Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie incalzire centrala termica HOME MADE

alex23

Postări Recomandate

Nu am reusit sa citesc tot subiectul de la inceput la sfarsit. Totusi am sa-i dau putin cu parerea. Majoritatea solutiilor au un grad destul de ridicat de risc si sunt proiectate pe genunchi. Faptul ca x sau y a adoptat o anume soluti si pana acum totul a fost Ok nu inseamna ca este bine. Din mesajele citite nu am vazut pe nimeni sa-si puna problema dilatarilor serpentinelor si care este efectul acestor dilatari asupra sobei de teracota.Apoi daca te costa 4 mil materialul, mai pui ceva manopera la la suduri, ceva manopera la facut soba, + teracota => pt cineva care ar dori sa faca treaba de la zero cared ca este mai rentabil sa-si cumpere un cazanel din fonta cu lemne si sigur obtine un randament mai bun.

Link spre comentariu

Salut,Ca nu ai citit tot topicul este OK este o tara libera, dar nici nu ai citit atent ce ai citit.Pretul era cu tot cu suduri, iar dilatarea nu ridica probleme deoarece este de 1-2 zecimi de mm.Intradevar costa ceva, dar cat costa un cazan de fonta despre care vorbiti?Cu stima.

Link spre comentariu

Pretul era cu tot cu suduri in regie proprie. Mai bine spuneti cat ar costa pe cineva sa-i faceti acel "focar".Coeficientul de dilatare pt otel obisnuit este de 0.012 mm/m*k adica pt o dif de temperatra de 100 grade, diferenta usor de atins, si aprox 50 cm teava => o dilatare de 0,6 mm. mie nu mi se pare chiar putin. Acum cinstit este ca nu stiu care este coef. de dilatare al lutului folosit. Oricum nu am sugerat ca se darama soba. Pot apare microfisuri ce pot pune probleme. Daca la 5ani trebuie sa refaceti soba, pretul nu stiu daca mai este chiar atat de mic. Si inca ceva, ramane de vazut cat vor rezista sudurile in focar.Iar trasnai ca cele in care se folosesc calorifere de fonta...

Link spre comentariu

Salut,La pretul acesta am facut mai multe, dar acum am facut unul pentru mine ca am avut un accident la teracota si tot trebuia refacuta.Nu stiu in timp cat rezista, eu stiu de 5 ani doua si inca functioneaza...Cat despre schimbatoare din calorifere de fonta am auzit dar nu stiu ce sa zic...Cu stima.

Link spre comentariu

Salut,La pretul acesta am facut mai multe, dar acum am facut unul pentru mine ca am avut un accident la teracota si tot trebuia refacuta.Nu stiu in timp cat rezista, eu stiu de 5 ani doua si inca functioneaza...Cat despre schimbatoare din calorifere de fonta am auzit dar nu stiu ce sa zic...Cu stima.

Despre schimbatoarele din calorifere de fonta iti pot spune ca primul(cazan)l-am facut in 1998 intr-o zona de munte langa Sibiu,si de al dracului ce e nu s-a stricat nici macar odata de atunci,asta ca idee,nu am chef sa dezvolt subiectul pentru ca aici pe forum sunt destui gica contra care isi dau cu parerea din fata calculatorului.Pentru dvs. toata consideratia din partea mea.
Link spre comentariu

Nu vreau sa fiu Gica-contra, am spus doar ca un rezultat functional nu poate fi transformat intr-o regula. Pe la mine prin zona au existat cateva accidente cu astfel de improvizatii. Am o "obsesie" in ceea ce priveste siguranta in exploatare, "obsesie" care am putea spune ca este un defect pofesional. In ultimii ani m-am ocupat puneri in functiune la diferite modele de cazane pe lemne vandute in reteaua Romsta si Ferroli. Intr-un procent de peste 99% cazanele montate in regie proprie prezinta abateri de la normele minime de siguranta iar din cei peste 99% probabil undeva pe la 20-30 % au abateri grave. Cand incercam sa le explic greselile, nu sunt putini cei care m-au dat afara, " ce domle eu montez cazane de 30 de ani, ma inveti tu pe mine..."Nu mai zic cazurile prezentate pe la TV, nimeni nu le ia in seama. Imi dau cu parerea si cata vreme nu jignesc pe nimeni nu tin neaparat sa fiu bagat in seama.Variantu cu radiatoare din fonta este relativ periculoasa pt ca fonta este sensibila la schimbari bruste de temperatura. Varianta cu sepentina pe partea de fumuri ar trebui sa aibe o usa de acces pt curatarea serbentinei de gudron.Eu as fi curios sa vad niste poze cu o astfel de instalatie dupa un an doi de functionare. Daca exista am sa le vad in zilele urmatoare.

Link spre comentariu

Adevarul ca oamenii (clientii)sunt foarte inventivi si improvizeaza tot felul de instalatii,din punctul asta de vedere sunt mai periculosi ca o bomba atomica si va inteleg ingrijorarea privind instalatiile termice artizanale dar sa nu exageram.Cei la care le-am facut astfel de cazane sunt oameni cu simt tehnic dezvoltat care stiu ce au de facut in diverse situatii,pentru cei mai comozi si nestiutori(cei mai multi)exista magazine specializate care vand astfel de cazane,deci exista loc pentru fiecare.Intre timp am renuntat la constructia lor deoarece multi viseaza ca daca au cazanul e suficient,nu inteleg ca doar cazanul e mai ieftin,in rest elemntele de siguranta,cos de fum si altele sunt aceleasi ca la un cazan standard.Acum revenind la partea tehnica,fonta este cel mai bun dintre materiale in domeniul instalatiilor termice,dar are niste limite sau alfel spus niste "pretentii"mai mari ca alte materiale.Intentia mea nu e sa jignesc pe nimeni ci doar sa discutam cat se poate de corect si civilizat.

Link spre comentariu

Lasand la o parte anumite caracteristici mecanice,multe firme au folosit fonta la schimbatoarele de caldura(vaillant,remeha,s.a)...banuiesc au avut motivele lor,intr-adevar calcaiul lui Achile era admisia de apa rece in cazanul incins(si asta era stipulat cu majuscule in instructiunile de utilizare ca fiind interzis),altfel,nu am intalnit cazuri in care sa se defecteze din alte diverse motive...cat despre avariile cu urmari tragice...ce sa zic,nu am prea auzit cazane pe lemne sa plesneasca de fericire,poate doar la inconstienti care nu au montat supape de siguranta,dar astia nu se pot numi "meseriasi",deci nu pot fi luati in calcul,isi merita soarta.Caloriferul,prin definitie e un schimbator de caldura,personal nu vad un impediment in folosirea lui in cazane artizanale(pe lemne),atata timp cat i se confera conditii de functionare adecvate...romanul e inventiv,si de cand lumea,nevoia l-a invatat multe :rade:

Link spre comentariu

Caloriferul este un schimbator de caldura proiectat pentru anumite temperaturi, forma sa este specifica acestui regim. Asa orice suprafata care desparte doua medii cu regim de temperatura diferit reprezinta o suprafata de schimb de caldura. Important este si randamentul cu care functioneaza.Oricum, indiferent de solutia aleasa randamentul arderii nu se imbunatateste foarte mult, singurul avantaj ar fi ca de la o singura soba se poate trimite "caldura" in restul casei mult mai usor fara a mai face un foc/o soba.Fonta este un material foarte bun atunci cand este turnat in forma corespunzatoare. Adica daca va uitati la un element al unui cazan din fonta, acesta nu are doar aripioare pt transferul termic, are si anumite nervuri, in zonele sensibile etc.Una peste alta, problema acestor improvizatii este lipsa circulatiei apei sau mai rau lipsa partial a apei din sistem. Ceramica inmagazineaza o cantitate foarte mare de caldura si in cazul unei probleme chiar daca se stinge focul jucaria fierbe in continuare.

Link spre comentariu

Soba a fost construita de la zero. Este o 'cizma' clasica si e facuta din caramida refractara. Schimbatorul de caldura e din teava rectangulara de 4mm iar tevile (gratarul cu apa) din teava de 3mm. Sistemul va folosi o pompa recirculare si vas de expansiune plus supapa de 1.5. Tevile de la calorifere sint de Cu de 18 si 15.

Link spre comentariu

Daca e asa atunci nu e prea bine pentru ca scade din randament.Aerul rece necesar arderii va raci destul de mult partea de jos a tevilor,iar pe deasupra diferenta de temperatura dintre partea superioara a tevilor care este in contact cu jarul si cea de jos care este ventilata permanent de aerul rece va produce o coroziune rapida a tevilor.Undeva pe la mijlocul tevilor pe lungime va exista in permanenta o zona de condens(datorita diferentei de temperatura)care va distruge teava destul de rapid.

Link spre comentariu

Interesant, nu m-am gandit la asta. Dar totusi aerul necesar arderii vine din interior deci are si el in jur de 20'.Incalzirea principala la casa o face un Viadrus de 50Kw la care aerul pt. ardere tot pe jos intra (sub gratar) intr-un fel m-am inspirat de acolo. Nu cred ca cei care l-au proiectat nu au luat in calcul si acest aspect.Oare sa incerc sa fac cumva vreun deflector sub tevi? o sa se adune toata cenusa acolo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări