Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Z80

UltimateW

Postări Recomandate

s-a mi?cat, ai dreptate... dar în direc?ia gre?it?!!!hardul devenea mai "rapid"... aveai/ai frecven?e de tact mai ridicate, defini?ie mai bun? pe monitor, unit??i de memorie cu acces de-a dreptul instant, mai ales în compara?ie cu casetele audio :rade: ... ?i atât!!!z80 putea accesa maximum 64 kb de memorie, ?i în ?ia 64 de kb de memorie aveai în acela?i timp bios, sistem de operare ?i aplica?ie!!!în prezent, 2 Giga de spa?iu de memorie nu sunt suficien?i!!crezi c? asta e evolu?ie??eu cred c? e degenera?ie!!!de la un sistem eficient ?i rapid, am ajuns la "dinozauri" a c?ror unitate de m?sur? e gigabitul, ?i care, la o privire mai atent? se dovedesc mai lene?i ?i mai ineficien?i ca "învechitele" z80 ?i m6800, care func?ionau la frecven?e de tact de pân? la 4 mhz, ?i erau procesoare pe 8 bi?i, nu pe 32 sau 64!!!unde pui c? "vechiturile" alea de procesoare mai generau ?i semnal video, pe când "superputernicul" procesor dual sau quad core din prezent NU!!el are neap?rat nevoie de o plac? video dedicat?...dac? ar fi fost cu adev?rat evolu?ie, acum în loc de pc-uri ar fi trebuit s? avem holodeckuri, ?i s? nu avem telefoane mobile, ci ni?te "nasturi" ac?iona?i vocal. sau ?i mai bine, telepatic!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanm

8

• MirceaM

7

• MifTy

7

• roadrunner

4

Top autori în acest subiect

pai acum un un uP PPC405 (powerPC) poti rula un sistem linux/unix, multitasking, multiuser, cu network, dilspay-uri virtuale, cu retea, consumand 2W (la 233Mhz) si costa 12USD procesorul (la care adaufi DDR, FLASH si un PHY de ethernet).Asta cu enificienta e adevarata in parte, dar vine din faptul ca 80% din aplicatiikle comerciale folostie de 99% dintre useri nu au nevoie de hardware-ul din ziua de azi (execeptie fac jocurile) Eu de exemplu folosesc simultaoare de circuite digitale, unde doar doua lucruri sunt cruciale, viteza CPU si viteza de access cu memoria. Aplicatiile mele titpice ar dura sa ruleze prea mult pe procesoare de 32 biti, si din pacate unele parti nu se pot paraleliza din natura recusiva a algoritmului, deci multi core nu ma ajuta prea tare. Cred ca fiecare aplicatie cu procesorul ei. Cat despre marimea busurilor, si eficienta, sa nu uitam ca procesoarele si unele microcontrollere de azi si pipeline si executa o instructiune pe tact. Chiar si un amarat de microcontroler atmel de 99 centi e mai eficient decat un Z80 si poate multiplica in hardware. Nu poti proiecta circuite digitale cu 10 milione de porti logice fara PC-urile din ziua de azi, toutusi accept ca nu sunt multi care folosesc pc-urile eficient.Partea de afisare care era externa la Z80 (cu countere pentru timing si RAM) acum se face cu maxim 20 de linii de VHDL su un CPLD de 2 USD. Pana la urma Z80 nu prea avea prea mult cu afisarea, legat de memorie ea nu era neaparat limitata 64K , erau si sisteme cu 256K si mai mult, nu asta era problema.RRPS daca ma intrebai acum 20 ani le ca o sa lucrez in ziua de azi (2009) nu cred ca puteam sa-mi imaginez ca o sa proiectez circuite video DSP care ruleaza la 200Mhz, cu controlloare de memorie la 400Mhz DDR si o sa fac asta la pc-ul meu de acasa care nu a costat mai mult de 1000 USD, asta zic eu ca se numeste evolutie.

Link spre comentariu

ia în calcul esen?ialul, nu am?nuntele!!!ia în calcul cât la sut? din resursele avute sunt cu adev?rat folosite pentru un task, ?i câte resurse ai la dispozi?ie..."evolu?ia" asta nu are decât un singur nume... "risip?"!!! :sparge:

Link spre comentariu

pana la urma de ce fabricam calculatoare mai rapide? pentru ca cineva e dispus sa le cumpere, nu te opreste nimeni sa-ti cumperi un laptop cu ATOM care costa 250 euro si consuma cativa wati, totusi ma indoiesc s-o faci cand pentru 350 de euro poti sa iei un dual core.Cine cumpara palcile grafice SLI si Crossfire cu DSP-uri la 800Mhz si meorie GDRAM care costa 650 Euro, aia care vor sa se joace, pentru cei ce sciu e-mail-uri e risipa, pentru cel ce se joaca e insuficient, depinde din ce unghi privesti problema, pana la urma nu-ti baga nimeni nimic pe gat, tu decizi ce ai nevoie si ce vrei sa cumperi, asta e motorul economiei.Legat de evolutie, eu proiectez ce imi zice ala de la technical marketing ca se cere si ce poate vinde ala de la vanzari. "The need is mother of invention" asa vad eu lucrurile (nu e neparat sa fim de acord)"ia în calcul cât la sut? din resursele avute sunt cu adev?rat folosite pentru un task, ?i câte resurse ai la dispozi?ie..."pe mine nu ma intereseaza cate resurse consuma cand e idle, pe mine ma intereseaza ca atunci cand am ceva de facut, cei 100% sa nu insemne prea incet (sau inacceptabil de incet)La fel cu o carte buna de specialitate, daca am gasit cel putin o data un raspuns la o problerma de-a mea, atunci a meritat sa fie cumparata (evident lucrurile se schimba acum cu internetul)RR

Link spre comentariu

iar se deviaza de la subiectul initial :bataie aici se discuta de Z80 si era bine sa nu se transforme intr-un topic cu procesoare X core si arhitectura e un kg de biti.vreau sa va arat un clip cu un program realizat pentru Z80 dar trebuie sa primesc acordul lui skaarj :da el are copyright-ul :rade:

Link spre comentariu

cel cu anima?ia sprite pe 8 bi?i în care face b??c?lie de "mortal kombat"???p?i e pus pe youtube, ?i dac? te mul?ume?ti s? spui ?i cine e autorul, nu cred c? se sup?r?...m-a amuzat s? v?d sprite-urile f?cute stil "atari 2600" caftindu'se stil "street fighter 2000", ?i mesajele de final stil "mortal kombat 3"... :ras: ?i, ca s? fie ghiveciul complet, fundalul era stil "final fight"... :rade:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

depinde de zona geografica (continent ,tara) in care te aflii, si domeniul care-l deservesti (industrial, embedded, audio/video etc)nu neg ca inca mai e folosit in unele tari/aplicatii, in lumea moderna (la varf) e mort demult chiar si in locurile unde s-a folosit intensiv.RR

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Hai sa mai facem o observatie neutra.Multa lume tanara crede ca inainte de PC a existat HC-ul, Cobra si, eventual, CIP-ul - clone de Spectrum.Ei bine, in Romania au existat 10 (zece) clone de Sinclair ZX Spectrum.

Link spre comentariu

IBM PC XT la 4.77 MHz a aparut inca din 1979, nu insa si in Romania.La noi a fost "Felix PC" tarziu, prin 1986! Si in prea putine exemplare.Deci la in tara a fost o perioada "a Spectrumului si clonelor lui".La aceasta perioada m-am referit. Lumea stie de 3 clone de Spectrum , ele au fost in realitate 10 (zece).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

io mai știu de TIM-S, JET, și CIP...tim-ul era făcut la Timișoara, jet-ul și cip-ul... dacă nu mă înșel, cip-ul era creația ”Electronica”, iar JET, ”made by Tehnoton” :rade: COBRA știu că era produs la Brașov... de unitatea de electronică industrială a CFR-ului... cum naiba se numea, c-am uitat... oricum, avea un acronim d-ăla comunist și cam lung...mi se pare că era în 2 variante: una alb/negru, și alta color, dar din asta din urmă s-au produs foarte puține unități. cele alb/negre erau ușor de ”aranjat”: pur și simplu adăugai un modulator tv (o schemă de așa ceva a apărut inclusiv în Tehnium, și era perfect folosibilă pe COBRA, chit că era inițial destinată modulelor de ”tenis TV” din televizoarele OLT dotate cu așa ceva...)...așa că s-ar zice c-am adăugat încă 4... numărând și versiunea color a COBREI...CIP și JET erau cam dubioșele... alea aveau un ”bios” care permiteau ”încărcarea sistemului de operare de pe casetă”, și ăla putea fi ori un soft de HC, ori soft de COBRA (inclusiv o variantă care avea inclus un asamblor/dezasamblor/linker/mai_nush_ce pre nume OPUS), ori softuri ”industriale” :rade: nush care or fi alea, că n-am reușit să mă lipesc de o copie de casetă d-aia... :)încolo, tot z80, tot 16/48 kocteți de ram aveau, tot ”tape loading error” primeai... de preferat fix la ultimul octet după un sfert de oră de ”crrrrrrrrrrcrcrcrcrrrrrcrrcrrrrrrrcrrrr”... ajunsesem să-mi dau seama după ”muzică” ce joc sau utilitar era, dacă se încărcase corect sau nu... eh... vremuri!!! :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări