Vizitator Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Ciulesc urechile. Incep sa strig pe la 8.00 Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Imi pare rau ca nu am o antena serioasa... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Poti incerca... poate macar in zona te aud baietii. cred ca voi striga undeva pe la 3.715... daca ramane libera frecventa... Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 25, 2012 Partajează Postat Decembrie 25, 2012 Salutare si Craciun Fericit! Acum avand cateva zile libere m-am mai jucat si eu cu finalul meu cu 4 GU50, am facut o greseala minora cu consecinta majora si anume: acordul filtrului PI (acordam pentru un minim de curent din condensatorul anodului, iar cel dupa bobina pentru un maxim insa acel maxim imi era intotdeauna cu condensatorul inchis la maximum.M-am jucat cu o sonda de RF direct pe iesire m-am cuplat pe mufa SO239 de acolo vazand ca defapt maximum nu este cu condensatorul inchis spre maxim.Unde gresisem? Am montat divizorul 1:100 direct pe iesirea filtrului PI acolo aveam un alt potential si pe iesire aveam altceva.De asta data am montat acea sonda de RF direct pe iesire pe mufa SO239 iar indicatia pe instrument este maxim exact cum imi indica si pe intrumentul digital. Mai am o problema o sarcina artificiala sa masor puterea ca nu tine nici care pana la urma recurg la apa cu sare HI HI! folosind pe un bec de 100w ca sarcina artificiala se degaza o lumina orbitoare ceea ce imi este clar ca e cu mult peste 350w. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 25, 2012 Partajează Postat Decembrie 25, 2012 Am vazut la multe scheme aceasta varianta de "power-metru", care masoara de fapt tensiunea de RF debitata pe sarcina. Dupa parerea mea, aceasta metoda este profund gresita, rezultatele diferind in functie de impedanta antenei la frecventa respectiva. Eu cred ca cea mai buna varaianta de masurare a puterii debitate in antena este prim masurarea CURENTULUI pe care ampliful il impinge in antena. Acest lucru se face foarte simplu folosind un mic tor cu 26 spire CuEm 0.3-0.45 care debiteaza pe un rezistor de 50 ohmi, apoi tensiunea este redresata cu o dioda cu germaniu, filtrata cu un 47nF si aplicata unui microampermetru. De altfel, aceeasi schema este folosita si in unele power-metre industriale, este recomandata si de catre PA0FRI. Schema poate fi gasita si pe site-ul lui Ovidiu, YO6PIR... http://www.qsl.net/yo6pir/piriana.htm Folosind aceasta schema de indicator al puterii, se poate realiza un acord corect al filtrului pi. Varianta cu masurarea tensiunii RF pe iesirea amplifului da rezultate reale NUMAI cu sarcina fictiva sau cu antena PERFECT ACORDATA. Cu becul, etc... nu merge Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 25, 2012 Partajează Postat Decembrie 25, 2012 Multumesc pentru raspuns promt, buna ideea cu tor de ferita si am sa o modific si eu in acest caz. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Hpavictor, SA NU INDRAZNESTI SA LE DECLARI AUDIOFILE !!!!! Ca iar le creste pretul, ca la GK-71, GU-19, etc. Tot ce prind "audiofilii", se scumpeste de nu te mai poti apropia de ele... Aici aveti un un link Youtube cu aplicatii de RF : viewtopic.php?p=1178791#p1178791 Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Totusi pana si mentorul pa0fri vad ca foloseste intr-o anumita configuratie cele spuse de catre mine http://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/G ... la1000.htm Si in concluzie pe vremuri se utiliza un bec cu neon se regla pana la o intensitate maxima. Oare ce se masura cu acel neon curentul sau tensiunea? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Cel mai probabil tensiunea, dar nu avea contact fizic cu antena, masura mai degraba energia RADIATA, (daca te referi la militarii de la transmisiuni, care verificau acordul cu un tub de neon tinut in mana in apropierea antenei) ceea ce e super OK, in timp ce tensiunea la borne e altceva, poti avea tensiune la iesirea din linar fara ca antena sa radieze calumea... Adica ce vreau za sic... desi e pe jumatate empiric (reamintesc ca meseria mea e complet straina deorice ramura tehnica)...O putere de 300W de ex, pe o antena de 50 ohmi va da o tensiune RF de 123V aprox. Acelasi amplif, pe o antena care are 200 ohmi, va da o tensiune de 245V, enorm de mare diferenta pentru acelasi amplif si aceeasi putere maxima debitata....Sincer marturisesc ca nu stiu matematic cum functioneaza cuplorul cu tor, dar faptul ca acel tor debiteaza MUSAI pe un rezistor de 50 ohmi, face ca eroare de masurare a acestuia sa fie mult mai mica. Cel putin mie personal, in urma experimentelor practice (destul de multe pentru a obtine un power-metru cat mai corect), acesta mi s-a parut cel mai ok...Succes!yo6pmx Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Ok pe mine ma interesa un maxim la acordul din condensatorul care merge pe antena.Ce pot spune ca eu nu masor powerul ci ma intereseaza numai acel potential maxim de acord.Nici eu nu sunt de meserie insa sunt hobbit domnle imi place ceea ce fac.Propun sa ne auzim prin 40mm sau in 80m in 80 nu prea am eu antena am un long cam scurt insa ar trebuii sa ne auzim. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Putem incerca, dar eu sunt actualmente F/YO6PMX... 2500 Km... nu sunt convins ca putem. In 40 spre seara sau 20m ziua, altfel nu prea merge. Link spre comentariu
Vizitator bogdanval Postat Februarie 15, 2013 Partajează Postat Februarie 15, 2013 Salut!Am acasa un liniar cu 2 GU50... a mai fost folosit, dar nu l-am mai folosit de muuuuuult timp...Vreau sa-l cuplez la FT817... caut si eu o parere de la cineva care a lucrat sau lucreaza cu aceste lampi in sensul ca nu "stiu" cum sa fac cuplajul cu finalut FT-ului (a.i. sa fie protejat) si ma refer la circuitul de intrare din liniar.... momentan circuitul de intrare este format dintr-un tranzistor (KT) si un circuit de polarizare (cu un semireglabil intre B-E) care regleaza curentul de repaus. Am vazut diferite circuite de intrare (cu tor sau fara) si nu stiu la ce sa ma orientez... In alta ordine de idei, cum fac comanda pe emisie FT-Liniar fara detector de RF... folosesc un Tz PNP ? Cand a mai fost folosit liniarul, luam din statie (nu FT817) +12v la emisieL.E.Cum imi dau seama ca tuburile inca mai sint bune? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 18, 2013 Partajează Postat Februarie 18, 2013 Cam ghiveci in postul tau, imi fug ochii-n cap...1. Separatia intre liniar si transceiver se poate face inductiv sau capacitiv. Banuiesc ca la tine, atacand baza KT-ului, este o separatie capacitiva. Daca acel condensator de intrare nu e strapuns, e ok, nu mai ai ce clopotei sa-i adaugi.2. Orice transceiver mai de doamne-ajuta are o iesire de PTT, de acolo se ia semnalul pentru comanda liniarului. La Kenwood iesirea PTT este pusa la masa cand se trece in emisie. Oricum, eu personal folosesc un releu suplimentar pentru a nu forta releul intern al transceiverului.3. Chestia cu tuburile, sa stii ca nu au termen de garantie, nu expira decat dupa cateva secole, cand trag aer, molecula cu molecula, pana epuizeaza getter-ul. Dar am tuburi mai batrane ca mine si inca perfect functionale. Despre epuizarea tubului, poate aparea dupa muuuuuulte ore de functionare, de obicei apare o "afumare" a balonului de sticla in dreptul fantelor anodului. Dar asta nu inseamna musai ca tubul e epuizat. Emisia tubului se poate masura exact cu un catometru. Dar... nu ar fi mai simplu sa-l pui la treaba si sa vezi pe viu daca scoate ceva RF sau nu?73 de YO6PMX Link spre comentariu
Vizitator bogdanval Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Da... ms am sa ma mai interesez... Link spre comentariu
yo7lhe Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 @ BogdanDaca amplificatorul a functionat in timpul vietii tale nu cred sa ai probleme cand il vei utiliza din nou. Daca au trecut zeci de ani de inactivitate poate ar trebui sa te uiti la electrolitici.Sper ca alimentarea sa fie facuta cu transformator.Ca sa cuplezi FT817 ar putea fi nevoie de un atenuator, pentru ca 817 are puterea minima 0,5W iar, daca nu ma inseala memoria, la 2xGU50 cu tranzistor in catod iti trebuia nivel mai mic.Vezi tu in trafic daca splatter-este.Pe mufa ACC de la 817 ai iesire de Tx GND(~10V la Rx si 0V la Tx aprox. 100mA) unde poti cupla un tranzistor cu releu pentru comanda trecerii pe emisie a finalului.Succes. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum