Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie incalzire centrala termica HOME MADE

alex23

Postări Recomandate

Vizitator fmfmfmfm

Am un semineu cu focar inchis de 12 kw si ma gandeam sa-i aplic o serpentina de cupru pe exteriorul acestuia (in laterale si deasupra) plus o zona in jurul burlanului care se gaseste in hota de deasupra. S-ar strange astfel un traseu de serpentina de 10-12m insa nu imi dau seama daca ar fi eficienta. Serpentina nu va lua contact cu focul deloc.

Link spre comentariu

Orice redirectionare a energiei care se elimina pe cos,sau prin pereti este buna.Trebuie tinut cont ca returul/partea rece a instalatiei de recirculare apa,sa fie in contact cu partea mai rece a sursei iar turul/partea mai fierbinte a circuitului sa fie in contact cu partea mai fierbinte .

Link spre comentariu
Vizitator fmfmfmfm

OK, deci sa inteleg ca teava care intra in instalatia home made (dinspre instalatia actuala) trebuie sa fie in partea mai rece (burlan) si iesirea din serpentina home made undeva in jurul focarului. Corect?Alta intrebare care ma framanta este daca lipiturile tevilor de cupru rezista la temperatura de pe suprafata exterioara a focarului, avand in vedere ca nu vor lua contact cu flacara deloc. Cam ce temperatura maxima se poate atinge pe suprafata radianta de fonta a focarului pe "palnia" din partea de sus unde banuiesc ca ar trebui sa fie temperatura cea mai mare? Pe burlan ma gandeam sa infasor teava de cupru "moale". Rezista tevile de cupru din comert la asemenea sarcini avand in vedere ca majoritatea au cam 0.7/0.8 in carne? De asemenea alta intrebare ar fi ce grosime sa aleg pentru teava de cupru de la serpentina. La ce temperatura a agentului termic la iesirea din semineu credeti ca as putea ajunge la o sarja normala si un circuit de 10-12m?O alta varianta pe care as putea sa o iau in calcul ar fi o serpentina din teava de sonda de 3/4 sau 1 tol bagata in interiorul focarului in forma de paralelipiped fara spate si fata, insa ce ma deranjeaza/enerveaza este ca trebuie sa dau doua gauri in focar si "carnea" acestuia este destul de groasa si nu stiu daca exista spirale de metal de grosimea asta sau cum as putea da gaurile prin alta metoda. In varianta asta focul s-ar face direct pe teavile de sonda iar flacarile iau contact direct cu acestea pe toata suprafata lor.Voi ce pe varianta a-ti merge? Precizez ca instalatia in varianta finala va avea tot ce ii trebuie: pompa, termostat, supape presiune, vas expansiune etc., dilema ce o am este la serpentina.

Link spre comentariu

Lipiturile rezista si in conditii extreme,doar sa aiba apa pe teava si sa functioneze pompa de recirculare.Pe de alta parte va atentionez ca apa fierbinte este mult mai periculoasa decat focul.

Link spre comentariu
Vizitator fmfmfmfm

De acord, mai ales atunci cand ia contact cu o suprafata foarte incinsa. Totusi ma gandesc ca teava de cupru nefiind supusa direct actiunii flacarilor si nici a altor substante nocive, ci doar a aerului incalzit, radiat de semineu ar trebui sa reziste bine, iar supapele de suprapresiune+vasul de expansiune si functionarea adecvata a pompei sa ma scuteasca de surprize. Nu imi dau seama daca serpentina de cupru pusa in exteriorul focarului va ajunge sa se incalzeasca suficient incat sa-mi incalzeasca caloriferele, avand in vedere ca nu ia contact direct cu gazele rezultate din ardere si nici cu flacara. Practic solutia e destul de diferita fata de cele discutate aici, unde am vazut ca serpentinele se montau in marea majoritate in interiorul gazelor rezultate din ardere si unde este clar ca temperatura este mare.Am remarcat ca focarul ramane suficient de incins destul de mult timp si dupa ce se termina de ars lemenele din foc. De asemenea intre peretii focarului si peretele exterior al semineului am 8 cm iar peretele exterior este din caramida de samota pusa "in picioare". Samota ramane calda vreo 6 ore dupa ce se termina focul.

Link spre comentariu

eu am reusit cu o serpentina de cupru (dintr-un instant acm)pusa pe plita unui godin, sa incalzesc un radiator de duba,dinala la 1m cam asa,avand o pompa de evacuare apa masina spalat.Radiatorul reusisem sa-l incalzesc dupa mine peste 50 de grade.. deci la ce serpentina vei avea tu eu zic ca v-a face treaba.Aaa uitasem unchimiu a lucrat in strainatate numai in teava de cupru la instalatii si spunea ca daca vrei sa desfaci o lipitura plangi cu vorbe ...mai spunea ca teava de cupru ajunge rosu incandescent si tot nu reusesti ca sa dezlipesti un cot:) deci e de bine:D

Link spre comentariu

@fm...imi cer scuze.Acum cea mai buna solutie este sa mai cumperi o caruta cu lemne,cu banii pe care trebuia sa ii dai pe cupru si inca o caruta echivalenta la automatizari.Anul viitor nu se stie,poate construim si noi salvari din astea pe senile...de doi lei..s-au poate adevarate!

Link spre comentariu

Este bine ca ai reusit sa duci proiectul pana la sfarsit.De functionat nu se pune problema...functioneazacam orice instalatie daca are de unde primi caldura.Problemele principale care apar sunt cele legate de condens si securitate.Desi am lucrat in domeniu fug ca dracu de tamaie de centralele pe lemne clasice.Mai ales cand sunt in preajma unui cazan de fonta :pandaci. ..am vazut cazuri cand s-au dezmembrat pana si supapele de siguranta.Slava-Domnului ca nu a fost nimeni in apropiere...proprietarul a spus ca facea mai rau ca o locomotiva cu aburi.Alte cazuri tragice nu au rost sa le mai dau.Adunand in timp experienta si informatii am decis sa proiectez o centrala sigura,chiar cu pierderea a catorva procente din randament,dar,se elimina condensul din focar,cantitatea de apa care trece prin schimbator este foarte mica si nu exista riscul unei explozii in caz de supraincalzire(in special atunci cand se blocheaza pompa de circulatie sau se ia curentul.Cum da caldura ma apuc de treaba...vara sanie/iarna car. :wtrqwe P.S...mai stie cineva cam cat mai este diferenta de pret/kg ,la fier vechi,dintre fonta si fierul simplu?

Link spre comentariu

daca vrei sa desfaci o lipitura plangi cu vorbe ...mai spunea ca teava de cupru ajunge rosu incandescent si tot nu reusesti ca sa dezlipesti un cot:) deci e de bine:D

Eu n-as fi asa sigur...daca ai inrosit-o inseamna ca nu are apa in interior,si se va dezlipi la fel de usor cum ai lipit-o.Daca are apa in interior,e adevarat ca n-o s-o poti dezlipi dar nici n-o vei putea inrosi,cel putin cu mijloace obisnuite.Deci e de bine,daca stii in ce situatie te afli...cu teava plina cu apa sau cu aer.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator grig 72

pt. d. razvan:acele bazine le asezati pe un strat de samota sau stau "in aer"?primul bazin, arde flacara direct pe el, sau este protejat cu un strat de samota si tot asa pana sus?focarul este de jos pana sus, fumul urcand pana sus, "spaland" registru, iar apoi coboara pe lateralele semineului si dupa aceea urca prin spate, spre cos?as vrea sa fac asa ceva, daca se poate sa-mi raspunde-ti?multumesc!ceva experienta in constructia sobelor, am, pt ca sobele cu care ma incalzesc acum, sint facute de mine si asta cam de 9 ani.de facut sobe la altii, nu fac, nu am timp, am alte preocupari, dar sunt omul care-mi place sa fac cu mana mea multe din lucruri.multumesc inca o data!

Link spre comentariu
Vizitator gosu68

buna ziua , am citit acest subiect cap coada si m-am hotarat sa-mi fac si eu o instalatie de incalzire dintr-o soba deja construita. Informatiile primite aici au fost foarte edificatoare; concret vreau sa bag in soba o serpentina din teava de Cu de 20-22 (aprox. 13 M lungime),sa-i atasez o automatizare corespunzatoare,cu care sa incalzesc o sufragerie,o bucatarie,o baie si un hol.Problema mea este urmatoarea pozarea pe jos (cum ar fi normal) a tevilor catre calorifere i-mi este aproape imposibila deoarece ar trebui sa trec prin dreptul unor usi. Casa fiind finisata(parchet montat) nu am cum sa le bag prin sapa; asa ca m-am gandit sa le pozez pe sus,la plafon sau prin pod ,dar nu stiu daca va fuctiona asa(si cu returul pe sus ???).Rog pe cei care stiu sa-mi raspunda si mie;atasez un desen ca sa vedeti cam cum am gandit-o si as vrea sa stiu daca e bine? Va multumesc.

post-72348-139829566632_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va functiona,dar in partea de sus,cea care trece prin pod,trebuiesc montate aerisitoare automate pe ambele tevi.In instalatie ar trebui sa aveti un amestec de antigel deoarece tevile care trec prin pod(chiar daca sunt bine izolate)risca sa inghete.

Link spre comentariu

Este o vana termostatata,calibrata din fabrica undeva pe la 65 de grade celsius.Cat timp temperatura pe retur este sub 65 grade,ea dirijeaza apa inapoi in cazan spre circuitul de retur(inlocuieste de fapt o pompa de recirculare/by-pass si un termostat).Eu nu o recomand pentru instalatiile mai mari de 4-5 calorifere.

Pentru aceasta configuratie,schema este gresita.Pompa de circulatie se pune pe retur intre cazan si vana.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări