Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie incalzire centrala termica HOME MADE


alex23

Postări Recomandate

Salut. Am o mare problema si as dori daca se poate putin ajutor de la cei in domeniu.Problema care ma kinuie este urmatoarea: Doresc sa-mi construiesc un sistem de incalzire pt 2, maxim 3 camere cu calorifere in care `centrala termica`` va fi o soba de teracota pe combustibil solid,lemn sau carbune. Am achizitionat o pompa pt recircularea apei de productie germana model WILO STAR RS30/2 cu trei trepte de turatie al motorului si o putere efectiva de max.45wati,pompa suporta presiune in instalatie de max.10 Bari. Prima nelamurire este ca nu am idee unde sa conectez pompa in instalatie. Adica pe tur la iesirea agentului termic fierbinte din elementul de incazire (serpentina care este montata in int.sobei) sau pe retur la intrarea agentului termic in serpentina unde temperatura apei este mai mica. A doua nelamurire o am ca nu cunosc regimul de functionare al acestei pompe,adica sa o lasa in priza sa mearga nonstop sau sa o montez pe un termostat sau un circ.electronic de comanda al temperaturii gen ambient centrala termica. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Pe pompa ar trebui sa scrie temperatura la care rezista..! Nu conteaza unde o pui..ideea e sa iti circule apa..am folosit asa ceva si eu..o am pus pe tur! Nu o lasi sa mearga incontinuu..eu o am pusa pe un temporizator..dar poti sa o pui si pe un termostat daca vrei asta!Vezi sa folosesti si vas de expansiune(eu am folosit un butoi de bere din ala de inox)..sau sa ai ceva supape de presiune..!! Banuiesc ca vei monta un "cazan" in soba!!!Acum am vazut ca montezi o serpentina in soba..depinde de cate calorifere ai si nr de elementi..pt ca cantitatea de apa incalzita nu va fi foarte mare in serpentina aia..acum depinde si ce fel de serpertina...!!

Link spre comentariu
Vizitator gaby-cta-ro

Socrul meu are exact asa ceva numai ca e luata de la rusi si este montata la 20 cm de iesireea serpentinei din soba, pe tur. Eu unul as fi pus-o pe retur in aceeasi pozitie. Merge de vre-o 2 ani fara probleme. El o are pusa pe un intrerupator si o porneste cand aprinde focul urmand sa o stinga la ceva vreme dupa ce nu a mai bagat in foc. Ca sa nu o uite pornita am pus un led care sta aprins cat functioneaza pompa (ptr economie). Bineinteles ca ar fi fost mai elegant cu un termostat si ptr pornire si ptr oprire.Ca aspect de retinut este ca pompa trebuie !! pornita cand se face focul !

Link spre comentariu

Ok.multumesc pt raspunsurile voastre,sincer nu m-a asteptam sa-mi rasp.cineva asa repede.Revin cu cateva detalii despre pompa,citez direct din manualul pompei. TEMPERATURA FLUIDULUI ADMISA..............max110 grade Celsius TEMP. AMBIANTA....................................max 40 grade Celsius PRESIUNE MINIMA IN ASPIRATIE........pt.+50grade C......0.05 bar pt.+95grade C......0.3 bar pt.+110 grade C....1.0 barAceste valori sunt valabile pt. o altitudine de pana la 300m deasupra marii.Pt.altitudini mai mari adaugati: 0.01 bar/100metrii. Presiunea minima in aspiratie trebuie mentinuta pt.evitarea zgomotelor de cavitatieFLUIDE PERMISE: -apa de incalzire conform cu VDI 2035(aici nu am habar ce inseamna notiunea asta) -apa sau amestecuri APA-GLICOLI pana la o proportie de 1:1(ce este GLICOLUL?) -pompa nu trebuie folosita pt vehicularea apei potabile sau a lichidelor alimentare La capitolul DERANJAMENTE, CAUZE SI REMEDII producatorul spune asa, citez: Pompa face zgomot in functionare -aceasta se datoreaza cavitatiei rezultate in urma unei insuficiente presiuni in aspiratie. -remediu:mariti presiunea statica la intrarea in pompa in limitele permise. -verificati turatia si treceti intr-o treapta inferioara daca este necesar.Cam atat cu pompa,acum am sa dau cateva detalii despre serpentina(mentionez ca nu o pot inlocuii cu un cazan deoarece am achizitionato deja si m-a costat ceva) Serpentina este confectionata dint-o teava de CU cu diametrul de 22mm si lungime de 13m si am infasurat-o pe diametrul unei butelii de aragaz care are un diametru corespunzator pt. focar. Pt instalatie folosesc tot teava de CU cu diametrul de 15mm.La fel si pt.vasul de expansiune Nr de calorifere este de 4 cu dimensiuni de 1200 cu 600 cm Lungimea totala a circuitului va fi de aprox 20 metrii Inca ceva legat de vasul de expansiune:Producatorul pompei spune : La montarea intr-o instalatie cu vas de expansiune deschis racordul la vasul de expansiune trebuie sa fie cat mai aproape de aspiratia pompei. Intrebare: Va fi necesar sa urc pana la vasul de expansiune si cu a doua conducta adica returul de ex.? mam gandit ca ar fi deajuns doar o singura conducta pana la vas de ex conducta de racord la aspiratia pompei Multumesc inca o data pt promptitudine si sper sa termin cu succes instalatia pt ca la iarna sa va spun cat de bine functioneaza

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Stefanita Dobre

Salut!Sper sa nu fie prea tarziu raspunsul. In practica, conform teoriei de functionare a circuitelor termodinamice Carnot, pompa de recirculare se pune pe retur, adica in asa fel incat sa se alimenteze cu apa boilerul (serpentina cazanului). Daca se monteaza la iesirea acestuia pompa intra foarte usor in cavitaie, ceea ce duce la distrugerea prematura a ei si la aparitia zgomotului specific. Ca masura de precautie si pentru buna functionare a sistemului inchis termodinamic pentru preluarea variatiilor de volum in agentul termic trebuie montat si un vas de expansiune, inchis sau deschis. Acest vas de expansiune daca este dechis se monteaza pe turul pompei, in apropierea aspiratiei pompei de recirculare si daca este inchis, (de preferat sa fie inchis) se monteaza pe returul pompei de recirculare. Toate acestea se pot verifica in orice curs de termodinamica (instalatii de incalzire) precum si in orice manual (bine fcaut) de centrala termica.Numai bine si astept vesti despre modul de functionare a instalatiei de incalzire!

Link spre comentariu
Vizitator 19vik

Subscriu: la centralele termice, alea de apartament, pompa e montata la intrarea in centrala, adica pe retur, chiar inainte de boiler, serpentina sau ce este acolo. Pui un teu pe conducta de aspiratie a pompei de la care urci la vasul de expansiune.

Link spre comentariu

Multumesc inca o data pt raspunsuri. Ce pot sa spun a trecut putin timp,instalatia am terminat-o si pot sa spun ca am nimerit-o ca sa zic asa, s-a intamplat sa fac exact cum a spus domnul Stefanita, pompa este montata pe retur, vasul de expansiune este deschis si este racordat printr-un teu pe circuitul tur, functioneaza ireprosabil nu face niciun zgomot de cavitatie,kiar nu ma asteptam sa iasa asa de bine mai ales ca nu am avut experienta in domeniu. Cand am proiectat totul m-am gandit ca ar fi tocmai potrivit ca in camera mea sa montez 2 calorifere mari de 120 cm. Stiti vorba aceea ``cine imparte parte asi face``sa am suficienta caldura. Cand a venit timpul rece si am pornit instalatia va spun ca aveam 30 grade in termometru cu ambele calorifere pornite si deja ma gandesc sa le mai inchid putin ca prea se incing. Pt persoanele care sunt interesate si vor sa asi faca asa ceva le recomand cu incredere ideea mai ales ca atunci cand m-am apucat nu eram sigur daca va iesii ceva,asa ca am riscat ca sa spun asa. Personal la mine investitia nu a depasit 2500 lei in care au intrat materialele, teava de Cu teurile si coturile, robinetii,4 calorifere de otel,pompa de recirculare si sa nu uit mana de lucru la sobar. In cazul in care mai posteaza cineva am sa revin si cu niste poze. Cu respect, numai bine

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Boinker

Nu mentioneaza nimeni nimic de supapa de siguranta sau de termostatul cu imersie reglat la 30-45 grade si montat pe tur...Supapa de siguranta de 3Bar trebuie pusa neaparat (de preferat pe turul instalatiei ) in cazul vasului de expasiune inchis. Termostatul de imersie trebuie pus pe turul instalatiei si va porni pompa singur in momentul in care s-a incalzit soba si o va opri in cazul in care se va raci sub temperatura reglata. Costurile: supapa - 20 ron, termostat 50 ron. Recomand marcile RBM respectiv IMIT pentru termostat.Poti da detalii despre serpentina utilizata? Ar mai fi cateva idei despre cum sa mentii temperatura constanta in camera cu termostatul de ambient fara sa risti sa arzi serpentina din cauza lipsei circulatiei apei prin ea. Daca mai ai nevoie de idei de automatizare, da-mi PM.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator kristina_racoasa

Ceva de genu' am avut si eu. O serpentina facuta din 11 metri de teava trasa(nu din aceea sudata pe lungime, ci teava care se foloseste la gaze, aveti grija) si pusa intr-o soba de teracota. Incalzeam 50 mp. dar soba era intr-o camera de 10 mp si lasam usile deschise. Mai rau era cand lua curentul. In serpentina incapeau cam 2,5 litri de apa si instalatia avea 40-40 litri. Dar am renuntat la sistem pentru ca soba nu mai facea fata(dupa 6 ani de functionare) si am cumparat o centrala ferolli GF N5 si sunt super multumita. Acum as vrea sa fac un dispokitiv care sa functioneze pe ulei auto uzat. De fapt caut ceva idei. Am si postat in acest forun . Sa vedem. :da

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator G1cutza

pe baza acestui topic am facut un schimbator de caldura din teava de cupru intr-un focar de semineu (14kw).Am folosit 10 m teava cupru infasurata elicoidal pe cosul de fum (200mm diametru) ca preincalzitor si 6m in focar. Cum spunea si tipa de mai sus, e f periculos cand ramai fara curent si pompa nu mai recircula agentul de lucru.Trebuie un UPS sau un invertor + acumulator pt o mai buna siguranta.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Va salut !

 

Am "rasfoit" mesajele de mai sus si am vazut ca lasati pompa sa mearga permanent cand de fapt se poate pune un termostat pe calorifer care sa o comande numai de la o anumita temperatura in sus . Punandu-i o semnalizare pe temperatura mai mica decat cea dorita ........

Eu am realizat si folosesc o astfel de " centrala " dar pe gaze . Initial am avut (si mai am ) niste automate de pornire oprire gaze in functie de temperatura din camera , avand si flacara de veghe , protejand astfel in cazul unor stingeri accidentale a flacarei . Am facut o " masinarie " : o retea de tevi de 2cm diametru x 36 bucati avand la capete cate o cutie colectoare lata de 60cm (toate din inox ). Ansamblul este facut sa intre pe gura sobei , iesind din soba , in spate doua tevi , tur si retur .Pentru incalzire am folosit o retea de mici arzatoare recuperate de la un Vailant de bucatarie stricat . Pentru automatizare am folosit : un termostat programabil cumparat de pe piata montat in camera , un termostat montat pe un calorifer aproape de retur , o pompa de recirculare si o electrovana . Incalzesc 5 calorifere . Nu am facut inca o protectie care sa opreasca pompa (instalatia ) in cazul stingeri flacarei sau opririi gazelor .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări