Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)

Vizitator bluebit

Postări Recomandate

O sa incerc sa studiez putin problema. Ideea e ca totusi, mi se pare o masuratoare oarecum adusa la extrem, adica in nici o situatie reala amplificatorul nu va debita pe o sarcina pur capacitiva, la fel cum nu va debita nici pe o sarcina pur inductiva.Admit ca unele fenomene sunt mai usor de pus in evidenta daca aduci la extrem conditiile, dar totusi, masuratorile ar trebui facute (zic eu) in situatii cit de cit in zona normalului, adica in "zona" in care amplificatorul are sansa de a functiona.De exemplu, cred ca mult mai apropiata de realitate ar fi o masuratoare cu o rezistenta de sarcina peste care punem un condensator, dar in fine, cum am mai zis, cine sunt eu sa contrazic pe Yamaha?Adica sa fiu mai clar, propun o comparatie: un aparat are in specificatii faptul ca functioneaza de la zero grade la 60 de grade. La ce mi-ar folosi sa fac masuratori la -10 grade sau la 80 grade? Sunt relevante?

Link spre comentariu

La o rapida cautare pe google se gaseste o schema simpla care simuleaza un difuzor:

Posted Image

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwCZNyZmkJ0xaV2Cl8QpXD75qyIC4sFRXlCtdJ7sfPBvlKXrwGtA

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRl-YFqdwcGtENVzpQzzxT3C-Z0IU69JiV9knKzzLCY_9g7XRnp

Se poate si una mai complicata dar cred ca cea de mai sus este suficienta.

I needed a load as close to a real speaker as possible. Rather than invent one, I borrowed a circuit from a Stereophile article from 1995, "Real-Life Measurements" by John Atkinson. Atkinson modified a circuit by Kantor by adding a Zobel network to more closely approximate the high frequency characteristics he'd measured on real speakers. The circuit performance seems reasonable, and can be seen on the link below. It may not simulate any specific speaker, but at least it's similar to speakers in general, and frankly, was handy.

Posted Image
Link spre comentariu

La unele amplificatoare conteaza stabilitatea in sarcini nasoale. Se poate intampla ca la iesirea lor sa fie legata tot felul de improvizatii fie in mod voit, fie accidental, iar ampliful ar fi frumos sa nu scoata fum. E drept la amplifurile de casa aceste situatii sunt rare, dar parca nu ar strica sa fie prevazute. Mai nasol deat un simplu cond pe iesire, nu vad ce ar putea fi.Culmea, tot asa pe forumuri am intalnit un filtru care fix asta avea. Schema era usor alambicata, dar daca erai un pic atent observai ca intrarea in filtru era suntata la masa prin doi conzi pusi in serie.Ce rost are acel simulator de difuzor? Simulezi cu muzica ca semnal de intrare? Pt ca daca dai un simplu sinus pe intrare toata treaba aia se echivaleaza cu un simplu RLC bine ales! Mie mi s-a parea utila doar prin prisma disiparii, iar pe intrare pus zgomot roz, ca sa avem o asemanare cu muzica.In general ii dai la amplificator cele mai proaste cazuri posibile. Daca rezista, n-ai de ce sa iti faci griji.In special cand omul isi construieste pentru el, de multe ori exagereaza si nu se uita la costurile unei perechi de final daca stie ca ampliful va merge mai bine asa sau va avea alte beneficii.

Link spre comentariu

Ce rost are acel simulator de difuzor? Simulezi cu muzica ca semnal de intrare?

Ar fi ideal sa poti simula cu muzica pe intrare, dar schema se doreste o aproximare mai aproape de adevar a sarcinii decat banalul rezistor de putere. Normal ca daca cineva mi-ar da montajul gata facut l-as pune pe iesirea unui amplificator dar asa sa-l construiesc eu .... imi este cam greu din cauza bobinelor.
Link spre comentariu

Decat sa construiesti montajul ala mai bine pui o boxa pe 3 cai naravasa. Iar in final vei constata ca e degeaba.Ideal cu muzica pe intrare? Care muzica? Sa revenim cu picioarele pe pamant.Se prefera folosirea unor sarcini simple cu caracteristici usor de calculat pentru a putea raporta Ex: daca ampliful nu face urat cand ii pui 1u pe iesire inseamna ca e stabil si protectia lui e buna, sau etajul final este dimensionat generos si rezista cu brio chiar si fara protectie!OK, face urat dpdv al oscilatie, tot poti afla care e unghiul de la care incepe sa oscileze.Cu muzica, cat e ea de ideala, ce concluzie pot sa trag daca ampliful suna/masoara bine pe muzica clasica, dar oscileaza cand bag Salam? De aceea se folosesc semnale standard care cuprind cele mai nasoale cazuri cu care se poate intalni amplificatorul. Ex: dreptunghiular cu SR mare pe fronturi, impuls, . Sinus e cam lejer e in general doar pt masurarea puterii. Reglajul bias-ului/ comanda finalilor se face si pe dreptunghiular, urmarind daca elementele comuta destul de repede si nu apare conductie simultana, sau alte fenomene neplacute.Toate astea nu ai cum sa le vezi pe muzica!Pentru disipare, sarcini rezistive avem formula Pd max= V*V/(2*pi*pi*Z). Cand sarcina e reactiva la 45 grade cifra se dubleaza, parca.Daca etajul final tine acesta putere la temperatura de functionare ampliful va rezista.E de la sine inteles ca disiparea se imparte la numarul de tranzistori.E o metoda simpla de a estima din brisca. Se poate aplica si invers, adica din temperatura aleasa ca maxima admisa, si din numarul de final si caracteristicile radiatorului, poti vezi cat poti urca alimentarea sau cat poti scadea sarcina.MAtematica de liceu.

Link spre comentariu

Am tot urmarit tema si findca au mai fost discutii despre schema lui interna am o intrebare pentru cei ce folosesc integratul asta.Daca ar fi sa-l inlocuiti cu un montaj normal cu tranzistoare, de la ce amplificator cunoscut a-ti folosi partea de intrare ? Sau de la intrare pina unde pe schema ?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări