Vizitator razvanfcs Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 IN vara asta vreau sa fac o centrala home made pe rumegusAcum am o soba din tablape rumegus care daca dupa ce aprind focul pun oala de 10 litri pe soba dupa 20 de minute maxim nu mai pot baga mana in apa. frige.De aceea trebuie sa gandesc cum sa fac serpentina in interior pentru ca sa pot alimenta si centrala cu rumegusDaca aveti idei va rog .De ce vreau sa fac cu rumegus: Locul unde pun rumegusul sa intre cam 2 saci bag odata dimineata si odata seara daca mai este nevoie(in zilele geroase) daca nu completez cu lemne.si asa am caldura toata noaptea...focul arde in voie..Problema este cu serpentina care trebuie facuta...ma gandesc sa fac din teava ...rectangulara cu suprafata de contact cat mai mare si sa o pizitionez deasupra focarului. ce spuneti?cam ce volum de apa sa fie in serpentina care se gaseste in focar? deocamdata vreau sa fac incalzirea a doua dormitoare , 1 bucatarie si o baie. daca sistemul merge ma extind la hol. si sufragerie.Ar fi 3 calorifere 1400x600 si unul 400x600. calorifere tip 22.Din cate am citit intra cam 6 litri de apa pe ml de calorifer deci maxim 30 de litri de apa+ apa din tevi un maxim de 10 litri. Cata apa ar trebui sa am eu in focar.....in interiorul sobei pentru a da randament.MUltumesc Link spre comentariu
tim_matrix Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 mircea@ da la cineva pe maill poza sa o vedem si noi. Eu sincer te cred ,mai ales daca spui ca le-ai si facut efectiv si nu vorbesti din auzite.Pe mine chiar ma enerveaza centralele astea pe lemn,sunt asa de laudate dar de fapt mananca la lemne de iti vine sa o arunci cat ar fi ea de firma. Si mai trebuie acel cos inalt de 6 metri la soba de teracota?Am un frate are 3 sobe bune de taracota si vrea sa le darame sa ia centrala pe lemne ,si auzisem si eu de varianta cu transformarea. Link spre comentariu
gcom61 Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 IN vara asta vreau sa fac o centrala home made pe rumegusAcum am o soba din tablape rumegus care daca dupa ce aprind focul pun oala de 10 litri pe soba dupa 20 de minute maxim nu mai pot baga mana in apa. frige....Nu recomand sa faci serpentina de incalzire din teava rectangulara;aceasta este fabricata pt. alt scop si are mai mult rezistenta mecanica decat termica/de presiune/etansare.Concepe in asa fel sistemul incat sa nu ai suprafete orizontale(pline cu apa),iar fumul sa fie cat mai rece posibil.O mare atentie trebuie acordata suprafetei de schimb flacara-apa(teava cu apa),cu cat este mai mare aceasta suprafata cu atat vei avea un randament mai bun.Daca incalzitorul va fi sub nivelul caloriferelor si nu vei avea nici un traseu ascendent<->descendent inainte de calorifere in mod sigur va functiona si fara pompa de circulatie. Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 7, 2010 Partajează Postat Aprilie 7, 2010 Recomandarea mea ar fi sa nu renuntati la sobe decat dupa 2-3 ierni cu incalzirea "centrala" (stiu, se castiga ceva spatiu!)Randamentul cazanului e legat de o suprafata de transfer cat mai mare, pentru un volum de apa dat. Cazanele industriale realizeaza tocmai acest lucru (fiind prevazute cu o sumedenie de aripioare si cu un "labirint" prin care gazele calde incalzesc o suprafata semnificativa), mai dificil de facut in regim de amator (si sobele au randamente diferite, in functie de lungimea traseului parcurs de gazele de ardere; problema e realizarea compromisului optim intre aceasta lungime si rezistenta de curgere a gazelor, in limitele tirajului disponibil)La folosirea rumegusului, trebuie sa rezolvi problema comuna tuturor combustibililor solizi, adica contactul cu aerul necesar arderii. Soba aia din tabla (poreclita "cartus") arde combustibilul din interior spre exterior, cu viteza reglata prin debitul de aer/gaze de ardere. Nu am imaginea cazanului tau capabil de a functiona in acest mod. Iar rumegusul presat in brichete (analog cu arderea lemnelor) ajunge (cel putin pentru mine) cam prea scump!Spor! Link spre comentariu
Vizitator razvanfcs Postat Aprilie 12, 2010 Partajează Postat Aprilie 12, 2010 problema cu aerul necesar arderii nu este o problema, fiinca in mijlocul cazanului se pune o teava 110 mm diametru se umple cu rumegus pe langa ea..se bate bine.in locul unde se pune teava de 110 la baza are un gratar care trage aer din exterior.dupa ce am bagat rumegus si compactat bine cu maiul se scoate teava si asa ramane gaura unde dau foc...la rumegus cu o hartie...si de acolo incepe arderea..Folosesc acasa asa ceva de 10 ani o sa fac si cateva poze sa pun aici.Si ma gandeam ca in caz de imi trebuie si mai mult aer necesar arderii pentru un randament ridicat si o flacara mai intensa o sa folosesc un ventilator care sa bage aer in acea zona.ca si pret folosesc o masina de rumegus 450 ron + lemne ..dar nu multe...in caz de ger mare...avantajul este ca rumegusul arde in voie nu trebuie sa stau langa el. cu 2 saci se intretine arderea cam 15 ore...si dupa aceea daca este nevoie mai bag un lemn mai gros Serpentina din ce material sa o fac? teava de cupru? sa fac ca un radiator in interiordeasupra focarului. ce spuneti? Link spre comentariu
gcom61 Postat Aprilie 12, 2010 Partajează Postat Aprilie 12, 2010 O poti face din teava de Cu (rezista mai mult timp),dar in caz de spargere mai greu de reparat(trebuie alamita)merge si din otel.Incearca sa o faci cu suprafata cat mai mare(teava mai lunga);eventual poti pune 2-3 serpentine in paralel ,iar racordurile sa fie afara din [soba].Eu as instala serpentina(le) [pe cos]imediat in apropierea sobei (sau in asa fel incat sa ajunga la ea temperatura cat mai inalta. Link spre comentariu
Neluc Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Nu uitati ,pe langa pompa de circulatie,un vas de expansiune si o supapa de siguranta de 3 bari,eventual un manometru de presiune,toate montate pe returul circuitului de incalzire.Mai bine folositi un vas mai mare, plin cu apa pe care trebuie sa-l incalzeasca soba pe rumegus,puneti doua tevi tur si retur si racordati circuitul de incalzire.Cu serpentina aveti suprafata mica de transfer termic. Link spre comentariu
bel Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Am si eu o nelamurire :vasul de expansiune trebuie montat cu valva de masina in sus ? , pt. ca am gasit in comert unul cu valva si mufa filetata in in aceeasi pozitie , iar la centralele termice de apartament este opusa , mufa de 1/2 in jos si valva in sus cum trebuie fixat vasul de ex. ?ce are in el vasul de exp. ? are cumva o camera de cauciuc , ca la hidrofor? Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 N-am vazut si nu am auzit nicaieri ce propun acum; imediat la iesirea gazelor din soba sa fie montat un tronson de burlan (sa zicem de un 1m) pe verticala cu posibilitatea de afi montat si demontat usor pentru inspectie si curatenie. In acest tronson sa fie montate un nr. de 5, 6 (sau mai multe; aici chiar nu prea stiu) tevi de otel cu carnea groasa de 1 tol cu lungimea mai mica de 1 m si sa fie scoase capetele pe peretele lateral al tronsonului unde se pot grupa in serie sau paralel. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Septembrie 17, 2010 Partajează Postat Septembrie 17, 2010 N-am vazut si nu am auzit nicaieri ce propun acum; imediat la iesirea gazelor din soba sa fie montat un tronson de burlan (sa zicem de un 1m) pe verticala cu posibilitatea de afi montat si demontat usor pentru inspectie si curatenie. In acest tronson sa fie montate un nr. de 5, 6 (sau mai multe; aici chiar nu prea stiu) tevi de otel cu carnea groasa de 1 tol cu lungimea mai mica de 1 m si sa fie scoase capetele pe peretele lateral al tronsonului unde se pot grupa in serie sau paralel. asta ar fi un recuperator de caldura , dar tzeava groasa in carne de 1 tol nu prea gasesti , poate te referi la tzeava cu diametrul de 1 tol . da deja acolo la evacuarea aerului cald, la iesire aerul va fi deja destul de rece iar transferul de caldura pe toata suprafatza celor 5, 6 tzevi nu e prea mare , caldura recuperata nu cred ca va fi utila nici unui calorifer de 100 pe 60 , iar daca vei monta aceleasi tzevi in zona de ardere vei putea alimenta 3 calorifere de 100 pe 60 lejer . Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 asta ar fi un recuperator de caldura , dar tzeava groasa in carne de 1 tol nu prea gasesti , poate te referi la tzeava cu diametrul de 1 tol . da deja acolo la evacuarea aerului cald, la iesire aerul va fi deja destul de rece iar transferul de caldura pe toata suprafatza celor 5, 6 tzevi nu e prea mare , caldura recuperata nu cred ca va fi utila nici unui calorifer de 100 pe 60 , iar daca vei monta aceleasi tzevi in zona de ardere vei putea alimenta 3 calorifere de 100 pe 60 lejer .Nu recuperator pt. ca soba va fi izolata! Pierderea de caldura de la flacara pana la gazele de evacuare ar trebui sa fie de trei ori mai mari dupa cum spui tu! Cred ca exagerezi. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 cu stima domnule gica dar de soba izolata eu nu am mai auzit , adica cum sa imbrac soba in vata minerala sa nu cedeze caldura in interiorul camerei ? ,lamureste-ma sa pricep.pai pierderile de caldura de la flacara la evacuare ar trebui sa fie de : cat mai multe poate sa se apropie de 1/1 asta ar fi idealul . adica gazele sa iasa cu aceeasi temperatura care este si in camera cam asta ar fi idealul pentru mine , si daca izolezi soba sa nu cedeze caldura in camera ,la ce o mai faci ,pune acel burlan imediat dupa zona ded ardere si gata Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Pai e simplu marius (te mai rog odata, fara domni!); soba e folosita pe post de centrala termica (parca asta-i topicu' ) si, ca la orice centrala, arzatorul este izolat tocmai pt. a trimite caldura controlat, adica acolo unde vrem (prin calorifere, desigur ). Link spre comentariu
vfp_marius Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 pai da in topic soba e pe post de cazan sa zic, dar nu e izolata termic deci ea degaja caldura , eu ma gandesc sa recupar caldura care se scurge pe cos (sa nu credeti ca suntetzi sungurul care se gandeste la asta ), o mare parte din caldura ,cred ca ajunge cam 50 la 50 , se pierde pe cos la sobele clasice de teracota , sunteti deacord in aceasta privintza ? OFF TOPIC un coleg de liceu imi zicea acu ceva ani ca locuieste intrun imobil unde la partier este oficiul postal iar el statea la etajul superior , cosul de fum trecea pe la el prin apartament ,era din caramida , dar la demolat si a pus un cos metalic cu gauri transversale (sunt ceva modele dar nu gasesc o poza acum am sa caut ) a montat 2 cosuri din acellea in serie si degajau caldura in camera respectiva fara ca el sa mai faca foc ,si astfel a domolat si soba din camera lui . Link spre comentariu
Vizitator dan2008gh Postat Septembrie 23, 2010 Partajează Postat Septembrie 23, 2010 as vrea sa realizez un sistem de incalzire pt o camera la mansarda 14mp si o baie mica 4 mp,se poate monnta,aplica o serpentina din teava pe plita?ar avea randament pt spatiul sus amintit?plita pe care vreau sa amplasez serpentina este realizata in cadrul unei sistem de incalzire cu avansoba deservind doua camere la parter si optional am si un subar pt rola in caz de nevoie.ma poate ajuta cineva cu ceva sfaturi?ceva necesar de materiale,calorifer,serpentina? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum