Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie incalzire centrala termica HOME MADE

alex23

Postări Recomandate

Vizitator florinford

SALUT POT SA MONTEZ O SERPENTINA CCA 9L APA LA 20 CM DEASUPRA UNUI ARZATOR PE GAZ1000 DIAMETRU PTR UN 22X60 1000 1BUC 22X60X800 3BUC TUR 3/4 AERISITOR TERMOMANOMETRU SUPAPA 3BARI RETUR VAS EXP 8L PPA DAB FILTRU Y CALCULEZ BINE VOL 4X3,5X2,2=30,8 X50=1540 CAM 22X60X700 ASTEPT SFATURI CU STIMA

Link spre comentariu
Vizitator mihai13

ms elixir..eu m-am hotarat sa pun o serpentina Cu22/20m verticala,la care vreau sa-i pun 3 calorifere unu de 1000,de 600 si unul pt baie si ACM.Ce parere aveti?..va avea randament?..eu ma gandesc ca,cantitatea de apa din serpentina sa nu fie prea putina si sa nu faca fata.

Link spre comentariu

Salutare tuturor!Din ce am vizualizat pe aici mă bucur că sunt mulţi care reuşesc sa construiască ceva care sa le înbunătaţească conforul reducând cheltuielile .Ok,astea fiind spuse eu folosesc de 10 ani o instalaţie de incalzire termica foarte simplă pe care o înbunătaţesc mereu(recent am instalat un boyler termoelectric ) :da

Link spre comentariu

Apropo de ce am spus :modelul de centrală folosit de mine pentru a-mi încălzi casa este simplu în interior am montat elementi de calorifer de fontă separaţi între ei de cîteva planuri metalice după principiul ,,fumurilor" din sobele clasice,pereţii interiori i-am căptuşit cu şamotă,cantitatea de apa a serpentinei formată din elemenţii de m-ai sus este de circa 9litri.Circulaţia apei este asigurată de o pompă electrica montată pe retur comandată de un termostat cu braţară, iar vas expansiune(deschis) un stingător PSI de 8 l,instalaţia formată din ţevi zincate tur+retur cca 2 metri dela centrală iar în continuare ţevi cu inserţie PPr totul circulă prin 3 calorifere de fonta (ruseşti) :da

Link spre comentariu
Vizitator elixir

e destul de ok instalatia. :aplauze cateva idei:- termostatul ar merge mai aproape de iesire.-aerisitorul ai grija sa fie peste nivelul serpentinei.(poti sa-i adaugi un stut, ceva..)-clapeta de sens nu are rost.- supapa de siguranta pe boiler- nu vad de ce o pui...- ai putea sa suplimentezi serpentina, in fumul 1 o sa ai o temperatura destul de mare a gazelor arse.

Link spre comentariu
Vizitator mihai13

e destul de ok instalatia. :aplauze cateva idei:- termostatul ar merge mai aproape de iesire.-aerisitorul ai grija sa fie peste nivelul serpentinei.(poti sa-i adaugi un stut, ceva..)-clapeta de sens nu are rost.- supapa de siguranta pe boiler- nu vad de ce o pui...- ai putea sa suplimentezi serpentina, in fumul 1 o sa ai o temperatura destul de mare a gazelor arse.

da..bune idei,ms-supapa de siguranta pe boiler ma gandeam sa fie un plus de siguranta dar probabil o sa renunt la ea,avand in vedere ca le am pe celelalte doua.-clapeta de sens,cineva pe forum(nu mai stiu exact cine)spunea ca la instalatia lui i se intorcea apa fierbinte pe ret,asa ca sunt cam dezorientat in privinta asta.
Link spre comentariu
Vizitator elixir

apa fierbinte nu se intoarce din 2 motive:- ai pompa care impinge apa rece in instalatie si care teoretic merge cam tot timpul cat apa e calda.- ai vana termostatata....apa calda pleaca pe retur, in cazul unei instalatii vu vas deschis, insuficient ridicat si cu ceva montat defectuos(poate fi vorba de amplasarea vasului, a pompei, etc..) :jytuiyu

Link spre comentariu
Vizitator naiden

salutare...mai baieti..am mai postat eu acum cateva zile un mesaj si va spuneam ca vreau sa fac o soba de teracota cu serpentina in ea...m-am hotarat sa pun Cu 18 vreo 20m.Ma gandesc sa fac serpentina verticala pe ambii pereti pana sus, pentru ca peretii raman calzi ceva timp si o sa mai am caldura in calorifere...de altfel ma gandesc ca o sa pun cu timpul cam 4-5 calorifere de 1000.O sa captusesc soba cu caramida refractara...si cam atat despre soba.Credeti ca o sa duca soba asta o sa faca fata?adica mai are cineva asa ceva si poate sa garanteze?Tatal meu are in casa o soba Vesta sau cum se numea si deasupra la arzatorul de gaze are sa zic 1,5-2m de serpentina si este incalzita permanent de flacara gazelor...si cu asta incalzeste 2 calorifere de Al cam d 1000 si unu mai mic de 600...si nu are decat o pompa pe retur si un vas de expansiune deschis undeva la ultimul calorifer...si nu are probleme cu instalatia asta...are o temperatura constanta in casa.Ma gandesc ca o soba cum vreau sa fac eu o sa faca fata cu brio la 4-5 calorifere de 1000.As vrea sa-mi spuneti si mie cei care au asa ceva si au experienta daca se merita sa fac soba asta care ma duce la 15mil cel putin sau ar fi si alta alternativa mai buna.Va multumesc mult si asept raspuns!

Link spre comentariu
Vizitator elixir

5 calorifere de 1000 nu vei incalzi cu respentina in soba! in plus, cand soba se incalzeste si opresti focul, serpentina nu va lua caldure de la soba nicicum. vreo 2 -3 calorifere o sa mearga, dar mai mult... :jytuiyu

Link spre comentariu

hai sa va arat la ce m-am hotarat sa lucrez, cred ca e bine cum am gandit-o, o sa arate ca o teracota de gatit dar fara plita la focar, ca aproape toata caldura sa se duca la schimbator, in partea din spate sub schimbator fac o usa prin care bag un tub cu rumegus atunci cand nu mai pun lemne pe foc. schimbatorul o sa fie din tabla de 2mm iar tevile din el la fel 2mm,cred ca o sa pun 4 tevi de 3cm am vazut ca majoritatea au tevile drepte dar daca pun tevile ca in figura 2 sau 3 nu creste randamentul schimbatorului, fumul iesind mai rece decat in figura 1? pe google am vazut un model de schimbator cum e in figura 4

Link spre comentariu
Vizitator elixir

te-ai gandit cum vei curata tevile prin care trece fumul???? chestia cu rumegusul am vazut-o in practica: incalzea omul 5 calorifere de 800-1000, dar schimbatorul avea alta forma.sa ne spui si noua cum merge chestiunea! :aplauze

Link spre comentariu

tevile de fum le voi curati fie pe sus unde va fi un capac detasabil, fie pe jos pe usa prin care se baga tubul cu rumegus. --fa o scema cum era acel schimbator de care zici, acum dilema e cum sa fac aceste tevi de fum drepte sau cu acele serpuiri? astept pareri in continuare...

Link spre comentariu
Vizitator elixir
:rade: latevile inclinate ma refeream ca nu le poti curata, man....- schimbatorul de aldura de care ziceam, era fain, dar greu de realizat acasa: un paralelipiped, asezat pe verticala, cu pereti de apa de 2 cm, si cu tevi (cu apa)care fac legatura intre pereti, fumul fierbinte trece printre ele si iesea rece, pe cosul de tabla se putea tine mana. sper sa se inteleaga din descriere, ca mi sa stricat calculatorul si scriu de pe un laptop, unde nu am prea multe aplicatii instalate :sparge:
Link spre comentariu

:rade: latevile inclinate ma refeream ca nu le poti curata, man....- schimbatorul de aldura de care ziceam, era fain, dar greu de realizat acasa: un paralelipiped, asezat pe verticala, cu pereti de apa de 2 cm, si cu tevi (cu apa)care fac legatura intre pereti, fumul fierbinte trece printre ele si iesea rece, pe cosul de tabla se putea tine mana. sper sa se inteleaga din descriere, ca mi sa stricat calculatorul si scriu de pe un laptop, unde nu am prea multe aplicatii instalate :sparge:

mi-am dat seama mai tarziu ca despre acele tevi e vorba, :jytuiyu , dar daca ar fi ca in schema 3, cred ca se pot curati cu ceva flexibil. in principiu ar fi mai bine asa decat drepte ( si cu sicane in ele) inca o schema -4, flacara va bate direct in tabla, urca si se intoarce pe tevi apoi iese pe cele de sus spre cos, cred ca ar avea un randament bun, pareri?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări