Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator liniar 2 x GU50

maxxim33

Postări Recomandate

Vizitator telefunken

Jos palaria, domnule! Putini se mai incumeta sa construiasca in ziua de astazi. Un mic G2DAF placut de privit.Cat se poate de corect este descrisa metoda de reglaj a filtrului Pi la "rece" cu mentiunea ca tuburile se lasa in socluri pentru a pastra in montaj capacitatile lor. Poate ca prezenta sigurantei in circuitul de alimentare a "scapat" autorului, nu e un lucru recomandat in acea zona. Inca o data, merita felicitarile noastre. Cine urmeaza?

Link spre comentariu

Totusi am si eu o nelamurire, am observat faptul ca nu mi se adapteaza iesirea finalului de la transceiver cu amplificatorul cu 4xgu50.Stiiti cumva ce transformator de impedanta ar trebuii sa fac ca sa scap de aceasta problema?Solutie eleganta ar fi acordul cu un transmach insa nu vreau asa ceva vreau sa fie totul pus la punct in amplificator.

Link spre comentariu
Vizitator telefunken

Pentru YO6PIR: Stimate domn, tocmai la prezenta sigurantei ma refeream, si nu la absenta acesteia. Nu se monteaza sigurante fuzibile pe circuitul de alimentare al anodului. Daca citeati cu atentie ati fi realizat ce am scris.

Link spre comentariu

M-am uitat si eu pe schema mai atent...siguranta in circuitul anodic eu zic ca nu ajuta prea mult in caz ca ceva nu merge bine.Tubul electronic este mult mai fiabil decat un semiconductor deci nu prea are sens siguranta acolo.Daca se pun in scurt o dioda sau un c-eu cu siguranta va iesi fum din transformatorul de retea.Sigurante ar trebui montate pe fiecare redresare in parte,intre transformator si puntea redresoare,ca protectia sa fie deplina.In caz ca o singura tensiune secundara se pune in scurt nu stiu daca e suficient sa arda sigurnata din primar;dupa mine tot transformatorul trebuie sa fie in scurt ca sa se arda siguranta din primar.Ar merge cu siguranta numai in circuitul primar daca, transformatorul ar avea o singura infasurare secundara.Cred ca la asta se referea userul telefunken...in sfarit asta-i parerea mea.

Link spre comentariu

In cele cateva amplificatoare pe care le-am realizat, cea mai mare spaima a mea au fost descarcarile din interiorul lampilor, de cateva ori au fost chiar fatale pentru tuburi. De aceea pun intotdeauna un rezistor de 10 ohmi si o siguranta pe circuitul anodic. De cand fac chestia asta, nu am mai distrus nici un tub. Ideea de a pune siguranta INAINTEA condensatoarelor mi se pare absolut ilogica, socul care distruge tuburile in cazul descarcarilor este dat de energia imensa acumulata in condensatori (la ampliful meu de ex 800 uF la 1250V...) explozia ce apare prin scurt-circuitul unui astfel de monstru este impresionanta. Daca nu ai siguranta intre condensatori si tub, te-ai fript! De altfel, aceasta siguranta in traseul anodic apare si la celebrul PA0FRI... mentorul meu. Sunt si eu curios sa aflu de ce zice telefunken ca nu ar fi bine...

Link spre comentariu
Vizitator telefunken

Avem o tensiune de placa de 1250V si estimam un ESR al bateriei de condensatori de 10 ohmi, de obicei punem ce avem la indemana. In acest caz curentul de scurtcircuit este limitat la 125A !!! Nu se pune problema daca sursa de alimentare este capabila sa furnizeze acest curent, vorbim de energia inmagazinata in celula de filtraj. Fenomenele sunt tranzitorii, probabil ca o descarcare in tuburi nu va genera intreruperea sigurantelor montate in primarul transformatorului.Asa cum este prezentata schema pe situl olandezului, constatam lipsa a ceea ce in mod curent se numeste "HV glitch resistor" si pe care domnul dyogenes il monteaza inseriat cu o siguranta fuzibila. Daca vom monta si un astfel de rezistor de vreo 10 ohmi vom limita curentul de scurtcircuit la o valoare de aproximativ 60A (1250V / 10 ohmi ESR + 10 ohmi "glitch resistor"). Ceea ce salveaza tuburile de distrugere este ESR-ul bateriei de condensatori si rezistorul de protectie.Sa revenim la siguranta fuzibila din circuitul de placa. In general nu dispunem de sigurante destinate lucrului la tensiuni inalte si nu cunoastem absolut deloc timpul de intrerupere in caz de depasire a curentului nominal. Cel mai probabil autorul a montat o siguranta fuzibila de, sa zicem, 250V / 1A. Si daca ar fi montat una de 250V / 25A tot ar trebui sa protejeze la un curent de 125A. Dar nu este tocmai asa. Spuneam ca fenomenele sunt tranzitorii, grilele de comanda sunt lucruri gingase si nu este nevoie de prea mult timp pentru a fi distruse. Intr-o astfel de siguranta se poate ajunge la vaporizarea/ionizarea firului conductiv si depunerea lui pe peretii de sticla cu pastrarea conductivitatii. Plasma este un bun conducator de electricitate. Nu se poate garanta un timp minim de rupere a arcului electric ce se formeaza in interior.Sunt nevoit sa repet, curentul este oricum limitat de ESR, insa este posibil ca o astfel de siguranta sa deschida circuitul prea tarziu pentru a salva tuburile. Asa cum spune si domnul Grig, ceea ce ne salveaza tuburile este prezenta rezistorului de protectie impreuna cu ESR al celulei de filtraj.Ar fi interesant daca cineva priceput in ale computerelor ar realiza o simulare cu un program de electronica care sa ne arate valoarea curentului in functie de timp la descarcarea instantanee a bateriei de condensatori pentru a ne da seama daca o asemenea siguranta fuzibila poate deschide circuitul suficient de repede incat sa spunem ca are rol de protectie.

Link spre comentariu

telefunken, este absolut corect si logic ceea ce spui. Dar sa stii ca protectia cu sigurante fuzibile si rezistor pe anod este fezabila daca se tatoneaza un pic valorile. Ultima versiune la ampliful prezentat mai sus (4XGU50 cu anodica de 1250V direct din retea) este 25 Ohmi/48W inseriat cu o siguranta "fast" de 1A. Se vede ca siguranta are in interior un fir argintiu, cred ca e de cositor, si se arde foarte rapid, astfel ca siguranta se arde inaintea rezistorilor. Dar dupa vreo 2 zile de lucru, vacuum-ul din tuburi devine destul se bun si nu mai descarca... (Evident ca fac formatare inainte de a pune tuburile la lucru, dar cu toata formatarea, la primele emisii tuburile mai descarca).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări