Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)

Vizitator bluebit

Postări Recomandate

Da , un SR de 40V / microsecunda este unul foarte respectabil ! Dar trebuie insotit intotdeuna de un test de stabilitate pe sarcini capacitive ... am descris metoda cand am prezentat proiectul PSA150 / AE150S . Ar mai trebui prezentat si timpul de crestere ... de la 10% la 90% :) . Doar asa se poate evalua comportarea la semnal tranzitoriu .Sper ca-ti mai amintesti o discutie mai veche ...

Link spre comentariu

Nu e vorba de "bobinoaie". Sunt foarte putini (din pacate) care STIU sa obtina o asemenea oscilograma practic, adica care stiu ce vor sa masoare si chiar stiu sa manevreze instrumentele de masura care le au in dotare. De asemenea sunt putini care stiu sa interpreteze o poza ca asta. De aia nu gasesti poze!Victor, tin minte discutia, dar nu mai tin minte DE CE e importanta masuratoarea pe sarcini capacitive.

Link spre comentariu

Sarcina e capacitiva e un test bun sa vezi daca o ia amplifu razna.Cu semnal dreptunghiular evident si cu stresurile de rigoare asupra etajului final.Adrian, la elemente simple de circuit chiar nu prea are cum sa difere simularea de practica. Ma refer aici la diferente semnificative.Oricum se observa ca e fix ce am scris eu de la inceput. Riplul nu sare de 10V si nu are componente de fr inalta, doar f joasa.Se si observa oscilatia greierasului, de fr f joasa, care apare DOAR pe regimul tranzitoriu, nu sta sa oscileze sursa de proasta in regim continuu.

Link spre comentariu

Exact, oscilatia tine de regimul tranzitoriu si e mai mult sau mai putin amortizata functie de magnitudinea impedantei sarcinii si tipul acesteia.Aceasta oscilatie pentru aceste valori ale componentelor se situeaza in zona infrasunetelor. Am subliniat ca din simulari se observa o reactie minima atunci cand avem semnal sinusoidal, indiferent ca vorbim de 1khz sau 10khz. O reactie mai puternica am sesizat-o la aplicarea semnalelor de tip treapta, sau daca peste un semnal sinusoidal se suprapune un altul , tot sinusoidal, defazat fata de primul (in cazul meu cu 30 de grade). Deasemenea remodelarea sarcinii simulate dupa recomandarea lui Sharky pune mai slab in evidenta fenomenele dar este mai apropiata de realitate. Grosso-modo trebuie stiut ca niciun circuit nu este perfect si ca fiecare are parti bune si altele mai putin bune. Lucrurile pot fi facute in multe feluri iar acest aspect da farmecul electronicii, ar fi trist daca toti s-ar imbraca in aceeasi uniforma. Faptul ca Misa a ales o cale ceva mai exotica nu trebuie decat felicitat pentru curaj. Discutiile contradictorii mai mult sau mai putin aprinse fac parte din firescul DIY-erilor romani :).

Link spre comentariu

Am terminat cele 2 monoblocuri si am facut masuratorile. Totul pare a fi OK spre foarte bine. Am verificat si faptul ca sursa nu are virfuri de impedanta la anumite frecvente (rezonante). Pentru asta am pus osciloscopul (0.2V/div, AC) pe sursa si am injectat la intrare frecvente de la 10Hz la 100KHz.Azi, daca am timp, fac si masuratoarea pe sarcina capacitiva. Va rog sugerati un circuit de sarcina. Eu ma gindesc la un condensator de 10n-47n pus in paralel pe rezistenta de sarcina. E "ochei" ?Puterea la clipp e 204W/8Ohmi, adica absolut acoperitoare pentru scopul propus. (tensiunea pe sarcina am masurat-o precis cu un aparat de masura in timp ce osciloscopul verifica momentul de clipp) Probabil puterea de virf la care vor fi ascultate va fi sub 100W.Urmeaza ca amplificatoarele sa fie duse (cu greu :rade: ) "la locul faptei" si ascultate un timp "pe real".

Link spre comentariu

Greierasul, eu ti-am recomandat sarcina ca fiind o sursa de TENSIUNE dreptunghiulara din cate stiu, de fr f joasa, separat prin sarcina pentru a vedea viteza de raspuns a sursei, cat scade, si zgomotul generat. Pt ultimul bagi un fft pe zona de palier si un pic dupa, ca sa scoti in evidenta componentele de inalta frecventa.Asta te intereseaza de fapt! Si pe semnalul acesta si pe altele oscilatia sursei pe regim tranzitoriu.Si nu inteleg ce mare lucru e cu oscilatia asta? Orice sursa face asa! Eu as spune ca e de preferat sa oscileze cu cativa V la fr f joase, decat la 100hz + armonicele de rigoare.Totodata e o diferenta mare intre sursa de tensiune separata de rezistenta de sarcina folosita ca si sarcina pt sursa lui Misa si sursa de curent folosita de tine in simulare. Sursa de curent folosita de tine e o chestie care nu apare in realitate. Daca ar fi asa te rog prezinta metoda pe topicul de energia alternativa! Aici avem un amplif in clasa AB. Nu iit intoarce nimeni curent in sursa de alimentare!Pe bune, nu pot sa cred ca faci atatea greseli elementare de modelare si descoperi tot felul de oscilatii si zgomote inexistente in realitate. Si apoi incepe lumea sa spuna ca nu bat simularile cu realitatea. Pai si normal din moment ce simulam altceva.

Link spre comentariu

Azi, daca am timp, fac si masuratoarea pe sarcina capacitiva. Va rog sugerati un circuit de sarcina. Eu ma gindesc la un condensator de 10n-47n pus in paralel pe rezistenta de sarcina. E "ochei" ?

Propun un test de stabilitate pe care il recomanda Yamaha in manualele service pentru amplificatoarele produse de ei :

Posted Image

Link spre comentariu

Uite, asa arata semnalul cu condensator de 10n pe iesire.(10KHz, 20V/div) Prima data am facut aceasta masuratoare si nu stiu sa interpretez ce se intimpla. Nici ce zice Yamaha nu stiu sa interpretez...din pacate. Adica ce efect au rezultatele acestei masuratori in utilizarea normala a amplificatoarelor. (dar ma gindesc si studuez)(in prima poza e condensatorul infipt in aparatul de masura, asta ca sa fiu sigur ca masor ce trebuie)

post-7306-139829680969_thumb.jpg

post-7306-139829680977_thumb.jpg

Link spre comentariu

Hai ca e simplu , dar cred ca te faci ca nu intelegi :- daca raportul intre nivelul supracresterii si nivelul palierului este mai mic decat 2.5 si daca numarul oscilatiilor amortizate lavinar pana la stingere este mai mic de 7 , amplificatorul poate fi considerat stabil pe sarcini capacitive . Aceste sarcini capacitive sunt firesti in utilizarea de zi cu zi a amplificatoarelor , datorita componentei capacitive din filtrele pasive folosite in incintele cu mai multe cai de redare sau a amplificarii unei singure cai de redare a inaltelor la care se foloseste cuplajul prin condesator intre amplificator si difuzor etc . Pe romaneste poti micsora valoarea componentelor exterioare responsabile cu compensarea in frecventa a LME-ului ca sa obtii un SR cat mai mare , dar sa pastrezi conditiile de stabilitate recomandate de Yamaha .Inca nu ai precizat ce timp de crestere si ce excursie in tensiune ai obtinut pentru SR de 40V / microsecunda ... ca sa laud acest amplificator sau nu :) .Implicit si calitatile de amplificator ale driver-ului LME49810 .

Link spre comentariu

Nu am inteles intrebarea cu "ce timp de crestere".

Pai nu e clar? 40V intr-o microsecunda, adica de la -50V la +50V, de exemplu, in 2.5us. Descresterea e la fel. Normal, am masurat SR la semnale mari, apropiate de puterea maxima. Tocmai mi-am strins catrafusele dupa ce am pozat osciloscopul cu sarcina de 10nF. Sper ca nu ma pui sa pun si poze cu SR ca acum ma apuc de altceva.

(amplificatoarele sunt atit de grele incit trebuie sa merg cu osciloscopul la ele nu sa le aduc la osciloscop... :rade: )

Am zis aproximativ 40V/us pentru ca valoarea am citit-o din poza de pe ecranul osciloscopului, deci precizia e la nivelul la care poti citi valorile unei poze tinind cont de gradatiile ecranului.

Deh, nu trebuie sa lauzi nimic. Trebuie sa-l laude cel care-l va asculta. Masuratorile sunt doar pentru mine si ceilalti "tehnici" din zona.

(era unul Qzone sau Ozone - nu mai stiu, care mai sus s-a luat de mine...Oare nu mai zice nimic? :rade: )

Si Greirasul, are la pagina 55 un post referitor la mine care nu-i face cinste. (nici mie :ras: )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări