Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Encoder cu 3 pini

Blacksmith

Postări Recomandate

Stie cineva cum se foloseste acest encoder ?

Este produs de BOURNS si are codul ECW1J-B24, altceva nu stiu. :smt009

Are 3 pini, care se zice ca unul ar fi comun iar celelalte 2 formind niste comutatoare cu el.

Am masurat intre oricare 2 pini si nu da nici un contact oricit as invirti de el.

M-am uitat in datashit dar este inutil, nu spune nimic despre cum functioneaza.

Nu scrie daca alea sint doar contacte mecanice sau au si ceva electronica in ele, nu scrie nimic .... :smt013

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

5

• ywar2

2

• pavcostel

2

• Abram Burel

1

Cum naiba nu scrie?!Pe pagina 2 sus, poza din mijloc, ai pinii: comun in mijloc, A in stanga, B in dreapta.Pe pagina 1 jos ai formele de unda, iar pe primul rand din caracteristicile electrice iti spune ca output = cod Gray pe 2 biti, cu A primul si B al doilea, daca-l rotesti in sensul acelor de ceasornic: AB = 00 > 10 > 11 > 01 > 00 ... (0 = deschis, 1 = inchis).

Link spre comentariu

Are baterie in el ? cum genereaza impulsurile alea ?

Am scris mai sus ca : nu da contact intre nici unul din cei trei pini oricit as roti de el !

Deci ... unde e unda ? :smt017

Link spre comentariu

Are baterie in el ? cum genereaza impulsurile alea ?

Am scris mai sus ca : nu da contact intre nici unul din cei trei pini oricit as roti de el !

Deci ... unde e unda ? :smt017

Uita-te pe pagina de mai jos la schema de principiu cit si la softul aferent. Ai sa gasesti acolo modul de conectare a encoderului mecanic (CODEUR) precum si asm-ul (ENCOD) ptr PIC16F84 necesar utilizarii lui. Atit schema cit si softul au fost testate de mine si functioneaza ireprosabil. Initial am folosit un encoder mecanic de la Comet si apoi mi-am construit singur unul optic. Ambele variante functioneaza. Cred ca ti-am dat tot de ce ai tu nevoie.

Uite link-ul: http://www.f6blk.net/main_fr.php?page=102

Link spre comentariu

Nu ramane contact sa-l vezi tu cu ohmetrul... Se comporta ca niste taste obisnuite (NOpen). Deci ai pulsuri, si la diametrul discului intern nu o sa le vezi cu ohmetrul in veci. Leaga-l la un osciloscop sau in cel mai rau caz cu un Led si e posibil sa vezi ceva daca-l invarti constant repejor. Poti sa-l legi de proba si la un pic, faci o rutina simpla care sa scoata grey code pe 2 LED-uri in functie de ce pulsuri bagi. Sa fii atent la debouncing, sa nu cumva sa sara sau sa nu vada pulsurile. Ma rog, intelegi ideea, chiar daca e exprimata ambiguu.Bafta!Costel
Link spre comentariu

Am facut si softul pentru el si merge stas ! :supz: Un lucru nu inteleg ... :smt017 Cind fac un pas (de la un click la urmatorul) apar 4 configuratii de incrementare (sau decrementare):00->1010->1111->0101->00... deci toate 4 in acelasi pas.Eu nu inteleg ce rost are sa apara de 4 ori cind nu ai cum sa faci encoderu sa ramina pe una din ele. El mergind doar din 4 in 4.Daca se putea pozitiona intre ele, da, era misto... dar asa .... :smt102Normal, pot sa fac softu sa actioneze doar la una din ele si sa am din 1 in 1.

Link spre comentariu

Am facut si softul pentru el si merge stas ! :supz: Un lucru nu inteleg ... :smt017 Cind fac un pas (de la un click la urmatorul) apar 4 configuratii de incrementare (sau decrementare):00->1010->1111->0101->00... deci toate 4 in acelasi pas.Eu nu inteleg ce rost are sa apara de 4 ori cind nu ai cum sa faci encoderu sa ramina pe una din ele. El mergind doar din 4 in 4.Daca se putea pozitiona intre ele, da, era misto... dar asa .... :smt102Normal, pot sa fac softu sa actioneze doar la una din ele si sa am din 1 in 1.

Inseamna ca n-ai prea inteles cum functioneaza encoderul si nu prea vad cum ai facut softul, asta daca nu ai incercat softul pe care ti l-am sugerat mai sus. Incearca sa treci incet prin fata ochilor un caiet de la stinga spre dreapta si invers. Ai sa vezi ca vei obtine exact codul de mai sus. Iar secventele din cod, adica prima dupa 00 si apoi celelalte iti spun care este directia de deplasare, respectiv up sau down. In concluzie secventele sint necesare ptr a detecta directia de deplasare.
Link spre comentariu

Am inteles perfect cum functioneaza.

Softul nu l-am facut pe cel indicat de tine. Acolo trebuia sa-l scot din codul de DDS (si mai era si pe franceza).

Am gasit altul care explica separat numai encoderul : http://www.mcmanis.com/chuck/robotics/p ... atrak.html

Posted Image

Deci, ca sa detecteze corect directia si deplasarea e de ajuns ca encoderul sa treaca de la a) la b), sau invers.

Dupa care mai poate fi detectata o deplasare de la b)->c), c)->d) si d)->e).

Dar encoderu nu poate stationa in oricare din aceste stari. Cind invirti odata, trece din a) in e).

Asa e, nu prea vad cum ar fi putut face altfel. :smt001

Link spre comentariu

@DudikoffAvantajul encoderului este ca-ti da sensul de rotatie. Altfel ai folosi doua taste on/off. Practic tu trebuie sa obtii prin logica pulsul doar pe tronsonul "c" din diagrama atasata. In schimb cine comuta pe front in tronsonul "b" da sensul deplasarii. Practic la un encoder din semnalele A si B se obtin doua semnale logice, Step© si Dir(b). Asta se implementeaza simplu cu cateva porti logice. Abia dupa aceea se pot introduce aceste semnale in program. Evident, in cazul tau poti scrie o rutina care sa curete semnalul asa cum vrei tu, nu sa-l bagi direct in graycode. Step = A*B, Dir= A+B. Bafta!Costel

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări