francezu Postat Iulie 28, 2008 Partajează Postat Iulie 28, 2008 Da despre curentul prin led era vorba. Atunci cand ledul este stins curentul nu mai trece prin el ci prin comparator pentru ca iesirea sa scurtcircuiteaza led-ul; de-aici survenise ingrijorarea mea legata de curent. Daca 16mA prin led iti sunt suficienti atunci pune rezistentele de 560 ohmi cum am spus mai sus. Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 7, 2008 Autor Partajează Postat August 7, 2008 Revin cu un mic update...am facut in sfarsit montajul...Probleme:1. nu am gasit leduri bicolore cu minusul comun (doar cu plusul comun) si momentan voi folosi leduri separate pentru fiecare culoare. Daca are cineva cateva leduri bicolore cu minusul comun si e dispus sa mi le dea (contracost bineinteles) i-as fi foarte recunoscator.2. Ledurile nu se sting...incep de la 6.2v pana la 10.5v...intre 6.2v si 8.7v ledul verde are o anumita intensitate. Dupa 8.7v ledul verde isi scade intensitatea (destul de greu perceptibil) si se intensifica ledul rosu (la fel destul de greu perceptibil). Am folosit rezistentele de 560ohmi. Singura solutie pe care am gasit-o in toiul noptii a fost sa adaug vreo cateva diode (1N4148 parca) in serie cu ledurile. Cu 8 diode in serie ledul rosu se stinge, dar ledul verde inca ramane aprins. Atasez filmulete mai jos pentru a fi mai limpede in explicatii.Sugestii? Mai ales in privinta punctului 2.PS: semireglabilele sunt "setate" la ~3v fiecare pentru ca am vrut ca pragul sa fie la ~8.7v (la jumatatea cursei potentiometrului). In filmuletul cu 8 diode ignorati canalele 3-4-5...am manevrat doar 1-2. Link spre comentariu
francezu Postat August 7, 2008 Partajează Postat August 7, 2008 Ce comparatoare ai folosit? Am impresia ca ai pus acolo niste AO-uri,nu comparatoare :smt018 Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 7, 2008 Autor Partajează Postat August 7, 2008 LM393...nu mai aveau LM293. Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 7, 2008 Autor Partajează Postat August 7, 2008 Cred ca mi-am dat seama de problema (posibil sa ma insel, dar cred ca de acolo e beleaua). Minusul e comun peste tot (atat tensiunea de intrare in controller, tensiunea de intrare in stabilizatorul montajului dat de colegul francezu' cat si tensiunea care intra in comparator au acelasi minus). Apoi mi-am dat seama ca ar fi trebuit sa am tensiuni separate. Asta este, adaug niste diode ca sa am cadere de tensiune suficient de mare incat sa se stinga ledurile si gata. Pe viitor voi tine minte. Link spre comentariu
francezu Postat August 7, 2008 Partajează Postat August 7, 2008 Nu este nevoie sa pui diode in serie cu LED-urile.La ce tensiune ai alimentat montajul? Incearca sa faci niste masuratori in felul urmator: deconecteaza led-urile,pune semireglabilii la jumatate de cursa si cu intrarea in gol masori tensiunile pe iesiri,pinii 1 si 2 ai integratului (rezistentele R1 si R2 raman in circuit).Apoi legi intrarea (rezistenta de 18 kohm) la alimentare( 12V) si faci aceleasi masuratori.Pentru a nu fii acuzat ca vorbesc din amintiri :smt003 ( candva am facut montajul asta), in cateva zile sper ca o sa iau si eu piesele si o sa vorbim atunci la obiect. Pana atunci fa te rog masuratorile acelea si posteaza-le aici. Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 7, 2008 Autor Partajează Postat August 7, 2008 Montajul e la 12v...incerc sa fac masuratorile si revin. Pinii 1 si 7 presupun? Ca la pinul 2 vine ventilatorul. Link spre comentariu
francezu Postat August 7, 2008 Partajează Postat August 7, 2008 Montajul e la 12v...incerc sa fac masuratorile si revin. Pinii 1 si 7 presupun? Ca la pinul 2 vine ventilatorul.Da 1 si 7. Scuze ma uitam la alt integrat :rolleyes: Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 7, 2008 Autor Partajează Postat August 7, 2008 Cu intrarea in gol am asa: pinul 1- 11.9v si pinul 7- 3.2vCu intrarea legata am asa:pinul1- 12.01v si pinul 7- 3.2vSemireglabilele la jumatatea cursei la ambele seturi de masuratori.Later edit: s-a rezolvat problema cu cateva diode 1N4148. Am pus 9 bucati pe culoarea verde si 8 bucati pe rosu. Rezultatul se vede in filmulet. Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 9, 2008 Autor Partajează Postat August 9, 2008 Merge si varianta asta din atasament? Vreau sa folosesc ledurile bicolore si au plusul comun. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 ti-a iesit frumos controllerul!poti pune si o poza de sus? Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 9, 2008 Autor Partajează Postat August 9, 2008 Mersi Dr.L. Uite si poza de sus...daca imi zici ce te intereseaza incerc sa fac niste poze mai la obiect.PS: ceva idei in legatura cu schema modificata? Din ce am vazut in datasheet ar trebui sa mearga dar vreau sa fiu sigur. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 si eu zic ca ar trebui sa mearga,testeaza sa vezi ce se intampla posibil ca regulatorul de 5v sa se incalzeasca un pic ms de poza,vroiam sa vad cum ai aranjat piesele Link spre comentariu
bmwh548 Postat August 10, 2008 Autor Partajează Postat August 10, 2008 Am pus cate un 78L05 pentru fiecare comparator (nu am facut economie de piese ). Din cate am citit ar trebui sa duca ~100mA. Nu cred ca va fi in pericol cu 2 leduri si comparatorul de alimentat. Link spre comentariu
francezu Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat.Din pacate nu sunt acasa zilele astea si am acces mai greu la net. Am facut si eu montajul dupa schema postata de mine si functioneaza perfect. Cu rezistente de 560 ohmi ledurile se sting complet.Niste masuratori facute de mine asupra montajului: cu intrarea in gol si led-urile decuplate la pin 1 ~ 12V, la pin 7 ~1V;cu intrarea la 12V ( led-urile la fel , decuplate) la pin 1 ~ 1V , la pin 7 ~ 12V. La tine era cam mult 3.2V, sigur erau rezistentele de 560? De-asta spuneam ca nu ai nevoie de diode, la mine se sting led-urile si fara diode.In alta ordine de idei:-toate submodulele au aceeasi masa comuna, deci nu de acolo este problema;-semireglabilii nu se pun ambii in aceeasi pozitie pt ca vei avea o comutare brusca de la un led la altul;ori eu initial am inteles ca vrei sa ai trei stari de iluminare:1- primul led aprins, al 2-lea stins2- ambele leduri aprinse3- primul led stins,al 2-lea aprins Merge si varianta asta din atasament? Vreau sa folosesc ledurile bicolore si au plusul comun.lm393 consuma max 2mA per capsula+ 2 led-uri pentru 78L05 n-ar trebui sa fie o incarcare prea mare, deci ar trebui sa mearga fara probleme si schema cu leduri cu anod comun. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum