Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie incalzire centrala termica HOME MADE

alex23

Postări Recomandate

O remarca; din poze,reiese ca vasul de expansiune este pe refularea pompei;chiar daca este presurizat era normal sa fie pe aspiratiea pompei.In final ce suprafata are serpentina de incalzire?

teava de Cu 18mm , 13m liniar , adica 9 spire
Link spre comentariu

salut , alta remarca ar fi ,parca stiam eu ca pompele se pun in pozitzie orizontala .nu uita sa aerisesti si pompa din surubul central . iar ca aspect arata super , cred ca da ceva caldura . felicitari :aplauze , iar coloana de la bifurcatzia vas expansiune cu turul pompei sa fie musai plin cu apa macar 50cm pe coloana ca pompa sa bage bine apa in refulare sau vasul partzial plin cu apa .

Link spre comentariu

A iesit bine,se vede ca e muncita...,felicitari pt realizare,pompa e montata bine,in majoritatea centralelor asta e pozitia de lucru,nu are restrictie de pozitie,dupa parerea mea,din diametrul generos care a iesit din soba,te-ai micsorat destul de mult pana la 18mm,dar asta depinde si de lungimea magistralelor si de nr de elementi ce-i alimenteaza,iar ca o curiozitate pt mine,de ce ai ridicat asa sus vasul de expansiune?fiind instalatie presurizata,puteai compacta instalatia montandu-l langa pompa,sau in alt loc mai putin expus vederii.In afara de supapa ce se vede in poza mai ai si alte elemente de siguranta?Daca din oarecare motive supapa aia deschide cand e apa clocotita parca nu as vrea sa fiu prin preajma. :rade: Probabil in exploatare,o sa-i faci o evacuare in exterior undeva unde sa nu fie pericol sa surprinda pe careva jetul de apa fierbinte.Inca odata felicitari,si sa te bucuri de caldura ieftina.

Link spre comentariu

La nimeni din familie nu le place vasul in sus asa , dar acolo a venit... vor fi vopsite cu alb , si ...o sa-i fac un grilaj forjat La supapa de siguranta (3 bari si deschide la 2.8) i-am pus presetupa pentru furtun , care va intra intr-un vas de 5L

Link spre comentariu

La nimeni din familie nu le place vasul in sus asa , dar acolo a venit...

:rade: Sa nu crezi ca sunt carcotas,acolo ti-a venit nu a venit, :rade: ca poti sa-l montezi si in baie sub cada,sau oriunde ai traseul...dar imbunatatiri se pot face la orice instalatie,oricat de bine a fost clocita schema hidraulica,si asta stiu f bine cei care au facut cate ceva in bransa.

Lungimea spirei in soba este de 13 m...buna pt transfer termic,dar in situatia cand circulatia prin serpentina e prea lenta in raport cu cantitatea de caldura acumulata in focar,nu exista pericolul fierberii apei?

La supapa de siguranta nu prea e indicat furtunul,ci mai degraba conducta rigida,fiind element de siguranta,se elimina posibila obturare a traseului de evacuare prin strangularea accidentala a furtunului...stiu ca "merge si asa",dar grija mare la lungime si traseu(dupa normative in supapa de siguranta nu se mai cupleaza nimic,trebuie sa fie libera,si nu e rau sa dublezi sistemele de protectie)

Tot asa era bine daca prevedeai un robinet de golire in caz de urgenta(oprire curent de ex)sau poate exista si nu se vede in poza.

E bine sa incerci sa-ti imaginezi toate scenariile cele mai nefavorabile ce pot apare in timp,si sa te gandesti cum rezolvi situatia...cand toate sunt ok,nu e nici o problema,merge totul struna.

Toate cele ce le-am spus nu e pt acel nod in papura,ci doar sa te ajut sa aduci imbunatatiri unde e cazul,daca e cazul.

Sa revii cu impresii dupa cateva zile geroase si mers in "forja" cu instalatia.

Link spre comentariu

La nimeni din familie nu le place vasul in sus asa , dar acolo a venit...

:rade: Sa nu crezi ca sunt carcotas,acolo ti-a venit nu a venit, :rade: ca poti sa-l montezi si in baie sub cada,sau oriunde ai traseul...dar imbunatatiri se pot face la orice instalatie,oricat de bine a fost clocita schema hidraulica,si asta stiu f bine cei care au facut cate ceva in bransa.

Lungimea spirei in soba este de 13 m...buna pt transfer termic,dar in situatia cand circulatia prin serpentina e prea lenta in raport cu cantitatea de caldura acumulata in focar,nu exista pericolul fierberii apei?

Asa este m-ia venit bine acolo ... acuma faptu-i consumat, fiind teava rigida l-am fixat usor , are rolul si de suport ...

cat despre fierberea apei in soba ... asta-i si scopul ... sa fie cat mai fierbinte , daca o sa am 60 grade C la iesire , este super , nu poti tine mana pe calorifer... :ras: :ras: :ras:

Link spre comentariu

cat despre fierberea apei in soba ... asta-i si scopul ... sa fie cat mai fierbinte , daca o sa am 60 grade C la iesire , este super , nu poti tine mana pe calorifer...

Normal ca 60-70 grade pe calorifere e ideal,eu ma refeream la fierbere(100-110 grade)...daca se intampla, sa stii ca ai o problema si nu mica,nu merg pe ideea drobului de sare,dar nici nu-mi place sa gandesc la acest scenariu.Pompa de recirculare imprima o viteza destul de mica agentului termic,si poate sunt eu mai prapastios,dar daca in focar ai cateva sute de grade,si lichidul circula cu viteza mica,exista posibilitatea ca la iesirea pe tur sa ai abur in loc de lichid...dar poate nu :rade: Ca realizare,toata stima,numai ca neexistand posibilitatea sub nici o forma de modulare a flacarii si implicit a temperaturii la iesire,as avea oarece rezerve cel putin la inceput pana se da pe mers.Succes,se anunta inca o saptamana de temperaturi ridicate pt aceasta perioada,mai e timp de probe,si eventual sa ne spui si noua cateva impresii,personal folosesc gaze,stau la bloc,dar ar fi interesant de aflat cateva rezultate.
Link spre comentariu

problema majora ar fi atunci cand cade curentul si soba e super incinsa ,mai mult ca sigur so ia pe abur, va trebui sa te gandesti la un sistem care sa alimenteze pompa in caz de avarie .

Link spre comentariu

Cred ca cel mai bine ar fi folosirea unei pompe de recirculare cu motor cu perii, si cu variator de turatie functie de temperatura la iesirea pe tur,in felul asta mai poti regla cat de cat transferul termic in serpentina,avand in vedere ca focul odata facut..ala e,nu mai poti schimba nimic,evolutia lui depinde de cat de des il alimentezi cu lemne/carbuni.Si daca e la 12 V e si mai usor de prevazut o sursa alternativa pt cazul cand pica reteaua electrica...ramane de vazut daca exista asa ceva si daca o sa se simta nevoia :rade:

Link spre comentariu

poze cu serpentina sunt mai in spate , pompa va avea un UPS de calculator , cu o baterie de 12A sau de masina pompa consuma la maxim 90W , cu un UPS obisnuit tine cam 40-45 minuteURA , am facut proba aseara si este SUPER , :101 , :ras: , cu un foc moderat (doar de proba) sau facut caloriferele (de la parter ) caldute ... cahlele de la soba erau calde , dar puteai tine mana pe ele ...

Link spre comentariu

Salut la toti "mestrii" de pe topic si felicitari pt.realizari.Deci se poate, desi multi cu care am discutat,au fost cel putin sceptici daca nu contra pe fata,in legatura cu asemenea realizari.Am lipsit o perioada mai lunga,am fost la locatia unde am de gind sa-mi realizez "proiectele".Cit de curind voi posta primele proiecte "pt. dezbatere publica".Pina atunci - sa auzim de bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări