Vizitator cosmin30 Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 problema tehnica ivita astazi cand am fost sa iau cazanul : -capacitatea cazanului este dupa mine prea mare 60 de litri cu o suprafata de contact de 1.35 mp. -instalatia este facuta deja si are 4 calorifere de 1400x600 si trei calorifere de 400x600,(undeva la un necesar in mare de 14 kw) sa zicem ca ii mai atasez si un boiler cu serpentina pt apa calda (80-100 litri).ma ingrijoreaza ca am o cantitate prea mare de apa de incalzit, initial as fi optat pt vreo 18 ml de teava de cupru, dar sobarul care imi face soba a insistat ca e mai bun acest cazan. asa cum am mai spus am si vazut cum functioneaza un astfel de sistem dar cazanul respectiv nu avea decat 18 litri. sincer stau in dubii si ma gandesc ca de ar fi sa mearga ar insemna sa focaresc mai mult ca in centrala. rog pe cei ce au mai intalnit astfel de cazuri si au experienta sa imi spuna daca e rentabil sau nu multumescsalutin urma parcurgerii mai multor forumuri care tratau aceasta problema, am reusit si eu sa finalizez in aceasta toamna o incalzire centrala pe care o aveam in proiect mai de mult. in locul serpentinei, am pus in soba, special facuta pentru el, un cazan de vreo 50 l pe care il aveam mostenire de la bunicu'. acesta arata ca un recuperator de caldura introdus intr-un cilindru, inconjurat pe partile laterale de apa. in ideea de ai mari randamentul (eu zic ca am reusit), l-am pus in plan orizontal (focul se face sub el, iar caldura il ocoleste si trece prin el in drumul ei spre cos), dar din aceasta cauza cred, trebuie sa il curat cam in fiecare luna. in rest nu am de ce sa ma plang. incalzeste 6 camere, temperatura in el o mentin cam la 65-75 grade (cand l-am fortat a ajuns si la 90) si consuma aproximativ 4 brate de lemne uscate de 2 ani pe zi.eu expun situatia mea. cazanul l-am avut, deci l-am folosit. nu stiu daca mergea mai bine sau nu in situatia in care era de capacitate mai mica. Link spre comentariu
Vizitator randomar Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 mersi cosmine, inca sunt in lucru dar cand o sa fie finalizate lucrarile am sa trag si eu concluziile.interesanta ideea cu caloriferele dar ma intereseaza strict ceva ce poate fi introdus intr-o soba pe lemne, stiu eu o serpentina de vreo 20 de metri cu diametru de 20-22 pe care sa o conectez la o instalatie de incalzire in pardoseala iar complementar calorifere racordate la o centrala Link spre comentariu
gcom61 Postat Ianuarie 22, 2010 Partajează Postat Ianuarie 22, 2010 Atentie,pt incalzirea prin pardoseala temperatura maxima a agentului termic nu trebuie sa depaseasca 40 max 45 grade.Peste aceasta temperatura se ivesc probleme gen discomfort termic (podea prea fierbinte)si probleme de dilatare functie de materialele folosite. Link spre comentariu
florincccc Postat Ianuarie 22, 2010 Partajează Postat Ianuarie 22, 2010 gcom61Gresit, temperatura agentului termic nu trebuie sa depaseasca 30-31 de grade Celsius, temperatura peste care se ridica praful in casa datorita curentilor de convectie din aer. Link spre comentariu
cipcirip Postat Ianuarie 22, 2010 Partajează Postat Ianuarie 22, 2010 Salut, exista pe piata centrale termice cu setari diferite pardoseala/radiatoare. Gama ,,pardoseala`` are temperatura variabila intre 30 si 45 grade, pe tur. Link spre comentariu
gcom61 Postat Ianuarie 22, 2010 Partajează Postat Ianuarie 22, 2010 din aceasta cauza am pus temp max 40-45 grade Link spre comentariu
niculae Postat Ianuarie 24, 2010 Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Salutare tuturor!Poate cineva sa-mi dea un sfat? In primul rand vreau sa montez intr-un semineu un arzator pe gaz GPL cu sistem de siguranta CRH6, credeti ca va da randament? puteti sa-mi spuneti unde anume se va monta arzatorul? ( este bine montat sub gratarul pt jeratec sau deasupra lui?In al doilea rand: In acest semineu vreau sa montez o serpentina de centrala termica, puteti sa-mi spuneti unde anume ar fi cel mai bine sa pozitionez serpentina? pt a avea un maximum de temperatura serpentina trebuie sa stea in foc? aproape de varful flacarii sau... ? Atasez si poze, sistem sig, semineu, serpentina, si arzator.Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2010 Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 "Serpentina",ca sa aveti un randament bun trebuie sa o pozitionati in zona invizibila a flacarii,acolo temperatura este maxima.Ca distanta de arzator undeva la 20cm.Dar trebuie sa montati pe tur si unSTB(supra temperatur box)care sa opreasca gazul in cazul in care apar supraincalziri ale "serpentinei",altfel schimbatorul se strica repede fiind foarte fragil(ca sa nu zic de calitatea indoielnica).STB-ul este de fapt un bimetal cu doi papuci care se inseriza in circuitul electric iar la depasirea temperaturii,intrerupe alimentarea vanei de gaz.Va recomand unul de 90grade cu rearmare manuala. Link spre comentariu
niculae Postat Ianuarie 25, 2010 Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 "Serpentina",ca sa aveti un randament bun trebuie sa o pozitionati in zona invizibila a flacarii,acolo temperatura este maxima.Ca distanta de arzator undeva la 20cm.Dar trebuie sa montati pe tur si unSTB(supra temperatur box)care sa opreasca gazul in cazul in care apar supraincalziri ale "serpentinei",altfel schimbatorul se strica repede fiind foarte fragil(ca sa nu zic de calitatea indoielnica).STB-ul este de fapt un bimetal cu doi papuci care se inseriza in circuitul electric iar la depasirea temperaturii,intrerupe alimentarea vanei de gaz.Va recomand unul de 90grade cu rearmare manuala.Multumesc tare mult pt raspuns, voi lua in calcul ceea ce mi-ai spus tu. Am sa postez manualul sistemului de siguranta, din cate am vazut are o sonda pt temperatura, aia ma gandeam s-o pun pe retur, cand ajunge apa la o anumita temperatura sa opreasca gazul!Crezi ca daca as pune serpentina exact pe peretele de sus al semineului ar fi ok?( distanta fata de flacara ar fi 50cm ) Legat de faptul ca serpentina aia de centrala spui ca este de proasta calitete, crezi ca ar fi mai bine sa fac alta? asa cum am facut la soba aceea pe motorina? ma gandeam sa fac cate o serpentina pe fiecare perete al semineului, adica trei dar nu rotunde ci genul cum se pune tevile de incalzire prin pardoseala!P.S. Am uitat sa intreb: In serpentina de centrala intra doar 450ml de apa, crezi ca este suficienta pt a incalzi 4-5 calorifere?Multumesc inca odata pt ajutorul acordat!http://www.electricdesign.ro/files/pdf/ ... 20CRH6.pdfStima. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2010 Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 Sunt multe de spus,dar:vana de gaz primeste comanda de oprire in doua cazuri,cand s-a atins temperatura in incapere prestabilita din termostat si in caz de avarie(de ex. pompa blocata)si atunci intra in functie STB-ul.In concluzie aveti nevoie si de STB si de un reglaj de temperatura de ambient,ele nu se exclud ci se completeaza reciproc.Ptr. ce aveti nevoie acolo puteti combina un automat de aprindere Honeywell si o vana de gaz Honeywell comandata de un termostat de ambient.PS.este suficienta apa(450ml). Link spre comentariu
Vizitator AdRlaNi Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Salutare, sunt nou pe aici dar vreau sa va cer un sfat...mi-am facut doua proiecte cu acest sistem de centrala...dar nustiu care ar fi mai simplu...si mai eficient. Asa ca sper sa ma lamuriti...sau macar astept sa va dati cu parerea... Atasez si pozele respective.... Link spre comentariu
niculae Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Sunt multe de spus,dar:vana de gaz primeste comanda de oprire in doua cazuri,cand s-a atins temperatura in incapere prestabilita din termostat si in caz de avarie(de ex. pompa blocata)si atunci intra in functie STB-ul.In concluzie aveti nevoie si de STB si de un reglaj de temperatura de ambient,ele nu se exclud ci se completeaza reciproc.Ptr. ce aveti nevoie acolo puteti combina un automat de aprindere Honeywell si o vana de gaz Honeywell comandata de un termostat de ambient.PS.este suficienta apa(450ml).Salutare,Ok am inteles ceea ce ai spus, acum am sa te rog sa ma mai lamuresti ceva:-1 Din punctul tau de vedere crezi ca este mai bine sa folosesc un automat de aprindere Honeywell si o vana de gaz Honeywell comandata de un termostat de ambient, sau sistemul de siguranta pe care l-am prezentat eu in postul de mai sus+ termostatul de ambient? ( poti fece te rog frumos o schema cum ar trebui legate intre ele? )-2 Nu mi-ai raspuns daca este bine sa pozitionez serpentina la 50cm fata de flacara, adica chiar lipita de tavanul semineului! ( vreau s-o pozitionez acolo si din alte motive: poate voi folosi ca sursa de foc si lemne! )-3 STB se cheama combinatia dintre vana si automatul de aprindere ?P.S. Am si eu ceea ce ai postat tu, insa altfel! postez poze, crezi ca ma poti ajuta cu schema de montaj? cum sa le leg intre ele!Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator randomar Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 asa cum am promis concluziile: -chiar daca soba e mare latime 3 teracote lungime 5 si inaltime 7randuri, volumul mare al cazanului (diametrul 40cm inaltime 60cm ) ocupa tot focarul (trei randuri de la portita in sus).din acest motiv soba nu avea tiraj suficient de mare si cazanul condensa si nu avea forta de a incalzi apa mai mult de 38 grade Celsius. -cum am mai spus am vazut asa ceva dar era un cazan de 18 litri nu de 60 -o sa scot cazanul si ma bate gandul la o serpentina dar si aici sunt unele probleme, sa o montez in jurul focarului si sa stea focul pe ea apoi sa ma urc cu ea sus? sau sa montez deasupra focarului in treimea superioara fiindca acolo sta caldura? -dupa mintea mea as face soba cu platane(pt cine nu stie unul se pune deasupra portitei iar celalat cu doua randuri mai sus si lat tot de doua teracote- e ca o ocnita in soba),sub primul platan as monta serpentina sa arda focul in ea, - o dimensiune pt serpentina pt un total de 700cm/60cm calorifere? undeva pe la 15 kw? -sa o montez pe verticala sau pe orizontala? -si tot asa -pt cineva din posturile anterioare cu cele doua variante din care una era un cazan de 30 litri cilindric, nu recomand , doar daca sunt doua tevi una in alta cu distanta dintre ele de cel mult 7centimetri ,, volum mic de apa suprafata mare de contact.http://desktop_DSC02559 Link spre comentariu
Vizitator AdRlaNi Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Pt cine intereseza schema de montaj a unui astfel de sistem de centrala.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Doua scheme,una cu tiraj natural si una cu tiraj fortat.O sa mai revin cu precizari in masura timpului disponibil.Overheat thermostat=STB,Chimney thermostat=termostat de fum(este montat in lateral pe hota de gaze arse) si intra in functiune atunci cand cosul este infundat si gazele nu se evacueaza corect.La tirajul fortat(turbo)functia de sesizare a lipsei de evacuare gaze arse este preluata de presostatul de aer. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum