Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)

Vizitator bluebit

Postări Recomandate

Clasa AB este o strutocamila intre clasa A si B, unde clasa A are un curent MARE permanent de mers in gol, tipic mai mare decit necesarul de curebt maxim de iesire pentru puterea data, de exemplu un amplificator in clasa A de 50W, disipa in gol intre 300 si 400W aproximativ.

In acest caz in general se considera maximul de calitate audio ce poate fi reprodusa de catre un amplificator in aceasta clasa, neexistind distorsiuni de crossover, la trecerea prin zero a sinusoidei.

Avantaj calitate mare audio, dezavantaje consum mare, si disipatie enorma pentru puteri mici, limitarea maximului de putere obtinuta la iesire pina in maxim citeva zeci de wati domeniul HOME USE

Clasa B, etaj final in contratimp (push pull), unde in idle sau la trecerea prin 0 a sinusoidei NU ai curent de colector in finali este ZERO.

Avantaje, disipatie mai mica DOAR pe oerioada de conductie a tranzistorilor, dezavantaje, distorsiuni mari de crossover la trecerea ptin 0 a sinusoidei.

Clasa AB, este identica cu clasa B, doar ca acesteia i se aplica o tensiune de prepolarizare a tranzistorilor finali, acel BIAS de care ne lobim cu totii.

Existind un curent permanent prin finali, atit in idle cit si in regim de lucru (similar ca la clasa A) dar muuuult mai mic, la trecerea prin zero a sinusoidei, distorsiunile de crossover sint drastic atenuate, catre 0,, dar niciodata nu pot fi absolut 0.

Avantaje, randament mult mai bun decit clasa A, dar mai mic decit clasa B, distorsiuni de crossover care teoretic sint eliminate mult sub nivelul perceptibil de urechea umana, dezavantaje le stiti si singurei.

”Marian, chiar gresesti, elementar, biasul este PERMANENT si este curentul ce strabate TOTI finalii aflati intre bara +Vcc si bara -Vcc, iesirea catre difuzor nu conteaza in acest caz fiind un circuit serie, iar puterea disipata este permanenta cit timp biasul este constant si alimentarea nu scade sau creste (in idle evident).

In momentul in care amplificatorul lucreaza, peste puterea disipata in idle de catre finali (toti finalii de pe ambele ramuri datorita curentului de mers in gol),se SUPRAPUNE puterea disipata de catre finalii ce lucreaza in contratimp.”

Și uite așa aruncăm la coș toată teoria ... Apreciez practicienii dar nici chiar așa ...

Udar, ce vrei sa zici cu asta?

Ca biasul nu este curentul serie in circuit care trece intre bara de alimentare +Vcc si bara de alimentare -Vcc prin tranzistorii finali si rezistentele din emitoare?

Si ca acesta determina o putere disipata in regim static de catre tranzistorii finali, aceasta fiind teoretic permanenta cit timp etajul final este alimentat, controlata de cisrcuitul superdioda (generator de tensiune constanta compensata termic)?

Am pretentii man...

Link spre comentariu

Leco ti-am cerut un raspuns scurt si la obiect, tu ai pierdut o jumatate de ora ca sa insiri un pomelnic desi am cerut clar sa nu faci asta, pai daca nu te poti abtine atunci imi rezerv dreptul sa nu-ti citesc ineptiile, in schimb sa te lamuresc astfel:

Posted Image

Da click pe imagine ca sa se faca mai mare.

Este MP100,V3 al meu, bias 25mV pe rezistenta din emitor ( calculeaza tu cat e ), canalul A monitorizeaza semnalul pe sarcina iar canalul B monitorizeaza curentul prin finalul de jos ( rezistenta din emitorul sau ). Uita-te te rog la pozitia marker-ului 2 ( cel cu galben ) si spune-mi care crezi tu ca este curentul prin finalul de jos atunci cand pe sarcina apare semialternanta pozitiva la amplitudine maxima? Pe bune, e foarte simplu dar vreau sa o aud de la tine.

Link spre comentariu

Ai pretenții Leco ... Și eu aveam ....

Când una din ramuri intră în conducție puternică cealaltă ramură se blochează sau oricum conduce un curent mult mai mic decât cel de repaos. Explicația e foarte simplă . Superdioda , sau ce o fi acolo , e practic un generator de tensiune ,  deci suma tensiunilor bază emitor a celor două ramuri e constantă ( mă rog , aproximativ ) . Când curentrul printr-o ramură crește ,crește și Ube corespunzător deci scade Ube al celeilalte ramuri deci scade curentul prin ea .....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Udar, vorbim una, explicam alta.

Esti de acord cu mine ca BIASUL este curentul de repaus care trece prin tranzistorii finali, amplasati intre ramurile de alimentare, in regim static, idle, fara ca amplificatorul sa primeasca semnal pe intrare?

Esti de acord cu mine ca superdioda este un generator de tensiune constanta compensat termic?

Esti de acord cu mine ca odata prestabilit biasul la valoarea X, teoretic prin finali circula curentul Y, care ar trebui teoretic sa fie constant indiferent de temperatura radiatorului finalilor pe care sint montati impreuna cu circuitul superdioda, acesta cautind sa compenseze permanent vbe la tranzistorii finali implicit deriva termica a tranzistorilor finali care odata cu trecerea unui curent prin ei se disipa caldura, implicit temperatura radiatorului creste?

Daca da, inseamna ca descriem de comun acord ce face o superdioda si ce se intimpla cu biasul.

Apoi in regim static, amplificatorul in tensiune, VAS-ul este in clasa A, prin el circulind un curent preferabil constant, astfel incit superdioda sa primeasca o tensiune constanta de lucru si sa poata functiona ideal?

Link spre comentariu

Nu Leco, nu o intoarce ca la Braila ca sa scapi bazma curata dupa ce propovaduiesti o prostie, ci asuma-ti responsabilitatea pentru greseli, lasa-l dracu de orgoliu. Tu insuti ai scris porcaria asta:

Marian, chiar gresesti, elementar, biasul este PERMANENT si este curentul ce strabate TOTI finalii aflati intre bara +Vcc si bara -Vcc, iesirea catre difuzor nu conteaza in acest caz fiind un circuit serie, iar puterea disipata este permanenta cit timp biasul este constant si alimentarea nu scade sau creste (in idle evident).

In momentul in care amplificatorul lucreaza, peste puterea disipata in idle de catre finali (toti finalii de pe ambele ramuri datorita curentului de mers in gol), se SUPRAPUNE puterea disipata de catre finalii ce lucreaza in contratimp.

Ti-am demonstrat ca n-are legatura cu realitatea, deci asuma-ti greseala inainte sa schimbi sensul discutiei. Zau asa, esti culmea culmilor...

Link spre comentariu

In toate cazurile in care se vorbeste despre bias la amplificatoare, eu am vazut ca se refera la curentul printr-o singura pereche de finali, nu in toate adunate.

Superdioda perfecta ar trebui sa tina biasul fix la valoarea reglata pe toata plaja de temperaturi de la 0 la 80 sau la cat il folosesti. Daca reglezi biasul la rece si el se schimba la cald atunci nu ai facut nimic. Daca la cald il scade cresc distorsiunile iar daca il creste se disipa putere inutil.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu Leco , nici măcar lingvistic . Bias este polarizarea ( Ube ) pe care o dai finalilor ca să treacă acel curent în gol.

Nu mai vreau să mai polemizez cu tine pentru că ( sincer , nu e vrăjeală ) îți admir realizările practice la care eu n-o să ajung niciodată . Eu sunt un teoretician iar tu un practician . Marian ți-a aruncat o mănușă . Pune deci osciloscopul și o să vezi că pe una din ramuri curentul scade spre zero când pe cealaltă crește . Asta înseamnă clasă AB - curentul cumulat nu e niciodată zero .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Marian, discut cu UDAR acum, mercic de intelegere.

Nu Leco , nici măcar lingvistic . Bias este polarizarea ( Ube ) pe care o dai finalilor ca să treacă acel curent în gol.

Nu mai vreau să mai polemizez cu tine pentru că ( sincer , nu e vrăjeală ) îți admir realizările practice la care eu n-o să ajung niciodată . Eu sunt un teoretician iar tu un practician . Marian ți-a aruncat o mănușă . Pune deci osciloscopul și o să vezi că pe una din ramuri curentul scade spre zero când pe cealaltă crește . Asta înseamnă clasă AB - curentul cumulat nu e niciodată zero .

As vrea sa stiu si eu unde am spus ca la clasa AB este cindva ZERO curentul prin finali!

Nu-mi atribui vorbe ne-zise de mine!

Ar insemna ca etajul final nu mai este in contratimp si ca nu am avea bias.

Am spus ca la clasa B in idle NU trece curent prin finali, este ZERO.

Nu am cerut sa explici ca prepolarizarea jonctiunii B-E la tranzistor peste o anumita valoare (threshold) conduce la realizarea trecerii unui curent intre colector si emitor.

Aceasta este lesne de inteles!

Eu discut de bias acum deci strict BIAS, esti de acord cu mine ca biasul este un curent PERMANENT care trece prin finali si rezistentele din emitoare aferente lor, curent ce se consuma intre +Vcc si -Vcc

Da sau nu?

Link spre comentariu

Motivul pentru care insist in a-i corecta prostiile lui Leco nu e pentru a-l educa pe el, nu cred ca cineva are vreo sansa la asa ceva, imi doresc insa ca cei care chiar vor sa invete, sa nu fie dezinformati de asemenea mituri. Leco se axeaza pe principiul merge si asa, a demonstrat asta de nenumarate ori, insa atunci cand nu te multumesti cu "merge si asa" te apuci si citesti si te documentezi si explorezi fenomenele ce au loc, si faci asta cu o minte deschisa. Clasa AB presupune ca in gol si la semnal mic ambii finali conduc, ambii contribuie cu transconductanta, aceea este zona de clasa A, pentru ca asta inseamna polarizarea unui etaj final clasa A, ambii finali conduc; trecerea la clasa B presupune conductia doar a unei singure ramuri, doar un final contribuie cu transconductanta, pentru ca asta inseamna clasa B de functionare a unui etaj final, cand o ramura conduce, cealalta este blocata. Este deci normal ca la trecerea din A in B sa disipe doar jumatate dintre totalul finalilor, deci doar ramura care conduce, cealalta ramura vede la semnal maxim, aproape intreaga tensiune de alimentare dintre + si -, dar curentul prin ea este teoretic 0, deci si disipatia la fel. Apoi la un reglaj de performanta al biasului urmaresti un anumit curent prin fiecare pereche pentru ca urmaresti sa liniarizezi cat mai bine pe fiecare pereche, si asta pentru ca la trecerea din clasa A in clasa B au loc niste modificari prin fiecare pereche, printre care si impedanta de iesire, si reglajul optim presupune tratarea si ameliorarea acestor modificari, lucru care nu se poate face decat stabilind bine determinat un curent de mers in gol prin fiecare pereche si asumandu-ti disipatia totala in gol in functie de cate perechi de finali folosesti.

Link spre comentariu

Marian, la fel si cu tine, vad ca Udar intirzie sa raspunda si eu am treaba de facut, raspunde tu te rog:

Eu discut de bias acum deci strict BIAS, esti de acord cu mine ca biasul este un curent PERMANENT care trece prin finali si rezistentele din emitoare aferente lor, curent ce se consuma intre +Vcc si -Vcc

Da sau nu?

Link spre comentariu

Da sau nu?

Pai nu pot sa tac atunci cand o tii una si buna cu prostii ca cea din citat! NU este asa, ce-i atat de greu de inteles? ti-am demonstrat in pagina anterioara. Desi termenul de bias este unul poate inexact totusi il folosesc pentru a fi in ton cu tine, si deci biasul ala nu este valabil decat la mersul in gol si la semnal mic, de cum semnalul provoaca trecerea in B, biasul este irelevant, ramura opusa obligatoriu si inevitabil se blocheaza, nu se poate altfel, nu schimbi tu principiul de functionare al clasei AB indiferent cat de astronomic ti-ar fi orgoliul. Pentru ca sunt absolut convins ca pur si simplu esti prea orgolios ca sa accepti ca ai gresit si faci pe dracu in 4 ca sa iesi mai sus pentru a-ti apara o reputatie, mama ei de reputatie ca daca as avea reputatia ta aici pe forum mi-ar fi rusine sa mai postez la audio->pe cuvant.

Link spre comentariu

Deci biasul in regim static al amplificatorului, fara semnal si fara sarcina la iesire nu circula prin finalii PNP si NPN in acelasi timp intre ramurile de alimentare ale etajului final?

Circula doar prin unul dintre ei?

Usurel si fara nervi!

Link spre comentariu

Păi tocmai asta e problema Leco ( Eu chiar am vrut să mă opresc dar dacă mă întrebi direct , ar fi nepoliticos să nu-ți răspund ). Tu ai afirmat că acel curent de mers în gol trece tot timpul prin ambele ramuri și că disipația datorată lui se adună cu cea determinată de semnalul util . Eu ( și ceilalți colegi ) am spus că , la un moment dat , unul din tranzistoare se blochează . Eu am spus că nu e niciodată zero curentul cumulat ( cel tras din sursă , spre deosebire de clasa B unde , teoretic curentul este zero la trecerea de pe o semialternață pe alta . 

Iată ce zice Self . Putem să nu fim de acord cu toate afirmațiile lui , dar definiția claselor cred că o știe .

Class-AB
This is not really a separate class of its own, but a combination of A and B. If an amplifier is biased into Class-B, and then the bias further increased, it will enter AB. For outputs below a certain level both output devices conduct, and operation is Class-A. At higher levels, one device will be turned completely off as the other provides more current, and the distortion jumps upward at this point as AB action begins. Each device will conduct between 50% and 100% of the time, depending on the degree of excess bias and the output level.

Sublinierea îmi aparține 
Editat de UDAR
Link spre comentariu

Leco, daca ar ramane curent de bias permanent in etajul de iesire indiferent de puterea debitata ar insemna ca jonctiunile nu se mai inchid niciodata deci nici distorsiuni de crossover la clasa AB nu mai exista. In fapt curentul de bias nu face decat sa mute punctele de inchidere mai departe de trecerea prin zero.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări