mosfet Postat Iulie 16, 2008 Partajează Postat Iulie 16, 2008 Deocamdata la stadiul de curiozitate: ati gasit asa ceva pe net, e abordabil/rentabil...?Am un Zenit E si nu am incredere in celula aia fotovoltaica, aproape sigur e dusa de mult. Link spre comentariu
mishy Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Sunt interesat si eu de asa ceva; pana acum eu nu am gasit nimic de calitate pe net... Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 salut,nu stiu daca te ajuta asa de mult, dar am dat in urma cu ceva timp de niste senzori TSL2550 care aproximeaza foarte bine raspunsul ochiului uman la lumina.banuiesc ca mai departe ai putea calcula timpul pe baza a ceea ce citesti de la senzor. Senzorul il gasesti la Comet. Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 Am un Zenit E si nu am incredere in celula aia fotovoltaica, aproape sigur e dusa de mult.Eu am avut un exponometru cehozlovac,Lunex,realizat cu o fotorezistenta si cateva rezistente si semireglbile si masura timpi de expunere de pana la 1h.P.S.Am gasit si "un fel de schema" apropiata,tot cu LDR,de la Lunasix(Gossen). Link spre comentariu
mishy Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 dar problema e calibrarea... Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 Da,aceasta este o problema pentru oricare aparat de masura DIY. Link spre comentariu
mishy Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Am gasit ceva interesant aici dar din pacate autorul nu a mai scris programul pt microcontroller... Link spre comentariu
Vizitator dani_rosu5 Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 daaa.....stiu,dezgrop un subiect de acu 3 ani,dar decat sa fac unul nou,avand in vedere ca e pe acelasi subiect-mai bine postez aicise da: zenit ttl,cu exponometru (telemetru,cum vreti sa ii ziceti) semifunctional-de vina cred ca e celula foto -fotorezistenta aia e imbatranita,plus ca si restul rezistentelor din ansamblu sunt imbatranite;pe langa asta,exponometrul functioneaza cu o baterie pe baza de mercur-de 1,35v,care nu o mai gasesc pe nicaieri si din cauza asta am pus o rezistenta care sa imi aduca o baterie de la ,50 la ,35acum vine intrebarea:cum aflu ce fel de fotorezistenta e aia? pe ea e trecut doar un cod numeric din cate tin eu minte Link spre comentariu
miron1947 Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 telemetru,cum vreti sa ii ziceti Telemetrul se utilizeaza la masurarea distantei si este realizat cu semioglinzi. fotorezistenta aia e imbatranita Eu inca n-am auzit de fotorezistenta imbatranita. exponometrul functioneaza cu o baterie pe baza de mercur Nu stiu ce aparat este cel care-l aveti, dar Zenit-ul meu utilizeaza doua baterii AG13. Link spre comentariu
Vizitator dani_rosu5 Postat Decembrie 17, 2011 Partajează Postat Decembrie 17, 2011 ~cu telemetrul aveti dreptate,ma gandeam la total altceva~ aparatul este un Zenit TTL (through the lens) diferenta intre zenit E si zenit TTL e ca zenit E masoara lumina care ajunge la aparat prin intermediul celulei fotovoltaice din fata prismei pe cand zenit TTL masoara lumina primita prin obiectiv (aka through the lens),lumina care e captata printr-un geam semitransparent (de aici vine problema vizorului intunecat-o parte din lumina se "absoarbe" de geamul ala)-dupa care ea trece printr-un "corp optic" din ceva plastic,in spatele caruia se afla o fotorezistenta http://www.gme.sk/_dokumentace/dokument ... -062.1.jpg diferenta e ca atunci cand stai in umbra si vrei sa fotografiezi o cladire luminata de soare ,cu zenit E o sa iti indice lumina ce loveste aparatul-o expunere si o diafragma mai deschisa,pe cand in mod normal cladirea luminata are nevoie de o expunere mult mai mica TTL foloseste o baterie PX625 1.35 http://www.batteriesinaflash.com/images ... MRB625.jpg problema cu exponometrul ar putea veni din mai multe cauze-rezistorii care se afla in partea de selectie a ISO-ului si-au pierdut din valoare,la fel si cei de la selectarea vitezei ,contactele nu sunt perfecte,sau fotorezisenta aia e imbatranita (asta cu fotorezistenta o zic toti cei de pe net,nu stiu cat de adevarata sau nu e treaba) Link spre comentariu
Selena Postat Decembrie 17, 2011 Partajează Postat Decembrie 17, 2011 Conform istoriei aparatelor Zenit, este vorba despre Zenit-TTL, fara nici un alt indicativ numeric, primul din lista cu masurarea expunerii prin obiectiv. Exponometrul este cu fotorezistorul FPF-9-2 montat intr-o latura a unei punti rezistive, alimentata cu bateria nasture Mallory Type PX-13. Pe o alta latura a puntii sunt rezistorii comutabili corespunzatori sensibilitatii filmului. Fiind vorba despre un montaj in punte, nu conteaza ca va fi inlocuita bateria de 1,35 V cu una nasture alcalina de 1,5 V. Adica, este inutil artificiul la care ai apelat (legarea unui rezistor care sa preia diferenta de tensiune - in plus, oare cum ai apreciat valoarea acestui rezistor?, nestiind consumul, intensitatea curentului in timpul masurarii efective a luminii...). Asadar, avantajul masurarii in punte (in care microampermetrul este legat pe diagonala si indica nulul, echilibrul) este ca se asigura independenta fata de valoarea tensiunii sursei, intre anumite limite rezonabile, adica de exemplu 1,1 V ... 1,6V. Doar scaderea exagerata a tensiunii bateriei duce la imposibilitatea masurarii, adica acul instrumentului vizibil in dreapta, in vizor, nu mai deviaza suficient de mult. Iata cum se probeaza ca bateria face fata cerintelor: Se pune butonul sensibilitatii pe 500 ASA, butonul obturatoruui la 1/30 si inelul diafragmei la f/2. Se vizeaza o zona stralucitoare, de exemplu becul aprins din lustra (dar nu Soarele!). In aceste conditii, acul microampermetrului trebuie se se duca la extrem la +. Tot asa, daca vizam o zona de umbra profunda, acul bate la extrem -. Daca nu exista aceasta excursie (plaja completa), bateria este descarcata. Daca bateria este noua, plaja de deviere este la fel si cu bateria de 1,35 V, si cu cea de 1,5 V. O verificare rapida a etalonarii este conform tabelului de expunere de pe ambalajul filmului: vara, in jurul pranzului, in zone largi, fara umbre, pe subiecte cu gri mediu (18%), cu diafragma 1/16 si timpul 1/125, cu film de 100 ASA, acul sa fie in zona centrala. In atasament, schema exponometrului din Zenit-TTL. Succes! La Zeniturile ulterioare, inlocuindu-se indicatia cu microampermetru prin indicatia cu leduri si integrate, s-a apelat la tensiunea de 3 V, adica doua baterii inseriate, cum amintea un coleg. Nu cred ca s-au devalorizat rezistorii (timpul le face bine, au fost imbatraniti in mod artificial la fabricatie). Este acolo un semireglabil pentru etalonare, poate cursorul nu este in regula. Fara a misca nimic, trebuie facute masurari de rezistenta mai intai. Este foarte util sa se compare cu un alt exponometru. Totusi, nu am inteles care este nemultumirea, cum adica este defect?, poate folosirea este defectuoasa, sau conditiile de fotografiere sunt dificile si necesita interpretarea indicatiilor (corectii in timpul expunerii). Zenit TTL schema.zip Link spre comentariu
Vizitator dani_rosu5 Postat Decembrie 17, 2011 Partajează Postat Decembrie 17, 2011 problema este ca exponometrul misca numai la schimbarile sensibilitatii-daca inchideam diafragma,sau o deschideam nu sesiza nicio diferenta-sau imi arata ca e supraexpus chiar daca era subexpus;cand termin filmul din aparat,o sa il redesfac,sa verific contactele si toate celemultumesc mult de raspuns Link spre comentariu
Selena Postat Decembrie 17, 2011 Partajează Postat Decembrie 17, 2011 In acest caz, este clar ca fotorezistorul este scos din functie. O borna a fotorezistorului vine in serie cu fiecare dintre cei 5 rezistorii comutabili prin butonul timpilor de expunere, ajungand in final la borna - a bateriei, iar celalalt capat vine direct la borna + a bateriei. Trebuie descoperit (cu ohmetrul) unde se intrerupe circuitul. Sau poate bornele fotorezistorului se ating, in scurt. Sau poate nu face contactul cursorul comutatorului de la reglare timpi. Defectarea fotorezistorului as pune-o ca ultima posibilitate, probabilitate mica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum