Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)

Vizitator bluebit

Postări Recomandate

Raimond, astept te rog un raspuns la asta inainte de toate:

Un ultim set de intrebari adresate colegilor Marian si Raimond:

Dudi doreste sa realizeze un amplificator de 1000W/4 ohm.

Citi finali ii recomandati pe ramura, de care, ce valoare sa aibe tensiunea de alimentare simetrica, si ce valoare sa aibe biasul ca amplificatorul sa ii lucreze corect in clasa AB?

Astept raspunsurile voastre cu drag.

Ca sa te lamuresc, OVERALL QUIESCENT CURRENT, inseamna  biasul GENERAL al acelui etaj final, in cazul de acolo a fost ales la 50mA, pentru acel exemplu.

Daca avem 3 finali in paralel ca exemplu, quiescent overall current va fi sum of each transistor, suma celor 3 tranzistori, adica cei 50mA alesi ca bias va fi suma celor aproape 16,5mA ai fiecarui transistor final din montaj, presupunind ca sint 3 pe ramura. sau circa 25mA per final presupunind ca sint doar 2 finali pe ramura.

Deci pentru un bias de 100mA in clasa AB la un etaj final cu 5 tranzistori pe ramura, indiferent la ce tensiune este alimentat, nu va fi 100mA per fiecare tranzistor final (500mA bias in acest caz) ci 20mA per final.

Link spre comentariu

Dudi, nu ai cum sa reglezi biasul pentru fiecare in parte (independent) decit daca ai la fiecare tranzistor final, prefinalul lui si superdioda lui, ce primesc semnal prin diode de seoparare per fiecare de la circitul VAS.

Ai o superdioda , un set de prefinali si 8 finali paralel pe brat alimentati la +/- 100Vcc pentru 1000W/4 ohm.

Doresti biasul etajului final sa fie de 100mA, maxim pentru clasa AB la tensiune mare, peste +/- 50Vcc.

Cum vei proceda sa reglezi si sa masori biasul?

Alegi 100mA masurati prin derivatie pe rezistenta din emitor la fiecare final, avind in acest caz 800mA bias, sau reglezi astfel incit dupa siguranta de alimentare, pina in punctul de intilnire al colectoarelor transistorilor finali, saia acel curent de mers in gol de 100mA (biasul etajului final intreg)?

Daca vei masura sa zicem la primul final caderea de tensiune pe rezistenta de emitor, echivalenta unui curent prin acel final de 100mA, sa zicem 10mV/0,1 ohm, iar la alt tranzistor, aceasta difera, desi tu ai imperecheat finalii "la singe", ce faci?

Stiid ca la unul dintre tranzistori ai masurat sa zicem 12-14mV pe rezistenta din emitor, stii care se va arde primul dintre cei 8?

Pai nu reglezi biasul pt fiecare in parte, reglezi doar pentru unul singur, iar prin restul va trece aproximativ acelasi curent pt ca bazele lor sint legate in apralel la aceeasi tensiune, tensiunea de bias.

Nu reglezi biasul masurand curentul care trece prin siguranta de alimentare, ci cum am zis, masurand caderea de tensiune pe una din rezistentele din emitorul finalilor. Ai putea sa masori si curentul la siguranta dar trebuie sa scazi consumul celorlalte etaje si sa imparti la cate parechi de finali ai si ala e biasul pe tranzistor.

Link spre comentariu

Si daca masuram pe una din ramurile de alimentare un curent de 50mA,neglijand consumul celorlalte etaje,cat o sa fie curentul prin fiecare final,in cazul in care avem o singura pereche de finali?

Link spre comentariu

Pai nu reglezi biasul pt fiecare in parte, reglezi doar pentru unul singur, iar prin restul va trece aproximativ acelasi curent pt ca bazele lor sint legate in apralel la aceeasi tensiune, tensiunea de bias.

Nu reglezi biasul masurand curentul care trece prin siguranta de alimentare, ci cum am zis, masurand caderea de tensiune pe una din rezistentele din emitorul finalilor. Ai putea sa masori si curentul la siguranta dar trebuie sa scazi consumul celorlalte etaje si sa imparti la cate parechi de finali ai si ala e biasul pe tranzistor.

Pai Dudi, daca le stii pe astea, ce naiba mai ceri atitea sfaturi?

Pune mina si fa etajul final si regleaza la 100mA per tranzistor final, citind echivalentul caderii de tensiune pe rezistenta de emitor aferenta, si zi-ne si noua cum stai cu temperatura pe radiator in idle, cind alimentezi acel etaj final cu tensiunea aferenta, minimul necesar pentru 1000W/4 ohm in clasa AB.

Marian, Raimond, postarea asta este invizibila sau nu stiti sa dati raspunsul?

Un ultim set de intrebari adresate colegilor Marian si Raimond:

Dudi doreste sa realizeze un amplificator de 1000W/4 ohm.

Citi finali ii recomandati pe ramura, de care, ce valoare sa aibe tensiunea de alimentare simetrica, si ce valoare sa aibe biasul ca amplificatorul sa ii lucreze corect in clasa AB?

Astept raspunsurile voastre cu drag.

Link spre comentariu

Nu e nevoie neaparat de 100mA prin fiecare pereche, pentru a avea un bias optim, tu citesti doar selectiv din pacate, si spun asta pentru ca Raimond a scris deja intr-o postare anterioara ca se pot mari rezistentele din emitor, nu stiu daca ai observat asta. Si cu 0R47 ( spre exemplu ) un bias de cam 50mA prin fiecare pereche se cam afla chiar in zona optima, si pentru 8 perechi de finali ( sa zicem, desi poate e mult ) asta ar insemna 400mA curent de mers in gol prin intreg etajul final, si deci o disipatie totala de 72W in gol. Radiatorul nu va lua foc pentru ca disipatia asta este valabila pentru toti cei 16 finali, si doar in zona de clasa A, de cum se face trecerea la B, vor disipa doar 8 finali, daca stau bine si ma gandesc ( sper sa nu gresesc ), chiar in intantaneul ala in care se face trecerea in B, disipatia ar trebui sa fie aproape 50% din cea in gol ( sau poate ceva mai mult ), urmand sa creasca o data cu semnalul. Adica radiatorul nu va lua foc daca este dimensionat corect pentru disipatia maxim estimata prin etajul final ( care sa nu uitam ca nu are loc la volum maxim ).

LE: Nu este invizibila intrebarea, am vazut-o din prima, dar un raspuns corect necesita ceva calcule, ceva verificari, nu se poate da asa "din burta", sau cel putin eu refuz sa fac asta. Atunci cand o sa am timp o sa analizez ceva mai amanuntit pdf-ul driver-ului ca sa vedem cam ce alimentare maxima este posibila si abea apoi se poate trece la dimensionarea etajului final.

Link spre comentariu

Ok, Dudi asteapta un raspuns (recomandare) din partea ta pentru a realiza amplificatorul de 1000W/4 ohm.

Spor la calculat.

Personal ii recomand:

6 perechi de tranzistori pe ramura, fiecare cu capabilitatea de disipatie de 200W, cu SOA de minim 2A/80V/1sec

O alimentare de circa 2x98Vcc in gol dar care sa nu scada in sarcina cu mai mult de 3v per ramura (+/- 95Vcc in sarcina maxima).

Un bias general intre 80 si maxim 120mA reglat la temperatura de 25 grade a radiatorului, cu superdioda montata la mijlocul radiatorului intre seturile de finali.

Pentru un randament mai ridicat, recomand o superdioda mai avansata, astfel incit de la o anumita temperatura a radiatorului, etajul final sa treaca in clasa AB+B, dar aici va las pe voi sa ii faceti recomandarile pentru reglaje!

Link spre comentariu

Din cate stiu am zis deja ca 1000W cu LME-ul de aici din topic, nu este o putere realista, adica nu am nici un motiv sa iau in calcul puterea asta, ci asa cum am zis, trebuie macar estimata o tensiune de alimentare maxima la care integratul sa fie totusi fiabil ( sa nu uitam ca a sa capsula nu poate disipa decat o putere relativ redusa, care este si mai mica la temperaturi ridicate ), abea dupa ce stabilesti acea alimentare, poti purcede la estimarea unei puteri utile pe sarcina si dimensionarea etajului final.

Link spre comentariu

Leco tu vrei raspunsunsul pentru tine dar esti prea mandru sa intrebi, crezi ca ti s-ar afecta reputatia. Pune 10 finali ca sa tina si la sarcini reactive. Amplificatoarele de putere mare nu se preteaza a fi audiofile prin urmare se seteaza biasul la minimum incat sa nu auzi nimic urat.

Link spre comentariu

Ok, Dudi asteapta un raspuns (recoamndare) din partea ta pentru a realiza amplificatorul de 1000W/4 ohm.

Spor la calculat.

Pai am mai zis o data, dar voi nu observati pt ca sinteti prea ocupati sa va certati.

1000W nu am cum sa scot cu LME. Din calculele mele (teoretic) am ajuns la urmatoarea concluzie: Alimentare +/-95V, 800W/4R, 8 perechi finali, 30..50mA bias pe pereche. Cam asa vreau sa incerc. Acum... cat de mare va trebui radiatorul, ramande de vazut.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Intervin pe un singur punct din discuția asta ramificată . S-a afirmat că la bias de 50mA per tranzistor , ”fierbe radiatorul” .

Să facem un mic calcul pe cifrele lui Dudi de mai sus : 190V , maxim 800W/4Ω , 8 finali x 50 mA.

Avem așa :

Pout                   Pcons                         Pdis

800                     1210                            410

400                       875                            475

200                       605                            405

100                       428                            328

50                       302                            252

25                       213                            188

0                         76                              76

Deci , unde fierbe radiatorul ? Sigur calculele sunt pentru sinus dar ideea rămâne .

Și apoi , compensarea aceea a distorsiunilor de crossover - sursa tuturor discuțiilor - e optimă doar la temperatura la care s-a efectuat reglajul . Nu e deci foarte OK s-o reglăm ”la rece”  și apoi să lucrăm cu amplificatorul 90% din viață , cald . E de fapt un indicator de calitate pentru un amplificator să mențină distorsiuni scăzute când redă un pasaj painissimo după un lung pasaj forte . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu e nevoie neaparat de 100mA prin fiecare pereche, pentru a avea un bias optim, tu citesti doar selectiv din pacate, si spun asta pentru ca Raimond a scris deja intr-o postare anterioara ca se pot mari rezistentele din emitor, nu stiu daca ai observat asta. Si cu 0R47 ( spre exemplu ) un bias de cam 50mA prin fiecare pereche se cam afla chiar in zona optima, si pentru 8 perechi de finali ( sa zicem, desi poate e mult ) asta ar insemna 400mA curent de mers in gol prin intreg etajul final, si deci o disipatie totala de 72W in gol. Radiatorul nu va lua foc pentru ca disipatia asta este valabila pentru toti cei 16 finali, si doar in zona de clasa A, de cum se face trecerea la B, vor disipa doar 8 finali, daca stau bine si ma gandesc ( sper sa nu gresesc ), chiar in intantaneul ala in care se face trecerea in B, disipatia ar trebui sa fie aproape 50% din cea in gol ( sau poate ceva mai mult ), urmand sa creasca o data cu semnalul. Adica radiatorul nu va lua foc daca este dimensionat corect pentru disipatia maxim estimata prin etajul final ( care sa nu uitam ca nu are loc la volum maxim ).

LE: Nu este invizibila intrebarea, am vazut-o din prima, dar un raspuns corect necesita ceva calcule, ceva verificari, nu se poate da asa "din burta", sau cel putin eu refuz sa fac asta. Atunci cand o sa am timp o sa analizez ceva mai amanuntit pdf-ul driver-ului ca sa vedem cam ce alimentare maxima este posibila si abea apoi se poate trece la dimensionarea etajului final.

Marian, chiar gresesti, elementar, biasul este PERMANENT si este curentul ce strabate TOTI finalii aflati intre bara +Vcc si bara -Vcc, iesirea catre difuzor nu conteaza in acest caz fiind un circuit serie, iar puterea disipata este permanenta cit timp biasul este constant si alimentarea nu scade sau creste (in idle evident).

In momentul in care amplificatorul lucreaza, peste puterea disipata in idle de catre finali (toti finalii de pe ambele ramuri datorita curentului de mers in gol), se SUPRAPUNE puterea disipata de catre finalii ce lucreaza in contratimp.

Dudi, eu ti-am dat rasopunsul pentru cei 1000W pe care i-ai cerut initial.

Ti-am mai recomandat sa folosesti 5 perechi de finali in structura triplet darlington, alimentati la +/- 85Vcc, cu un bias de maxim 100mA (20mA per final, cum iti place tie).

In acest caz pe radiator, in gol, in cazul in care reusesti sa faci superdioda sa mentina un bias constant (indiferent de temperatura radiatorului) de 100mA, in idle, fara semnal, standby sau MUTE, vei disipa pe radiatorul finalilor, circa 2x85Volti alimentare inmultit cu 0,1A curentul prin finali, adica circa 17W.

Excludem de aici disiparea pe rezistentele serie din emitoare, unde in idle, puterea disipata pe ele este neglijabila.

daca vei folosi acelasi montaj si vei regla biasul astfel incit sa citesti un curebt serie prin final de 100mA, atunci situatia se schimba framatic (in RAU), in acest caz puterea disipata pe radiator este  circa 2x85Vcc alimentare, inmultit cu 100ma per final inmultit cu 5 finali pe brat adica 2x85Vcc alimentare inmultit cu 0,5A bias general 9suma celor 5 finali (100mAx5 finali), adica 85W, asta numai in idle.

Peste care se vor adauga evident pierderile in conductie pe cei 10 finali ai acelui etaj final.

Link spre comentariu

”Marian, chiar gresesti, elementar, biasul este PERMANENT si este curentul ce strabate TOTI finalii aflati intre bara +Vcc si bara -Vcc, iesirea catre difuzor nu conteaza in acest caz fiind un circuit serie, iar puterea disipata este permanenta cit timp biasul este constant si alimentarea nu scade sau creste (in idle evident).

In momentul in care amplificatorul lucreaza, peste puterea disipata in idle de catre finali (toti finalii de pe ambele ramuri datorita curentului de mers in gol),se SUPRAPUNE puterea disipata de catre finalii ce lucreaza in contratimp.”

Și uite așa aruncăm la coș toată teoria ... Apreciez practicienii dar nici chiar așa ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări