yo7lhe Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 E normal ca amplificatorul sa aiba spectrul putin mai larg la baza ca sursa de semnal. De aceea se recomanda ca sa se foloseasca transceivere cat mai ''curate'' cu amplificatoare de putere. Alura curbei se pastreaza, deci e perfect. Prin revista era un articol care explica fain problema, dar nu imi aduc aminte acum prin ce numar.Statia ta suna foarte bine, nu doar tare, si asta conteaza cel mai mult.Bravo si sa il folosesti sanatos! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 @dyogenesNimeni nu a vrut sa puna sub semnul intrebarii sau al carcotelii munca ta. Raspunsul a fost adresatlui hpavictor care a ridicat o problema gresita, considerand ca se poate aprecia liniaritatea cu osciloscopul.Metoda propusa este total gresita, daca vrem sa vorbim de liniaritate ori ne limitam la aspectul strict amatoricesc(cum se aude in banda, etc.) ori discutam problema din punct de vedere profesional. Unde testul cel maifolosit este cel al excitarii cu doua semnale de test (two tone test) si masurarea valorii produselor d3 si d5.Folosind, evident, un analizor de spectru. Spuneti tuturor, in concluzie, ca aveti un semnal de calitatesi nu se va supara nimeni, dar nu ne aratati cum masurati liniaritatea cu osciloscopul. Aici nu e vorbade amatorism sau profesionalism, pur si simplu metoda nu e adecvata - adica aceasta masuratoare nuspune nimic in privinta liniaritatii, nici de bine nici de rau. Se pe ecran afiseaza un semnal pentru carenu exista o interpretare vis-a-vis de termenul de liniaritate. Daca exista o limitare a sinusoidei nu arelegatura cu liniaritate decat poate pe la sectiunea unde se discuta treburi legate de ECC83, EL84, etc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Da , acum cei 700 W sunt perfect convingatori , deoarece nu se observa nicio urma de limitare , deci regimul de functionare este unul bine ales , fara supra modulatie .De aia iubesc eu lampile GU50 !!!Nu am afirmat niciodata ca testul cu doua semnale nu este concludent , iar testul simplu cu osciloscopul este cel mai precis de pe glob ! Cred ca daca calculam procentul de analizoare la populatia Romaniei ( cu trei cifre dupa virgula ) rezultatul va fi concludent ...Dar nu am stiut ca @dyogenes are acces la un analizor de spectru . Probabil ca se afla printre putinii fericitii posesori de asa ceva din Romania ! Ca sa par savant , puteam sa solicitam si valori cu 3 cifre dupa virgula , dar eu consider ca este un amplificator de putere foarte reusit fara sa cunosc toate acele valori ...Daca ti se pare relevant , am vazut si lucrat cu analizoare de spectru ( Philips dar si grecesti , este adevarat ) , cu mult mai multe decat ai vazut vreodata pe net ( este o lauda , nu este un rautacism la cafeaua de dimineata ) daca tii cont ca la Intr Electronica -Pipera se montau / calibrau module de Frecventa Intermediara ( Cale Comuna ) pentru toate TV produse in Romania in anii 84 -87 : Alb Negru cu o medie pe zi de 480 bucati stationare , 480 portabile si 180 bucati Color , fabricate conform standardelor de atunci ...dupa 1987 pentru TV color s-a trecut la folosirea pe scara larga a unei alte tehnologi ( filtre cu unda de suprafata SAW ) care a simplificat manopera si a scazut timpul de realizare a unui TV etc . Scuze pentru offtopic .Oricum stiu ( din sursa sigura ) ca -35dB / 700W sau mai bun pentru IMD de ordinul trei este considerat un liniar " curat " , mult mai performant decat " tunurile " din Ucraina sau Rusia ( oricum aia au 5KW in antena directiva multi element , asa ca ... ) .Pentru constructorii de linare HF poate fi interesant acest detaliu : http://www.ameritron.com/Product.php?productid=10-15197 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Bine, explica-ne, te rog, ce dovedeste testul cu osciloscopul si de ce este acest testsimplu considerat a fi cel mai sigur de pe planeta. Cum trebuie interpretat ceeace se vede pe ecranul osciloscopului? Care sunt conditiile de test, care sunt considerenteleteoretice care impun acest mod de testare? Explica si ce legatura are limitarea semnaluluivizualizat cu "supra modulatia". Te rog sa argumentezi chiar si la un nivel academic. Link spre comentariu
Vizitator telefunken Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Nu va suparati daca intervin si eu insa in fotografiile prezentate semnalul este vizualizat cu ajutorul unui receptor digital SDR sau cel putin cu ajutorul unui program de control al unui asemenea receptor. In general toate amplificatoarele se comporta bine atunci cand sunt excitate cu un singur ton sau in cazul emisiunilor CW. Liniaritatea mai presupune ca un astfel de amplificator de radiofrecventa trebuie sa amplifice semnale intr-o banda larga, banda audio pentru radiocomunicatii, si aici poate exista situatia pe care eu personal am intalnit-o in care functiona bine excitat cu un ton de 1 KHz si prost cu vocea operatorului. Cei care au lucrat cu GK-71 si nu au avut curajul sa foloseasca o tensiune anodica inalta stiu cu siguranta despre ce este vorba. Acest tub avea o liniaritate proasta la o tensiune anodica recomandata de producator si solutia a fost ridicarea cu mult acestei tensiuni si micsorarea curentului de placa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Ok, eu am o propunere pentru toti cei angrenati in aceasta discutie (nanopico, MiniTehnicus, telefunken, hpavictor, yo7lhe si daca am utat pe cineva imi cer scuze) haideti sa aparem fiecare in banda diseara sau maine seara si sa vedem cum suna echipamentele. Ca doar suntem radioamatori, pana la urma testul adevarat tot banda il reprezinta. Eu voi chema CQ si astazi incepand cu ora 20 si maine incepand cu ora 20 undeva in jurul frecventei 3.710 sau un pic deasupra ei, in functie de QRM-UL local. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Deocamdata doar eu, YO6PIR, YO6UZ si YO4RST... pe 3,717. Mai incercam maine... Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 19, 2012 Partajează Postat Decembrie 19, 2012 Da , acum cei 700 W sunt perfect convingatori , deoarece nu se observa nicio urma de limitare , deci regimul de functionare este unul bine ales , fara supra modulatie . De aia iubesc eu lampile GU50 !!! Nu am afirmat niciodata ca testul cu doua semnale nu este concludent , iar testul simplu cu osciloscopul este cel mai precis de pe glob ! Poate asa se intelege mai bine ceea ce am scris... Link spre comentariu
yo7lhe Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Deocamdata doar eu, YO6PIR, YO6UZ si YO4RST... pe 3,717. Mai incercam maine...Mi-as fi dorit sa ne intalnim, dar eu sunt mai liber la ore mici!Poate ma inseala memoria, dar cred ca am lucrat acum cateva zile in 40m si suna foarte bine.Sper sa ne reauzim curand. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Ok, eu am o propunere pentru toti cei angrenati in aceasta discutie (nanopico, MiniTehnicus, telefunken, hpavictor, yo7lhe si daca am utat pe cineva imi cer scuze) haideti sa aparem fiecare in banda diseara sau maine seara si sa vedem cum suna echipamentele. Ca doar suntem radioamatori, pana la urma testul adevarat tot banda il reprezinta. Eu voi chema CQ si astazi incepand cu ora 20 si maine incepand cu ora 20 undeva in jurul frecventei 3.710 sau un pic deasupra ei, in functie de QRM-UL local.Dar in 7 MHz nu vrea nimeni sa testeze, ceva, diseara? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Da , acum cei 700 W sunt perfect convingatori , deoarece nu se observa nicio urma de limitare , deci regimul de functionare este unul bine ales , fara supra modulatie .Bine, ramane, ca restanta, doar sa ne explici aceasta afirmatie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 O, Florin, ba da, am avut dupa logul meu chiar 2 qso-uri. Si eu as aparea si in 7 MHZ, dar daca vrem sa ne auzim pe Romania ar trebui sa fie inainte de 5 seara, ca dupa apus saltul se lungeste zdravan si nu ne mai auzim pe distante asa scurte. Dar putem incerca. Eu o sa incerc sa strig atunci astazi pe la ora 17 ceva mai sus de 7.130... Nanopico, asa cum am m ai spus, eu sunt AMATOR , si mie mi se pare ca o sinusoida care nu intra in limitare este o premiza buna ca un amplificator sa mearga ok. Iar intrarea unui amplif in limitare SE VEDE PE OSCILOGRAMA. Pe acest domeniu eu raman AMATOR, daca vrei sa discutam cardiologie, o putem face la nivel de profesionisi, oricand. Dar aici eu un forum al radioAMATORILOR, cu PROFESII diferite. Pe un forum de profesionisti, poti cere cat vrei , aici atat iti pot oferi. Sorry! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Ti-am mai spus ca iti accept si respect punctul de vedere. Sinusoida frumosasa e o premiza buna, de acord.Dar urmatoarea propozitie m-a uluit: deci regimul de functionare este unul bine ales , fara supra modulatieE ca si cum eu ti-as spune ca "e o cardiograma frumosasa, deci pacientul nu are platfus si nu a facut pojar pana la 10 ani."Eu unul cand nu inteleg bine ceva, citesc de 3-4-5 ori pana pricep ce vrea sa spuna omul.Mentin rugamintea sa ni se explice ce va sa spuna mai sus @hpavictor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Nanopico, poate omul s-a grabit, eu recunosc ca mi se mai intampla sa debitez te miri ce, las-o in pace ca nu cred ca de fapt conteaza cu adevarat. Eu zic ca ampliful e ok din unele puncte de vedere, nu distorsioneaza, etc, dar sunt la fel de constient ca e de fapt un compromis. Lampile sunt niste pitice pentru puterea aceea si probabil ca la fiecare concurs de 24 de ore ar trebui schimbat setul de tuburi. Asta e... ampliful de putere al saracului sau incepatorului. De fapt eu am intrat ca sa scriu ca nu voi putea veni pe 40m azi, sunt inca la serviciu. Raman doar pe 80m diseara.Cele bune! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 20, 2012 Partajează Postat Decembrie 20, 2012 Si eu care am tulit-o de la serviciu mai devreme... Nu-i bai, intru si eu in 3500 mai tarziu, poate m-o auzi careva.73! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum