca poti face fata onorabil si cu puteri mai mici de ordinul 30-80w,dar cu antene puse la punct;daca se foloseste o antena monoband bine pusa la punct,este acelasi lucru cu un QRO cu o antena proasta dar cu multi W imprastiati in toate directiile.
Link spre comentariu

Draga Emil, NU poti face fata la nimeni si la nimic cu 30-80W, tot aud chestia asta la romani si ma apuca dracii. Gandeste-te numai la experienta ta personala, de cate ori te-au facut ucrainienii sa inchizi statia sau sa schimbi frecventa.

Sa faci fata unde. Daca YO (sau cel mult Europa) este obiectivul suprem al QSO-urilor, da, probabil ca daca rusii dorm te poti auzi si cu 30W... cu un pic de chin din partea corespondentului. Stateam acum vreo 3 zile cu VK2SOL, Ionel de la Sidney, si ma intreba mirat ce se intampla ca nu prea aude romani (cu vreo 3 exceptii). Cam asta se intampla... 30-80W.

Ok, scuze de off-topic, dar iar m-am turat.

Ca parere personala, cred ca mosu20 e cel mai apropae de adevar, schema cu atac in G1, chiar daca e ceva mai complexa, ofera cele mai mari satisfactii. Acuma depinde si cat de nervoasa e lampa... GU50 nu e tocmai campioana, dar la necaz merge. Mult mai nervoase sunt GU-29 (si vindea deunazi cineva pe Radioamator) sau EL509. Nu mai vorbim de 4CX150 sau 4CX250, care cu putere de atac 0,0000... scot sute bune in antena.

Dezavantajul multiplelor tensiuni necesare poate fi si el eliminat, cum a aratat PA0FRI aici: http://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/F ... 150eng.htm si confirmat de YO6PIR aici: http://www.qsl.net/yo6pir/piriana.htm

La aceste variante, daca transceiverul ofera 5-10W, nu mai este nevoie de tranzistori in catod, etc...

Noapte buna!

Marcel

Link spre comentariu

Marcel, sunt de acord cu tot ce ai spus dar intotdeuna exista un "dar". Dat fiind faptul ca din motive care nu tin de vointa mea de ani buni nu am o antena care sa se poata numi antena nu am mai avut posibilitatea sa emit ci pur si simplu ascult banda. Abia dupa citiva ani de ascultare am inceput sa inteleg cu adevarat radioamatorismul. Dincolo de asta, dat fiind faptul ca sirmele folosite pentru receptie nu m-au multumit niciodata am incercat tot felul de combinatii si se adaptoare. Chestia interesanta deabia acum apare. Dupa ce am pus stapinire pe un flentic de cablu folosit la retelele de calculatoare abandonat pe aici si l-am denumit "antena" pot sa spun ca am cu ce asculta. Chestia este ca se intimpla lucruri interesante in banda. Rusii si ucrainienii se cam pling ca nu sunt bagati in seama si stau de vorba intre ei cu puteri infioratoare, ceva ca un dialog intre posturi de radiodifuziune. Si ce daca? Ceva mai incolo se strecoara statii cu puteri radioamatoricesti care fac niste legaturi de toata frumusetea. Interesanta este si propagarea in sine. Dincolo de toate important este sa facem ceeace ne place. Este adevarat ca GU50 nu este prea jucausa dar tot atit de adevarat este ca poate fi stapinita relativ usor chiar si in varianta atacului pe grila1. Eu am inceput sa emit acum 30 si ceva ani cu RBM-1 care facuse razboiul si faceam legaturi frumoase in Europa cu el. Cind i-am adaugat un GU50 in coada a fost un mare pas inainte. Vreau sa spun ca se poate face un lucru durabil, bine inchegat, destul de ieftin si util in acelasi timp. Este, pina la urma o optiune personala, functie de multi parametri, alegerea unui tip sau altul de constructie. Important este ca sunt inca oameni dispusi sa construiasca. Nu vreau sa fiu fariseu, deja este in lucru un QRO cu 3 GU50 dar nu prea stiu la ce imi va folosi inafara de a il lasa mostenire cuiva care are nevoie de el. Voi vedea, poate ca prin grija proniei ceresti voi avea si o antena dar pina atunci puteti sa stiti ca este cineva care va asculta, hi!Apropo, fiind in desfasurare YO DX Contest, bineinteles ca am tras cu urechea. Sunt si pe la noi citiva "ciocanari" care au urechile infundate si nu tin cont de nimic asa ca nu prea este cazul sa ne pligem de altii. Pur si simplu sunt penibili...

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.La faza cu degeaba ai 30-50w,ai nevoie de 500-800w vreau sa v-a spun doar atat:-Felicitari celor care si-au permis sa investeasca in asemenea amplificatoare,eu nu-mi permit,asa ca v-oi folosii ce resurse am.Daca v-oi fi auzit si cu astia 30/50w satisfactia v-a fi si mai mare.-Observ o tendinta in Romania spre a tinde catre puteri de iesire cat mai mari.Vreau sa v-a intreb,pentru ce?70% din cei pe care ii aud in 80m cu puteri ametitioare nu lucreaza in concursuri.Deci pentru ce atata putere?Doar ca sa ne laudam?

Link spre comentariu

Absolut de acord cu ceea ce ai scris. Eu inteleg ca rusii se plang ca nu sunt bagati in seama, cred ca nu este de fapt vorba de rea-vointa ci de faptul ca raspandirea cunoscatorilor de lb rusa a scazut foarte mult. Eu nu am refuzat niciodata un QSO cu statii rusesti, chiar daca strigam DX si raspundeau ucrainieni. Chiar imi face placere sa povestesc cu ei despre liniare, aparatura, etc. Dar cand aude ca pe 3,705 este QSO si el vine si se baga pe 3,704, atunci mi se pune pata si de obicei "slobozesc herghelia" pana se face rosu anodul ala de grafit. Sa-i vezi cum pleaca :)) . Sie eu intru in 14,160 la qso-uri cu americanii in mijlocul rusnacilor, sau cu teritoriile "outre-mer" ale francezilor acolo jos in 20m intre rusi, stiu despre ce povestesti...

Eu ziceam alteceva... ca si romanii ar trebui sa aiba la indemana puteri decente. Evident canimeni nu e nebun sa vorbeasca de la Cluj la Turda cu 1KW, dar cand vrei sa faci un qso cu un PY care emite cu o "matura" (asa numesc eu antenele neperformante), daca reusesti sa-l auzi, dand cu 1KW poti fi sigur ca si el te aude.... Asta este utilitatea acestor amplificatoare, si nu e musai sa fie de 1KW, deja cu 3XGU-50 poti avea o baza solida pt DX. Chestia e ca 1KW este foarte usor de obtinut la ora actuala iar amplifurile cu GU-50 nu mai sunt rentabile ca timp si munca. Daca tot lucrezi sa faci o carcasa, sa pui componentele, etc... este mai rentabil sa pui acolo un GK-71, alimentata cu un traf de cuptor cu microunde si scoti lejer vreo 800W, daca o chinui un pic scoate si 1KW. Singura problema majora pentru tuburile astea de puteri mari cu impedante anodice relativ mari o constituie necesitatea utilizarii unui cond. variabil cu vacuum la anod, si sunt destul de scumpe, eu sub 100 de euro nu mai gasesc nicaieri... In rest, componentele sunt cam la fel cu un 3XGU50.

OK, toate cele de mai sus nu au legatura directa cu intrebarea lui bobo_romania. Eu nu am testat niciodata un GU-50 cu atac in G1, dar nu vad de ce nu ar merge... Ziceam de GU-29, GU-19 sau EL509 pentru ca pe acelea le cunosteam eu in aceasta configuratie si nu sunt scumpe (cu exceptia lui el509 = 6P45, care e scump datorita audiofililor), dar trebuie sa mearga si GU-50.

Varianta aceea cu tranzistor in catod si G2 polariazata am vazut-o functionand la un amic, YO6PF si omul era tare multumit de ea, zicea ca scoate 100w cu atac de 4W...

Succes si astept cu nerabdare rezultatele....

Marcel

PS a fost mai iute de mana bobo_romania :))

Nu, nu e vorba de laudat, desi consider un lucru de lauda faptul ca cineva constriueste ceva utilitatea acestor puteri este cu totul alta, si am explicat mai sus. In ceea ce priveste traficul YO, exista doua feluri de trafic in banda de 80m... Majoritatea traficului de acolo e palavrageala de la Turda la Cluj, pentru umplut timpul liber. Foarte util de altfel, eu ma amuz uneori copios ascultandu-i pe baietii din YO9 povestind despre coaxialul cu castig de 3dB/m si untura de cangur. Extrem de putini insa urca noaptea spre 3,8 MHz... acolo sunt radioamatorii adevarati. sper ca intr-o zi sa ajung si eu sa pot lucra sistematic acolo. Deocamdata performantele mele in 80m sunt modeste... 1 Japonie si 1 Maroc.

Neparticipatul in concursuri este optiunea fiecaruia, eu unul vreau sa fac QSO-uri, nu sa dau 5 numere la 3 secunde. Din contra, ma irita concursurile astea fara sfarsit, in fiecare week-end nu mai aloc de ei in 20m, zbiara ca apucatii si nu mai ai unde sa te tragi in banda sa faci un qso calumea. Este pacat ca nu exista reglementat bucati de banda rezervate pt qso-uri normale, fara contest, sa poata trai toata lumea.

Apoi mai e si problema cu federatiile, daca nu le platesti cotizatii, nu poti intra in concurs. Eu unul, cand eram la nevoie, fara 1 leu in buzunar, radioclubul local a preferat sa dezmembreze aparatura decat sa imi dea imprumut un receptor, asa ca acum ideea de a face parte din vreun fel de organizatie radioamatoriceasca imi provoaca greata.

Link spre comentariu

Referitor la participari la concursuri, ce sa spun, am mai participat pe vremuri la cele mititele, de 2 ore, autohtone, pur si simplu din curiozitate sau pentru a testa aparatura. Primele participari in fonie au fost cu acel tcvr dsb publicat in almanahul Tehnium de YO5AT si care a functionat impecabil. Bineinteles, cu GU50 incoada, hi. Acum lucrurile stau cum stau si este bine ca nu este mai rau...Nu stiu, mai avem federatie? Eu unul vad ca radioamatorismul a devenit un fel de srl sau orice alceva decit echipele care debine de rau, in conditii dificile, reuseau sa aiba activitate. Hemoragia de aparatura industriala nu a inbunatatit lucrurile asa ca, pentru a nu ma contamina voi construi mai departe. Pina la urma lucrurile se asaza ele dar mai este pina atunci, cred eu.

Link spre comentariu

Eu unul, am avut federatie foarte putin timp, vreo 2 luni, pana m-au trimis cei de la radioclub sa schimb banii marunti pt qsl-uri la o alimentara din vecini. (A nu se intelege ca am fugit cu maruntisul :ras: ) Dupa aceea, n-am mai calcat pe acolo. Acu' exista federatii si asociatii si mai stiu eu ce nazbatii... eu unul nu le vad absolut nici o utilitate. Pana si trimisul de QSL-card-uri il fac direct prin posta, nu costa mult si se schimba qsl-uri din ce in ce mai rar. Nu cred nici in rolul de "far calauzitor" al acestor asociatii, radioamatorismul merge inainte prin pasiune individuala, intotdeauna vor fi constructori si dx-man-i, cu sau fara consiliu de administratie. In perioada cand lucrurile erau centralizate, inca mai puteai spera sa beneficiezi de componente "prin federatie". Perioada aceea a trecut, oamenii continua sa construiasca. Lucrurile merg mai departe.

Link spre comentariu

Federatia se justifica din multe puncte de vedere dar cel mai important ramine relatia cu statul. Este singura varianta prin care se poate relationa institutional cu ANCOM-ul care nu prea are interese acolo unde nu ies bani. In plus relationarea cu exteriorul tot prin curtea federatiilor trece. Chestia rea este ca unii vor sa faca business din lucruri care ar trebui facute din pasiune si in loc sa se constituie intr-un promotor al activitatii pe care o coordoneaza se transforma in frina si motiv de gilceava. Ma uit pe siteul dedicat noua si ma minunez cita nesimtire poate fi numai privind la cei care intr-un fel sau altul au beneficiat de preluari gratuite de la MApN si le scot la vinzare la preturi de te doare capul. Nu stiu daca foamea este de vina sau este vorba de un lucru care a hibernat in interiorul unora si isi scoate cornitele acum. Apropo de asta, am vazut pe siteul respectiv niste amplificatoare UM3 si UM2 la pret de avion. Ar fi fost o chestie draguta un asemenea amplificator care se putea alimenta la 24V prin convertizor static si cu un singur GU50 scotea cca 50W la 47MHz, dupa carte. Adevarul este ca el scoate practic undeva la 60-75 dar rusii prefera sa publice parametrii diminuati pentru a fi siguri ca nu se fac de ris. O alta chestie grozava la aceste amplificatoare este faptul ca functioneaza cu un lot de antene bine aranjat. Din pacate, asa cum spuneam, au incaput pe mina tolomacilor care au preferat sa le faca praf sau sa ceara sume de tot risul decit sa le faca cadou unora care chiar vor sa lucreze si nu au cu ce. Ma rog, chestie de educatie si de mentalitate. Inteleg, daca am dat bani pe ceva sa incerc sa recuperez ceva din investitie dar daca a fost pomana, pomana sa fie. Nu stiu, poate ca voi incerca sa intru in posesia unui complet de UM3 si atunci nu voi mai fi furios, hi.

Link spre comentariu

asa cum spuneai, exista in toate un dar... A propos de vanzarile de pe site-urile noastre, ele tind sa se apropie de piata internationala, asta este, nu ne putem opune. Oamenii au internet, se uita pe Ebay si pun preturile ca acolo sau poate putin mai mici. Dar asta se intampla in toata lumea, inclusiv la rusi, daca te uiti pe CQHAM.ru, la mica publicitate un GU-74 costa 3000 ruble, iar pe internet e pe la 100 - 120 USD. Sunt produse devenite rare, de calitate mult mai buna decat cele oferite de chinezi, devin tot mai scumpe. Eu ma consider foarte norocos prin faptul ca am reusit sa-mi fac un mic stoc in ultimii 3 ani, cand inca nu au fost chiar atat de scumpe. A aparut si curentul asta de "audiofilie' cu amplificatoare audio cu tuburi, chiar daca nimeni nu mai tine cont ce tuburi foloseste... lampa sa fie! Vezi pe net unele de te crucesti, GU-81M folosit in amplificator de chitara... reusesc sa scoata din el 100W si sunt multumiti. Eu scot din el 1 KW si tot cred ca lampa aia poate si mai mult!, Dar asta e, e audiofila si pretul creste. Ce sa mai vorbim de odinioara banalele EL509 (6P45), acu se dau la 30 de euro/buc, ca deh, sunt audiofile! In ceea ce priveste aparatura dezmembrata, nu intotdeauna e vorba de profitori. De exemplu, recent un bun amic de-al meu, YO6PMY a postat la vanzari cateva zeci de loturi de placi, componente, etc. Desi ele au fost postate "pe indicativul personal", dupa stiinta mea ele au fost ale radioclubului si proveneau din aparatura ireparabila, iar banii au fost in totalitate ai radioclubului, au achizitionat o antena multiband industriala. Doar ca nu toate lucrurile astea se spun la anunturile de mica publicitate...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări