Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator romanesc...

Nucleu

Postări Recomandate

Am un transformator romanesc de 24 de volti..dar pe langa cele doua borne notate "0" si "24" mai este una notata "E" ...ce este acea borna??? Am tensiune pe ea ...si daca pun voltmetrul pe "0"-"E" (10v) si am si daca pun "24"-"E" (11v)Rolul ei este sa pot face 12-0-12 v? :toothy7: Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nucleu

4

• zal

2

• Badman

1

• mircea888

1

Top autori în acest subiect

incearca sa vezi ce sarma se duce la acea borna, vezi ce diametru are si cate sarme pleaca din ea.eventual testeaza in sarcina infasurarea 0-E si E-24 sa vezi daca este de putere, foloseste becuri la 12V de diferite puteri si vezi cat scade tensiunea ca sa-ti faci o idee despre puterea acelei infasurari.ce putere are traful? sau cat de mare e?Bafta.

Link spre comentariu

Daca e transformator tip "Buzau" atunci E este ecranul electrostatic dintre primar si secundar. Se conecteaza la masa/pamint dupa ce se verifica sa nu aibe scurt spre primar sau secundar. Tensiunile alea masurate cu voltmetru intre E si 0V respectiv E si 24V apar prin cuplaj capacitiv si trebuie sa se micsoreze mult daca legi o rezistenta de ordinul a 1K sau sa dispara. Asta in cazul in care transformatorul e ok.

Link spre comentariu

Sigur e un ecran, asa se notau mai demult pe trafo românesti. Se leaga la pamint, de multe ori exista si o borna cu simbol de pamint chiar pe carcasa trafo si firul respectiv era legat acolo.

Link spre comentariu

Daca e transformator tip "Buzau" atunci E este ecranul electrostatic dintre primar si secundar. Se conecteaza la masa/pamint dupa ce se verifica sa nu aibe scurt spre primar sau secundar. Tensiunile alea masurate cu voltmetru intre E si 0V respectiv E si 24V apar prin cuplaj capacitiv si trebuie sa se micsoreze mult daca legi o rezistenta de ordinul a 1K sau sa dispara. Asta in cazul in care transformatorul e ok.

Am verificat si nu are legatura nici cu primarul nici cu secundarul...!Il voi conecta la masa...!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări