Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CB Intrebare

Vizitator niko77

Postări Recomandate

Daca vrei sa afli puterea atunci ai nevoie de un power-metru si o sarcina artificiala ( o rezistenta de 50ohmi neinductiva care sa suporte puterea de emisie).Masuratorile pe antena sunt afectate de mai multi factori si nu poti obtine un rezultat sigur, doar aproximativ.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mishu

5

• yo3ihg

3

• Blacksmith

3

• mariand

1

Top autori în acest subiect

Am intrat in posesia unei statii CB TTI-TCB 770 iar ca antena folosesc MIDLAND ALAN 9 PLUS care este destinata utilizarii auto.In "prospectul" antenei zice ca este acordata si numai in cazuri particulare trebuie facut acest lucru. In lipsa unui plan adecvat (stiu ca nu o sa obtin unul ca pe tabla automobilului) si doar cu acordul din fabrica se pot produce defectiuni daca incerc emisia statiei? Cam cat de grav este daca apas clapa microfonului cu o antena neacordata ( nu inexistenta ) sau fara un plan adecvat? Se distruge asa usor etajul final? :84

Link spre comentariu

la emisie cu o antena prost acordata creste unda reflectata, etajul final se incalzeste cu riscul de a se arde. daca emiti pt o perioada foarte scurta nu sunt probleme (asa se acorda multe statii de radioamatori din antenna tuner, deci raportul de unde stationare va fi mare pret de cateva secunde pana faci reglajul), multe statii moderne au protectii si limiteaza puterea in caz de dezacordeu am apasat pe ptt pt 5 secunde si am uitat ca nu mai era antena conectata, din fericire statia nu a patit nimic la 10w cat scotea, oricum cu antena de pe bloc cu care vorbesc seara de seara am SWR 1,6daca SWR sare de 3 atunci pot fi probleme daca nu intra protectia statiei.

Link spre comentariu

Bun... acum am inteles cum sta cu acordul antenei, dar planul (caroseria automobilului) poate fi inlocuita cu altceva? Antena pe care o am nu are talpa magnetica... trebuie gaurita cumva tabla camionului ca pentru asta este destinata sau, am vazut ca sunt si suporti pentru oglinda. Trebuie neaparat planul sa fie sub antena si sa aiba o anumita suprafata sau functia este de impamantare? Cum pot monta o astfel de antena la bloc? Am o "foaie" de aluminiu groasa de vreo 3mm / 27cm. latime /87cm lungime ma gandeam sa o gauresc in centru si sa o prind de portiunea metalica a balconului...credeti ca o sa dea vreun randament?

Link spre comentariu

un plan de masa bun se poate face cu o tabla cu suprafata mai mare de 1m/1m (da trebuie sa fie chiar sub antena, din cauza asta antena se monteaza deobicei in mijlocul caroseriei), sau din 4 fire lungi de cel putin lambda/4 dispuse la 90 grade in jurul antenei (radiale), si se poate pune oriunde, si pe blocda un search pe gogu "27mhz gp antenna" si gasesti atatea scheme si chiar calculatoare pt lungimea elementului radiant si al radialelor

Link spre comentariu

Cu o antena decenta si in anumite conditii de propagare se poate face ceva cu cei 4w FM respectiv 1w AM la o statie CB(ma gandeam la vreun DX) :nas: sau sa ma orientez la ceva SSB eventual cu o putere mai mare...

Link spre comentariu
Vizitator niko77

Pe SSB nu prea ai cu cine vorbi deocamdata la noi....iar sculele sunt ca si in orice domeniu adica dupa bani.Cu 12 ori 13 milioane iti poti cumpara de la noi ceva pana in 50W.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări