bogdanm Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Minunea minunilor, m-am prins cum sa fiu on-topic http://n8vem-sbc.pbwiki.com/ Din punct de vedere didactic un asemenea proiect e foarte valoros, pentru ca te invata o groaza de chestii despre procesoare, periferice, magistrale si alte concepte elementare (avantaj Z80, care nefiind un microcontroller are nevoie de periferice externe pentru interfatare). Din punct de vedere practic s-ar putea face probabil mult mai eficient (poate si mai usor) cu niste ARM-uri bine alese. Acum depinde ce cauti tu. Link spre comentariu
Vizitator amator Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 P?i ?i aplica?iile ce sunt ? Nu sunt fi?iere ?"Aplicatiile sunt fisiere" este doar o descriere a reprezentarii fizice. Dincolo de asta, o aplicatie are in general nevoie de un manager de memorie, functii de acces la I/O (nu neaparat fisiere), o librarie de functii elementare, acces la retea samd. Un OS bun vine cu toate astea. Oricat de fisier ar fi aplicatia ta, ar fi absurd sa fie nevoie sa scrii un manager de memorie de cate ori ai nevoie sa faci o alocare dinamica in loc sa folosesti functia corespunzatoare din OS. Mai mult de atat, daca ne mutam pe partea de embedded, OS-urile de acolo ofera in primul rand functii de access la thread-uri, multe nu ofera deloc un sistem de acces la fisiere. De asemenea, daca ai un sistem de fisiere deja implementat, nu ai nevoie stricta de un OS pentru a lucra cu el (din nou cele mai bune exemple vin din embedded).Dar divagam, si nu vreau sa "fur" thread-ul omului, pentru ca o sa fiu nevoit sa-mi moderez propriile post-uri Ce zici dumneata, este logic? cablat? ( scuza?i cacofonia ), nu are treab? cu sistemul de operare.Tot ce este bazat pe memorare într-un fel sau altul, se nume?te SO. Dar apelând la memorare, deja lucr?m cu fi?iere.De exemplu cutiu?ele muzicale sau tot soiul de ma?in?rii mai mult sau mai pu?in 'antice' care utilizau came, g?uri, ?.a.m.d. cu care se declan?a ?i se controla diverse procese ( acustice, mecanice,...), se pot numi f?r? nicio re?inere calculatoare cu SO.Am pomenit de r?zboaiele acelea, deoarece de acolo s-au inspirat cei care au realizat ma?inile cifrice cu program, adic? cu SO. Programul fiind un fi?ier. Link spre comentariu
bogdanm Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Ce zici dumneata, este logic? cablat? ( scuza?i cacofonia ), nu are treab? cu sistemul de operare.Errr. Recunosc ca pana in ziua de azi n-am auzit de logica cablata (idem) la nivel de software, e ceva cu totul nou pentru mine. Sunt unii care mai scriu software pentru FPGA-uri si se apropie probabil ceva mai mult de "software cu logica cablata", dar oricum suntem departe de ce se vorbeste aici.De exemplu cutiu?ele muzicale sau tot soiul de ma?in?rii mai mult sau mai pu?in 'antice' care utilizau came, g?uri, ?.a.m.d. cu care se declan?a ?i se controla diverse procese ( acustice, mecanice,...), se pot numi f?r? nicio re?inere calculatoare cu SO.Personal am foarte multe retineri in a le numi calculatore cu OS, si pun pariu ca nu sunt singurul. http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_systemCiteste aici, poate intelegi ce vreau sa spun si cam ce inseamna un OS in acceptiune moderna. Link spre comentariu
Vizitator amator Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Ce zici dumneata, este logic? cablat? ( scuza?i cacofonia ), nu are treab? cu sistemul de operare. Errr. Recunosc ca pana in ziua de azi n-am auzit de logica cablata (idem) la nivel de software, e ceva cu totul nou pentru mine. Sunt unii care mai scriu software pentru FPGA-uri si se apropie probabil ceva mai mult de "software cu logica cablata", dar oricum suntem departe de ce se vorbeste aici. De exemplu cutiu?ele muzicale sau tot soiul de ma?in?rii mai mult sau mai pu?in 'antice' care utilizau came, g?uri, ?.a.m.d. cu care se declan?a ?i se controla diverse procese ( acustice, mecanice,...), se pot numi f?r? nicio re?inere calculatoare cu SO. Personal am foarte multe retineri in a le numi calculatore cu OS, si pun pariu ca nu sunt singurul. http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_system Citeste aici, poate intelegi ce vreau sa spun si cam ce inseamna un OS in acceptiune moderna. Dumneata nu ai auzit de calculatoare de bord ? Nu ?tii c? majoritatea autoturismelor utilizeaz? calculatoare ? ?i evident c? toate acestea utilizeaz? ?i memorii, deci au SO. ... Pân? ?i ma?ina de sp?lat, de exemplu GOREJNE, se poate numi calculator cu SO; asta deoarece ea are programator mecanic ... Dumneata nume?ti calculator cu SO doar tot ce are tastatur?, mouse, monitor ?i cutia ce con?ine electronica desktopurilor ? Sau crezi c? doar laptopul se poate numi calculator cu SO ? Link spre comentariu
bogdanm Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Dumneata nu ai auzit de calculatoare de bord ? Nu ?tii c? majoritatea autoturismelor utilizeaz? calculatoare ? ?i evident c? toate acestea utilizeaz? ?i memorii, deci au SO.... Pân? ?i ma?ina de sp?lat, de exemplu GOREJNE, se poate numi calculator cu SO; asta deoarece ea are programator mecanic ...Dumneata nume?ti calculator cu OS doar tot ce are tastatur?, mouse, monitor ?i cutia ce con?ine electronica desktopurilor ? Sau crezi c? doar laptopul se poate numi calculator cu OS ? Asta nu are fix nicio legatura cu ce am spus eu, asa ca o sa inchei aici aceasta discutie, e limpede ca nu ne intelegem si nu are rost sa stricam topic-ul in continuare. Daca vrei putem continua pe privat sau in alt thread, dar nu aici, ca ma ia Vasile la suturi. Eu ar trebui sa am grija sa NU apara offtopic-uri Link spre comentariu
Vizitator amator Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 [...] Gata ?efu'.Dar s? ?ti?i c? am scris ce am citit de la al?ii. Link spre comentariu
MirceaM Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Ceea ce scrie un X sau un Y lucratori la universitati din Romanica (atentie: inclusiv profesori) - ma lasa rece. In prea multe cazuri este gresit!! CP/M-2.2 este exemplu de Sistem de operare cat se poate de veritabil pentru procesoare de 8 biti. Initial a fost implementat pe sisteme cu procesor Intel 8080, apoi si-a trait perioada de glorie pe sisteme cu Zilog Z80. Pe asemenea sistem au fost disponibile asambloare, compilatoare de C (Supersoft, Aztec), Fortran, Pascal, Forth, Lisp, Cobol si altele. Editorul de texte Wordstar a fost deosebit de performant. Exista si CP/M-3 care lucreaza cu mai mult de 64 KB (pagini fizice de 8 KB sau de 16 KB, MMU). Au existat masini CP/M care lucrau cu 256 KB. Exista si CP/M-86. Si la noi s-au construit masini CP/M, destul de multe. Unii au fost implicati direct in asa ceva. Ca nu se mai folosesc aproape deloc - este adevarat. Chiar si azi multe functii de Windows / DOS (apelabile cu int 21) au acelasi numar / nume / semnificatie / utilitate si se vede ca sunt clar inspirate din CP/M. Cine nu crede ca CP/M este intr-adevar un Sistem de operare deosebit, il invit sa citeasca despre Gary Kildall. Iar daca multa lume utilizeaza produse Microsoft (si poate, fara sa isi dea seama, sunt influentati de anumite conceptii) poate vor lua in considerare ca B. Gates vorbeste deosebit de frumos despre Kildall. Multe lucruri bune au existat inainte de PC. Simultan cu "lumea PC/Windows" exista alte lumi paralele. Link spre comentariu
ALEKS Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Sau... direct: int 20h ALEKS Link spre comentariu
MirceaM Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 Ideea de a apela functii ale sistemului de operare (MS-DOS) printr-un punct de intrare unic, anume prin "int 21h", NU este "a lor". Anume, functiile sistemului de operare (functii din BDOS) se apelau la CP/M IN MOD UNIC ( prin "call 5" ). Sunt o groaza de lucruri care "nu sunt ale lor". Insasi structura "pe 3 componente" a sistemului este aprox aceeasi: -------------------------------------------------------- CP/M MS-DOS-------------------------------------------------------- BIOS BIOS BDOS DOS CCP Command--------------------------------------------------------"DOS" de la MS-DOS si "BDOS" de la CP/M (ca ansamblu de functii apelabile din aplicatii) coincid in mare masura in sensul ca multe functii au acelasi numar, nume si semnificatie. Normal ca "DOS" are functii suplimentare. In vremea respectiva a existat un sistem de operare numit ISIS-2 (SFDX pe aici pe plaiuri). Acesta (desi bine sustinut, primul I vine de la Intel) s-a dovedit un esec total in vreme ce CP/M (realizat de un singur om) s-a dovedit un succes. In treacat fie spus faptul ca CCP (Console Command Processor), parte integranta a CP/M, a fost rescris si dezvoltat / imbunatatit in Romania! Cati profesorasi cunosc acest lucru? Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 19, 2009 Partajează Postat Februarie 19, 2009 ... voi v? da?i seama c? de fapt NU DISCUTA?I DESPRE SISTEME DE OPERARE AICI, CI DESPRE KERNELE????kernelul "is the shit", ca s? citez un clasic înc? în via??!!!acolo sunt toate func?iile primare care permit s? faci alea 'tren?pe mii de componente, logice sau fizice, s? lucreze ca un tot, nu cum le tun? lor!!!pe mine, unul, "sistemul de operare" al HC-ului m? umple ?i acum de admira?ie: în 16 kb s-a înghesuit un BIOS, un SO, ?i un limbaj de programare.?i mai era liber un kilobit, sau în anumite versiuni de sinclair, doi!!!acum, avem biosuri de 2 sau 4 megabi?i, sisteme de operare care ocup? sute de megabi?i, ?i au nevoie de mii de megabi?i de ram!!!vou? vi se pare evolu?ie???mie mi se pare degenera?ie!!! Link spre comentariu
bogdanm Postat Februarie 19, 2009 Partajează Postat Februarie 19, 2009 acum, avem biosuri de 2 sau 4 megabi?i, sisteme de operare care ocup? sute de megabi?i, ?i au nevoie de mii de megabi?i de ram!!!vou? vi se pare evolu?ie???mie mi se pare degenera?ie!!! Nu prea poti sa compari furnici cu cyborgi. Sistemele de operare din ziua de azi pot sa faca mult mai multe lucruri (si mult mai bine) decat ce era pe HC. Link spre comentariu
Vizitator Alioshag Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 aceeasi intrebare, de la care a plecat topicul, o pun si eu.am un Z80 si 2 capsule RAM si 2 capsule EPROM, dar nu stiu cum sa le folosesc,am mai lucrat cu uC(PIC-uri)lamuriti-ma si pe mine;cum pot sa programez si eu un Z80?la controllere era simplu, foloseam un compilator C, si-n cele din urma obtineam un hex pe care il scriam in controllerfolosind un programator serial JDM impreuna cu winpic sau icprog; dar aici habar nu am.ma gandesc ca programul, fisierul hex, ar trebui scris pe o memorie, de ex. o memorie ROM(care nu se gaseste in capsula procesorului),dar de unde stie procesorul sa buteze de pe ea?conteaza adresa la care este situata aceasta memorie? ar trebui ca fisierul hex sa fie scris incepand de la adresa 0000h? sau cum altfel?nu as dori sa fac mare lucru cu el, doar sa afisez pe un LCD ce am in continutul unei memorii rom.sa ma lamureasca si pe mine cineva daca poate.toate cele bune! Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 7, 2009 Partajează Postat Martie 7, 2009 dou? sugestii: http://members.lycos.co.uk/eightbitula/48kinfo.html http://www.jrok.com/project/speckey/spec_key.html Z80 e "prea puternic" pentru un afi?aj LCD cu 16x2 caractere... ai putea s? modifici un monitor de 14 inci CRT s? accepte semnal RGB, ?i s? faci o interfa?? video corespunz?toare... s-a folosit ani de zile pentru jocurile "coin-op" (?tii tu, alea din baruri... mortal kombat, galaga, midway, street fighter, etc)... pentru unele din pl?cile alea se g?sesc scheme ?i hexuri... mai exist? pe net ?i o schem? de interfa?are cu un hdd IDE... ?i unele din primele controllere de hdd, pe vremea când acestea nu erau integrate în pl?cile de baz? (?i hdd-urile aveau o capacitatea fantastic?, de 5 sau 10 megabi?i), foloseau un Z80PIO sau SIO... sau amândou?... mai caut? pe forum, mi se pare c? cineva a dat documenta?ia de "cobra", te po?i inspira ?i de acolo... Link spre comentariu
MirceaM Postat Martie 7, 2009 Partajează Postat Martie 7, 2009 In caz ca este vorba de un computer pe care se va face dezvoltare de soft, este nevoie de un sistem de operare.In cazul acestui procesor singurul sistem de operare serios este CP/M.Sinclair ZX Spectrum este o jucarie.A construi un computer care sa devina masina CP/M este mai complicat decat a realiza ceva cu sau in jurul unui controller.Nu se pune problema ca persoana care dezvolta o aplicatie (hard+soft) cu Z80, sub CP/M, sa scrie intregul soft.Sistemul de operare CP/M este orientat pe disk (floppy). Au existat si masini CP/M cu HDD.Exista azi un numar de emulatoare de CP/M care functioneaza pe PC. Exista site-uri cu detalii despre CP/M, inclusiv dezvoltari.(Exista si CP/M pentru procesoare altele decat Z80, inclusiv de 16 biti).Pe CP/M exista compilatoare pentru limbaje, asambloare, procesoare de texte, exista orice s-a putut imagina la acea vreme.Concret, asamblorul consacrat la CP/M se numeste M80.COM iar linkerul se numeste L80.COM.In caz ca o persoana nu cunoaste CP/M, nu recunoaste importanta acestui sistem de operare, fiti siguri ca este vina acelei persoane,indiferent ca este vorba chiar de profesorasi universitari.A face aceasta legatura prea stransa intre Zilog Z80 si Spectrum este o greseala.De fapt si "ei" si-au dat seama: Spectrum +3 este masina CP/M.Dupa bootare, CP/M 2.2 lucreaza cu 64 KB de RAM (!).In procesul de bootare se intampla mutari de zone de memorie din ROM in RAM, startare in RAM, comutare ROM->RAM, etc.Orice program in CP/M este org-at la 0x0100 (inceput TPA, Transient Program Area), este incarcat incepand cu 0100 si este startat la 0100.Aceasta operatiune se face cu directiva ORG (disponibila in toate limbajele de asamblare) sau cu PHASE. Link spre comentariu
roadrunner Postat Iunie 25, 2009 Partajează Postat Iunie 25, 2009 Am citit cu placere mesajele nostalgicilor, CP/M, word star, asamblor, linker,...totusi treziti-va, suntem in anul 2009 (la juma) s-a mai miscat si tehnica asta intre timp, lasati-l sa moara pe I8080, Z80, 6502, move on, viata e scurta.Totusi daca va faceti griji ca o sa moara baietii astia de mai sus (I8080 Z80 & friends) sa stiti ca nu e asa, multi entuziasti au reinviat procesoarele astea in "VHDL si /sau verilog" si le reinvie pe fpga-uri, unde e mai simplu sa faci tot sistemul pe un singur cip (cu tot cu RAM) si la viteze de 10x mai mari decat originalele.RR Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum