Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC 18F252 VS. Atmega8


Vizitator lucky2004alex

Postări Recomandate

Vizitator lucky2004alex

buna all,am si eu o rugaminte la cei care mai stiu cate ceva.mi-am ales un proiect de licenta (controlul unei matrice de leduri RGB) si as vrea sa stiu daca m-am orientat bine.am ales sa fac cu piese SMD si cu microcontroler atmega8.proiectul initial era cu pic18f252,dar eu nu am lucrat deloc cu PIC-uri.nici cu AVR-uri nu am lucrat mult(am aprins si mam jucat cu un vector de LED-uri)deci sunt novice si cu AVR.Intrebarea mea este:POT INVATA INTR-UN TIMP SCURT PIC-UL?SAU SA CONTINUI CU AVR....?dc intreb asta.toti profesorii de la facultate(Automatizari si Calculatoare Iasi)se mira ca nu lucrez cu PIC.Microchip are mai multe placi de test pe piatza,vad mai multe proiecte si chestii organizate de Microchip,soft free(MPLAB) si alte chestii.Ma gandesc ca la anu termin facultatea si daca as vrea sa lucrez pe domeniul microcontrolerelor nu o sa ma bage nimeni in seama daca am sa invat AVR-ul.MIcrochip respectiv PIC-ul este mult mai cunoscut sau mai raspindit.multumesc anticipat.primesc cu mare placere si sfaturi pe mail:[email protected]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Badman

    2

  • Abram Burel

    1

  • puiu

    1

  • Laci

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator lucky2004alex

ma asteptam la mai multe pareri:(.

nu am comandat nimic de pe site,pur si simplu vreau sa fac un proiect:).

ms pt pareri,dar nu am gasit nimic pe www.hi-end.ro ,se pare ca nu este sursa de ajutor pt orice

Link spre comentariu
  • Administratori

Ce are hi-end cu raspunsurile de pe forum ? Eu as opta pentru Atmel, nu stiu dece dar am asa o mai mare simpatie fata de ele

Link spre comentariu
Vizitator Xenion

MITICA este un bot, nu un user; apare in toate thread-urile, e o reclama.Nu sunt tocmai in masura sa te sfatuiesc intrucat n-am lucrat cu AVR, insa eu am ales PIC tocmai pentru ca se gaseau usor tutoriale, proiecte, etc., in general mi-au lasat impresia ca sunt mai didactice; iar documentatia detaliata oferita de producator iarasi nu e ceva de ignorat.In ceea ce priveste lucrul cu microcontrolere dupa ce termini, trebuie sa stii principiile; e destul de putin probabil sa lucrezi doar pe un anumit (tip de) microcontroler. Eu lucrez in domeniul automotive si nici n-am auzit pomenindu-se de PIC/AVR la lucru.

Link spre comentariu
Vizitator lucky2004alex

ms xenon ;) .ai dreptate,se gasesc mai usor tutoriale, placi de test(lucru),si proiecte.Am sa incep sa studiez si eu PIC,la urma urmei sunt apropiate ca functionalitate

MITICA este un bot, nu un user; apare in toate thread-urile, e o reclama.Nu sunt tocmai in masura sa te sfatuiesc intrucat n-am lucrat cu AVR, insa eu am ales PIC tocmai pentru ca se gaseau usor tutoriale, proiecte, etc., in general mi-au lasat impresia ca sunt mai didactice; iar documentatia detaliata oferita de producator iarasi nu e ceva de ignorat.In ceea ce priveste lucrul cu microcontrolere dupa ce termini, trebuie sa stii principiile; e destul de putin probabil sa lucrezi doar pe un anumit (tip de) microcontroler. Eu lucrez in domeniul automotive si nici n-am auzit pomenindu-se de PIC/AVR la lucru.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut,Daca lucrezi in C, atunci nu sesizezi diferenta, eu am lucrat si cu PIC si cu AVR, AVR are o arhitectura mai avansata, optimizata pentru compilator C, PIC-ul in afara de faptul ca-i si mai scump este mai greu de folosit(in .asm) si este si mai lent :)Insa Microchip are o tone de placi f.ieftine pentru diferite aplicatii, sper ca in urmatoarele saptamani sa am spre vanzare cateva placi ptr. AVR-uri

Link spre comentariu

Fa-ti proiectul cu AVR.PIC-urile sunt mai neclare ca arhitectura, au memorie mai putina, sunt mai lente, te incurca mult la programare schimbatul paginilor de memorie, sunt mai scumpe, nu prea se pupa cu limbajele de nivel inalt, au stiva limitata la cateva nivele, etc.Iti bagi nasul si prin PIC-uri mai tarziu, ca sa te amuzi cat de incomode sunt dupa ce te-ai obisnuit cu AVR-urile. Acum ramai pe Atmel cum ti-a zis toata lumea.

Link spre comentariu

Chestia asta cu PIC vs. AT (sau poate am inteles gresit subiectul) seamana destul de bine (dar nu se confunda) cu subiectul "Windows vs. Linux" ;)Unii zic ca pe automotive nu s-au intalnit cu PIC sau AT, de parca pe toate cipurile din aplicatii OEM ar trebui sa scrie codul integratului si sa mai aiba si atasat un pliculet cu codul sursa sau macar hex-ul.Altii au "afinitati personale" dupa ce faceau reclama la greu (deh, sufletul comertului, no ofence) la o firma de vanzari care s-a dus.Altii chiar au lucrat... Evident mai mult cu unele, ca, asa e-n tenis, nu le poti sti pe toate.Cat despre mine, ce sa zic, cand am cautat prima oara un "proiect", solutia a fost cu "PIC". Poate a fost ghinion. E drept ca, uneori caut un exemplu, de data asta intentionat in "PIC" si Google se incapataneaza sa mi-l dea doar in AT. Pe de alta parte, habar n-am ce experienta e de... partea cealalta.Revin... PIC e mai Windows, iar AT cam... restul :DDe aici si unele probleme cu... arhitectura (chiar nu inteleg ce e abscons la ea :) )

Link spre comentariu

De ce initial nu ai primit raspunsuri? Pentru ca ai scris la sectiunea despre PIC ca vrei sa faci aplicatia cu AVR.Cum s-a facut prezenta tendinta spre PIC, au aparut propunerile pentru AVR. Eu am o filozofie mai simpla si anume drumul cel mai scurt este cel pe care il stii. Nu cunosc indeajuns AVR ca sa ma pot pronunta, dar de fapt nici toate oprtunitatile PIC-urilor nu le cunosc desi ma joc cu PIC-urile de aproape 10 ani. Fiind student poate mai interesanta ar fi o prezentare paralela a celor doua aplicatii si poate sa tragi o concluzie dupa ce le faci si poate ne spui si noua la ce concluzie ai ajuns.Oricum iti doresc multa bafta la proiect.

Link spre comentariu

...

De aici si unele probleme cu... arhitectura (chiar nu inteleg ce e abscons la ea :) )

Lucreaza o vreme cu AVR-uri si pe urma vezi daca mai esti aceeasi parere.

 

Niciunele nu sunt mai bune sau mai proaste.

Din experienta personala cu uControlere am inceput cu PIC, eram plin de frustrari, nu intelegeam de ce in lumea uC nu e totul simplu si clar, cum stiam de la uProcesoare.

Ce fel de uC e ala cu doar 8 nivele de stiva? Cum adica sa vreau sa citesc un registru si sa trebuiasca sa tin minte in ce pagina sunt, sa comut, il citesc, pe urma comut iar, de unde am venit. Ce periferice sunt alea la care iti trebuie schema la nivel de porti logice ca sa le poti intelege si programa? De ce blocuri mari din uC difera de la un model la altul de PIC din aceeasi familie? Si altele care nu-mi vin in minte.

 

Tocmai ma pregateam sa trag concluzia ca piata uC nu este inca maturizata, pareau proiectate cumva empiric, babeste, ca de amatori. Semanau mai mult cu niste improvizatii de uC. Aveau ceva ingeniozitate in ele dar de un fel bizar, le lipsea eleganta si claritatea proiectarii profesioniste.

 

Inainte sa renunt, de curiozitate m-am uitat si la AVR-uri...

 

Dintr-o data am scapat de toate frustrarile. In plus erau mai rapide, mai ieftine, se gaseau in RO si aveau memorie din belsug asa ca existau compilatoare serioase, unele chiar gratuite sau Open Source, pentru tot felul de limbaje de nivel inalt. La PIC-uri, din cauza lipsei de RAM si a stivei limitate, practic nu se pot face compilatoare serioase, se implementeaza de obicei doar un subset restrans al limbajului, etc.

 

Asa ca in cateva saptamani deja se punea praful pe PicKit2-ul meu pe care dadusem mai bine de 100$ ca sa programez PIC-uri.

Mi-am facut un programator pentru AVR din 4 sarme si nu m-am mai uitat inapoi.

 

Vorbesc aici doar de familiile de uC pe 8 biti PIC si AVR. Nu de firmele Microchip si Atmel.

 

Si mai ales vorbesc din punctul de vedere al proiectantului.

Daca vrei doar sa reproduci un montaj gata facut, fara sa iti bati capul cu proiectarea hard-ului sau soft-ului atunci foloseste PIC-uri. Sunt mai raspandite printre amatori si gasesti mult mai multe lucruri gata facute.

 

Sa nu-mi sariti la beregata, intr-adevar am scos in evidenta mai ales dezavantajele PIC-urilor pentru ca asta vroiam sa arat aici, de ce am migrat de la PIC la AVR.

 

Exista si situatii in care PIC-ul bate AVR-ul dar dupa parerea mea sunt doar niste cazuri particulare care nu justifica restul "inconvenientelor".

 

Oricat de mult as tine cu AVR-urile nu pot sa nu remarc exemplele si Application Notes-urile de la Microchip. Unele salveaza saptamani intregi de cercetare pe o anumita tema. Le recomand tuturor, mult mai tare decat recomand AVR-uri in loc de PIC-uri

 

Personal folosesc si citesc frecvent Application Notes-uri de la Microchip desi lucrez cu AVR-uri.

 

In concluzie nu are rost sa vorbim despre Microchip vs Atmel.

Folositi ce e mai bun si ce va avantajeaza de la fiecare. :smt016

 

Peace! :smt033

Sau, pentru cei de moda veche, Amin! :mort

 

P.S. Cum se zice la limbarita in scris, nu aia vorbita?

Am inceput sa scriu prea lung, cred ca trebuie sa-mi caut un job! :smt003

Link spre comentariu
Ce fel de uC e ala cu doar 8 nivele de stiva?

18F au 31.E adevarat ca 16F are doar 8 dar cu putina bunavointa nu-s probleme majore.

Avand in vedere ca 16F nu prea a fost gandit pt C iar asm-ul cred ca e mai mult decat banal( evident tot ce conteaza e tehnica de programare dar asta e alta mancare de peste) merge foarte usor programat si fara C(daca vrei neaparat exista si compilatoare de C de la terte parti ).

Pentru C ai 18F de ex care are si compilator de la Microchip(evident sunt si restul)

 

Cum adica sa vreau sa citesc un registru si sa trebuiasca sa tin minte in ce pagina sunt, sa comut, il citesc, pe urma comut iar, de unde am venit.

 

Pare o chestie nasoala,si mie mi s-a parut dar cu timpul am constatat ca nu e chiar asa.

 

Ce periferice sunt alea la care iti trebuie schema la nivel de porti logice ca sa le poti intelege si programa?

 

In mod normal e bine sa iti dea o schema logica asa de control, dar in multe cazuri nu prea ai nevoie de ea.Oricum prerifericele sunt bine documentate si daca te uiti la descrierile registrelor de control vezi clar cum merge ;).

 

De ce blocuri mari din uC difera de la un model la altul de PIC din aceeasi familie?

 

Oarecum normal fiindca iti ofera o flexibilitate mai mare.Avand in vedere ca la 16F de ex intructiunile sunt aceleasi = nici o problema.

 

Asa ca in cateva saptamani deja se punea praful pe PicKit2-ul meu pe care dadusem mai bine de 100$ ca sa programez PIC-uri.

Mi-am facut un programator pentru AVR din 4 sarme si nu m-am mai uitat inapoi.

 

Mi-am facut un JDM si cu ala programez si a mers chiar si cu un 18F4520 :d.

 

 

Sa nu-mi sariti la beregata, intr-adevar am scos in evidenta mai ales dezavantajele PIC-urilor pentru ca asta vroiam sa arat aici, de ce am migrat de la PIC la AVR.

 

Dezavantajele pe care le expui tu au o oarecare nota subiectiva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări