cheluakame Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Eu imi mentin parerea expusa si anul trecut. O centrala termica, cea mai ieftina costa circa 1800 ron. 5 radiatoare (2 dormitoare 22x600x1000, sufragerie x1200, bucatarie x800, baie x600), ajung la 1000 ron. PPR-ul cu fitting-uri (inclusiv robibeti radiatoare) nu depaseste 400-450 ron O plita pentru lipit 50-60 ron. Un regulator gaz cu furtun circa 100-120 ron. Termostat de ambient 70-100 ron PIF-ul variaza intre gratis si 200 ron. Total, 3500 - 3700 ron si ai incalzire centralizata + ACM (instant) cu randament ~90% (in regie proprie, caci vad ca te pricepi). Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Nu ma pricep chiar asa, dar nu am timp, iar mesterii trebuie platiti. Apartamentul respectiv are 140mp, cu tavan inalt la 4m, ditamai ferestrele, asa ca va trebui multa teava si calorifere mai mari. Instalatia de gaz e trasa in fiecare camera, iar un convector nou de 5kW costa 1000 lei. In bucatarie am pus unul de 3kW care face fata cu brio. Mi-ar place sa fac acest proiect, dar timpul nu imi permite. Sunt constient ca probabil in cateva zile instalatia va fi functionala, dar apoi urmeaza reglajele si eventualele avarii usoare care cer timp pt remediere si sincer nu am timp de asa ceva, in special cand stiu ca in final nu ies mai bine decat cu un amarat de convector pe gaz. Apartamentul e dat in chirie, momentan merge bine si asa cu sobe, nu prea ma doare din moment ce nu eu platesc gazul. 300Ron/luna nu mi se pare o avere la un spatiu asa mare. Link spre comentariu
Vizitator aniel Postat Octombrie 24, 2015 Partajează Postat Octombrie 24, 2015 (editat) salut baieti!m-am apucat si eu de o centrala homemade dupa ce am rasfoit majoritatea forumurilor de specialitate si-a subiectelor discutate prin alte forumuri.pana acum nu am intampinat dificultatii in proiect. Pe scurt( de sus in jos): -focar din caramida -arzator peleti facut dintr-un disc de (bmw) frana -butelie gpl auto cu o teava de 110 mm cu fumuri pe lateral -buncar cu snec pentru peleti + automatizare cu relee programabile (inca nu am facut testele) https://photos.google.com/album/AF1QipN2wo0g9ma8-pwLft15ypyYw67756I6-9EmS1Ut Editat Octombrie 24, 2015 de aniel Link spre comentariu
th3-razor Postat Noiembrie 3, 2015 Partajează Postat Noiembrie 3, 2015 Salutareee! Dupa ani si ani de studii mi-am pus si eu nebuniile in aplicare si anume la garaj am construit o soba de caramida,placata la interior cu caramida samota.Deasupra usii sobei mai vine un rand de caramida dupa care vine o teava cu D110 lunga de 68 cm in care intra aprox 5,5 l apa.Deasupra tevii vine un pod dupa care 2 asa zise fumuri serpuite si un recuperator de caldura de tabla de se gaseste in comert.La primul foc cu vreo 2-3 l de apa in respectiva teava cu cateva surcele am ajuns la abur )) Urmeaza weekendu asta montarea celor 2 calorifere si a vasului de expansiune deschis fabricat dintr-un extintor vechi pe care momentan trebuie sa il golesc. Revin si cu poze in scurt timp Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 10, 2015 Partajează Postat Noiembrie 10, 2015 Cred ca as merge putin mai departe, si as folosi un vas de expansiune cu membrana, si as presuriza instalatia la 1 bar. Evident, trebuie mare atentie pe partea de comanda... Link spre comentariu
ianhus Postat Noiembrie 10, 2015 Partajează Postat Noiembrie 10, 2015 Da cred ca e o idee buna sa presurizezi ideea din mai multe motive, o sa preia fara mult efort varfurile de temperatura care pot aparea in timpul functionarii adica nu o sa bolboroseasca apa prin tevi ca pompa de recirculare nu a apucat sa o circule. Iar celelalt motiv, apa de la robinet fierbe la 78 grade deci e util sa o poti duce la 95 si asta doar sub presiune. Link spre comentariu
bcristian Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 apa de la robinet fierbe la 78 grade deci e util sa o poti duce la 95 si asta doar sub presiune. Si acum avem dovada ca ei e printre noi. Sau exista o locatie cluj napoca undeva prin Himalaya, pe varf. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 In cratita pe foc, la fierbere (bulbuci), are aprox. 100. Nu mai disecam firul in 14. Apa cu gheata are 0. Era metoda de gradare a unui termometru. Apoi imparteai in 100 parti. Luat dintr-un tabel, presurizat la 1-1.5 bar, are punct de fierbere ca medie la 125 grd. Asta e unul din motivele pentru care, daca ti-a pocnit radiatorul masinii, nu mai iese apa de acolo... ies direct vapori. Link spre comentariu
ianhus Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Am pus o cratita si am fiert o. La 78 a inceput vaporizarea si apoi temperatura s a stabilizat in jur la 79 mai sus nu urca pentru ca se evapora. Banuiesc ca are legatura cu impuritatile din apa. Ps: cine e "ei"? Link spre comentariu
manolo Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Esti sigur ca termomertul este bun? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Am pus o cratita si am fiert o. La 78 a inceput vaporizarea si apoi temperatura s a stabilizat in jur la 79 mai sus nu urca pentru ca se evapora. Banuiesc ca are legatura cu impuritatile din apa.Ps: cine e "ei"? Trebuie sa fiarba in clocot... pune un ibric mic pe foc, si cand da in clocot, masoara... s-ar putea sa nu poti da in clocot o cratita mare, daca ai puterea ochiului necorespunzatoare. E posibil si sa nu fie termometrul bun. La clocot ai 98 si ceva, parca... Link spre comentariu
ianhus Postat Noiembrie 13, 2015 Partajează Postat Noiembrie 13, 2015 ) cratita de 15cm diametru, plita cu inductie 250grade setat, 4 termometre, unu cu gaz, unu cu infrarosu, unu la multimetru cu sonda "k" si unu facut de mine cu lm35, dar e posibil sa ma insel daca ati refacut experimentul si nu o dat...poate ceva am gresit. Link spre comentariu
Vizitator aniel Postat Noiembrie 24, 2015 Partajează Postat Noiembrie 24, 2015 (editat) Ma bucur ca nu sunt singurul care incearca sa se incalzeasca....Azi am avut <mintea odihnita> si am pus-o la treaba am desenat si testat un termostat,am vazut variante mult mai complexe dar eu asta am la indemana,sper sa functioneze cum trebuie. https://goo.gl/photos/zC5BTi2zNeA3qLkh6 https://goo.gl/photos/QU2d6zdciTDeyEy3A Editat Noiembrie 24, 2015 de aniel Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 10, 2015 Partajează Postat Decembrie 10, 2015 Da cred ca e o idee buna sa presurizezi ideea din mai multe motive, o sa preia fara mult efort varfurile de temperatura care pot aparea in timpul functionarii adica nu o sa bolboroseasca apa prin tevi ca pompa de recirculare nu a apucat sa o circule. Iar celelalt motiv, apa de la robinet fierbe la 78 grade deci e util sa o poti duce la 95 si asta doar sub presiune. Alcoolul etilic (etanol) fierbe la 78 de grade. Cred ca ai pus la fiert o palinca tare. Apa fierbe la 100 de grade la nivelul marii, adica la 760mmHg, respectiv pe la 98-99 grade la altitudinea Clujului. https://ro.wikipedia.org/wiki/Etanol (in dreapta jos vezi unele proprietati, inclusiv temperatura de fierbere) De unde ai cumparat robinetul prin care curge "apa de foc"? Si mie imi trebuie! (gluma) 1 Link spre comentariu
ianhus Postat Decembrie 11, 2015 Partajează Postat Decembrie 11, 2015 Bine,fie!! Fierbe la 99 grade.) nu ma intereseaza oricum asa mult, desi poate era mai corect sa scriu ca "incepe fierberea la 78 grade".Era util ce am propus pentru instalatia in discutie, si in cadrul discutiei respective e valabil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum