bmwh548 Postat August 10, 2008 Autor Partajează Postat August 10, 2008 Rezistentele sunt de 560ohmi...nu reusesc sa inteleg ce am gresit (e ciudat ca eu am ~3v la pinul 7 si tu doar 1v)...incerc sa uploadez schema de cablaj maine (astazi nu am cand) poate iti dai tu seama ce am facut aiurea. Voi incerca si cu rezistente de 620ohmi (si asa ledurile lumineaza un pic prea tare).Intr-adevar voiam sa fac o tranzitie "lina" de la o culoare la alta, insa numai daca folosesc leduri bicolore. Pentru ca am pus leduri separate, am vrut sa am aceleasi praguri la semireglabile. Link spre comentariu
rony2006 Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Francezule,spune-mi si mie daca folosea baiatul un lm741 sau chiar un lm324 nu mergea?Ca orice amplificator operational poate fi folosit ca comparator.Spune-mi un pic diferenta.Multumesc Link spre comentariu
Dr.L Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 comparatorul e potimizat sa lucreze in regimul asta,de obicei are slew rate-ul ridicat si n-are compensare in frecventa(ca n-are nevoie)diferente prea mari nu sunt totusi Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 11, 2008 Autor Partajează Postat August 11, 2008 Imi cer scuze pentru calitatile mele de desenator ratat...cred ca e suficient de clar totusi (nu folosesc niciodata programe de genul Eagle). E cablajul (varianta simplificata cu un singur modul pentru ventilator si un singur comparator) pe partea cu traseele. Link spre comentariu
francezu Postat August 11, 2008 Partajează Postat August 11, 2008 ... orice amplificator operational poate fi folosit ca comparator.Da, dar nu in orice situatie. Si apoi majoritatea ao-urilor nu se comporta bine in bucla deschisa.Comparatoarele au etaje speciale care trag iesirea la una dintre bornele de alimentare, de aceea comparatoarele au stari discrete de tensiune la iesire,doar 0 si 1 logic.Si ce a spus Dr.L este de asemenea adevarat.Totusi google zice mult mai multe daca il intrebi :smt031 :http://www.analog.com/library/analogdia ... rator.htmlhttp://www.epanorama.net/wwwboard/messages/159.htmlhttp://encon.fke.utm.my/nikd/latest/sloa067.pdf bmwh548-cablajul pare in regula , nu stiu de ce nu merge cum trebuie :smt017 Ai incercat sa pui ledurile cu anod comun?Vezi daca asa se sting fara diode in serie. Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 11, 2008 Autor Partajează Postat August 11, 2008 Am sa incerc in seara asta sau maine sa vad cum sta treaba si cu ledurile bicolore. Link spre comentariu
Yo4You Postat August 11, 2008 Partajează Postat August 11, 2008 Eu zic daca tot pui atata pasiune sa faci cu leduri tricolore cu rosu galben si albastru ca ar fi ceva. :smt005 Sa lasam offtopicul deci nu stiu de ce trebuie asa de mult chin sa se faca totul cu comparatoare cand se poate mai simplu cu tranzistori o asemenea jucarie. Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 11, 2008 Autor Partajează Postat August 11, 2008 Daca tot vrei sa arati ca se poate da o schema...nu ca mi-as mai bate capul sa fac asemenea modificari, dar poate mai sunt persoane interesate. Link spre comentariu
francezu Postat August 12, 2008 Partajează Postat August 12, 2008 Eu zic daca tot pui atata pasiune sa faci cu leduri tricolore cu rosu galben si albastru ca ar fi ceva. :smt005 Sa lasam offtopicul deci nu stiu de ce trebuie asa de mult chin sa se faca totul cu comparatoare cand se poate mai simplu cu tranzistori o asemenea jucarie.Normal ca se poate si cu tranzistori, dar oare montajul ala nu va indeplini tot functia de comparator?Altfel cum vei detecta niste praguri de tensiune? Oare de ce a migrat electronica spre integrate? Nu vreau sa fac morala dar, de cele mai multe ori, s-a dovedit ca inlocuirea cu CI a unor module, realizate cu componente discrete,si care indeplinesc mereu aceeasi functie, prezinta mai multe avantaje,cum ar fi : reducerea spatiului alocat componentelor, minimizarea capacitatilor parazite si a cuplajelor magnetice, mentinerea la aceeasi temperatura a unor componente din capsula( ex:tranzistorii din etajele diferentiale ),etc. Ar mai fi multe, dar ma tem ca deja sunt offtopic si eu. Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 12, 2008 Autor Partajează Postat August 12, 2008 Tu poti sa fii offtopic cat vrei...la cat m-ai ajutat nu se pune problema :partyman: Am facut varianta cu leduri bicolore...singura problema e ca nu se prea combina culorile, in rest totul e ok (chiar si fara diode). Am pus rezistente de 470 de ohmi...am pilit capurile ledurilor...se vede in filmulet ce a iesit. Din pacate camera telefonului nu e capabila sa surprinda tranzitia corect...dar stiti ce ar trebui sa se vada :)Later edit: se pare ca in modul fotografiere calitatea imaginii e ceva mai buna.Poza 1, 2: culoarea verde.Poza 3, 4: culoarea portocalie (ambele leduri aprinse).Poza 5, 6: culoarea rosie.Arhiva: filmulet. Link spre comentariu
francezu Postat August 12, 2008 Partajează Postat August 12, 2008 Ma bucur ca ti-am fost de ajutor si ca ai reusit pana la urma.Arata foarte bine controller-ul! :supz: Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 12, 2008 Autor Partajează Postat August 12, 2008 Mersi francezu'. Am controllerul in fata, pus pe birou si ma gandeam: Daca as fi luat unul gata facut (si se gasesc la preturi nu cu mult mai mari) l-as fi montat si atat...dar unde mai era satisfactia? Link spre comentariu
Yo4You Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Ca sa nu par ca si cand as comenta prostii atasez o schema sa va dati seama numa dupa simplitatea ei , atentie nu am calculat corect toate piesele numai ar avea rost sa ma incing aiurea cand domnu a rezolvat mai simplu treaba decat mine :smt005 PS: Pe viitor sa va ganditi mai bine cat de simplu ar putea sta lucrurile :smt016 Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 15, 2008 Autor Partajează Postat August 15, 2008 Schema ta nu se potriveste deloc cu ce am cerut eu...pe cand francezu' a dat fix ce voiam...eu faceam criza ca trebuie sa folosesc cate 2 leduri pe canal si tu voiai sa pun 3? Ntz-ntz-ntz...daca viitoare citeste mai atent...plus ca mai sunt si alte avantaje la schema lui francezu' (pot sa reglez pragurile de aprindere cum am chef pentru fiecare led, nu ma incurc cu cate 3 tranzistori la fiecare canal). Link spre comentariu
Yo4You Postat August 15, 2008 Partajează Postat August 15, 2008 Schema data de mine este un defapt un vumetru cu prag se aprinde pe rand cate un led insa daca observi mai bine poti pune un led tricolor nustiu daca ai vazut asa ceva dar iti zic ca exista , reglajul il faci din LM317 la anumite tensiuni se aprinde numai un led .Schema lu` @francezu foloseste operationale pe post de comparatoare si reglezi nivelul pragului din semireglabili , plus ca mai foloseste un stabilizator pentru acele operationale.La schema mea nu se foloseste drept operational se intervine asupra pragurilor direct pe diodele zenner se mai inseriaza cu cate o dioda 1n4148 sau se modifica valoarea rezistoarelor.La intrare tensiunea fiind cea livrata de LM317 adica in anumite intervale aprinzandu-se dupa praguri.OK Ma bucur ca ai rezolvat problema si ca nu te incurci cu tranzistori eu inca is fan al componentelor indigene. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum