Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

20 de steppere

Vizitator q12

Postări Recomandate

Vizitator q12

salut la toata lumea.am o problema pe care as vrea s-o rezolv cat mai repede posibil si poate cu ajutorul vostru o pot finaliza, cred.stiu cum sa trimit date pe portul paralel ca sa comand un stepper. Dar numai 1 stepper nu mi-e de folos in ce am de gand sa proiectez. -Asa ca marea mea problema e, cum sa comand 20 de steppere sau oricat de multe posibil (prin acelasi port // paralel)? m-am interesat despre cum sunt facute panourile de leduri (ecrane mari care le vedem de acum prin oras folosite pt reclame).si am descoperit ca e o retea gen matrice [[dau un exemplu doar : matrice de la 1-10-verticala si de la A - Z -orizontala]]daca e sa comand ledul din mijloc , ma uit la coordonata pe verticala + cea de pe orizontala si intersectia acestor coordonate imi da locatia acelui led. Ei bine aceasta coordonare e realizata de catre un PIC (microcontroller) care decide automat ce leduri sa aprinda, cat de mult si ce lumina sa dea(multicolor leds-3culori). Inca nu stiu sa programez un PIC(uC) si nici nu cred ca ma tine sa invat cum se face. Totusi am citit destul de mult despre ele si ce se poate face cu ele si m-ar scapa de o droaie de probleme dar pana apuc eu sa le invat imi creste barba unde nu trebuie.Sunt sigur ca portul pt aceste panouri e de tip serial(RS232) sau cel mai probabil de tip USB. --- Nici pe serial sau usb nu am reusit sa trimit date pt ca e o incalceala de networkuri si adrese si presupune sa stii si ceva automatizare , no f. chance for my pitty brain.Solutia pt unu ca mine e sa comand pe portu // (paralel) (378 mai exact). Eu vreau sa comand steppere ,cum am precizat mai sus. Dar solutia cu leduri e una buna de adaptat. ***Intrebarea mea e : cum se keama acel CI care comanda 40 de leduri de la un astfel de panou ca sa il adaptez pt a comanda 40 de stepere sau chiar mai multe. O schema daca reusiti da imi gasiti sau sa-mi faceti ar fi deosebit. (Daca s-ar gasi CI si in comertul romanesc ar fi si mai adevarat - adica sa nu fac comanda de el de la mama ciorilor,americi,anglii) sau dati-mi linkuri din care sa pot compila sau extrage ceva folositor. Va multumesc anticipat si eu vad in asta un proiect super tare si de viitor in robotica. Fara el nu se poate face nika. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sofian

1

Top autori în acest subiect

In locul tau, ca sa evit microcontroller-ele as face cu niste demultiplexoare, ai mai mult de 8 biti de iesire pe portul paralel (pot fi comandate si semnalele de comanda precum linia Select Printer). Folosesti 4 pini pentru comanda si din inca 5 poti obtine selectia a 32 de motoare.

Link spre comentariu

cu multiplexoare merge dar stepperele or sa mearga ca melcustepperele se comanda cu impulsuri de pina la 50khz iar pe portul paralel se pot comanda maxim 4 steppere pina la 100khzsolutia este microncontrollere sau fpga-uri comandate prin usb sau retea (tcp), iar softul ptr ele si mai complicat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări