Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sensibilitatea telefoanelor mobile

Flor

Postări Recomandate

"Mosia" mea e la granita dintre 2 judete. Fiind un sat mic, traficul GSM e redus, asa ca economic ii inteleg pe furnizorii de telefonie mobila.Dar cum pe mine ma intereseaza sa pot sa aud si sa fiu auzit perfect in casa sau in curte, nu sa ies pe ulita sau sa ma catar intr-un anumit pom, e penibil, dar asa se "poarta" pe acolo, am incercat cateva aparate.In urma unor masuratori cu un N73 am vazut ca in locatia mea intensitatea semnalului variaza intre -96 si -106dB. Cum -inca- nu sunt senator/deputat pt ca sa il oblig pe Vod.. sa imi puna releu in curte, ma gandeam sa imi cumpar un telefon mai sensibil. Asa ca am inceput sa studiez piata. Si am remarcat ca parametrul numit sensibilitate nu apare in niciun fel de prospect de terminal. Discutand cu vanzatorii am realizat ca lor nu li se spuse nici macar ce inseamna acest cuvant...Asa ca DR OM, ajutati-ma cu numele unor telefoane care merg si sub -110dB. Si pe care le-ati incercat, si ati vazut ca desi semnalul era de-123dB, ati putut conversa. Pt ca sa testez prin cumparare, multam NU.....Cu Nokia mea 6223 pot vorbi daca stau nemiscat, e vreme frumoasa si nu zboara vre-o musca care taie/ reflecta semnalu'. O deplasare cativa cm, un nor sau orice altceva provoaca de la receptia mea "in valuri", dar coresponentul continua sa ma auda, pana la intreruperea definitiva a convorbirii si aparitia a "No signal"...Daca nu am postat bine, il rog pe moderator sa mute adecvat.Le multumesc anticipat celor care ma vor ajuta.PS. Ideiile sa imi montez un telefon fix sau sa imi cumpar o cartela de la concurenta mi-a venit de mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Flor

7

• EPSICOM

3

• yo3ihg

2

• ghimpe--

1

Top autori în acest subiect

Nu stiu daca ti se va parea un sfat deplasat, eu am avut aceeasi problama in trecut si amrezolvat-o renuntand sa folosesc in acel amplasament telefonul meu "de oras". In schimbam cumparat la pret modic o veche "caramida" Motorola care si-a facut treaba. Ideea mi-avenit dupa ce am vazut un cioban dotat cu un mobil antic, marca Philips. Omul avea semnalaproape in orice loc in care isi pastea mioarele iar greutatea si volumul aparatului erau neimportante.Probabil ca telefoanele vechi erau lucrate cu mai mult simt de raspundere in ceea ce privestereceptia, tinand cont ca in aceea vreme "stalpii" GSM nu erau asa desi ca astazi.

Link spre comentariu

aceeas problema o am si eu la munte, dar am gasit un telefon vechi Bosch de al parintilor mei cu antena demontabila.se poate scoate antena si sa montez o alta antena calculata pe frecventa (900mhz din cate stiu eu) cu castig mai mare, bineinteles o antena fixa?

Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns. Am incercat si cu cateva aparate vechi, din 2000. Degeaba. Sau cu modele fara camera, etc.. Teoria mea e ca actualele aparate au prea multe fitze in ele, iar rolul lor de telefon, la urma urmei functia de baza, a fost lasat la coada...Oricum marea masa a utilizatorilor se uita doar la cati MB are aparatul de fotografiat, etc.....Ma gandeam sa imi incerc norocul scriind direct la cativa fabricanti...

Link spre comentariu

Unele telefoane mai vechi aveau un conector special pentru atasarea unei antene externe, poate asa o sa aveti semnal mai bun, chiar daca restrange din mobilitatea telefonului...

Link spre comentariu

Sensibilitate a etajului de receptie sub -110dBm nu prea cred ca vei gasi. Ce poti face e sa te joci din antena. Telefoanele actuale cu antena inclusa au performante mai slabe, mai ales daca tii mana langa antena. Cauta un telefon cu mufa de antena si conecteaza o antena externa. Alta solutie viabila nu vad./pisoiu

Link spre comentariu

Recomand telefoanele de generatie mai veche Motorola.Sunt voluminoase si grele dar performantele rx-tx sunt excelente.Se mai pot folosi telefoane mobile auto.Au la emisie 8W, cele normale au 2W, iar astea mai noi cred ca au mai putin(se vede dupa marimea etajului final si capacitatea bateriei).Motorola am folosit prin 2000 impreuna cu un dipol vertical.Cea mai mare problema o punea emisia, adaptarea antenei cu telefonul.Se foloseste cablu 50 cu pierderi cat mai mici(RG58 este exclus, eu am pus un coaxial cu teflon).Cele mai bune rezultate a dat-o un Yagi industrial.Dispozitivul de adaptare dipol-fider era construit pe un PCB sub forma unor bucle.Transferul dintre dipol si fider se facea capacitiv. Cauta sa ai o legatura stabila, nu conteaza indicatia s-metrului.Se intampla sa ai semnal full dar legatura sa nu poata fi stabilita(BTS ignora terminalele aflate la o distanta mare...apare un delay ce afecteaza transmisiunea cu multiplexare in timp).Cu o antena directiva vei putea alege cel mai apropiat releu.Si acum am probleme cu Zpp pe 450Mhz.Sunt nopti cand propagarea troposferice este activa, BTS-urile se interfereaza reciproc(semnal full, legatura 0). Daca vei reusi sa-ti construiesti o antena GSM ai mare grija la diferentele de potential ce apar intre antena si telefon(cand este la incarcat si afara se apropie o furtuna).De cele mai multe ori ARF Ga-AS moare.Antena trebuie legata la pamant! Este destul de dificil lucrul la 900Mhz.Eu nu am reusit niciodata sa am o legatura stabila tot timpul...iarna pe viscol ma multumeam si cu atat...

Link spre comentariu

Eu am un prieten care are un telefon mobil Motorola model mai vechi cu antena din aceea mica iesita din aparat si spune ca nu-l schimba cu nici un telefon nou deoarece are semnal chiar si in beciul blocului unde locuieste si poate vorbi si de acolo in conditii bune.Nu a avut probleme de receptie nici la munte la bunicii lui unde nu prea este semnal.Deci va recomand marca Motorola modele mai vechi, caci au mai testat-o si altii in conditii similare si rezultatele sunt bune.

Link spre comentariu

cel mai bun telefon al tuturor timpurilor din toate punctele de vedere, inclusiv al semnalului in orice conditii (NBC prin munti si vai) este Nokia 6310i. probat de ani buni(6!), inclusiv in zone cu semnal ff slab, unde restul telefoanelor chiar daca au ceva semnal, nu pot stabili o legatura, al meu a mers destul de bine. in conditiile cele mai vitrege, incepe sa se auda usor "gajait" de la pierderile de date dar inca este inteligibil. am incercat zeci poate chiar peste o suta de alte telefoane, inclusiv alcatel one touch easy, care avea o antena externa respectabila (15cm!), dar se pare ca era doar pt compensarea slabei sensibilitati. e dinainte cu scandalul SAR, cand limitarile de putere nu erau asa de stricte. deci recomand ca sigur!

Link spre comentariu

Le multumesc tuturor celor care au avut bunavointa sa imi raspunda. Maine plec din nou la "mosie" . Nu am avut bafta decat sa imi gasesc vechile Nokia 3310 si respectiv Sagem 922, care are o mica antena exterioara.Le voi retesta si cand ma voi intoarce va voi spune daca si care s-a descurcat...Evident ca imi voi lua cu mine si FT-857, si cum am antena Diamond 300+ antena tuner MJF, iar copacii sunt destul de inalti..73' de YO3FEW, op. Flor.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

M-am intors si datoram un raspuns celor care au scris in acest topic...Dupa ce am incercat alte cateva Nokii/Sagem aflate prin sertarele mele sau ale prietenilor, a trebuit sa ma recunosc invins de realitatea de pe teren. Nu erau diferente intre ele, adica legaturile erau instabile...In concluzie m-am abonat la telefonul fix. Sa cumpar niste aparate si sa vad ca nu sunt bune ma costa mai mult decat abonamentul...Plus ca ma interesa siguranta si certitudinea efectuarii convorbirii...Culmea e ca am primit un telefon fara fir, pe care evident ca nu l-am lasat acolo. Si il folosesc aici unde locuiesc.Pacat. Imi pare tare rau ca voi platii un abonament de pomana.. Ar fi culmea ca V sa maresca puterea sau sa bage un releu prin apropiere..Le multumesc tuturor celor care au incercat sa ma ajute.

Link spre comentariu

Domnle fa o antena helix pentru telefonul mobil sau un mic yaghi , yaghi e cam greu de facut la asemenea frecvente trebuie o finete si o precizie destul de buna.Atasez un soft care eu sunt uimit ce performante poate avea antenna helix.

Link spre comentariu

Multumesc inca o data celor care sarit sa ma ajute.O sa studiez softul si dupa aia o sa trec la aplicarea lui.Ce mai pot zice dupa ce m-am legat la RomTelec... pt 2 ani.Ma gandisem ca daca trec la alta retea, dupa ce marea majoritatea cunoscutiilor mei sunt in V, voi obtine o crestere a notelor telefonice. Si pt mine si pt ei. Iar diferentele imi acopereau abonamentul.. Plus ca trebuia sa ii instiintez pe tot cunoscutii si pana isi modificau numerele in agenda...Iar C ar pete albe exact in zona care ma interesa pe mine...Ce nu mi-a placut ca V are o harta din 2007...Le-am expus nemultumirea mea si mi-au zis ca au mai primit reclamatii din zona si ca se pare ca deja ar fi rentabil sa monteze un repetor in satul respectiv....Asa sa fie. Si cat mai repede.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări