bmwh548 Postat Iulie 26, 2008 Partajează Postat Iulie 26, 2008 Sper ca nu mai este vreun topic asemanator cu ce vreau eu sa intreb... Am facut urmatorul controller: http://www.cpemma.co.uk/reg.html Varianta cu LM317T mai precis...functioneaza impecabil (domeniul de tensiune pentru ventilator este 6.2v-10.6v). Intrebarea mea se refera de fapt la ledul indicator de "turatie". Un simplu led in paralel cu ventilatorul (cu o rezistenta pe led bineinteles) isi variaza prea putin intensitatea luminoasa. Am apelat la artificiul descris aici: http://www.cpemma.co.uk/dimleds.html Efectul e foarte clar...mai ales la culorile albastru si verde. Problema mea e alta: as vrea ca in loc de ledul care isi schimba intensitatea luminoasa sa folosesc un led care isi schimba culoarea. Pe minimul de alimentare pentru ventilator sa fie culoarea albastra (de exemplu), iar pe maximul tensiunii sa fie rosu (de exemplu). La mijlocul cursei potentiometrului (unde am 8.7v) sa fie violet (ambele culori la intensitate egala). Are cineva vreo idee? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 26, 2008 Partajează Postat Iulie 26, 2008 era o schema cu integrate logice,conceputa special pt asa ceva(fac controller)-lucra pe baza de impulsuridar din pacate nu mai stiu unde am gasit-o(pe un site de modding pc)eu ma gandisem sa fac si o varianta cu operationale,la care pot regla si pragurile Link spre comentariu
bmwh548 Postat Iulie 26, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2008 Daca iti vine vreo idee sau iti aduci aminte pe unde ai gasit-o da-mi de stire Caut de cateva zile de inebunesc ceva pentru leduri si nu gasesc. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 26, 2008 Partajează Postat Iulie 26, 2008 http://www.edn.com/article/CA484496.html acolo ai ceva, dar cu controller. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Iulie 27, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2008 Prea complicat...cred ca as putea sa-l fac cu putin efort, dar se complica prea mult cablajul si cresc costurile prea mult...as vrea ceva mai simplu. Link spre comentariu
francezu Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 Salut! Sper sa te ajute urmatoarea schema.Pragurile de comutatie ale comparatoarelor le reglezi astfel: din RV2 tensiunea pana la care sta aprins ledul albastru, intre cursorul semireglabilului si masa ~ 3.3V; din RV1 tensiunea de la care se aprinde ledul rosu, intre cursorul semireg. si masa ~ 2.7V. Pentru pragurile astea,raportat la tensiunea de intrare (6.2-10.6V), pana la 7.6V lumineaza doar ledul albastru,intre 7.6 si 9.2V lumineaza ambele leduri, iar peste 9.2V doar ledul rosu.Tensiunile pe care ti le-am propus pentru praguri au fost alese prin impartirea plajei de tensiune in trei zone egale ca durata considerand o variatie liniara a tensiunii de intrare.Pentru comparatoare poti folosi lm293,lm393 sau lm2903, toate sunt in capsula DIP8 si sunt compatibile pin la pin.Succes! Link spre comentariu
bmwh548 Postat Iulie 27, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2008 Si pentru U1 ce altceva as putea folosi in cazul in care nu gasesc varianta indicata de tine?PS: mersi mult pentru schema...se pare ca ar fi exact ce imi trebuie. Link spre comentariu
francezu Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 Pai ar mai fi lm193 din aceeasi suita,compatibil cu celelalte. Integratele enumerate anterior sunt destul de uzuale, dar daca totusi nu gasesti nici unul din ele, intreaba la magazin ce comparatoare de tensiune au care sa mearga la 5V . Daca nu sunt prea scumpe(astea banale ar trebui sa fie pana-n 2 lei) cumperi vre-o 2 buc,atentie : pt montaj iti trebuiesc 2 comparatoare, ele pot fi unu ,doua sau patru intr-o capsula, in functie de acest criteriu stii cate integrate iti trebuiesc.Apoi postezi aici ce integrat ai luat si eu iti modific schema.Totusi intreaba initial de LM-urile alea. Bafta! Link spre comentariu
bmwh548 Postat Iulie 27, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2008 Scuze :smt021 Eu am vrut sa te intr de alternative pentru U2, dar am scris U1...imi cer scuze. LM gasesc destul de usor...nu stiu ce sanse am sa gasesc acel 78L05. Link spre comentariu
UltimateW Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 Scuze :smt021 Eu am vrut sa te intr de alternative pentru U2, dar am scris U1...imi cer scuze. LM gasesc destul de usor...nu stiu ce sanse am sa gasesc acel 78L05. gasesti peste tot mah e regulator de 5 v :smt005 Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 27, 2008 Partajează Postat Iulie 27, 2008 e un regulator de 5v,dar in capsula mica,ca de tranzistor bcdaca nu gasesti,poti folosi un 7805 normalms si eu pt schema :prayer: Link spre comentariu
francezu Postat Iulie 28, 2008 Partajează Postat Iulie 28, 2008 Poti folosi orice regulator de tensiune( pozitiva) de 5V. 7805, vorba cuiva de pe forum, aproape ca il gasesti pe jos :smt003 atat de comun este.Bafta! Link spre comentariu
bmwh548 Postat Iulie 28, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2008 Ok...atunci trec in cel mai scurt timp pe la magazin sa fac aprovizionarea si fac o proba sa vad ce iese. Dr.L daca termini inaintea mea lasa si tu niste impresii aici...cum a iesit...daca ai avea ceva modificari de facut la schema etc.PS: Mersi din nou de schema...chiar credeam ca nu mai am sanse sa gasesc ceva cum voiam eu. :supz: Link spre comentariu
francezu Postat Iulie 28, 2008 Partajează Postat Iulie 28, 2008 Cu multa placere :yawinkle: Si astept si eu poze cu montajele. :smt006P.S. : era sa uit , o mica modificare la schema , daca folositi lm-urile insirate de mine mai sus, mariti R1 si R2 la 560 ohm. Scuze,am vazut tarziu in datasheet ca nu poate decat 20mA pe iesire( functionand dupa regula de la receptoare;curentul intra in comp). Ar merge si cu 470 ohm dar ar fii cam la limita ~19mA. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Iulie 28, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2008 Stai ca m-ai pierdut...20mA pe iesirea pentru led nu? Pai e mai mult decat suficient...cred ca folosesc leduri superbright (nu m-am hotarat inca). Daca voiai sa spui altceva si eu am inteles aiurea detaliaza putin te rog. Pana atunci atasez cateva poze cu montajul de proba pe care l-am facut pentru controller (eram curios sa vad cam ce plaja de tensiuni va avea). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum