Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator liniar 2 x GU50

maxxim33

Postări Recomandate

Vad ca treaba tinde sa devina curat misticism. Capacitatile interne sunt intrinseci.Poti sa mai pui inca un capac sus si nu se modifica nimic. Iar daca il scoti va scadecapacitatea de iesire cu vreo 0,05 pF.

Link spre comentariu

Eu lucrez numai fara acele capace, niciodata insa nu am comparat cum merge ampliful cu ele. Probabil insa ca secretul functionarii amplifului in benzile de sus consta in scurtarea la maxim a conexiunilor de la tuburi la filtrul pi, pozitia bobinei filtrului pi fata de comutatorul de game, ca prizele sa fie foarte scurte fata de comutator. O gresala extrem de frecventa intre radioamatorii romani la amplifurile cu GU-50 o reprezinta subdimensionarea sursei de alimentare. Aud de multe ori in banda amplifuri cu cate 600 -700 V la anod, pai atat timp cat oficial tensiunea anodica la GU-50 este 1 KV... ce ar putea sa scoata tubul daca este infometat ca un somalez? Sau cand se folosesc mutiplicari de tensiune, frecvent vad din motive de economie, condensatoare subdimensionate... La dubloare, fara 110 uF/ ramura nu are sens aventura... pentru sursa de 1250V direct din 220V trebuiesc condensatori de 1000uF/450V, altfel nu poate birui...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Bine ca nu s-a masurat puterea de iesire cu un centimetru de croitorie... :) :) :)Da , este OK , aparatul indica 700W out . Dar cat este raportul dintre Watii utili si distorsiuni ? Ar fi fost de mare folos si un osciloscop care sa monitorizeze intrarea si iesirea din amplificatorul 4xGU50 ( macar pentru masuratori si reglaje ) ... doar in acest fel se poate calibra exact nivelul de la intrarea amplificatorului final !

Link spre comentariu

Nu am avut intentie sa jignesc pe cineva ....sau sa adun posturi . Am tot respectul pentru munca depusa !Nu exista niciun avantaj daca ai posturi mai multe sau nu... :speriat decat ca ai sansa sa te urasca mai multi useri , din invidie !Interesant " centimetrul de croitorie" tot respectul pentru producator , se vede ca s-a straduit ...Dar un osciloscop pe iesire la 700W + " centimetrul de croitorie " se poate :) ?

Link spre comentariu

Cred ca s-ar putea, trebuie sa calculez divizorul rezistiv si se rezolva, dar numai pana in 10 MHz ca nu am osciloscop care sa stie peste 10 MHz. Si eu am fost surprins sa vad ca au facut cuplor pe toruri din acelea uriase, deh... 2KW...

Link spre comentariu

nu mai pot modifica, deci adaug...post-31721-139829543639_thumb.jpgE facuta pe 3,5 MHz si divizor compus dintr-un rezistor de 470K spre iesirea amplifului (firul "cald" al sarcinii fictive) si 100 ohmi intre firul cald al osciloscopului si masa. Purtatoare AM nemodulata.

Link spre comentariu

Da , acum cei 700 W sunt perfect convingatori , deoarece nu se observa nicio urma de limitare , deci regimul de functionare este unul bine ales , fara supra modulatie .De aia iubesc eu lampile GU50 !!!

Link spre comentariu

nu mai pot modifica, deci adaug...[attachment=0]1.JPG[/attachment]E facuta pe 3,5 MHz si divizor compus dintr-un rezistor de 470K spre iesirea amplifului (firul "cald" al sarcinii fictive) si 100 ohmi intre firul cald al osciloscopului si masa. Purtatoare AM nemodulata.

"quod erat demonstrandum"Sincere felicitari! :aplauze
Link spre comentariu

Da , acum cei 700 W sunt perfect convingatori , deoarece nu se observa nicio urma de limitare , deci regimul de functionare este unul bine ales , fara supra modulatie .De aia iubesc eu lampile GU50 !!!

Acolo nu se masoara cu osciloscopul ci cu analizorul de spectru folosind testul cu doua semnale.Doar asa se poate aprecia liniaritatea unui ... liniar.Pentru cine este interesat sa aprofundeze:
Link spre comentariu

Nanopico are dreptate, am vrut sa ridic problema aseara, era foarte tarziu si imi lipsea inspiratia - HI!Semnalul la iesirea amplificatorului poate contine destule armonici/produse de mixaj chiar daca pe osciloscop apare o sinusoida acceptabila.La o sinusoida limitata avem un amplificator neutilizabil.

Link spre comentariu

Ok, atunci sa mergem pana la capat... ul absurd...Tranceiver Yaesu FT-757 GX, 100W pe sarcina fictiva 50 ohmi: frecventa fundamentala 27.000 MHZ:post-31721-139829544506_thumb.jpgcioc inexplicabil la 29 MHz (de unde iese nu stiu, dar e din transceiver, nu din amplif) (de fapt sunt chiar 2 ciocuri, unul mai mic langa markerul central) Ciocul de pe 28.800 e artefact, independent de emisie...:post-31721-139829544514_thumb.jpgArmonica a 2-a:post-31721-13982954452_thumb.jpgarmonica a 3-a:post-31721-139829544527_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ok, acum la iesirea din amplif, 700W out:

Fundamentala:

post-31721-139829544534_thumb.jpg

Ciocul de la 29 MHz:

post-31721-139829544541_thumb.jpg

Armonica a 2 a

post-31721-139829544547_thumb.jpg

Armonica a 3a:

post-31721-139829544553_thumb.jpg

Evident ca am baleiat tot spectrul de la fundamentala in sus, nu exista nici un alt semnal "parazit" care sa apara dupa introducerea am plificatorului. Singurul lucru pe care l-am observat (si nu il pot explica) este o usoara largire a semnalului la baza in cazul utilizarii amplificatorului. Dar oricum, asta se intampla pe la -50 dB... nesemnificativ in viziunea mea.

Aratand cele de mai sus, va readuc aminte ca suntem pe terenul constructilor in regim de AMATOR , nu pot sa nu ma gandesc la numarul imens de oameni pe care ii aud in banda cu transceivere home made, a caror frecventa fuge mai ceva ca un BMW, oameni care nici macar nu au polarizare la tranzistorii finali sau condensatori de filtraj pe alimentare. Sa ceri inclusiv analiza spectrala la un amplif construit in regim de amator, doar-doar s-o gasi ceva "nasoale" mi se pare absolut exagerat. Ca eu am fost ultra satisfacut sa vad eu insumi aceste teste, este de asemnea foarte adevarat, dar aratati-mi UN SINGUR RADIOAMATOR RUS caruia i s-au cerut astfel de teste pe CQHAM de exemplu! Sigur, e mult mai simplu sa nu construiesti si sa te consolezi cu teoria ca "oricum nu iese ca de fabrica", iar dupa aceea sa plangi in banda ca te acopera si rusii si polonezii si grecii...

Dyogenes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări