yo6pir Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 Buna ziua, Doresc sa cer ajutorul unor radioamatori cu experienta care sa ma ajute sa modific o statie CB intr-un transceiver de radioamatori.In primul rand se pune o intrebare:Se poate? Am nelamuriri in ceea ce priveste filtrul FI daca are latimea de banda necesara emisiunilor de radioamatori. Statia pe care o detin este Electronica 360 cu datele tehnice asa cum le-am gasit pe pagina de prezentare: Caractéristiques Techniques : - Nombre de canaux : 120 en 3 bandes de fréquences - Emission : AM / USB / LSB - Puissance : SSB 12 W, AM 4 W - Semi-conducteurs : 43 transistors, 7 FETS, 77 Diodes, 6 circuits intégrés - Fréquence intermédiaire : 7.8 Mhz - Modulation AM : Classe B, 95 % - Clarifier : + ou - 1 khz - Puissance de sortie Haut-Parleur : 3 W sous 8 ohms - Public Adress : 3 W via HP extérieur - Alimentation : 13,8 VDC si schema la adresa:http://pageperso.aol.fr/Daviken/Electronica+360.gif As fi bucuros sa o pot modifica macar pe receptie, sa pot folosi sinteza PLL cu MC145106 in loc de VFO (VFX). Daca e cineva binevoitor sa ma ajute, ii multumesc anticipat! 73! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 Un echipament de radioamatori are ca principala caracteristica functionarea in regim de emisiein benzile alocate serviciului de amator. Receptia poate fi continua in tot spectrul radio :)Apoi, evident, e de dorit ca ea sa acopere cat mai multe din modurile de lucru permise in acestebenzi iar puterile emise trebuie sa fie in acord cu licenta - clasa de autorizare a operatorului.Operarea unui emitator radioelectric in benzile de radioamatori este permisa, in Romania, doarpersoanelor autorizate in conditiile legii.Revenind la statia ta, ea permite functionarea intr-unul din cele mai folosite moduri de lucru decatre radioamatori, SSB. Modificarea pentru functionarea si in regim telegrafic este facila. RegimulAM este de asemenea un mod de lucru permis, dar folosit foarte rar astazi.Modificarea pentru o singura banda este facila, pentru mai multe benzi lucrurile se complica. Ramanede rezolvat problema PLL-VFX-VFO, depinde ce vei dori sa folosesti. Un pas de 1 KHz (probabil atatare statia in momentul de fata) este functional, dar devine frustant ( in SSB un dezacord de 100 Hzse "simte" iar la 200-300 Hz distanta de corespondent emisiunea devine neinteligibila).Personal, as opta pentru refolosirea filtrului SSB si a cristalelor de purtatoare intr-o constructie home-made.Nu este foarte greu, dureaza ceva timp, insa satisfactiile vor fi pe masura. In functie de parerile altor amatorisi de hotararea ta definitiva putem studia schema mai detaliat si sa dam indicatii concrete.73! Link spre comentariu
yo6pir Postat Iulie 27, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2008 Multumesc pentru raspuns "nanopico".Doresc sa fac o remarca foarte importanta zic eu:Nu intentionez sa modific aceasta statie pentru a o folosi in benzile de radioamatori in mod ilegal;NU! Doresc sa o modific si sa ma familiarizez cu traficul in benzile de radioamatori in receptie iar apoi sa ma autorizez ca emitator/receptor dupa o perioada de lucru ca receptor.Toti au inceput asa , nu?! :smt039 Dar doresc sa construiesc un TRCV pentru a avea si eu o unealta pe care sa ma bazez la inceput.Am procurat (numai eu stiu cum)aceasta statie si am zis ca e un inceput.Daca voi putea sa o modific; daca nu se poate am sa incep constructia unui TRCV dedicat cum ar fi A412 ca am studiat documentatia si cred ca pot sa-l fac anul asta.HI! :yawinkle: Dar ma ingreuneaza procurarea unor piese cum ar fi filtrele de FI si cuarturile de purtatoare. Daca le pot folosi pe cele din statia Electronica 360 foarte bine, dar am zis sa intreb pe cineva cu experienta in domeniu sa nu fac vreo prostie si sa lucrez degeaba ca sa fac modificari.Oricum voi lua in considerare ce mi-ai zis referitor la tot si mai astept alte sugestii daca ai.73! Link spre comentariu
rimache Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 Contacteaza si un radioclub din zona. 100% vei fi ajutat.Completeaza si aici qth-ul... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 Da, e ok sa folosesti filtrul SSB si cuarturile de purtatoare din statia CB. Frecventa intermediarain A412 este 9 MHz, modificarea pentru 7,8 MHz este banala in partea de FI. In plus se modifica sifrecventele generate de VFO, dar acest lucru nu pune probleme - practic ai nevoie doar de unfrecventmetru.Edit: Daca ti se pare ca suma este echivalenta cu un an de munca, un A412 functional se gaseste(tot mai rar) la un pret sub 100 Eu. Unde? Anunturi, talciocuri si simpozioane radioamatoricesti. Link spre comentariu
Yo4You Postat Iulie 28, 2008 Partajează Postat Iulie 28, 2008 Nu trebuie sa modifici nimica statia ta are SSB -"LSB" AM si FM . Tot ce ai nevoie este un transverter , acuma nu stiu ce banda vrei sa lucrii. Pana una alta uite aici o schema de transverter 6metrii to CB simpla si mai ales banda de 50Mhz este denumita magic band faci legaturi frumoase prin E-sporadic. http://www.qsl.net/zr6dxb/PROJECTS/Tran ... verter.htm Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 28, 2008 Partajează Postat Iulie 28, 2008 Din cate stiu, @ywar2 lucra cu un CB+transverter. Deci se poate, fara sa umbli in statie. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iulie 28, 2008 Partajează Postat Iulie 28, 2008 Problema principala la statiile CB este ca opereaza pe frecvente fixe afisate ca numar de canale. Este destul de frustrant sa nu se poata realiza un acord continuu. Insa pentru receptie se gasesc mai multe variante: - se foloseste un receptor separat ( se mai gasesc de la armata de ex R311 sau R250 daca ai spatiu sa-l instalezi ) - se construieste un converter pentru banda care te intereseaza (pentru fiecare banda un transverter daca se doreste si emisie) - se pot construi receptoare digitale (SDR) care se folosesc cu ajutorul calculatorului, insa trebuie un PC >1GHz , au fost realizate de colegi de pe forum care pot sa-ti dea sfaturi despre ele. - se poate modifica un receptor de radiodifuziune pentru benzile de scurte (cel mai simplu se adauga un BFO, mai complex se aliniaza etajele de intrare, oscilatorul si se modifica etajele de frecventa intermediara de la 455kHz la 500khz cu filtru mecanic). Daca intentionezi sa construiesti un receptor pentru benzile de radioamatori sau partea de receptie de la A412 pot sa-ti ofer un filtru mecanic de 200khz pentru frecventa intermediara. Singura conditie este sa postezi pozele cu receptorul pe forum. Si mai este posibilitatea sa strangi bani sa cumperi un transceiver ( de la 200Euro pana la ...) sau daca ai un radioclub pe aproape sa imprumuti un receptor pana obtii autorizatia. Later edit: http://www.geocities.com/SiliconValley/ ... _chan.html Ecartul intre canale este de 10khz, deci in benzile de radioamatori o sa gasesti doar cateva frecvente fixe pe care o sa poti receptiona statiile, ce este intre nu se pot auzi. Link spre comentariu
yo6pir Postat Iulie 28, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2008 Salut baieti, Inca de la inceput doresc sa multumesc la toata lumea pentru raspunsurile date la problema mea.Nu doresc sa cumpar un TRCV gata facut cum zice cineva de pe acest forum ca se gaseste cu 100 euro; vreau sa il construiesc eu cu mana mea si sa am satisfactia ca e facut de mana mea si merge! sau modificat de mine. Eu prin asta vad satisfactia de radioamator daca iti faci tu cu mana ta aparatele cu care lucrezi nu iti cumperi o scula industriala si stai toata ziua cu microfonul in mana si cu cealalta pe butoane. sa ma ierte cei pe care i-am ofensat cu aceasta remarca dar nu a fost din rautate, eu asa vad situatia in acest moment.Si daca voi deveni radioamator autorizat nu-mi voi cumpara o scula industriala ci voi incerca, cu ajutorul celor binevoitori sa ma ajute, sa-mi construiesc singur aparatura.Am sa iau legatura cu radioclubul local din Tg.Mures, acesta este QTH ul meu, dar m-am gandit ca pe acest forum sunt mult mai multi radioamatori decat in radioclub si daca ascult mai multe pareri imi voi face o vedere de ansamblu mult mai completa.Gresesc? Cred ca nu.Voi receptiona in continuare parerile voastre si voi lua in considerare pe toata lumea care are un sfat bun pentru un incepator in domeniu.73! si sa ne auzim cat mai curand in trafic (deocamdata de la voi spre mine) Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 28, 2008 Partajează Postat Iulie 28, 2008 Daca vrei sa-ti construiesi un A412, te pot servi cu documentatie. Sfaturi... gasesti pe forum, nu te lasa nimeni la greu. Oricum, ca sa-ti "dai mana", poti urma sfatul lui MiniTehnicus si sa-ti construiesti un converter ca sa poti folosi statia CB. Spor la munca. P.S. Iti impartasesc parerea referitoare la sculele home-made, chiar daca nu vor atinge parametrii uneia industriale.73! Link spre comentariu
yo6pir Postat Iulie 29, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2008 Multumesc YO9HRB pentru amabilitatea de a-mi pune la dispozitie documentatia de la A412, si dupa ce am analizat toate post-urile de aici, am ajuns la concluzia ca cea mai buna modificare pentru statia mea este sa refolosesc filtrul si cristalele de purtatoare din ea pentru o noua statie; si asta voi face; voi incepe sa construiesc A412, si va promit ca nu o sa dureze 1 an :smt018 asa cum s-a lasat sa se inteleaga mai la inceputul acestor post-uri.Si cum spune Minitehnicus, am sa postez si o imagine cu A412 cand o voi termina, in forumul destinat acesteia. vointa este, filtrul SSB il scot din statia CB,cuarturile de purtatoare deasemenea, numai timpul imi mai sta in cale, dar o rezolv eu si cu acesta ca se apropie concediul. ne vom mai auzi cu siguranta, 73! Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iulie 29, 2008 Partajează Postat Iulie 29, 2008 Si daca voi deveni radioamator autorizat nu-mi voi cumpara o scula industriala ci voi incerca, cu ajutorul celor binevoitori sa ma ajute, sa-mi construiesc singur aparatura.Dupa ce primesti indicativ de emisie si ajungi sa realizezi legaturi, atunci o sa trebuiasca sa faci o alegere.Tine cont de faptul ca nu toti radioamatorii sunt electronisti sau au pasiune electronica, unii s-au indreptat spre radio datorita posibilitatii de a lua legatura "socializa", cu altii aflati la mare distanta.Si realizarea unor legaturi DX in US, realizare legaturilor tropo sau esporadic sau chiar cele mai exotice ca meteorscatter (reflexie pe urmele realizate de meteoriti) sau EME (Pamant-Luna-Pamant)sunt tot pasiuni care solicita tot timpul.Iar pentru cei cu spirit competitiv sunt concursuri organizate in tot timpul anului in care se poate demontra calitatea de operator si posibilitatile echipamentului.Iar transceiverele industriale sunt mult mai ieftine ca pret la aceleasi performante comparate cu un transceiver construit.Parerea mea este sa combini cele 2 , este bine sa ai pe masa un transceiver industrial si langa el sa fie cel construit, asa se pot face comparatii si imbunatatiri, iar in situatii de urgenta (cand pentru o modificare transceiverul este demontat si insirat pe masa) si incepe concursul sau tocmai s-a schimbat propagarea si se aude un dx se poate apela la celalalt.Nu doresc sa cumpar un TRCV gata facut cum zice cineva de pe acest forum ca se gaseste cu 100 euro; vreau sa il construiesc eu cu mana mea si sa am satisfactia ca e facut de mana mea si merge! sau modificat de mine. Eu prin asta vad satisfactia de radioamator daca iti faci tu cu mana ta aparatele cu care lucrezi nu iti cumperi o scula industriala si stai toata ziua cu microfonul in mana si cu cealalta pe butoane. sa ma ierte cei pe care i-am ofensat cu aceasta remarca dar nu a fost din rautate, eu asa vad situatia in acest moment.De aceea este indicat sa ajungi la un radioclub, o sa ai ocazia sa incerci si sa realizezi legaturi cu diferite transceivere si asa poti sa faci o comparatie.Mai apare si problema timpului, daca nu ai acces la la aparatura de masura si control sa aliniezi bine circuitele aparatul nu o sa aiba performante bune si o sa dureze pana remediezi, daca insa achizitionezi un transceiver industrial atunci acesta este gata de trafic si in loc sa cauti defecte sau sa remediezi(modifici ) circuite poti folosi acest timp pentru trafic.Si transceiverele industriale se modifica, abia ce apare un model nou la vanzare ca deja sunt si informatii despre modificari postate pe internet.Si pentru "cireasa de pe tort", se gaseste un transceiver K2 de la Elecraft care se vinde "la punga" si se poate asambla acasa.Nu se compara cu A412 la performante dar nici la pret.Iar pentru partea de convorbiri locale, in general in 2metri, poti incerca adaptarea partii de comanda de la CB la un RTM-4F si obtii o statie FM buna pentru lucrul pe repetoare. Link spre comentariu
yo6pir Postat August 1, 2008 Autor Partajează Postat August 1, 2008 Multumesc Minitehnicus pentru sfaturile bune despre diferitele tipuri de trcv-uri.Sunt de acord cu tine ca nu toti sunt electronisti si trebuie sa-i intelegem si pe ei, nu?De aceea n-am sa mai fac nici o disertatie despre hobiul constructiei de aparatura home made.Totusi am promis si vreau sa ma tin de cuvant ca voi posta constructia lui A412 caci m-am hotarat sa-l construiesc,ca e mai instructiv si mai placut, si voi folosi piese din statia CB pentru acesta.Pentru inceput am facut placa VFO (care e piatra de temelie a unui trcv) si postez poza cu acesta in teste. Deasemenea am terminat si placa A dar nu am montat inca piesele pe ea, dar nu o sa mai dureze mult si am sa postez rezultatele testelor cu aceasta.Sper sa imi dai dreptate, dar nu o sa ma apuce anul pana o sa-l termin nu?(Avand in vedere ca placile le desenez cu toc si penita).73! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 1, 2008 Partajează Postat August 1, 2008 Frumos! Referitor la VFO, pentru media frecventa de 7,8 si folosind acelasi sistem de mixare de la A412 originalar trebui sa genereze:3.5: 11.3 - 11.8 MHz7: 14.8 - 15.3 MHz14: 6.2 - 6.7 MHz21: 13.2 - 13.7 MHz28: 20.2 - 20.7 MHz = 20.7 - 21.2 MHz = 21.2 - 21.7 MHz = 21.7 - 22.2 MHz Link spre comentariu
nikos Postat August 2, 2008 Partajează Postat August 2, 2008 ma bucur sa vad ca batranul A-412 inca prezinta interes...imi place sa vad ca inca mai exista radioamatori care isi realizeaza circuitele chiar daca sunt desenate la mana (si A412 al meu are toate placile din el desenate cu mana, penitza si smoala)...sunt sigur ca il vei termina si vei obtine satisfactii...un sfat sincer: nu te grabi, grija si atentie...si poate ma tii si pe mine la curent cu rezultatele finale...inca odata mult succes! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum