Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot sa transform o statie CB intr-un TRCV de radioamatori?

yo6pir

Postări Recomandate

@ywar2Nu stiu cum se comporta FLL-ul cand faci receptie in modul PSK31, deoarece eu inca nu am ajuns pana acolo; Cu ce pot sa te mai ajut, ca rezultat din teste, este ca in timpul stabilizarii, fuga de frecventa proprie a VFO-ului, nu depaseste 10Hz adica se schimba numai ultima cifra semnificativa cu un bit. In receptia clasica, nu se simte nimic, nu stiu cum va influenta asta in modul de lucru PSK31. Imi pare rau ca nu-ti pot da mai multe detalii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6pir

56

• BodoRF

12

• Yo4You

11

• yo9hrb

10

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

Astazi am experimentat o noua schema de "scala-frecventmetru-FLL".

M-a pus pe ganduri "ywar2" cand a zis ca e cam dificil sa tot apesi butonul de blocare al FLL-ului. Si atunci am cautat pe net si am gasit ceva foarte interesant in acest scop.

http://www.qsl.net/om3cph/counter/lcd/c ... c_flck.htm

Acest FLL-scala numerica s-a dovedit superior celui pe care-l am in prezent.

Nu trebuie sa apesi nici un buton pentru stabilizare; Blocarea o face automat in cicluri de numarare de 5 secunde, care se pot programa la ce interval doresc. Deasemenea se poate programa orice shift de frecventa pentru FI, ADD, SUB, LSB, USB, etc.Poate sa faca tot ce trebuie pentru a avea o scala digitala extrem de versatila.

Pe deasupra am recuperat piesele din scala veche si au mai si ramas; deci nu e necesar atatea integrate ca la scala veche. Mai simplu nu se poate.

Am facut doua cablaje ca sa pot separa partea de scala de partea de integrator.

Functioneaza excelent pentru un stabilizator FLL. Merita incercat.

73! de YO6PIR.

Ovidiu.

Link spre comentariu

Este un FLL foarte bun.La intrare este bine sa se mai adauge un etaj de separare cu FET.In timpul numararii PIC-ul tinde sa moduleze VFO-ul.Efectul se manifesta sub forma unor "batai".Spor la lucru!

Link spre comentariu

@BodoRFEsti meserias BodoRF, imi place cum lucrezi. Este functional FLL-ul tau pe vre-un trcv? Ce etaj suplimentar cu FET ai pus? In montaj nu-l vad.Eventual poti sa-mi dai o idee cu schema?Da intr-adevar se aude o oarecare modulatie pulsatorie dar numai pe gamele de sus: 21,28. La gamele de jos nu se aude nimic la mine.Cand comut de pe ADD/SUB_FI, imi apare o linie care palpaie sub prima cifra semnaificativa, adica de ex. sub cifra 1 de la 14.070.6; nu ma deranjeaza de loc dar te intreb pe tine daca ai aceeasi problema? Eventual sa fac comutarea cu optocuplor.73! de YO6PIR

Link spre comentariu

Totusi care este diferenta intre PLL si FLL?Ce face unu spre deosebire de altu`?

Feri, poate totusi trebuia sa pui intrebarea asta pe un nou topic, daca tot vrei sa afli raspunsul, ca aici nu vad nici o legatura cu topicul asta. Deschide un nou topic cu tema asta.73!
Link spre comentariu

@SimnakoviMultumesc.Sa stii ca si eu te admir, lucrezi precis si curat.Etajul separator nu l-am facut pe placa FLL-ului.Am avut intentia sa-l folosesc intr-un trcv scurte in 28Mhz.Vroiam sa fie media frecventa pentru un transverter in 144Mhz.M-am razgandit si am construit un DDS pentru toate benzile HF.Acum sunt la capitolul filtre trece banda si trece jos(comutate cu relee :da ).Nu am avut observat vreo linie pe LCD la comutarea +/- FI.Foloseste acel optocuplor pentru separare.Am atasat schema cu modificarile facute de mine.@Yo4You Stiu ca PLL corecteaza precis si foarte rapid frecventa VCO-ului.PLL-ul compara faza si frecventa VCO-ului cu o referinta.Semnalul oferit de comparatorul de faza mentine Vco-ul pe aceiasi frecventa.Pentru a putea ajusta frecventa trebuie schimbat factorul de divizare al VCO-ului si uneori a referintei. La FLL timpul de corectie(integrare) este foarte mare.Precizia este de aprox +/- 10hz.Acest circuit masoara frecventa si o compara periodic cu o valoare mai veche memorata.Daca apar diferente semnalul de eroare tinde sa corecteze alunecarea.Zgomotul de faza al FLL-ului este mult mai mic.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare domnilor! Si pe mine m-a intereseaza acel FLL de pe saitul lui OM3CPH. Pentru moment am facut doar partea de frecventm.. dar nu am reusit sa-l programez. :sparge: Va rog mult un sfat sau o ideie . :84

Link spre comentariu

Ca sa intri in setari trebuie sa apesi butonu de pe pinul 6( RB0 sa fie la +5V) si sa alimentezi montajul.Pic-ul va intra in modul EEPROM.Aici vei putea regla display offsetul, perioada de esantionare a FLL-ului, divizor cu 10, calibrare soft...http://www.qsl.net/om3cph/om3cph.html .Foloseste celelalte butoane ca sa modifici ce te intereseaza.Datele se introduc in hexazecimal(gasesti pe net conversia zecimal-hexazecimal).Urmareste tabelul de pe site-ul lui OM3CPH.

La final parca trebuie sa apesi pe un buton ca sa-i dai SAVE(l-am facut de mult timp si nu prea mai tin minte detalii).Vei descoperi singur, nu este complicat.

Link spre comentariu

Haide sa o luam cu incetul de la capat:1. ai facut montajul de frecventmetru si nu ai putut programa PIC-ul?2. Ai facut montajul de frecv. si ai programat PIC-ul dar intregul montaj nu functioneaza?3. Tot montajul functioneaza dar nu stii sa-l setezi sa mearga bine?Da mai multe detalii daca vrei sa fii ajutat in aceasta problema. In acest moment esti destul de confuz cu situatia acelui frecventmetru FLL.Astept detalii.73!

Link spre comentariu

Scuze pt. intarziere. Incerc sa fiu mai explicit acum si imi cer scuze pe acesta cale , am fost un pic mai telegrafic.Sa va povestesc cum stau lucrurile :- pt moment am construit frecventmetru , - programatoru folosit este AD-PIC01V cumparat de la adelaida + programele aferente PonyProg si IC-Prog- fisierele pt. programarea picului le-am folosit cele de pe sait, - mentionez ca pe displei imi arata vreo 6 patratele Cei de facut acum sau am gresit eu cu ceva , daca nu-i cu suparare ce as pute sa fac in continuare

Link spre comentariu

IC-prog sau Pony-Prog ti-a confirmat scrierea cu succes a PIC-ului?

Nu uita de The configuration bits must be set:Oscillator = XT, Watchdog Timer = OFF, Power Up Timer = OFF, Code Protect = OFF .

Daca scrierea a fost ok verifica contrastul displayului, vezi sa nu fie la maxim.

Verifica si pinii LCD-ului sa fie legati corect.

Poate mai are alte idei Simnakovi , asteptam parerea lui.

Numai bine, 73!

Link spre comentariu

Spune-mi te rog fisierul pt. programarea picului care este in asm (notepad) este bun sau trebuie transcris cu MPLAB.pt a obtine hexul. Mentionez ca am folosit fisierul a lui oh6cj care este in asm la mine arata ca un notepad asa l-am putut copia. Sau daca IC-Progu transforma direct in hexa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări