Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)

Vizitator bluebit

Postări Recomandate

Raimond, am mai spus-o si o mai repet, nu stiu de unde a fost scoasa asta cu daca vreau bias de 50mA si am 5 perechi de finali, trebuie sa dau bias de 50mA per fiecare final (250mA bias in acest caz).

Tranzistorii finali shareuiesc atit biasul in idle cit si curentul in regim de lucru.

Asemenator este ca daca la iesirea bratului de finali avem nevoie de un curent de sa zicem 10A, prin fiecare final (daca sint imperecheati beta egal si foarte riguros cei 5 finali paralel) ar trebui sa treaca un curent de 2A nu 10A prin fiecare...

post-175406-0-89773700-1440923138_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu-i putin doar 5 perechi de finali pentru +/-90V pe 4R?

LE: Leco, biasul optim chiar inseamna un anumit curent prin fiecare pereche de finali, ( sau mai exact spus o anumita cadere de tensiune pe rezistentele din emitor la fiecare pereche ). Raimond stie ce spune, proiectele sale dovedesc fara nici o indoiala asta.

Link spre comentariu

Marian, sper sa nu incepem din nou, biasul intr-un etaj final se alege per toti finalii indiferent ca avem 1,2 sau 10, nu independent si preferential per tranzistor, si se masoara in general in nodul colectoarelor finalilor de pe ramura+Vcc, intre nod si +Vcc.

Am desenat aici simplificat, echivalind fiecare tranzistor final cu o rezistenta:

Posted Image

Biasul este curentul de mers in gol care trece prin finali sau toti finalii, oricit de multi ar fi ei si se imparte in mod egal intre ei, conditia fiind cea de mai sus, factorul beta sa fie egal, asemeni valoarea rezistentelor din emitoare.

Iata si un reglaj de la Crown, bine aici este clasa AB+B, adica prefinalii lucreaza in clasa AB si finalii in clasaB:

Dupa cum observi ei au rezistenta baza-emitor la finali (5,6R) pe care citesc rensiunea echivalenta biasului (300-320mV).

Stiu, o sa zici ca prin finali NU trece curent in idle, foarte corect, ei lucreaza dupa cum am mai spus in clasa AB+B, AB pentru prefinali si B pentru finali, avind in acest caz un randament mai bun decit clasa AB.

Posted Image

Posted Image

Nu stiu cu citi finali in paralel ati lucrat tu si Raimond, eu am lucrat si amplificatoare cu 10 finali pe brat in paralel, realizezi ca 50mA per tranzistor ar insemna 500mA bias, nu, si la +/- 100V ai disipatie de 100W?

Repet inca o data, atit biasul cit si curentul de virf sau cel nominal se impart in mod egal la numarul de finali, asemeni disipatia totala, de aia trebuiesc foarte bine imperecheati finalii, si nu numai in factorul beta cit si dinamic pe caracterograf (cine isi permite).

Link spre comentariu

Leco iarta-ma dar nu-mi pasa cu cati finali ai lucrat tu si cate amplificatoare ai facut atata vreme cat intretii mituri urbane paralele cu realitatea, este problema ta ca refuzi sa te documentezi si nu ma priveste. Deasemeni nu este scopul meu sa pozez in avocatul lui Raimond, pot doar sa sustin ceea ce stiu si ceea ce mi se pare si normal din punct de vedere tehnic, daca tu refuzi sa accepti, asta e fix problema ta. Raimond a pomenit despre biasul optim, nu-l confunda cu principiul merge si asa.

Link spre comentariu

Inseamna ca toti inginerii care au proiectat scheme de amplificatoare de mare putere cu multi finali in paralel  sa zicem 6 finali in paralel, Dynacord sint niste idioti, si regleaza biasul independent per fiecare final la 100 mA per fiecare final daca etajul final are un bias de 100mA.

Realizati ineptiile pe care le sustineti?

Nu cumva vreti ca fiecare final sa aibe prefinalul lui dedicat, asemeni superdioda dedicata?

Mai pe scurt, ai un etaj final care are bias de 100mA, si un singur set de finali, alimentare la +/- 50Vcc, ce curent de colector in idle va avea unul dintre tranzistorii finali si ce putere se va disipa in gol?

Avem acelasi etaj final cu un bias tot de 100mA, alimentat la aceiasi +/- 50Vcc dar cu 4 finali in paralel per ramura.

Ce curent de colector va trece prin un singur final?

Dar prin suma (nodul colectoarelor celor 4 finali)?

Ce putere se va disipa in idle in acest caz?

Astept un raspuns cu explicatii din partea ta Raimond si din partea ta, Marian.

Dar fara caterinca ieftina, cu desen, asa cum am facut in postul anterior.

Sper ca ce este scris aici in acest printscreen sa scoata multora "gargaunii din cap" cum ca biasul se regleaza pentru fiecare final in parte, adica cum zici si tu si Marian ca daca vrei 100mA Bias la un etaj final, si ai 4 finali in paralel per rail biasul trebuie reglat astfel incit sa citim pe rezistenta de emitor aferenta unui singur tranzistor, (oricare dintre cei 4),  pe care se face masurarea, tensiunea echivalenta curentului serie de 100mA cerut pentru bias.

Coboriti cu picioarele pe pamint odata...

Posted Image

Daca nu intelegeti engleza, va traduc eu mot a mot:

"Remember as your amp has several transistors in paralell, the overall output stage quiescent current will be the sum of each transistor's quiescent current"

S-ar traduce cam asa:

Reamintiti-va ca amplificatorul dvs are mai multi tranzistori in paralel, curentul total, general de bias al intregului etaj de iesire(final) va fi suma curentului bias al fiecarui tranzistor.

De aici se intelege clar ca daca, un final are bias de 100mA (masurat derivat pe rezistenta de emitor), biasul total va fi alcatuit din suma biasurilor fiecarui final, adica daca avem 100mA per final si 4 finali paralel, biasul va fi de 400mA.

Ori bias de 400mA, numai clasa AB nu mai este, faci cuptor electric...

Link spre comentariu

Performanta costa, si nu doar in audio ci in orice domeniu al electronicii, trebuie bine diferential biasul optim de unul banal care face trecerea de la clasa B la clasa AB. In principiu atunci cand ii dai unei perechi de finali 10-15mA ar trebui sa ai rezolvata trecerea prin zero, adica aceasta sa fie insesizabila urechiometric iar osciloscopul sa-ti zica faptul ca-i in regula forma de unda, dar pentru un amplificator performant nu este deajuns atat, si deci recurgi la analizarea biasului optim unde liniarizezi impedanta de iesire in functie de semnal ( sau macar incefci ), unde incerci sa eviti dublarea transconductantei, unde incerci sa intelegi cat mai bine chestiunile de finete ce tin de functionarea etajului final si deci cum poti inbunatati la maxim trecerea prin 0. Si toate astea costa nene, daca ai amplif cu mai multe perechi de finali te trezesti ca si in gol disipi destul de mult, asta e pretul platit performantei. degeaba folosesti un driver cum este asta cu SR foarte bun, cu THD cel putin decent, cu rejectie buna, si alte cele, daca el va comanda un etaj final slab, performantele driver-ului sunt practic anulate, sau oricum mult reduse.

LE: Leco ineptii sunt postarile tale, pe cuvant, si asta e tot un mit caracteristic tie asa cum sunt si altele pe care periodic le readuci in fata. Tu nu intelegi ce se intampla la trecerea prin zero, si asta pentru ca nu te intereseaza, si deci sustii ineptii cum ca "setam un curent x prin intreg etajul final". Asta face parte doar din categoria "merge si asa", nu are absolut nici o tangenta cu performanta.

Link spre comentariu

Remember Marian ca acum 3-4 ani nu stiai sa faci un amplificator cu o pereche de finali si intrebai pe forum?

Acum esti mare expert...

Jos palaria pentru ca ai evoluat, felicitari, dar, exista un DAR:

Ai vre-un etaj final facut cu minim 5 finali per rail?

Dar facut cu piese pe placa caruia ii dai semnal audio la intrare si cinta pe boxa.

Alimentat la minim +/- 95Vcc care sa iti functioneze?

Si sa dea bine macar pe osciloscop, nu in simulari?

Dudi doreste un amplificator de putere MARE, alimentat la circa +/- 87Vcc pentru circa 7-800W/4 ohm, daca foloseste 5 finali in paralel si da 100mA bias per fiecere, va avea bias de 500mA al etajului final si va disipa circa 32-35W in idle.

In primele minute de sarcina, amplificatorul va lua FOC.

Asta apropos de "biasul tau optim"...

La un amplif alimentat la maxim +/- 50Vcc te poti duce cu  bias mai mare circa 200mA realizind o strutocamila intre clasa AB si A, daca ai 2 finali paralel (100mA per final), in  acest caz disipi sub 10W, un radiator bun te ajuta, cum sari la alimentari mai mari, trebuie luata problema in serios, nu joaca unora cu finale de 50-150W.

.

Hai sa ne vedem fiecare de ale lui zic eu, Dudi, tragi ce concluzie doresti, si reglezi ce si cum doresti, eu ma retrag de aici, am treburi mai bune de facut.

Link spre comentariu

Memember Marian...

Probabil ai vrut sa zici Remember...

Da asa este, in 2008 cand m-am inscris pe forum, aici am venit cu intrebari despre cum se face un amplificator, adica da, pe atunci nu stiam prea multe, dar nu vad ce legatura are asta cu prezentul. Este irelevant ceea ce iti arata osciloscopul in ceea ce priveste biasul optim.

Biasul optim nu-i al meu, ci al altora care l-au studiat si analizat si apoi testat si publicat, il sustin pentru ca ii inteleg importanta atunci cand vorbim de performanta. Mai departe e treaba ta ce crezi si ce faci, experienta practica nu ajuta prea mult daca nu te invata ce trebuie.

Link spre comentariu

Remember Marian ca acum 3-4 ani nu stiai sa faci un amplificator cu o pereche de finali si intrebai pe forum?

Acum esti mare expert...

Pai leco, eu as vedea-o p-asta ca pe o mare realizare

Daca el acum cativa ani nu avea habar de amplificatoare si acum chiar stie sa cu se se mananca, documentandu-se si citind carti, din punctul meu de vedere e o performanta !

Eu iti recomand cu caldura cartile lui Douglas Self, le gasesti pe net in pdf

Am inceput si eu sa mai lecturez cand am timp din ele, si crede-ma cand iti spun ca omul ala explica si pentru cel mai fraier om acolo in cartile alea cu tot cu exemple si grafice

Editat de maxente
Link spre comentariu

Leco, pana cand si eu stiu ca biasul pe care il reglezi din semireglabilul de la superdioda este pt fiecare din tranzistorii finali nu pt toti... Posted Image Daca ai cate 50mA prin fiecare tranzistor, nu e logic ca se aduna ?

M-am gandit sa-l alimentez la +/-95V si sa incerc sa scot 800W/4ohmi cu 8 perechi de finali.

Intr-adevar, voi avea 80W disipati in gol pe canal. Eu nu prea ma pricep cam ce inseamna asta, se incalzeste rau radiatorul ? Pai atunci in sarcina ce mai face, ia foc ?

Racirea evident ca va fi cu ventilator...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu am nimic de comentat la imbunatatirea cunostiintelor de catre Marian, chiar ma bucur, si il felicit pentru asta (am mai facut-o).

Dar ca discutam ca de la egal la egal o facem atunci, cind avem realizari egale, pina atunci unul e doxa de teorie cu mici realizari (ca putere ma refer, nu comentez realizarile lui Marian) iar altul stie teorie cit pentru novice, chestiile elementare, si realizeaza amplificatoare de mii de wati (ontopic ca idee cu subiectul ce doreste Dudi sa-l ajutam, adica amplif de 1000W), care functioneaza de ani de zile, in regimuri dure de lucru, cu 0 failure rate.

Ba, dupa cum ati observat, Marian incearca de o perioada incoace un "usor aer de superioritate", stiti voi decind.

Dar ma opresc aici, spor la treaba tuturor, nu e treaba si nici dreptul meu sa judec comportamentul altora, fiecare cu stilul lui.

Un ultim set de intrebari adresate colegilor Marian si Raimond:

Dudi doreste sa realizeze un amplificator de 1000W/4 ohm.

Citi finali ii recomandati pe ramura, de care, ce valoare sa aibe tensiunea de alimentare simetrica, si ce valoare sa aibe biasul ca amplificatorul sa ii lucreze corect in clasa AB?

Astept raspunsurile voastre cu drag.

Dudi, nu ai cum sa reglezi biasul pentru fiecare in parte (independent) decit daca ai la fiecare tranzistor final, prefinalul lui si superdioda lui, ce primesc semnal prin diode de separare per fiecare de la circitul VAS.

Ai o superdioda , un set de prefinali si 8 finali paralel pe brat alimentati la +/- 100Vcc pentru 1000W/4 ohm.

Doresti biasul etajului final sa fie de 100mA, cam maximul pentru clasa AB la tensiune mare, peste +/- 50Vcc (+/- 100Vcc).

Cum vei proceda sa reglezi si sa masori biasul?

Alegi 100mA masurati prin derivatie pe rezistenta din emitor la fiecare final, avind in acest caz 800mA bias, sau reglezi astfel incit dupa siguranta de alimentare, pina in punctul de intilnire al colectoarelor transistorilor finali, sa ai acel curent de mers in gol de 100mA (biasul etajului final intreg)?

Daca vei masura sa zicem la primul final caderea de tensiune pe rezistenta de emitor, echivalenta unui curent prin acel final de 100mA, sa zicem 10mV/0,1 ohm, iar la alt tranzistor, aceasta difera, desi tu ai imperecheat finalii "la singe", ce faci?

Stiid ca la unul dintre tranzistori ai masurat sa zicem 12-14mV pe rezistenta din emitor, stii care se va arde primul dintre cei 8?

Link spre comentariu

Leco, in citatul tau in limba engleza se spune clar ca setezi biasul pe un tranzistor, 50ma sa zicem, dupa care se multiplica cu nr de tranzistori.Daca vrei curent mai mic maresti rezistenta din emitor. In fapt cu cat ai mai multi tranzistori finali asa se si face ca sa eviti reactia pozitiva termica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări