Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie incalzire centrala termica HOME MADE

alex23

Postări Recomandate

Vizitator ionut zaharia

vreau sa construiesc un cub din teava de 60mm extra groasa si sa-l introduc in focarul unei sobe tip birou.In instalatie intra 9kg apa,pot sa incalzesc 4 calorifere de 120mm.mentionez ca voi monta pompa de recirculare si sisteme de protectie.Va functiona?

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator pwr09

Salut, vreau sa incalzesc o incapere(hala)de aprox 80 mp cu o soba cu 7 fumuri verticale(5x3 placi parca). Temperatura in incapere trebuie sa fie de peste 25-30 grade C. Nu am bani sa fac un sistem cu serpentine etc.. si m-am gandit sa trec prin soba un fel de serpentina din teava de cupru de aprox. 10m/ fi 50-80 mm si sa pun in capat o turbosuflanta, pentru a profita cat mai mult de temperatura pierduta.Ce credeti o sa aibe ceva randament..o sa iasa ceva aer cald pe teava ?!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator costelgl

in special pentru IGBT 1971 ca vad ca are exp cu caloriferele de fonta

salut

-am inceput un fel de centrala din doua butelii de aer de raba,in una am conectat arzatorul pe motorina si in cealata vreau sa bag 3 elementi de calorifer (vezi poza)

-ce parere aveti ar merge?arzatorul este complet automatizat dar vreau in viitor sa il fac sa mearga cu ulei ars ca am de unde

-de incalzit am aproape 100 mp dar cred ca am sa fac incalzirea in pardoseala (cred ca ar consuma mai putin avand in vedere temperatura mai scazuta care trebuie la o astfel de instalatia)

-sunt asezate ca in video

http://www.youtube.com/watch?v=yPe_itTs ... ure=relmfu

centrala homemade.zip

Link spre comentariu

"(cred ca ar consuma mai putin avand in vedere temperatura mai scazuta care trebuie la o astfel de instalatia)"Nu este asa; temperatura este mai mica, intr-adevar, dar suprafata de radiatie e mult mai mare decat cea a unui calorifer, spre exemplu.Ideea nu e rea dar trebuie un radiator cu suprafata mai mare, unul gen auto sau de AC (cu multe aripioare).

Link spre comentariu

"

in special pentru IGBT 1971 ca vad ca are exp cu caloriferele de fonta

salut

-de incalzit am aproape 100 mp dar cred ca am sa fac incalzirea in pardoseala (cred ca ar consuma mai putin avand in vedere temperatura mai scazuta care trebuie la o astfel de instalatia)"

Nu conteaza ce sistem radiant se foloseste, energia pentru a incalzi un volum este aceeasi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mare atentie la proiectarea/realizarea sistemului de incalzire in pardoseala. Intr-adevar, consumul e mai mic deoarece nu apare stratificarea aerului cald din incapere, dar datorita faptului ca nu e bine sa ai o putere mai mare de 150W/metru patrat de pardoseala, trebuie facut un calcul energetic sa vezi daca in cazul tau ajunge puterea (150W X 100 m patrati). De obicei e insuficienta pentru spatiile neizolate termic si se ajunge la supraincalzirea pardoselii (35-40grade), lucru extrem de neplacut. Daca vrei putem discuta asta in topicul "Incalzire in pardoseala".

Link spre comentariu
Vizitator popmary

Va salut.Citesc cu mult interes si atentie acest topic fiindca am intentia de a realiza intr-o soba de teracota o serpentina care sa-mi permita sa racordez mai multe calorifere. De altfel am si un meserias care face asemenea instalatii, pe la diverse cunostinte si functioneaza de ani de zile .Dar ce ma intereseaza pe mine este urmatorul lucru: meseriasul meu construieste serpentinele din cupru pe care le cositoreste, ei bine am inteles ca serpentina care se pune in soba poate fi si din teava trasa. Acum intrebarea: care este mai durabila o serpentinda din teava trasa sau din cupru, avand in vedere ca tevile de cupru sunt cam subtiri dupa parerea mea si in timp focul le poate distruge.Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Link spre comentariu

In mod normal teava nu trebuie sa aiba temperatura mai mare de 100 gr.C (sa nu fie aburi pe teava). Desigur la instalatiile sub presiune aburii apar la temperaturi mai mari. E bine ca teava sa aiba "carnea" mai groasa.

Link spre comentariu

Incalzirea home made poate fi facuta in mai multe feluri

- soba teracota + serpentina (teava trasa, cu grosime 4, 5 mm si calculat volum apa in raport 6:1, adica 6 litri de apa in instalatie + 1 in serpentina)

- soba cu clopote + serpentina (idem serpentina, apa raport 4:1)

- copie centrala comert (daca aveti posibilitatea sa vedeti un Dunatech STR sau Hoterm Woody, care au 2 fumuri, ceva de genul http://cdn.allshops.ro/files/clients/74 ... 516768.jpg) eventual cu diverse upgrade-uri (preincalzire aer secundar, eventual si tertiar) si raport apa 2:1

Cu un sistem deschis (sa nu dormiti cu grija), si pe vasul de expansiune, pus chiar un robinet asemanator celor de la vasul de toaleta (sa completeze cu apa automat), pompa de recirculare, termostat cu imersie si termo-manometru.

Link spre comentariu

salutareee! Vreau si eu sa-mi construiesc in primavara o asa zisa centrala homemade care v-a functiona numai pe lemne.Acuma as dori sa o fac numai din caramida de samota in care voi avea serpentina.Aicea ar interveni o intrebare:1.Sa o fac din teava de Cu?? sau din teava de otel ?? Ce raport ii voi acorda serpentinei ? 6 la 1 ? Ca si calorifere inca nu m-am gandit dar daca fac rost de unele de fonta credca ar fi mai bune.As dori sa incalzesc 4 camere de marime medie(vreo 35m3 pe camera si 2.5 inaltime) 2.Ca si vas de expansiune care ar fi mai bun?? Am posibilitatea sa montez si unu inchis cu supape de siguranta dar si unul deschis.cam indecis sunt cu lucrurile astea pentru ca vasul n-ar fi foarte sus fata de calorifere.Sa zic un 30 de cm mai sus daca ar fi.Magazia unde v-a fi construita este mai joasa decat casa

Link spre comentariu

Daca "centrala' va fi montatat intr-o magazie, nu-si are rostul sa lucrezi cu samota, pentru ca va incalzi spatiul respectiv degeaba, faci focar din tabla de 5 mm si izolezi cu vata de sticla.Vasul de expansiune deschis trebuie calculat in functie de volum total de apa si trebuie pozitionat la cel putin 1.5 m mai sus decat cel mai inalt punct al instalatiei dar nu mai sus de 30 m, prevazut cu supraplin si umplere automata ca sa scapi de o grija.Caloriferele ar fi bune din fonta pentru ca pastreaza caldura mai mult.Daca totusi alegi sa folosesti o soba pentru "centrala" ai putea la fel de bine sa faci rost si de un butoi (sau chiar 2) de tabla de 250-300-400 litri, pe care sa le izolezi cu vata minerala si sa le conectezi in instalatie, astfel vei putea face focul doar 1 data pe zi.Vas de expansiune inchis nu-ti recomand pentru ca este o lucrare "artizanat" si poti avea mari probleme cu ISCIR-ul din cauza unui vecin problematic/invidios.

Link spre comentariu

dl stanica, se poate face serpentina in teracota cu mare succes! teava trebuie sa fie macar de 4mm in carne si minim de 30 diametru, serpentina trebuie sa aiba cel putin 15 spire si se monteaza la iesirea din pompa! probleme vor aparea cand pica corentul,,, ca de altfel la orice centrala pe lemn sau cox

Link spre comentariu

dl stanica, se poate face serpentina in teracota cu mare succes! teava trebuie sa fie macar de 4mm in carne si minim de 30 diametru, serpentina trebuie sa aiba cel putin 15 spire si se monteaza la iesirea din pompa! probleme vor aparea cand pica corentul,,, ca de altfel la orice centrala pe lemn sau cox

Instalatie gandita pentru cate calorifere? Ce soba? Ce pompa? Sunteti sigur ca la iesirea apei din cele 15 spire nu vor fi aburi in loc de apa?Si nu este nicio problema cand pica curentul, pentru ca la astfel de improvizatii se recomanda circuit deschis.Ca un sistem in plus de siguranta se mai poate monta la iesirea tevii de tur din soba o supapa de presiune de 1.5 bar si un aerisitor automat. In caz ca in serpentina se formeaza vapori de apa cand s-a luat curentul, cu ajutorul supapei sau al aerisitorului sunt dati afara. P.S. La centrala mea, am curaj sa setez temperatura pe 70 grade din regulatorul de tiraj, si sa opresc pompa de recirculare. Dupa 1 ora gasesc apa la 80 grade si focul stins. :da Nu comparati un produs gandit de o echipa de ingineri cu o soba cu serpentina facuta de oricine.P.P.S Cum am spus si in postul de mai sus, recomand montarea unui boiler cu serpentina sau al unui puffer (cumparat sau artizanat) in circuit, pentru a nu risca supraincalzirea instalatie si pentru mentinerea unei temperaturi cat mai constante in circuit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări