Marian Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 D-le @Crisan nu sunt genul care sa se sperie de riscuri atunci cand vreau sa fac sau sa afirm ceva. Lecturand mai atent si integral pdf-ul sau am fost placut surprins si imi sustin afirmatia ca ofera niste performante si facilitati la un loc care per ansamblu nu sunt nici usor si nici ieftin de copiat la varianta tranzistorizata, nu vad nici un motiv pentru care un amplif bine gandit cu acest driver, nu poate fi numit unul de performanta. Am avut nevoie sa il inteleg mai bine penca sunt in lucru la un proiect de amplificator auto de performanta cu el ( da, de performanta ), am cam rezolvat faza de proiectare a schemelor atat a sursei ridicatoare cat si a amplificatorului in sine insa bugetul mic o sa cam intarzie finalizarea.PS: Foarte frumos tot ce se vede in pozele Dvs @Mircea Crisan, un meserias cu adevarat care lasa munca lui sa vorbeasca pentru el, imi permit sa va felicit. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Se pare ca va trebui sa revad acel PDF ( de fapt mai multe PDF-uri ) si sa studiez posibilitatea implementării unor solutii tehnice mai putin cunoscute ... Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Multumesc tuturora pentru felicitari cu mentiunea ca nu sunt meserias ci doar un amator.Totusi ma vad nevoid sa explicitez din nou modulul.Eu nu am spus niciodata ca acest amplificator este mai bun ca X sa Y amplificator sau schema.Tot ce am spus este ca merita incercat iar rezultatul va va surprinde in mod placut.Este suficient de potent si usor de realizat.Ca au fost voci care au sustinut ca din fix 7 tranzistori recreaza cipul va las pe voi sa le judecati.Spor,Mircea. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Undeva mai sus s-a pus intrebarea de ce la multe amplificatoare nu exista un potentiometru de volum. Raspunsul este simplu. Impedanta de iesire oferita de catre potentiometru este variabila si in plus ea poate ajunge si la valori foarte mari vis-a-vis de impedanta de intrare a amplificatorului. Tocmai de aceea se prefera a se conecta amplificatorul la o sursa care ofera impedanta constanta functie de volum si in plus sa aibe si o valoare rezonabil de mica. Impedanta de iesire mare si variabila a potentiometrului ingradeste posibilitatea folosirii corecte a unui filtru trece-jos pe intrarea amplificatorului. In acel moment banda de lucru a amplificatorului va fi variabila functie de impedanta oferita de catre potentiometru. Circuitele integrate din categoria LME-urilor vor ingropa amplificatoarele din categoria de jos pana la cele de nivel mediu spre bun, cel putin eu asa ma astept sa se intampla pe o perioada de cativa ani, dar in acelasi timp vor oferi si o "monotonie" in aceasta zona de performanta. Interesant e ca amplificatoarele de top vor iesi in sfarsit in fata mai usor, se vor vedea mai bine iar ratiunea lor de existenta va lua sens. Cumva se vor clarifica apele in cateva categorii... clasele de comutatie, clasa analogica cu integrate si clasa de top cu discrete. Probabil ca si preturile se vor ajusta corespunzator clasei din care face parte amplificatorul. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 De fapt ... doar pretul va face diferenta .Exact ca la masini ... cu toate te poti deplasa din punctul A in punctul B . Diferenta consta in modul cum te deplasezi ...In lumea reala , cat dai , atat face . Asta daca nu se gasesc intermediari interesati in supraevaluarea produselor datorita comisioanelor pe care le incaseaza cu nesimtire !LME-ul reprezinta o solutie de nisa pentru amplificatoarelor din clasa medie ( medie doar dupa parerea mea ) , conform paginii de catalog . Ramane de vazut daca se poate face ceva in sensul cresterii performantelor , dar nu ca nu ar fi suficient de performant acest LME , ci doar pentru perfectionistii " carcotasi " .Eu consider ca divizarea userilor Elforum in problema LME in cele doua tabere antagonice : pro sau contra este datorata doar dezinformării sau a lipsei informarii !Nu putem estima ce va rezulta ... e posibil , ca in timp , daca producatorul va avea " muschi " suficient de tari incat sa-l impuna unui producator serios de echipament audiofil , piata sa explodeze si sa fie solicitat la greu . Evident , cu o implementare " usor " diferita de cea recomandata in catalog , probabil la limita performatelor reale si evident , nedeclarate ( inca ) . Atunci vor apare si clonele chinezesti etc ...Va voi prezenta varianta dezvoltata de mine , iar daca se va gasi un constructor care sa realizeze practic acel amplificator va avea sprijinul meu din punct de vedere al consultantei . Evident sunt exclusi unii dintre userii cu care am avut conflicte in trecut .Dar ... imi trebuie ceva timp pentru documentare ...Timpul liber este marea mea problema . Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 E important sa vedem la ce ne raportam cand vorbim de amplificatoare de top. Daca ne raportam la astia: http://www.boulderamp.com/ atunci... suntem copii de Parcul Pionierilor. Daca vorbim de vreo saracie de schema care nu functioneaza si nu va fuctiona niciodata atunci nu stiu ce sa mai zic. Spor, Mircea. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Ma bucur ca Mircea a dat iar viata acestui topic prin prezentarea ultimei sale realizari. Fiind un topic viu sansele ca unii din colegii de forum sa se gandeasca sa faca un amplificator cu LME49810 cresc semnificativ. Eu am unul finalizat in carcasa, mai am doua etaje finale realizate integral pe un PCB realizat de @wally gater, si mai am unul in stadiu incipient( am achizitionat piesele dar nu le-am montat inca)ce va fi realizat pe un PCB proiectat si realizat de @Mircea Crisan. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Undeva mai sus s-a pus intrebarea de ce la multe amplificatoare nu exista un potentiometru de volum. Raspunsul este simplu. Impedanta de iesire oferita de catre potentiometru este variabila si in plus ea poate ajunge si la valori foarte mari vis-a-vis de impedanta de intrare a amplificatorului. Tocmai de aceea se prefera a se conecta amplificatorul la o sursa care ofera impedanta constanta functie de volum si in plus sa aibe si o valoare rezonabil de mica. Impedanta de iesire mare si variabila a potentiometrului ingradeste posibilitatea folosirii corecte a unui filtru trece-jos pe intrarea amplificatorului. In acel moment banda de lucru a amplificatorului va fi variabila functie de impedanta oferita de catre potentiometru.Imi permit un off topic, pentru restul forumului, cei avansati in mod sigur sunt constienti de asta.:De aceea in general se incearca pe cat posibil sa se pastreze raportul de 1:10 sau mai mare intre impedante.Din pacate asta nu e tot timpu aplicabil, dar cand se poate o rezolvare simpla ar fi folosirea unei impedante de intrare de 47k iar inainte ei un pot de 1k inseriat cu alta rez fixa de 4.7k. Variatia parametrilor ar fi mica, din pacate solutia respectiva aduce zgomot in plus.Valorile sunt alese doar pentru exemplificare.Evident ca nu e o solutie profi, dar ca solutie de compromis se poate pune. Si pentur cine vrea totul poate regla tot ansamblul de rezistente in functie de o pozitie uzuala a volumului sau un usor de nimerit (maxim). Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Impedanta de intrare a LME49810(30) nu este data in catalog dar in schema se observa ca rezistenta in intrare este de 6k8 ohm. Deci este exclusa din start o solutie pasiva in acest caz. S-ar putea modifica valorile rezistentelor din reteaua care inconjuara integratul prin marirea lor dar va trebui verificata stabilitatea la noile conditii de lucru. O analiza pe semnal treapta ar fi indicata. Solutiile discrete accepta usor modificarea etajelor de intrare pe bipolari asa incat impedanta de intrare sa urce catre 1Mohm fara sa le fie afectate performantele. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Normal ca nu e data impedanta de intrare in catalog. Ea e influentata de reactie, deci dependenta de aplicatie, aplicatie care e lasata complet la latitudinea constructorului.Din ce se vede in catalog curentul de polarizare este suficient de mic pentru a permite folosirea unor rezistente de intrare de 100K sau chiar de 1Meg (cu chiu cu vai cred ca se poate), daca aplicatia cere impedanta mare de intrare.Evident ca trebuie modificat totul, incepand cu rezistentele de pe reactie, pentru un echilibru mai bun in DC, filtrele si alte povesti sau ca apar unele probleme cu impedante mari asta e de la sine inteles si se aplica fie ca e un circuit integrat sau niste piese trantite pe o placa.Faptul ca cei de la TI au folosit 6.8k in montajul de test nu inseamna nimic, e alegerea lor.Prin urmare folosirea unei solutii pasive nu e deloc exclusa, se poate aplica tinand cont de regulile de baza ale AO-urilor.A, si ca se vorbea de puterea de iesire. ASta e driver, el nu da putere. Cu ceva atentie se poate etaj final cu castig in tensiune asa ca puterea e nelimitata. In orice caz, o data depasita limita de +-100V, nu cred ca mai putem vorbi de SR-uri mari sau ultra mega fidelitate din moment ce asemenea putere o cer doar subwooferele sau alte sisteme unde calitatea e mult in urma amplificatoarelor, in special la asa puteri aberante. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Atentie , nimic nu este intamplator ... poti face o simpla socoteala , legata de impedanta mica si de capacitatea ( si mai ) mica de compensare per total , totul calculat in asa fel incat sa se poata obtine SR maxim , si nu numai ... in cazul tranzistorilor bipolari folositi in intrarea LME-ului , integrati intr-un CI . Dupa acesta analiza , descoperi instant de ce TI a recomandat 6K8 pe intrări si nu o alta valoare mai mare , pe care unii useri ( celebrul copy-paste Tehnium ,stiti voi ) ar fi tentat sa recomande , in analfabetismul lui feroce ! Nu comentez afirmatia referitoare la cei 7 tranzistori bipolari care simuleaza LME-ul in viziunea lui Mircea ... dar 12 bucati inving absolut lejer la stilul " open " adica fix cu " mainile la spate " exact ca Jackie Chan versus infractorii afroamericani din filme ! Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Atunci cand am recomandat sa se citeasca pdf-ul driver-ului nu m-am referit doar la prima pagina a sa ( aviz Victor si Greierasul ), daca o sa faceti efortul sa ajungeti pana la pagina 14 la capitolul PROPER SELECTION OF EXTERNAL COMPONENTS o sa descoperiti si de ce rezistenta de pe intrare este asa mica in schema recomandata in figura 1 si ca in nici un caz nu e batuta in cuie. As putea sa dau eu copy paste a la ponta, numai ca e mai util pentru voi sa faceti efortul de a rasfoi pdf-ul. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Sa nu dai impedanta de intrare a unui integrat de genul opamp mi se pare o treaba un pic neserioasa. In primul rand trebuie stiut ca amplificatoarele au performantele si stabilitatea maxime pentru o valoare a impedantei de intrare destul de ingusta. Variind prea mult aceasta impedanta incepi sa modifici castigul si faza primului etaj iesind din parametrii. Apoi Victor a expus un punct de vedere extrem de interesant , corect si subtil care introduce in joc si compensarea. Eu unul n-as recomanda o impedanta de intrare a acestui opamp mai mare decat dublu fata de ceea ce recomanda producatorul, asta daca se vrea calitate si stabilitate. LME-ul este foarte bun, dar nu trageti de el mai mult decat specifica producatorul pentru ca n-ai de unde sa stii cum se comporta. Din pacate modelul spice oferit de constructor este inutilizabil. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Cunoasteti expresia a se cauta nod in papura...? Se cauta sistematic sa se prezinte dezavantaje care mai de care mai subtile sau poate chiar fanteziste pentru a denigra nemeritat acest driver... Poate ca Dl @Mircea Crisan avea dreptate cand zicea ca imi asum unele riscuri postand... Din Pdf-ul LME: For best Noise performance, lower values of resistors are used. A value of 243 is commonly used for Ri and setting the value for RF for desired gain. For the LME49810 the gain should be set no lower than 10V/V. Gain settings below 10V/ V may experience instability. Eu consider ca fraza respectiva spune suficient, nu se pomenteste nici despre compensare si condul de acolo, nici de faza sau alte fantezii, se spune simplu, vrei zgomot mic pune rezistente mici, simplu. Pdf-ul specifica si curentul de bias pe intrari deci tu eventualule realizator al amplificatorului cu LME n-ai decat sa pui fix ce rezistente consideri tu ca sunt mai potrivite aplicatiei tale tinand cont de informatiile oferite de producator. Numai bine, eu ma retrag de aici, n-am de gand sa lupt cu prejudecatile. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Prin ceea ce ai afirmat mai sus , intaresti ce spuse de mine .Este evident de ce trebuie valori mici ale impedantei de intrare , in PDF au considerat ca nu este necesar sa mai explice , deoarece este un document destinat profesionistilor ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum