Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie incalzire centrala termica HOME MADE

alex23

Postări Recomandate

Vizitator mihai13

salutare,

Eu n-as pune serpentinele alea altfel decat cu axa vericala. Am asa ceva si stiu ca se mai formaza gaze in serpentina. Daca le asezi cu axa orizontala in fiecare bucla a serpentinei in partea superioara o sa ti se adune vapori. In plus dispunerea orizontala nu beneficiaza deloc de circulatia prin termosifonare, din contra, o sa blocheze circulatia libera a apei pe baza diferentei de densitate. Eu am doua serpentine de cca 13 m total (Cu 15) iar la iesirea din soba am un aerisitor automat. Si cu ala tot mai aud bolboroseli slabe pe tur...

da,e bine de gandit si la asta..eu ma gandeam sa le pun asa pt ca acolo e cel mai fierbinte aer,iar daca le-as pune pe verticala ma gandesc ca nu o sa se incalzeasca destul de bine...dar sunt incepator in ale instalatiilor HOME MADE,asa ca fiecare sfat e binevenit. Victorione spuneai ca ai o instalatie cu 2 serpentine...si da randament?...si cam cate calorifere ai?....eu as vrea sa-i pun minim 3 calorifere si un boiler.. asta daca constat ca o sa functioneze asteptarilor.

salut , mihai 13 cauta te rog ceva legat de generatorul de aburi a lui Tran Vuia , da da, nu am scris gresit , e cel care a inventat si avioane , poate prinzi vreo idee de acolo , incalzirea apei acolo se face aproape instantaneu la trecerea ei prin conducte si ajunge pana la evaporare , dar tu o vei incalzi doar pana la 80 aprox ,maxim . si eu ma gandesc sa fac tot ceva in genul acelui generator .legat de pozitia verticala orizontala ,Victorione are dreptate .spor la cautat

interesant..mai voi documenta . multumesc pt sfaturi!
Link spre comentariu

Daca tot vreti sa "concurati" marii producatori de CT, ia ganditi-va si la o centrala construita pe verticala; sa fie de 2,5 m inaltime si va avea doar un fascicol de tevi vertical (se poate cu 2 fascicole, unul in functie si celalalt in revizie sau rezerva; am vazut o idee f. buna, cred ca in acest topic). In acest mod nu mai trebuie o multime de coturi si se poate automatiza (aut. inafara de cele stiute) prin niste electrovalve montate pe retur care sa grupeze in serie, paralel sau mixt in functie de nevoi, aceste fascicole in focar.

Link spre comentariu

mihai parca asta e si principiul la generator de aburi de care s-a vorbit mai sus, o intrebare privind instalatia, de la centrala pleaca tevi de fier pana la distribuitor din care pleaca pexal la radiatoare. ce parere aveti de pex-al-pex ITALPEX, il folosesc la baie de 2 ani si nu are nici o problema, stratul de al este trecut unul peste celalalt , nu e sudat, ca material este tare, am facut o proba si am tinut o bucatica de pexal in apa clocotinda 5 minute , s-a inmuiat putin ca am reusit sa-l fac oval, dar asta la 100 si ceva grade cat avea apa.

Link spre comentariu
Vizitator elixir

mihai, schema ta e interesanta- problema este ca nu cred sa aiba tiraj.fumul ala care iese pe jos, ar trebui racordat la un horn- si e f posibil sa nu ,,traga".. poate cu un ventilator, dar....trebuie experimentat!

Link spre comentariu
Vizitator fullspeed_momo

nu trebuie sa va preocupe doar tirajul fumului sau al procentelor de captare a caldurii din foc catre apa de recirculare. O mare problema a centralelor este GUDRONUL. daca nu sunt portite de curatare a acestui gudron, funingine, stirigie sau cum vreti sa-l mai numiti, o sa aveti surpriza sa nu puteti desfunda "bijuteria". asadar atentie maxima si la acest aspect.

Link spre comentariu

De cateva saptamani ma gandesc si eu la un proiect de centrala termica pe lemne ( si poate pe peleti si rumegus).M-am gandit la o centrala cu ventilator pe evacuare astfel:Lemnele ard in partea din fata a centralei care este captusita cu caramida refractara. Gazele (fumul) arse trec apoi prin tevi si cedeaza astfel caldura apei din centrala, apoi sunt evacuate prin partea de jos a centralei.Aerul intra prin partea din spate a centralei inconjurand teava de evacuare, trece apoi printr-un gratar de tevi cu ajutorul carora mai recupereaza ceva caldura din gazele arse si apoi vine prin gratarul pentru jar spre lemne. Arderea lemnelor se face de sus in jos adica intai ard lemnele de deasupra si incet incet ard si lemnele de jos.Problema la centralele pe lemne clasice este aparitia gudronului daca temperatura centralei este mai mica de 60 grade celsius. De aceea m-am gandit ca partea de sus a centralei sa se deschida atat pentru alimentarea cu lemne cat si pentru curatarea fumurilor cu niste perii circulare de sarma introduse in tevile prin care trece fumul.Daca se doreste si mai mult se poate monta un recuperator de caldura pentru Apa Calda Menajera pe teava de evacuare si astfel cred ca fumul va iesi cam pe la 40-60 grade celsius.

Link spre comentariu
Vizitator mihai13

o intrebare pentru cei care au facut asemenea proiecte si le-au pus in functiune:..cam ce randament au fata de centralele pe lemne comercializate?adica daca se merita sa-ti faci o instalatie de incalzire Home Made d.p.d.v al randamentului si al costului total?

Link spre comentariu

asa cum e desenat acum cazanul, eu nu prea vad cum o sa arda lemnele de sus in jos.

cred ca ai dreptate, focul va trebui sa arda de jos in sus asa cum e desenata centrala. un prieten are acest model de centrala de 3 ani, care dupa ce am inteles aici e cam mica, aceasta are focar de 40/60 iar cazanul are 50/40, a incalzit toata casa cu ea, minim 6 calorifere mari, oare cum a reusit sa aiba acest randament, zice ca uneori a avut apa si la 100'c, nu a avut nici o problema cu ea pana acum.
Link spre comentariu
Vizitator mariusAB

Da, cazanul l-am gandit pt a fi montat intr-o soba de teracota, iar focul se v-a face sub acele tevi cam la o distanta de 25 cm iar prin tevi va circula apa. As vrea sa incalzesc cu acest sistem 3-4 calorifere.

Link spre comentariu
Vizitator elixir

o intrebare pentru cei care au facut asemenea proiecte si le-au pus in functiune:..cam ce randament au fata de centralele pe lemne comercializate?adica daca se merita sa-ti faci o instalatie de incalzire Home Made d.p.d.v al randamentului si al costului total?

Asta depinde de f multe variabile:- cat vrei sa incalzesti(daca vrei sa incalzesti 2 calorifere, o sa fie ok- dar la 6-7 sau mai multe, deja e mai dificil)- cat te costa materialele + manopera.- cata autonomie ai- intr-o soba incap 3-4-5 lemne...care se ard in 2 ore...ex personal: am folosit o centrala artizanala 4 ierni si din asta 3 luni. a dus 4 calorifere de 1000, 4 de 600 si ACM.asta la o autonomie de max 4 ore(daca ii inchideam tirajul la maxim, puteam avea jar in ea si 6 ore- dar caloriferele reci). ca sa incalzesc ceva mai mult, am cumparat totusi o centrala de comert si e super, ma duce si 6-7 ore o incarcare cu 22-24 grade in casa si consum mai mic de lemne.din ce am ma vazut- randament mai ok este la o serpentina in soba pe gaz, unde se mentine o temperatuta mai constanta in instalatie.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări