Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A experimentat cineva vu metru cu lm324

rony2006

Postări Recomandate

• 7 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mely17

6

• niq_ro

4

• ratza

2

• rony2006

1

Top autori în acest subiect

Vizitator bogd1

Am si eu o mica intrebare in legatura cu Vu-metrul asta, daca vreau sa fac unul doar cu 4 leduri schema cam care ar fi ? Am incercat asa:

Posted Image

E corect ? Sunt incepator si l-am facut ca un prim proiect de genul asta, mai mult ca sa invat decat ca sa il folosesc la altceva, numai ca l-am facut pe un pcb de test si nu merge (alimentat de la o sursa de calculator cu +5V, sursa independenta de alimentarea sursei audio si intrarea audio luata de la iesirea de linie de la un laptop). Lipseste ceva din schema ? :nas: Nu am decat un singur LM324 de aceea vreau sa il fac cu 4 leduri.

Link spre comentariu
Vizitator bogd1

Am alimentat integratul ca in imagine:

Posted Image

restul circuitului l-am lasat asa. Anozii sunt conectati la masa sursei de alimentare, eu asa am inteles din schema. :jytuiyu Linia punctata din spatele celor 4 tranzistori presupun ca asta reprezinta.

Acum se aprind toate cele 4 leduri fara ca macar sa conectez intrarea audio si raman asa chiar si cu ea conectata. Deci integratul trage curent prin diode dar nu inteleg de ce nu se aprind cum ar trebui incepand cu cel conectat la pinul 1 al IC. Am incercat si sa reglez din potentiometru si cu cel de 50k si adaugand in serie rezistoare de 400k si 600k, nici un efect. :sparge:

Repet sunt incepator, poate nu am inteles eu principiul integratului, din ce inteleg eu, atunci cand primeste un semnal care trece de un anumit prag pe pinii 2, 6, 9 respectiv 13, acei tranzistori integrati actioneaza ca intrerupatoare intre 3 si 1, 5 si 7, etc. si inchid circuitul format din sursa si dioda.

Corectati-ma daca gresesc, macar sa invat ceva daca tot m-am apucat de asta, nu vreau doar sa fac circuitul vreau sa inteleg si cum functioneaza. :bataie

Link spre comentariu
Vizitator bogd1

Pana la urma am inteles cum functioneaza si ce gresisem, dupa ce am mai citit ceva documentatie despre amplificatoarele operationale. :rade: Acum am reusit sa il fac sa mearga, numai ca va trebui sa mai maresc valorile rezistoarelor din divizor pentru ca fiind doar cu 4 leduri nu se observa prea bine urcarea VU. :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări