blue Postat Martie 9, 2009 Partajează Postat Martie 9, 2009 Felicitari ,arata bine ! Link spre comentariu
Vizitator balauru Postat Martie 9, 2009 Partajează Postat Martie 9, 2009 Alte poze:[attachment=1]fata.jpg[/attachment][attachment=0]spate.jpg[/attachment]Si un pic de istorie:Am cumparat kit-ul de la Aleks acum circa doi ani, dintr-o simpla curiozitate de a vedea daca exista diferente in sunetul perceput cand intercalam un etaj cu tuburi in lantul audio.Kit-ul original era realizat pe doua placi de circuit imprimat, alimentarea si buffer-ul propriu-zis.Am reproiectat intreg montajul pe o singura placa de circuit imprimat, am refolosit din kit-ul primit transformatorul de alimentare, una dintre puntile redresoare, lampa si condensatoarele electrolitice de filtrare a tensiunilor de filament si anodica (nu am gasit altele de dimensiuni atat de mici si eram limitat ca spatiu).Mi-am impus sa ma incadrez cu montajul in cutia de plastic (partea neagra, adica lateralele si fundul) pe care o vedeti, oricum zacea intr-un sertar de peste 30 de ani. A fost o provocare in sine!Restul (panou, contrapanou, cablaj imprimat, capac transformator, inscriptionare ....) sunt realizate cu metode strict "amatoricesti" in camera de bloc de circa 13 mp in care locuiesc, ascult muzica, citesc, ma uit la TV, scarpin pisica, dorm, etc ... (la vopsitorie recunosc ca am utilizat si spatiul de pe balcon).Cateva rezultate ale masuratorilor:Banda de frecvente reprodusa la o atenuare de 3dB relativ la nivelul semnalului de iesire la 1kHz - mai jos de 10Hz (nu poate generatorul meu sa coboare mai jos) pana la 330kHz.Atenuarea introdusa este de 1,1dB la 10Hz, 0,68dB la 20Hz si apoi constanta de 0,63dB de la 50Hz pana la 50kHz.Revin in zilele urmatoare cu poze ale interiorului si cu impresii asupra sunetului si a modului in care am testat influenta lampii asupra sunetului perceput, in masura in care va interesa pe cineva.Respecte,balauru' Link spre comentariu
mosfet Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 Ce parere aveti de cablajul asta?E versiunea "smd" cu piese normale, voi decupa doar traseele care se vad in poza, restul va fi masa.E ok ca am inseriat pinii 1 si 6, sau trebuie legati independent la B+?Alimentarea filamentelor pe unde ar fi mai bine sa o trag? Sa mai pun doua trasee in dreapta, intre iesiri si sa pun aici un conector, sau sa o trag cu fire prin alta parte?Cam ce distanta sa las intre masa si trasee data fiind tensiunea? Link spre comentariu
zal Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 Bravo! Are aspect comercial, zici c? e de fabric?. V?d c? e o 6N1P din anii 60 acolo. Link spre comentariu
ioannis Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 felicitari si din partea mea!!!! la inceput am crezut ca asa vrei sa arata buffer, si dupa am citit ca ai facut tu!!!!! inca o data felicitarii!!! Link spre comentariu
miclovan Postat Martie 10, 2009 Autor Partajează Postat Martie 10, 2009 Felicitari arata superb sa-l asculti cu placere in continuare , eu ma bucur zi de zi de sunetul "indulcit" de acest montaj Link spre comentariu
Vizitator balauru Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 Multumesc tuturor pentru aprecieri, recunosc fara falsa modestie faptul ca si mie imi place aspectul "de fabrica", a mai fost apreciat cu aceeasi expresie si de colegii de serviciu (neelectronisti si electronisti deopotriva). Asa am si dorit sa arate, a fost insa ceva de lucru si ar mai fi unele aspecte de perfectionat dar ma opresc aici la acest montaj, le am in vedere pentru cele ulterioare.Al doilea obiectiv pe care l-am urmarit in realizarea acestui buffer a fost: am eu capacitatea tehnologica de a realiza un aparat cu aspect cat de cat "de fabrica" la mine in dormitor?Se pare ca, partial, am reusit.Raspund acum mesajelor voastre, in ordinea postarii lor:@blueMultumesc@mosfetSi la mine pinii 1 si 6 sunt inseriati, voi posta poza cu placa de circuit plantata, dar asta nu se vede, este un strap facut pe sub soclul lampii (la fel ca in kit-ul original al lui Aleks).In versiunea mea, traseul de masa este comun pentru semnal, tensiune anodica si tensiune de filament. Nu am remarcat probleme legate de zgomot datorita acestei abordari, oricum vorbim despre un etaj care lucreaza la un nivel de semnal suficient de mare pentru a nu fi afectat (cel putin in teorie) de topologia circuitului de incalzire filament, mai ales ca filamentul este alimentat in cc.Folosind transformatorul de retea primit in kit de la Aleks, tensiunea anodica este de 75V, nu ridica probleme deosebite privind distantele intre trasee si planul de masa (inteleg ca vrei sa faci un plan de masa, ma insel cumva?). Ce am adaugat eu in plus fata de schema originala a fost un bleeder de 330k/0,5W in paralel cu condensatorul de filtrare a tensiunii anodice, dupa "stingere" acolo ramanea o tensiune continua de circa 40V care se mentinea chiar si de pe o zi pe alta. Din amintirile mele, in cc se considera periculoasa o tensiune de peste 24V, pur si simplu nu am vrut sa risc, plus ca aceasta abordare este recomandata in orice mentaj cu tuburi si e bine sa ne obisnuim de mici:).@zalDa, este o 6N1P, este cea pe care am primit-o in kit-ul cumparat de la Aleks. Am mai facut rost intre timp si de doua E88CC de la JJ pentru urmatorul proiect - "lampizarea" batranului CD Player (din cate stiu eu, ei sunt fosta fabrica Tesla; oricum cele doua E88CC sunt din productia noua, in nici un caz NOS), voi incerca si una dintre ele sa vad daca exista diferente de sunet (din pacate schimbarea unui tub dureaza mult mai mult decat se spune ca ar dura memoria auditiva a unui om). Incercam si vedem (auzim?).@ioannisEu ma uit de mult la realizarile tale, nu se poate compara jucaria pe care am prezentat-o eu aici cu ce ai realizat tu. La mine este doar inceputul in domeniul tuburilor electronice, sper sa evoluez si eu in viitor.@miclovanAsa este, nu stapanesc termenii "audiofili", dar sunetul rezultat are o caldura aparte, parca este mai "uman". Zona frecventelor medii se apropie de perceptia "live", se pierde insa un pic din zona joaselor "agresive", parca merge super pe baroc, muzica simfonica, jazz, nu cred insa ca aduce beneficii la hard-rock, heavy-metall ci mai degraba dezavantaje. Parerea mea.Nu am vrut sa cad in capcana efectului placebo, asa ca am folosit pentru aprecierea auditiva a rezultatului doi "cobai": tatal meu (urechi batrane de 78 de ani) si fiul meu (urechi tinere de 24 de ani). Am facut aceste teste in zile diferite, nu au stiut unul de celalalt, eu comutam sursele si stiam ce ascultam, ei nu stiau daca asculta muzica direct din CD player sau prin lampa, concluziile lor au fost identice cu ceea ce auzeam eu si am scris mai sus.Si acum pozele promise:placa de circuit imprimat, fata superioara, transformatorul montat provizoriu pentru teste[attachment=1]placa1.jpg[/attachment]placa de circuit imprimat, fata inferioara, montata pe contrapanou, la randul lui montat pe panou[attachment=0]montat.jpg[/attachment]Respecte,balauru' Link spre comentariu
mosfet Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 .....Folosind transformatorul de retea primit in kit de la Aleks, tensiunea anodica este de 75V, nu ridica probleme deosebite privind distantele intre trasee si planul de masa (inteleg ca vrei sa faci un plan de masa, ma insel cumva?). ...Da, cu plan de masa, doar ca voi folosi la alimentare un traf de 110Vca pt ca asta imi e mai la indemana fiind o tensiune mai "standard" pt un traf. Imi era teama ca la tensiunea asta, daca fac traseele prea apropiate sa nu am probleme. Link spre comentariu
Vizitator balauru Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 @mosfet110Vca, dupa redresare si filtrare inseamna cam 150Vcc.Posibil ca la o asemenea tensiune anodica, dubla fata de ceea ce am eu si cu circa 60V peste cea maxima recomandata de Aleks (90Vcc), sa fie nevoie de o reproiectare a circuitului.Din acest punct de vedere nu sunt eu cel care poate da un raspuns, incearca sa-l contactezi pe Aleks, nu este proiectul meu ci doar varianta mea de realizare practica a proiectului prezentat de el.Daca din ceea ce am postat eu rezulta cumva ca eu as fi autorul cap-coada al acestui proiect, inseamna ca undeva nu am reusit sa ma fac inteles sau m-am exprimat gresit afirmand ca ar fi in totalitate proiectul meu.Imi cer scuze daca am facut asa ceva.Respecte,balauru' Link spre comentariu
Electron Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 Da, cu plan de masa, doar ca voi folosi la alimentare un traf de 110Vca pt ca asta imi e mai la indemana fiind o tensiune mai "standard" pt un traf. Imi era teama ca la tensiunea asta, daca fac traseele prea apropiate sa nu am probleme.Fii foarte atent la distanta intre trasee, iti spun din experienta, mi-a sarit tensiunea anodica la masa si mi-a luat foc placa! Link spre comentariu
mosfet Postat Martie 12, 2009 Partajează Postat Martie 12, 2009 Cablajul e gata, am piesele, ramane sa vad cum fac cu alimentarea. Am cateva trafuri prin casa si as gasi doua pt spate-in-spate, doar ca unele dintre trafuri sunt cam mari, cateva zeci de VA si totusi, e cam aiurea sa pun o magaoaie de traf.Pana la urma a incercat cineva practic un multiplicator de tensiune cu diode? Am un traf cu mai multe secundare, printre care si unul de 46V, am si un triplor dintr-un TV .... In viitor, sper sa pun bufferul in aceeasi carcasa cu un DAC usb, are ceva daca alimentez dac-ul de la o infasurare separata a aceluiasi traf? Link spre comentariu
miclovan Postat Martie 12, 2009 Autor Partajează Postat Martie 12, 2009 6N1P are u anodica maxima 250v eu unul am optat pentru doua infasurari pe transformator : 63v/20ma si 210v/20ma cand folosesc e88cc (maxim 80v ) comut pe 63v si pe 210v viceversa http://www.proradioantic.ro/?x=item&id_p=2355 6n1p http://www.proradioantic.ro/?x=item&id_p=2354 e88cc adevarat, c1 si c2 au fost adusi la tensiunea de 250v ( sunt un pic mai mari ca dimensiune ) Link spre comentariu
Vizitator balauru Postat Martie 12, 2009 Partajează Postat Martie 12, 2009 @mosfetDaca ai disponibil un traf cu tensiune de iesire 46Vca, asa cum ai scris, incearca sa-l folosesti pe acela.Cel folosit de mine, primit in kit, are tensiunea de iesire de 56Vca, cu cei 10V mai putin ar terbui sa mearga si al tau.In fond, in proiectul lui Aleks, tensiunea anodica este specificata intre 40 si 90Vcc.Incearca.In legatura cu alimentarea unui DAC dintr-o alta infasurare a aceluiasi traf, daca proiectezi totul corect (filtrare, stabilizare - e obligatorie pentru un DAC - trasee de masa si de alimentare duse corect) nu vad de ce nu ar merge.Respecte,balauru' Link spre comentariu
mosfet Postat Martie 13, 2009 Partajează Postat Martie 13, 2009 Se pare ca sunt acceptabile multiplicatoarele de tensiune, riplul poate fi filtrat. Cred ca incerc cu traful asta, atat doar cu cei 46Vca cat si cu un dublor de tensiune. Link spre comentariu
Vizitator radur Postat Iunie 19, 2009 Partajează Postat Iunie 19, 2009 Salut, am o intrebare despre valoarea condensatorului din catod, in schema de pe site-ul lui Aleks este de 63V, intrebarea mea era ce tensiune iese din catod? Nu pot folosi un condensator la un voltaj mai mic ?Intreb pentru ca eu alimentez acest buffer la 90V, vreau sa-l leg la un etaj de putere care are in intrare un cond de decuplare de 2uF la 63V. Acum eu stiu ca daca pui 2 condensatori in serie li se micsoreaza valoarea (in cazul de fata aprox 380nF) sau nu se aplica in cazul de fata din cauza rezistorului dintre ele si le pot lasa pe ambele linistit astfel incat sa nu pierd din valoarea condensatorilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum