yo4lhr Postat Aprilie 12, 2023 Partajează Postat Aprilie 12, 2023 Salut. Nu stiu dacă mai este acest subiect activ sau nu. Totuși am sa postez. Eu sunt activ exclusiv qrp de foarte mulți ani dar, de curând, m-am pricopsit cu un final cu 2xGU50, varianta simplă cu atac in catod. Problema e că nu am destulă putere de atac, doar 3-4W, și este prea puțin. Funcționează dar randamentul lasă de dorit. Logic. Întrebarea mea este daca a încercat cineva atacul în G2 și G1 iar G3 la masă, atac printr-un transformator pe tor 2x10spire. Asta ca să nu inventez eu mersul pe jos, eventual apa caldă. Mulțumesc Link spre comentariu
yo9dl Postat Aprilie 12, 2023 Partajează Postat Aprilie 12, 2023 Functioneaza bine cu atac in g1 si 2, vezi fila 13 din acest topic. Era si o schema cu 2N3375, dar nu o gasesc acum. Spor! Link spre comentariu
yo4lhr Postat Aprilie 13, 2023 Partajează Postat Aprilie 13, 2023 Acum 11 ore, yo9dl a spus: Functioneaza bine cu atac in g1 si 2, vezi fila 13 din acest topic. Era si o schema cu 2N3375, dar nu o gasesc acum. Spor! Salut. Mulțumesc de răspuns. Fix la asta m-am referit. Probabil torul de ferita tip F4 o fi de tipul xxx-43. O să încerc să văd ce iese Link spre comentariu
yo4lhr Postat Aprilie 14, 2023 Partajează Postat Aprilie 14, 2023 (editat) Nu am avut succes. Am încercat cu mai multe tipuri de toruri, mai multe variante de număr de spire. SWR nu scade sub 2,5-3. Daaar, am gasit altceva. Acum swr este intre 1.22 si 1.43 in toată banda de scurte. Altceva. Pum un link poate ajută si pe alții http://dl2kq.de/pa/1-4.htm Bobinele sunt pe un tor t130-6, câte 6 spire fiecare, pentru varianta cu 50 ohmi Editat Aprilie 14, 2023 de yo4lhr Link spre comentariu
grosu99 Postat Aprilie 14, 2023 Partajează Postat Aprilie 14, 2023 Conteaza si cate rasuciri /cm au infasurarile .Nu mai stiu unde era articolul ...tehnium sau Radioamatorul ! Link spre comentariu
yo4lhr Postat Aprilie 18, 2023 Partajează Postat Aprilie 18, 2023 (editat) La 14.04.2023 la 21:39, grosu99 a spus: Conteaza si cate rasuciri /cm au infasurarile .Nu mai stiu unde era articolul ...tehnium sau Radioamatorul ! Și asta e adevărt. Dar am încercat în toate felurile acel bobinaj până m-am plictisit. O fi și de la tipul torului .. miez F4 .. ? .. Noroc cu rusul .. filtrul trece jos a funcționat Editat Aprilie 18, 2023 de yo4lhr Link spre comentariu
grosu99 Postat Aprilie 18, 2023 Partajează Postat Aprilie 18, 2023 de unde stii ca e F4 ? Are pct alb pe el ? Link spre comentariu
yo4lhr Postat Aprilie 18, 2023 Partajează Postat Aprilie 18, 2023 Acum 9 ore, grosu99 a spus: de unde stii ca e F4 ? Are pct alb pe el ? Nu am niciun fel de toruri cu puncte .. albe, verzi .. Chiar nu știu ce tip de tor este acest F4, ce caracteristici are. Am încercat doar pe miezuri tip 2, 6, 41. Ar fi interesant de știut ce Al are acest " punct alb" Link spre comentariu
yo2mhj Postat Aprilie 18, 2023 Partajează Postat Aprilie 18, 2023 În urma unor discuții cu domnul Sorin Nimară-YO7CKQ, păcatul torturilor românesti(F4, cu punct alb, și nu numai) au hiba ca la doua torturi identice, la fel bobinate inductantele sunt diferite. Pentru balun, unun, recomand miezuri din ferita, materiale de tip 43,61. Miezurile din pulberi feromagnetice(2,6,8...) sunt potrivite pentru circuite acordate, filtre de bandă. Link spre comentariu
yo4lhr Postat Aprilie 19, 2023 Partajează Postat Aprilie 19, 2023 Acum 8 ore, yo2mhj a spus: În urma unor discuții cu domnul Sorin Nimară-YO7CKQ, păcatul torturilor românesti(F4, cu punct alb, și nu numai) au hiba ca la doua torturi identice, la fel bobinate inductantele sunt diferite. Pentru balun, unun, recomand miezuri din ferita, materiale de tip 43,61. Miezurile din pulberi feromagnetice(2,6,8...) sunt potrivite pentru circuite acordate, filtre de bandă. Corect. În final am folosit T50-6 pentru filtrul trece jos. Dar tot nu am aflat nimic despre torul românesc cu punct alb. Cu ce tip "neromânesc" ar fi echivalent ? Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 19, 2023 Partajează Postat Aprilie 19, 2023 (editat) Va salut, Acum 18 ore, yo4lhr a spus: Dar tot nu am aflat nimic despre torul românesc cu punct alb Aveti la linkul acesta catalogul defunctei Aferro, care a fabricat torurile romanesti: http://yo3kxl.netxpert.ro/diverse/catalog_ferite_aferro.pdf Inspectand datele de catalog, puteti gasi echivalentele "neromanesti". Sursa este pagina aceasta: http://yo3kxl.netxpert.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=77:cum-a-fost-qterminatq-aferro-sa&catid=48:diverse&Itemid=60 La 18.04.2023 la 15:38, yo2mhj a spus: la doua torturi identice, la fel bobinate inductantele sunt diferite. Pai ... exista o toleranta de fabricatie expusa in catalog. De exemplu, pe baza datelor de catalog, un tor de tip T-9x6x2-F4-a poate sa aiba AL intre 10.6 si 16nH/sp^2. Asta inseamna 13.3nH/sp^2 +/- 20% In regim de amator nu e chiar un capat de tara. La 12.04.2023 la 7:18, yo4lhr a spus: doar 3-4W, și este prea puțin. Funcționează dar randamentul lasă de dorit Cred ca de fapt va referiti la castig respectiv putere de iesire, nu la randament. Nu am reusit sa gasesc in foaia de catalog castigul tubului GU50, dar presupunand ca are macar 15dB castig la 3.5MHz, ar trebui sa scoateti peste 80-90W din 3W. Cu ce masurati puterea de iesire? Pe ce sarcina? Cu ce masurati SWRul? Despre care SWR e vorba: intrare sau iesire? Cred ca problemele sunt de adaptare. Si ca sa faceti o adaptare corecta, sunt necesare ceva scule. Nu merge cu "atatea spire pentru ca a spus careva pe net". Spor! Editat Aprilie 19, 2023 de cirip Link spre comentariu
yo2mhj Postat Aprilie 20, 2023 Partajează Postat Aprilie 20, 2023 Acum 6 ore, cirip a spus: Cred ca de fapt va referiti la castig respectiv putere de iesire, nu la randament. Nu am reusit sa gasesc in foaia de catalog castigul tubului GU50, dar presupunand ca are macar 15dB castig la 3.5MHz, ar trebui sa scoateti peste 80-90W din 3W. GU50, folosit corect, cu atac în G1, are câștig bun. Exemplu, realizările militare, seria UM(AP la români) pentru celebrele R105-109,un singur GU 50,atacat în G1 cu maxim 1W scoate 40W. Tensiune anodica, 750V,la G2, 250V,iar regimul de lucru tipic militar, de campanie. Dacă este folosit în regim gg(cu grilele la masă, ca o trioda) stabilitatea este buna dar necesita putere de atac mai mare. Link spre comentariu
yo4lhr Postat Aprilie 20, 2023 Partajează Postat Aprilie 20, 2023 Acum 6 ore, cirip a spus: Va salut, Aveti la linkul acesta catalogul defunctei Aferro, care a fabricat torurile romanesti: http://yo3kxl.netxpert.ro/diverse/catalog_ferite_aferro.pdf Inspectand datele de catalog, puteti gasi echivalentele "neromanesti". Sursa este pagina aceasta: http://yo3kxl.netxpert.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=77:cum-a-fost-qterminatq-aferro-sa&catid=48:diverse&Itemid=60 Pai ... exista o toleranta de fabricatie expusa in catalog. De exemplu, pe baza datelor de catalog, un tor de tip T-9x6x2-F4-a poate sa aiba AL intre 10.6 si 16nH/sp^2. Asta inseamna 13.3nH/sp^2 +/- 20% In regim de amator nu e chiar un capat de tara. Cred ca de fapt va referiti la castig respectiv putere de iesire, nu la randament. Nu am reusit sa gasesc in foaia de catalog castigul tubului GU50, dar presupunand ca are macar 15dB castig la 3.5MHz, ar trebui sa scoateti peste 80-90W din 3W. Cu ce masurati puterea de iesire? Pe ce sarcina? Cu ce masurati SWRul? Despre care SWR e vorba: intrare sau iesire? Cred ca problemele sunt de adaptare. Si ca sa faceti o adaptare corecta, sunt necesare ceva scule. Nu merge cu "atatea spire pentru ca a spus careva pe net". Spor! Salut Poți să-i spui câștig, dar și randament este corect daca faci raportul dintre puterea de intrare vs puterea de ieșire. Cât despre 80-90W ... probabil așa o fi dar depinde de tipul de schemă al PA. Inițial, al meu era cu atac pe catod, deci trebuia ceva putere .. 40W in = 190W out in 3.5 MHz. De aceea am modificat .. intrare pe G1G2 și G3 la masă. Acum spre 80W in 3,5. Cât despre swr și măsurarea lui .. folosesc un ATU care știe multe să indice .. după N7DDC. Iar sarcina .. 50 ohm neinductivă .. chinezărie , dar merge. Și mă refeream la SWR la intrarea în PA, logic. Conteaza si swr la iesire dar de ăla se ocupă PI și, vorba unui amic, " lămpili nu știe carte și suportă multe " Toate cele bune Link spre comentariu
grosu99 Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 C:\Users\giannopk\Desktop\interesting\wideband transformersQEX_2005_03-04.pdf (qrp.gr) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum