alex23 Postat Octombrie 26, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Va salut,cochetez si eu de ceva vreme cu ideea de a face un sistem de incalzire Home made si acum sint in faza de cautari,acumulare de informatii si proiectare.Aici m-am dezmeticit cam ce ar trebui sa fac.Baietii au niste realizari pt.care sincer ai invidiez,dar am si invatat multe ,m-au scutit de multe ore de cautari si bijbaieli,lucru pt.care le multumesc.Acum imi sistematizez ideile,dar am unele lacune pe care as vrea sa le complectez cu ajutorul D-voastra.Cazanul am de gind sa-l fac din caramida refractara iar schimbatorul de caldura sa-l execut din doua serpentine de Cu.cu diametrul de 15 mm.asezate in fumul cetral.Serpentinele vor fi una intr-alta(concentrice)iar afara din cazan sa le leg in paralel,de unde se continua cu teava de Cu. de un tol. Intrbare:A executat cineva serpentine din teava de Cu.? Ce diametru avea teava respectiva? Ce diametru exterior avea serpentina?(Eu as dori diametrele exterioare de 15 cm.respectiv 19 cm.Cum se comporta teava de Cu.la indoire? Este nevoie de o "inmuiere"prealabila? Este necesar a umple teava cu nisip fin,uscat si dopuri la capete?Problema asta n-o cunosc si nu as vrea sa fac experiente paguboase.Alta intrebare este daca camera de ardere(ea fiind din caramida refractara)este nevoie sa o captusesc cu tabla de otel si daca da de ce grosime sa fie tabla? Va multumec pt.rabdarea de care ati dat dovada citind expunerea kilometrica,dar si mai tare v-as multum daca m-ati "destepta" si pe mine.Sa auzim de bine. Salut.Uite cateva date ce am folosit la centrala mea;Serpentina este confectionata dint-o teava de CU (la colac)cu diametrul de 22mm si lungime de 13m si am infasurat-o pe diametrul unei butelii de aragaz care are un diametru corespunzator pt. focar.Pt instalatie folosesc tot teava de CU cu diametrul de 15mm (ideal ar fi fost de 18 mm).La fel si pt.vasul de expansiuneNr de calorifere este de 6 cu dimensiuni de 1200 cu 600 cmLungimea totala a circuitului de aprox 20 metrii. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Caldura, adica aerul fierbinte cu gazele din procesul de ardere, daca au tirajul corect, se degaja ascendent. Deci in drumul gazelor trebuie sa puneti schimbatorul, asa numai o mica parte din energia calorica (cea prin radiatie) va fi transferata in serpentina.Cred ca spirele trebuie puse in plan vertical (nu cum e in poza in plan orizontal) si mai distantate intre ele (se mai scot spire) in asa fel incat sa se asigure un tiraj corect. Repet, o buna transferare a caldurii se face de-alungul traseelor de gaze arse fara a micsora semnificativ tirajul. Cei care doresc pot face si automatizari (de ex. inchiderea si deschiderea clapetei de aer admisie in focar se poate face in functie de temp. gazelor arse iesire la cos, schimbarea treptelor viteza pompa de circulatie). Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 am facut o serpentina din cupru este bine?http://i55.tinypic.com/9zyntk.jpghttp://i52.tinypic.com/11l1qme.jpgaoleu bel nu cred ca e bun ce ai facut ,sunt optimist eu vreau satzi mearga ,dar daca acea serpentina va ramane accidental fara apa va depasi temperatura de 200 si ceva de grade pana la care rezista sudura in cositor , mai bine optai o serpentina de cupru neintrerupta , oricum eu sper sa mearga si gazele evacuate sa nu fie prea fierbintzi :cry: Link spre comentariu
Vizitator bicajan marian Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 "Eu cred ca te complici. Monteaza o serpentina direct in vasul cu apa a boilerului si, c-o pompa, trimiti apa prin calorifere."Intradevar varianta prezentata eu este un pic mai complicata, insa am ales asa intrucat vreau sa am si un randament destul de bun.Dilema mea este cata serpentina de 15 sa pun inauntru cilindrului? Link spre comentariu
bel Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 am facut o serpentina din cupru este bine?http://i55.tinypic.com/9zyntk.jpghttp://i52.tinypic.com/11l1qme.jpgaoleu bel nu cred ca e bun ce ai facut ,sunt optimist eu vreau satzi mearga ,dar daca acea serpentina va ramane accidental fara apa va depasi temperatura de 200 si ceva de grade pana la care rezista sudura in cositor , mai bine optai o serpentina de cupru neintrerupta , oricum eu sper sa mearga si gazele evacuate sa nu fie prea fierbintzi :cry:asa este ! daca ramane fara apa , sau fara curent electric din retea , va fi dezastru... dar instalatia are tot ce trbuie , pompa, vas exp., am sa revin cu poze la toata soba , si instalatia facuta acuma arata cum arata , dar sa fi vazut cum era inainte....ce dezastru era.... Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 bel atunci posteaza dezastru de inainte si dupa furtuna :cry: incearca sa pui o folie de aluminiu (dar nu prea subtzire ca se va topi )pe care so mulezi peste tevi sa le acoperi (ca si un covor) flacara sa nu cada direct pe tevi dar sa le incalzeasca destul de bine . Link spre comentariu
bel Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 dezastrul de care spun este , ca in loc de serpentina , era un vas (rezervor ) mare cat 'cusca ' in care am pus serpentina din poza , a construit soba , am facut instalatia cu tot ce trebuie , si cand am facut focul , a inceput sa iasa fum pe usa sobei , se facuse un condens , de parca era o ploaie in soba .... nu vreti sa stiti cum era....a trebuit sa dau jos tot potlogul de-acolo, si-am facut serpentina , ... m-am inspirat de la centrala de apartamentacolo sunt 2 spire de 18mm , adica 1,5m liniar , eu am facut 9 spire de 18x1mm , adica 13m liniar... Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 salut bel cei 13 m liniari nu vor egala cei 1,5 metri din centrala termica , in centaratermica pe gaz spirala sa zic asa , are niste aripioare pe ea suprafatza acelor aripioare e net superioara celor 13m liniari de teava , suprafatza de transfer isi spune cuvantul in cele mai multe cazuri , oricum eu itzi urez succes si sa mearga instalatzia.nu ai precizat pentu ce folosesti instalatzia tot pentru incalzire sau pentru ACM.? Link spre comentariu
bel Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 in centrala pe care am desfacut-o junkers euroline , cea mai lunguiata , serpentina era lis , pe o tabla de cu, formand burlanul , nu avea aripioare , nimic , dar serpentina cred ca era sudata de tabla asta Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Sigur era sudata adica avea o aripa mai mare! Exact ce spuneam; pt. ca nu se pot suda acele aripioare se compenseaza aceasta cu o suprafata cat mai mare de contact al tevii cu gazele pe tot traseul fierbinte. Link spre comentariu
bel Postat Octombrie 28, 2010 Partajează Postat Octombrie 28, 2010 Da, acuma am vazut , are aripioare , dar erau ascunse si nu le-am vazut http://i51.tinypic.com/a2gaxf.jpg http://i56.tinypic.com/iooy06.jpg http://i52.tinypic.com/2eqb5tw.jpg http://i56.tinypic.com/24wcawn.jpg Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 28, 2010 Partajează Postat Octombrie 28, 2010 salut deci daca studiezi(vizual) oleaca instalatzia ajungi exact acolo unde team indreptat eu , de acel radiator practic din partea superioara vorbeam eu , in acea zona apa primeste caldura intens , ce remarc eu la cazanul din centrala ta ,e foarte uzat , ar trebui schimbat sau macar curatzat , sigur nu mai incalzeste apa la fel ca atunci cand era nou .mia venit o idee ,dute la o spalatorie auto si spalal cu presiune si multa spuma ,baga si ceva degresant inainte , punel intrun lighean cu apa cu degresant sa se moaie si apoi la spalatorie cu el .trebuie indepartata funingina din el. Link spre comentariu
bel Postat Octombrie 28, 2010 Partajează Postat Octombrie 28, 2010 Asa este , eu i-am facut poza dupa ce a venit mesteu si a desfacut-o , urmand a o curata , a spalato cu dusul de la baie , cu pensula si aspiratorul , i-a pus HCl in instalatie , ...oricum mesterul este de la reprezentanta dar ce vreau sa arat este faptul , cum este facuta serpentina , fata de ce-am facut eu , daca as fi gasit spirala de racire de la compresor , care leaga compresorul de butelie , si as pune pe teava mea , cred c-ar avea randament mai bun , acuma-i faptul consumat .... Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 12, 2010 Partajează Postat Noiembrie 12, 2010 "Eu cred ca te complici. Monteaza o serpentina direct in vasul cu apa a boilerului si, c-o pompa, trimiti apa prin calorifere."Intradevar varianta prezentata eu este un pic mai complicata, insa am ales asa intrucat vreau sa am si un randament destul de bun.Dilema mea este cata serpentina de 15 sa pun inauntru cilindrului?Automat ai si randament mai mic daca complici lucrurile! Link spre comentariu
bel Postat Noiembrie 15, 2010 Partajează Postat Noiembrie 15, 2010 dar ce vreau sa arat este faptul , cum este facuta serpentina , fata de ce-am facut eu , daca as fi gasit spirala de racire de la compresor , care leaga compresorul de butelie , si as pune pe teava mea , cred c-ar avea randament mai bun , acuma-i faptul consumat ....despre asta vreu sa spun:http://i55.tinypic.com/2mpfx94.jpg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum