UltimateW Postat Iulie 14, 2008 Partajează Postat Iulie 14, 2008 ce mai se poate face cu un Z80? am cateva bucatzi si as dori sa le folosesc in vreo aplicatie :weedman: Link spre comentariu
vsurducan Postat Iulie 15, 2008 Partajează Postat Iulie 15, 2008 ce mai se poate face cu un Z80? am cateva bucatzi si as dori sa le folosesc in vreo aplicatie :weedman:Z80 a fost un microprocesor destul de puternic. Fostele microcalculatoare Sinclair Spectrum puteau memora in 16 kiloocteti de memorie video pana la 12 pagini de text A4. De curiozitate cata momorie necesita word-ul de sub windows pentru 12 pagini scrise la 1 rand ? Si cate programe de 48 Kilo-octeti rulate sub windows pot face FFT pe un semnal audio, prelucrarea a 6 curbe grafice cu ecuatii complicate, etc ?Necazul lui Z80 este ca are nevoie de EEPROM sau FLASH pentru sistemul de operare si memorie SDRAM. La bootare sistemul de operare este transferat din EEPROM/FLASH in SDRAM ca altfel merge ca melcul datorita timpului de access redus a memoriei EEPROM. Imi amintesc cu placere de calculatoarele compatibile Sinclair (TIM-S, Cobra) pe care le-am construit prin anii 80. Existau variante de Z80 la 2MHz dar unele mergeau bine cu overclock de pana la 6-10Mhz.Un microcontroler destul de reusit bazat partial pe arhitectura lui Z80 este Z8 (care este utilizat si azi sub diferite nume comerciale). Se presupune ca se cunoaste diferenta intre un microprocesor si un microcontroler... Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 20, 2008 Partajează Postat Iulie 20, 2008 ce mai se poate face cu un Z80? am cateva bucatzi si as dori sa le folosesc in vreo aplicatie :weedman:Pai daca dai cu google o sa vezi multi care si acum fac diferite proiecte cu Z80 .Dar ca sa-l citez pe colegul vsurducan : iti mai trebuie un programator .......desi am vazut un proiect unde conectase o memorie (sharing cu busul lui Z80) pe portul paralel de PC pe care o scria in timp ce tinea Z80 in HiZ si dupa ce elibera portul, il reseta Z80 si astfel reusea sa ruleze programul tocmai scris in Ram-ul respectiv. Link spre comentariu
MirceaM Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 ce mai se poate face cu un Z80? am cateva bucatzi si as dori sa le folosesc in vreo aplicatie :weedman:Z80 a fost un microprocesor destul de puternic. Fostele microcalculatoare Sinclair Spectrum puteau memora in 16 kiloocteti de memorie video pana la 12 pagini de text A4. De curiozitate cata momorie necesita word-ul de sub windows pentru 12 pagini scrise la 1 rand ? Si cate programe de 48 Kilo-octeti rulate sub windows pot face FFT pe un semnal audio, prelucrarea a 6 curbe grafice cu ecuatii complicate, etc ?Necazul lui Z80 este ca are nevoie de EEPROM sau FLASH pentru sistemul de operare si memorie SDRAM. La bootare sistemul de operare este transferat din EEPROM/FLASH in SDRAM ca altfel merge ca melcul datorita timpului de access redus a memoriei EEPROM. Imi amintesc cu placere de calculatoarele compatibile Sinclair (TIM-S, Cobra) pe care le-am construit prin anii 80. Existau variante de Z80 la 2MHz dar unele mergeau bine cu overclock de pana la 6-10Mhz.Un microcontroler destul de reusit bazat partial pe arhitectura lui Z80 este Z8 (care este utilizat si azi sub diferite nume comerciale). Se presupune ca se cunoaste diferenta intre un microprocesor si un microcontroler...O corectie. Sinclair Spectrum nu a avut 16 kiloocteti ci numai 6 (6144 bytes)! Plus 768 octeti de atribute (3 biti de ink colour, 3 biti pentru paper, unul pt bright si ultimul pentru flash). In Romania s-au construit peste 10 clone ale acestui computer, unele remarcabile. Generalizand putin ideea "iata lucruri facute in romania", mentionez ca la numai 10 ani dupa Mark si Eniac, adica prin 1955, in Romania s-au construit chiar si mainframe-uri. Unii dintre oamenii care au realizat asa ceva inca traiesc. Link spre comentariu
Vizitator amator Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 ce mai se poate face cu un Z80? am cateva bucatzi si as dori sa le folosesc in vreo aplicatie :weedman:E mi?to Z80. Eu am vreo dou? calculatoare române?ti realizate pe baza acestui microprocesor.În afar? c? sunt extrem de lente, necazul mare este c? sunt ?i deosebit de zgomotoase electric. Folose?te curen?i relativ mari.Dac? nu ave?i calculatoare realizate cu el, sincer s? fiu, eu nu cred c? merit? s?-l mai utiliza?i. Nu are sens deoarece microprocesoarele moderne se vând, vorba aia, la Kg. ?i sunt ?i de milioane de ori mai rapide ?i mai de?tepte.Dar dac? ave?i acele HC-uri, sau alte calculatoare realizate cu Z80, cred c? situa?ia ar deveni interesant?, deoarece se stric? mai greu, se programeaz? mai simplu.Eeee, dac? ?i calculatoarele moderne ar avea chestiile alea cu magistralele scoase în afar? ca s? poat? fi utilizate, dac? nu s-ar f?râma atât de repede computerul la cele mici gre?eli, ... A? vrea s?-l v?d ?i eu pe ?la care-?i cump?r? un computer bazat pe 'Intel dual core', de exemplu, ?i s-ar apuca s? me?tereasc? circuite pe care s? le pun? pe magistralele acestuia ! Link spre comentariu
aghora17 Postat Februarie 4, 2009 Partajează Postat Februarie 4, 2009 pentru 2-3$ cat costa un mcu...nu merita sa te mai chinui cu z80am avut si eu vre-o 20. le-am aruncat in vara. Asta dupa ce timp de 8 ani am tot zis ca o sa fac un proiect cu ele. Link spre comentariu
bogdanm Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Nu stiu daca mai are rost sa te chinui sa faci proeicte cu un Z80. Arhitectura e veche, exista core-uri pe 8 biti mult mai bune. Ai putea refolosi o parte din software-ul scris pentru Spectrum, dar in afara de jocuri si cateva assemblere eu nu stiu mai nimic cu adevarat util. Poti sa incerci sa-ti faci numarul cu un eZ80 daca te roade rau melancolia Desi au luat si acolo niste decizii ciudate, si cipul nu pare sa fi "prins" prea bine, desi pe hartie arata destul de bine. Link spre comentariu
MirceaM Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Este total gresita asocierea microprocesorului Z80 ( a perioadei lui de glorie) cu Sinclair ZX Spectrum sau alt asemenea computer "de jocuri". Marile utilizari ale acestui procesor au fost legate de CP/M, primul sistem de operare serios pentru computere cu microprocesor. Desi initial au existat masini CP/M bazate pe Intel 8080 (chiar si la noi, exemplu: LB-881, realizat in 1982), consacrarea si larga raspandire a CP/M-ului "s-a bazat" pe Z80. Inainte de PC, inainte de MS-DOS a existat CP/M iar Dr. Gary Kildall (1942-1994) este considerat un adevarat monstru sacru. http://en.wikipedia.org/wiki/CP/M http://www.commodore.ca/gallery/magazin ... il85_a.jpg Link spre comentariu
bogdanm Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Intr-adevar, la CP/M am avut doar o expunere extrem de redusa, pe HC2000 si pe niste calculatoare foarte vechi care nici macar nu mai stiu cum se cheama. Oricum, ramane valabil ce am spus mai devreme apropo de arhitectura.Cat despre "primul sistem de operare", prima versiune de UNIX a aparut chiar putin inaintea primei versiuni de CP/M daca imi aduc bine aminte. Link spre comentariu
Vizitator amator Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Este total gresita asocierea microprocesorului Z80 ( a perioadei lui de glorie) cu Sinclair ZX Spectrum sau alt asemenea computer "de jocuri". Marile utilizari ale acestui procesor au fost legate de CP/M, primul sistem de operare serios pentru computere cu microprocesor. Desi initial au existat masini CP/M bazate pe Intel 8080 (chiar si la noi, exemplu: LB-881, realizat in 1982), consacrarea si larga raspandire a CP/M-ului "s-a bazat" pe Z80. Inainte de PC, inainte de MS-DOS a existat CP/M iar Dr. Gary Kildall (1942-1994) este considerat un adevarat monstru sacru.http://en.wikipedia.org/wiki/CP/Mhttp://www.commodore.ca/gallery/magazin ... il85_a.jpgEu nu am avut de unde s? ?tiu, c? dumneavoastr? face?i cercet?ri de electronic? ?i ave?i la dispozi?ie o logistic? necesar? utiliz?rii lui Z80 ?i în aplica?ii profesionale. Dac? japonezii sau americanii citesc acest topic, este posibil s? fie interesa?i de performan?ele tehnice ?i economice pe care le-a?i realizat cu aceast? unitate central?.Cunosc un domn, care lucra ca bobinator într-un grajd. Este posibil s? mai aflu ?i despre al?i compatrio?i care realizeaz? lucruri deosebite având amenajate laboratoare ?i unit??i de cercetare sau produc?ie prin diverse locuri ale gospod?riei. Link spre comentariu
Vizitator amator Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Intr-adevar, la CP/M am avut doar o expunere extrem de redusa, pe HC2000 si pe niste calculatoare foarte vechi care nici macar nu mai stiu cum se cheama. Oricum, ramane valabil ce am spus mai devreme apropo de arhitectura.Cat despre "primul sistem de operare", prima versiune de UNIX a aparut chiar putin inaintea primei versiuni de CP/M daca imi aduc bine aminte.Primul CP/M nu utiliza Z80.Primul sistem de operare a ap?rut o dat? cu primul calculator care utiliza fi?iere. Deoarece în esen?? aceasta face un SO, gestioneaz? fi?iere; deci dac? nu se gestioneaz? fi?iere, atunci calculatorul nu are SO. Link spre comentariu
bogdanm Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Primul CP/M nu utiliza Z80.Corect, imi aduc aminte ca initial a fost creat specific pentru procesoare Intel. Natural, din moment ce creatorul sau lucra la Intel la vremea respectiva (sper sa imi aduc aminte bine, chestiile astea le devoram prin liceu ).Primul sistem de operare a ap?rut o dat? cu primul calculator care utiliza fi?iere. Deoarece în esen?? aceasta face un SO, gestioneaz? fi?iere; deci dac? nu se gestioneaz? fi?iere, atunci calculatorul nu are SO.Un SO face mult mai mult de atat, ofera un intreg set de primitive aplicatiilor care ruleaza peste el. Asta e valabil mai mult in zilele noastre decat in trecut, dar ideile de baza nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, cel putin din momentul in care UNIX-ul a fost (re)scris pentru prima oara in C. In zilele noastre, partea cu "daca nu se gestioneaza fisiere calculatorul nu are SO" nu mai este neaparat adevarata. Link spre comentariu
Vizitator amator Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Primul CP/M nu utiliza Z80. Corect, imi aduc aminte ca initial a fost creat specific pentru procesoare Intel. Natural, din moment ce creatorul sau lucra la Intel la vremea respectiva (sper sa imi aduc aminte bine, chestiile astea le devoram prin liceu ). Primul sistem de operare a ap?rut o dat? cu primul calculator care utiliza fi?iere. Deoarece în esen?? aceasta face un SO, gestioneaz? fi?iere; deci dac? nu se gestioneaz? fi?iere, atunci calculatorul nu are SO. Un SO face mult mai mult de atat, ofera un intreg set de primitive aplicatiilor care ruleaza peste el. Asta e valabil mai mult in zilele noastre decat in trecut, dar ideile de baza nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, cel putin din momentul in care UNIX-ul a fost (re)scris pentru prima oara in C. In zilele noastre, partea cu "daca nu se gestioneaza fisiere calculatorul nu are SO" nu mai este neaparat adevarata. P?i ?i aplica?iile ce sunt ? Nu sunt fi?iere ? Tot ce con?ine o memorie, sau mai multe memorii, se nume?te fi?ier. Indiferent de tipul memoriei. Având în vedere acestea, se poate spune c? primul sistem de operare a ap?rut la calculatoarele care utilizau memorii, ceea ce este echivalent cu a utiliza fi?iere. De exemplu, r?zboaiele de ?esut de acum vreo 200 ani din Anglia, deoarece lucrau programe memorate cu ajutorul unor g?uri practicate în fâ?ii de hârtie, se pot numi primele calculatoare cu SO. De asemenea toate mecanismele care puteau fi programate într-un fel sau altul cu ajutorul unor dispozitive ca: tamburi, discuri, cartele, fâ?ii de pânz? sau de hârtie, se pot numi calculatoare cu SO. In cazul r?zboaielor de ?esut sau a mecanismelor mai sus amintite, fi?ierele fiind acele ?iruri de g?uri, de came, ?.a.m.d Link spre comentariu
bogdanm Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 P?i ?i aplica?iile ce sunt ? Nu sunt fi?iere ?"Aplicatiile sunt fisiere" este doar o descriere a reprezentarii fizice. Dincolo de asta, o aplicatie are in general nevoie de un manager de memorie, functii de acces la I/O (nu neaparat fisiere), o librarie de functii elementare, acces la retea samd. Un OS bun vine cu toate astea. Oricat de fisier ar fi aplicatia ta, ar fi absurd sa fie nevoie sa scrii un manager de memorie de cate ori ai nevoie sa faci o alocare dinamica in loc sa folosesti functia corespunzatoare din OS. Mai mult de atat, daca ne mutam pe partea de embedded, OS-urile de acolo ofera in primul rand functii de access la thread-uri, multe nu ofera deloc un sistem de acces la fisiere. De asemenea, daca ai un sistem de fisiere deja implementat, nu ai nevoie stricta de un OS pentru a lucra cu el (din nou cele mai bune exemple vin din embedded).Dar divagam, si nu vreau sa "fur" thread-ul omului, pentru ca o sa fiu nevoit sa-mi moderez propriile post-uri Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum