Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune mare la prize in reteaua Electrica Sud

Vizitator yglos

Postări Recomandate

• Răspunsuri 519
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

88

• Dr.L

47

• The Stressmaker

46

• gauss

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asta după branșament („siguranța” generală a apartamentului/casei), adică în circuitul consumatorului nu în cel al distribuitorului de energie electrică... tot din motive evidente. :ciuda:

Link spre comentariu

Si cum pot fi legate inainte de bransament dar separate dupa bransament? :nas: Ca la punctul de transformare nulul e legat la impamantare e alta treaba...ca altfel atat faza cat si nulul ar fi separate de impamantare si nu s-ar mai aprinde surubelnita de control

Link spre comentariu

Prin partile astea de tara,normativul pt pamantari cere 3 tarusi de 2 m batuti in pamant dintr-un sant de 1m si uniti cu platbanda zincata. In zonele de munte ,o platbanda zincata ingropata intr-un sant de 1m adancime si 10m lungime.Cu modificariile artizanale si cu obtinerea energiei peste contor e mirare ca fluctueaza tensiunea? (exceptie facand cazurile in care e implicat furnizorul) .

Link spre comentariu

@Dr.L: intr-adevar e o experienta interesanta. De obicei ceea ce contine un transformator "chinezesc" nu rezista si incepe sa fumege "de emotie". Lampile fluorescente lumineaza puternic si bazaie ca dracu. Cat despre separarea nulului de lucru si a impamantarii dupa bransament, la blocuri, se face de obicei in tabloul general de distributie al scarii pentru ca pe vremea constructiei acestuia era folosit cablu cu 4 fire de aluminiu. La case nu am observat decat 4 fire aeriene pe stalp plus cel pentru iluminatul stradal asa ca pot presupune ca impamantarea si-o realizeaza fiecare, local.@tyc: cu actualele tablouri de masura care se monteaza la casa e destul de greu sa se faca "saritura peste contor" fara a se observa prin capacul transparent, mai ales ca acum se foloseste cablu coaxial la care faza este pe conductorul central. Avantajul si dezavantajul acestui tablou este ca, avand siguranta automata diferentiala, la o realizare a unei impamantari separate de cea care vine de la acel tablou (pentru a evita problemele legate de eventuala rupere de nul in cazul cand acea impamantare este legata la nulul de la stalp si nu lucreaza protectorul dpst) declansarea acesteia se face automat, si vreau sa corectez ce am scris mai devreme, la 200mA (si nu la 30mA cum am scris, acestea se folosesc la tabloul de distributie din locuinta). Acest lucru inseamna ca impamantarea poate fi micsorata ca suprafata (iesind din categoria impamantarilor standard) nemaifiind necesar sa suporte curenti foarte mari. Conditia este ca acea siguranta diferentiala sa functioneze corect.Fluctuatia tensiunii este de la numarul mare de abonati de pe circuit care au consumuri instantanee mai mari decat cele declarate la realizarea bransamentului. Fenomenul de "colectare gratuita a electricitatii" cu ajutorul angajatilor de la electrica incepe sa se reduca treptat la locuinte mai mult de teama repercusiunilor legale. In schimb apar cei curajosi prin cartierele "speciale" unde se catara pe stalp si se conecteaza ilegal. Pana la urma fluctuatia tensiunii de retea depinde si de zona si este mai mare la zonele de case.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sa revenim de unde am plecat.Eu am monitorizat in ultima vreme la mine tensiunea iar acum e intre 219-223...cat se poate de normal.E o exceptie sau si in alte zone s-a imbunatatit calitatea ?Si inca ceva: Aparatele care sunt concepute la 220 consuma cu 10% mai mult la 230 si invers.Am observat chestia asta la boilerul care incalzeste mai greu apa acum la 220, desigur si puterea lui e cu 10% mai mica decat ce a spus producatorul care l-a conceput pentru 230...

Link spre comentariu

Deja la tine esti mult peste cei 5% prevazuti in contract.Ai vreo 12% peste tensiunea nominala de 220V !!!Poti sa faci reclamatie urgenta.Dar in sate e o problema generala pe tara legata de supra-sub tensiuni din cauza subdimensionarii grave a traf-urilor si retelelor.Indivizii care au preluat distributia de ani buni nu au investit mai nimic in JT-MT dar vor liberalizarea pietei...sa jupoaie la greu.

Link spre comentariu

Uite aşa poate regresa o ţară sărăcită şi să revină în urmă cu 100 ani cînd se citea la lumînare sau la lampa cu gaz. Să ne facem rost de celule fotovoltaice.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Stau in Bucuresti sector 4, bloc cu 10 etaje. Monitorizand tensiunea in apartament, am gasit 247 v constant in unele nopti cand nu sunt prea multi consumatori in retea. Doresc sa protejez un pc cu monitor lcd, imprimanta, sistem audio 2.1, router wireless, tv lcd si cateva incarcatoare telefon toate insumand cca 600 W. Am gasit stabilizator de tensiune cu relee Quantex sau Electropower de 2000VA (cca 1300-1400 W) la 155 ron. Intrebari:1. Stabilizatorul afecteza funtionarea sistemului audio 2.1 care detine tranformator si nu alimentare in comutatie ? stiind ca stabilizatoarele modifica putin sinusoida.2. Este adevarat ca atunci cand tensiunea in retea scade cateva secunde la cca.160-180 v, stabilizatorul urca tensiunea la cca250 v in loc de 220-230 v ? in felul acesta nu mai cumpar stabilizator deoarece patesc aceeasi problema cu care ma confrunt acum noaptea (247 v).

Link spre comentariu

@yglos2: tensiunea nominala standard in Romania este 230V +- 10% si la aceasta toleranta sunt construite toate aparatele care se alimenteaza de la retea. Asta inseamna intre 207V si 253V. Ca este pe hartie si in realitate se respecta sau nu (220V in loc de 230V) asta este alta problema diferita de cea cu reclamatia care oricum este de obicei ignorata. Problema cu incalzirea boilerului este cu doar 5% mai putin, de la 230V la 220V.@mike-5: 1. stabilizator cu relee minim 1500W (nu cu servomotor si nu ups care distorsioneaza sinusoida cand intra pe acumulator) daca ai doar variatii de tensiune si nu ai caderi de tensiune (acesta contine un autotransformator care nu distorsioneaza sinusoida). 2. Nu cunosc daca urca tensiunea sau ce model poate face asta, teoretic nu trebuie sa se intample, dar pentru cateva secunde este acceptabila aceasta crestere de tensiune.@DonNCSS: un stabilizator de tensiune este ideal aici, chiar recomandat unul de putere peste 2kW si pentru frigider, pe langa restul aparatelor.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări