Vizitator Qzone Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 @greierasul2006Te rog sa termini odata cu bobinele alea si cu amperii tai!Omul ti-a spus clar ca el nu calculeaza, ca nu se poate simula (inca), dar tu o tii una si buna.Nu mai este valabil ce stiai tu acum o saptamana: nu e vorba de 5 Henry ci de 2. In plus, nu vorbim de 10-20 Amperi, ci de vreo 3.Fa tu un proiect care sa salveze ingineria in tara asta!Nimeni nu are nimic de facut public pentru ca suprema inginerie a neputintei de a pune caminele la nivelul soselei este stric secreta.Tu de ce crezi ca sunt atat de multi "secretosi" care posteaza in continuare pe acest forum?!Din bunavointa si marinimia pe care nu au avut-o de la inceput?Te rog din nou: lasa omul sa-si termine aparate de sudura cu lm49810, si nu-l mai zapaci cu bobinele alea!Probabil ca o sa ne spuna ce sunet de lampa au, fara dovezi, dar asta chiar nu conteaza. Important este sa plecam de undeva, macar de la zero.Tu nu intelegi ca n-o sa proiectam niciodata caminele la nivelul drumului daca o sa ne plangem mereu ca ne fura tiganii capacele?Merci si bafta! Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 Greierasul, fara suparare, nu e mai simplu sa simulezi?Sursa de 50Hz, punte, conzi, bobinoc de 5H, conzi, 4ohmi si alta sursa cu semnal dreptunghiular, factor de umplere 10%. Spun 10% pt ca sursa va trage curent cand e in 0, nu cand e in 1. O sa vezi aici cum trece curentul si totodata ce e cu oscilatia aia infrasonica de care te-ai speriat cu o pagina in urma. Daca tu calculezi o frecventa de rezonanta, nu inseamna neaparat ca sursa va oscila ca o idioata.Din intrebarile care le pui mi se pare ca nu ai inteles nimic din functionarea filtrajului.Pana una alta amplificatorul are pe partea negativa un mosfet de 1ohm Rdson Pd 250w, o alimentare in jur de 50V parca. Ce curenti fabulosi crezi ca vor trece acolo de ti-e frica ca se satureaza bobina? Valori mari au spitzurile, dar durata lor este f scurta, filtrajul face fata cu brio.In rest de unde sa vina acei 20A?De fapt nu stiu ce ma chinui. Baga in simulator si apoi vin-o cu intrebari. Mi se pare chiar aiurea sa trebuiasca explicate chestiuni elementare. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 Bai greiere, daca nu mai poti gindi fara "Compucter" , baga in "stimulatoru" tau orice schema de amplificator alimentat la 2 tensiuni, dai semnal la intrare si intreaba "compucteru' " care e curentu' prin sarcina si care e curentu' prin alimentari. In rest numai bine si sper sa-ti explice "compucteru" care e legea lui Ohm si nu numai.Daca nici atit nu poti gindi fara simulator e foarte grav. Nici curentii de alimentare...Despre sunet nu mai putem discuta, ca atita ti-a ramas....distreaza-te si gata. Acum mi-am dat seama de ce esti "legat de maini si de picioare" fara modele... Nu stii nimic si astepti sa-ti faca "compucteru" treaba. Dar chiar la notiunile elementare de alimentare nu ma asteptam..... Este o vorba "Zero barat" o cunosti? E pentru tine. (inainte sa vorbesti baga in simulator ce ti-am zis)Numai bine. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 În numarul curent (septembrie 2013) Elektor a publicat un montaj cu LME49811. Articolul si desenul cablajului se pot descarca gratis pe site-ul lor. Datele tehnice prezentate nu sunt simulate ci masurate. Link spre comentariu
flores72 Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Asa este , se pot descarca gratis de pa sait. Dupa ce iti faci cont: https://www.elektor.com/subs/membership ... 8037.lynkx Totusi pare foarte interesant articolul. Pentru cei interesati am postat aici fisierele cu LME49811 viewtopic.php?f=5&t=20181&p=1364366#p1364366 Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Daca prin bobine trec 10 A prin sarcina trec teoretic vorbind tot 10A, doar ca se inverseaza sensul curentului functie de ce ramura conduce. Deci prin sarcina nu trec 20 de A. Mai departe puterea amplificatorului nu se masoara la varf ci ca putere RMS adica puterea in 8 ohm nu este de 3200W ci de circa 400W. Ce faci daca bobinele "se chinuie" sa tina curentul constant iar amplificatorul in clasa B vrea sa traga curentul in cu totul alt mod decat constant ?Pai curentul prin bobine e unul relativ constant, doar cu mici variatii. Deci nu are sens ideea de RMS sau nu. Daca prin bobine trec 10A, cit trece prin sarcina? (evident, prin sarcina vorbim de RMS)Ti-am spus: Da semnal constant la intrare si intreaba simulatoru'. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 10 A prin bobina e foarte mult. Daca prin bobine trec 10A (una pe V+ cealalta pe V-) inseamna ca prin sarcina trec 20A, adica la 8 Ohmi inseamna 3200W. Omule exprimarea ta lasa mult de dorit. Probabil ca Misa vine de la secta lu' Bivolaru de ai darul sa ametesti lumea de cap. Cum mama dracului obtii tu 3200W in 8 ohm dintr-un LME ????????????? Care culmea, e alimentat la maximum 100V ? Eu si altii daca am vorbit de 10A prin bobina ta ne-am gandit la sarcini mici si in plus sarcini reactive !!! Tu vrei sa construiesti amplificatorul asta exclusiv pentru 8ohm sarcini rezistive ? Eu , ca orice om normal la cap de aici am avut in vedere mereu tensiunea de alimentare de 100V , prin urmare am crezut ca cei 3200W in 8 ohm pe 100V alimentare i-ai obtinut din cine stie ce manevre. Ma chinuiam sa iti explic ce si cum ca pana la urma sa realizez ca de fapt tu vorbeai la modul ipotetic fara legatura directa cu amplificatorul tau, cel care era subiectul principal. Alta neclaritate spusa de tine pe care nu stiu sa o comentez e urmatoarea : Da semnal constant la intrare si intreaba simulatoru'. Ce sa fac acum ? Ce e aia "semnal constant" ? La simulator nu exista niciun buton cu semnal constant. Ori inveti sa te exprimi conform limbii romane si canoanelor stiintelor electrice ori ne ducem la piata si vindem gogosi. In stilul asta eu nu reusesc sa te inteleg si pe deasupra ma trezesc inconjurat de tzatze care macane de nu mai stii nici cum te cheama. Iti repet pentru ultima oara , daca intelegi bine, daca nu, nu. Vorba lui Shambala, eu nu pot sa invat pentru tine (voi), oricat mi-as dori asta: amplificarea in clasa B nu trage curent in mod constant ca amplificarea in clasa A. Fii tu primul om care foloseste asa ceva in amplificarile de clasa B , uite, deschzi o noua era, succes Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Eu nu am zis ca scot 3200W dintr-un LME. Am zis ca 20A pe 8 Ohmi atita inseamna. Si am explicat cum sta cu curentul de iesire si cu curentii de alimentare. Tu esti cel care ai pomenit de 20A.Nu credeam ca nu pricepi. Ia un amplificator oricare ar fi el, pune-i condensatori pe alimentari, pune-i sarcina si baga la intrare un semnal, de exemplu 1KHz 1V. Masoara curentul prin sarcina si apoi pe alimentari, inainte de condensator. Sper ca nu vrei si o schema. Fa totul pe simulator, ca nu trebe sa lipesti sirme.Cred ca ar fi bine ca inainte sa raspunzi sa citesti si ce ai scris tu. Eu am incercat sa-ti explic cum e distribuit curentul prin sarcin si prinn alimentari. Nu am sustinut niciodata ca amplificatorul suge curent constant. Tu ai venit cu curenti de 20A si alte simulari extreme. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 ...Iti repet pentru ultima oara: amplificarea in clasa B nu trage curent in mod constant ca amplificarea in clasa A.Majoritatea etajelor clasa A nu absorb curent constant. Cele în contratimp se comporta oarecum invers fata de cele clasa B: curentul absorbit pe ramura nu creste ci scade. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Totusi nu inteleg de unde atita vehementa impotriva unui filtru PI? Nu am cerut nimanui sa utilizeze nici sa masoare si nici sa simuleze. Eu utilizez si eventual pot pune niste masuratori si chiar o oscilograma cu evolutia tensiunii de alimentare in cazul in care la intrare aplic brusc un semnal.Daca cineva nu agreeaza aceasta solutie sa nu o foloseasca, dar daca cumva o va testa in mod cert va observa diferenta. Problema e ca in zona asta nu sunt prea populare aceste metode de filtraj asa ca nu ma astept sa fi testat prea multi. Eu am utilizat de multe ori si in diverse conditii. Daca nu intereseaza pe nimeni comportamentul nu e nici o problema iar daca cineva vrea sa simuleze sa o faca complet, adica cu filtru PI (cu condensatori adecvati) nu doar cu bobina.Vorbea greierasul de faptul ca bobinele utilizate mai demult in filtraje aveau rezistenta mare...Asa e, unele aveau, altele nu (chiar asa). Oricum telul era sa aiba rezistenta cit mai mica si inductanta cit mai mare. Asta in orice situatie. Niciodata nu am auzit ca cineva sa se laude ca a obtinut o bobina cu rezistenta mare.(discutam de rezistenta in CC - zic asta ca sa nu fie loc de noi interpretari)Faptul ca greierasul are diverse exprimari care denota un aer de superioritate e deranjanta, cred ca am putea trece peste asta ca niste oameni civilizati cum ne pretindem...Oricum, se observa usor ca nu a testat niciodata asa ceva si nici nu a simulat bine. Si DA, amplificatorul e destinat functionarii exclusiv pe 8 Ohmi, pe difuzor, care are SI inductanta care diminuiaza spiturile de curent, nu le mareste. Niciodata nu am pomenit de functionarea pe alte sarcini. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Nu se supara nimeni, pune-i filtrul ala si se termina balciul. Nu ma intereseaza niciun aer de superioritate, singura mea dorinta acum e sa dorm . Bafta, sa ne tii la curent cu lucrarea. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 eventual pot pune niste masuratori si chiar o oscilograma cu evolutia tensiunii de alimentare in cazul in care la intrare aplic brusc un semnal.Asta ar fi pomana curata, daca ai putea pune o oscilograma cu evolutia tensiunii de alimentare cand aplici brusc la intrare un semnal. Asa ceva dupa mine face parte din esenta unui forum sau imbinarea teoriei cu practica si foarte multi am invata cum sta treaba si vom folosi informatia pe viitor. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 O sa pun o masuratoare. Ceva off topic. Vad ca pe aici va speriati de inductante mari, de genul H. Nu e de fapt mare lucru. Cine a lucrat cu lampi stie. Iata un exemplu de traf pe care l-am avut laindemina (traf de iesire) care are 105H si sub 100 de ohmi. Asa ca nu va mirati de niste socuri de 2H. Stiu ca nu e soc, dar nu e chiar asa mare lucru sa obtii inductante mari. Poza si masuratoarea sunt pe bune, nu e trucat nimic: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/105H.JPG (nu e cel mai performant traf realizat de mine, nici cel cu inductanta cea mai mare. E doar unul pe care l-am avut laindemina, si sa nu uitam ca doar jumatate din spatiul de bobinaj e ocupat de primar, cealalta jumatate e ocupata de secundar care are inductanta mult mai mica) Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 La amplificatoarele in clasa A cu tranzistori este foarte intalnit filtrul CLC si sunt unii care au pus niste monstruozitati de bobine (precizez ca erau Air Core) numai ca neavand miez (frica de saturatie) aveau valori mici, dar precizez: in regim DIY ... ca au avut dare de mana. La clasa AB (cele pentru home use) nu prea se foloseste CLC in primul rand din motive financiare si de gabarit. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Am realizat o schema aproximativa care incearca sa emuleze functionarea sursei CLC in cadrul unul amplificator in clasa B. Sa-mi spuneti daca e buna dupa care o pun la treaba. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum