mișa Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Uite si o poza cu bobinele: Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Eu sunt la mare si cu toate astea am simulat cu laptopul pe care il tin mereu in locul rotii de rezerva. Da, oscileaza in jurul a 1hz cum banuiam. De lucrat cu motoare electrice precum transformatoarele am lucrat vrand nevrand pt ca am terminat facultatea de Electrotehnica. Chiar a trebuit sa fac unul impreuna cu un coleg,care avea destui kva aastfel incat avea o inaltime de circa 1,5m. Interesant la aceasta bobina e si pt ce curent e calculata. Mare atentie, componentele de inalta frecventa nu sunt eliminate. Bobina lucreaza jos in plus ea nu este un soc. Condensatorul din fata ei genereaza curenti mari de incarcare ce vor initia cu ajutorul diodelor un circuit rezonant LC din transformator. Daca doriti de luni incolo intram in detalii pt ca lucrurile sunt frumoase. Acum ma duc sa fac si eu o baie ca s-a mai incalzit apa :-). Respect si sa auzim numai de bine. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Chestia cu curentii mari prin diode apare in orice punte urmata de condensator, nu are legatura cu socul.Oscilatia nu o vei putea pune in evidenta daca vei pune si o sarcina prin care sa treaca vreo 500mA.Asa vorbesti de acea oscilatie de parca prima data ai vedea un filtru CLC. Pe vremuri majoritatea sculelor audio erau asa filtrare. Vremurile s-au schimbat si cuprul e scump...se evita folosirea lui.Cum adica nu filtreaza frecventele inalte? Ia calculeaza Xl pentru ce frecvente vrei tu iar apoi calculeaza si Xc care va sunta acea frecventa.Distractie placuta la mare!Numai bine Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Buna ziua,Cred ca la cativa amperi miezul bobinei respective ( cea de 5H ) se satureaza ... Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Buna ziua, Si la cati amperi crezi tu ca se satureaza miezul bobinei respective? Si cam la ce curent crezi tu ca este folosita in amplificator bobina respectiva? Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Buna ziua, Si la cati amperi crezi tu ca se satureaza miezul bobinei respective? Si cam la ce curent crezi tu ca este folosita in amplificator bobina respectiva?Eu cred ca se satureaza la 1 A , poate mai putin , in functie de numarul de spire si de tipul tolelor. B [T] = I [A] * L [H] / ( N [sPIRE] * A [mp] ).Si fiind folosita in filtrarea tensiunii de alimentare cred ca sunt destui amperi pe-acolo . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Pe vremuri amplificatoarele erau cu tuburi iar bobinele aveau o rezistenta mare nu de 0,2 ohm. Bobinele soc reduc varfurile de curent ale incarcarii. Eu am simulat sarcina de 10A sinusoidal la 100hz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Frumoase bobine, MISA!Pozele promise citeva posturi mai sus:viewtopic.php?f=5&t=153109 Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Dl Udar, eu nu inteleg o chestie. In formula ta unde se tine cont de intrefier?Adica daca eu pun flexul pe bobina si ii fac ditamai santul in miez, tot formula aia o aplic?Ca practic diferenta e f mare.Si ca tot nu sunteti atenti la ce se scrie pe aici, Misa a spus ca ultima valoare fixata de el este de 2H, nu 5H!Si va mai pun eu alta intrebare. Pai daca se satureaza bobina ce? Crapa ceva? Face ceva urat? Tot e mai bine decat un simplu filtru C. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Intrefierul nu intervine direct in formula ci indirect - creste intrefierul > scade AL > creste N ( pentru aceeasi inductanta ) deci scade B. Apropo, formula nu am inventat-o eu.Scuze, am retinut doar valoarea de 5H. La 2H e ... putin mai simplu.Daca se satureaza variatia lui B nu mai urmareste variatia lui H deci scade ( mult ) inductanta adica practic devine o sarma in loc de bobina.Nu contest avantajele filtrului LC sau CLC , vorbesc doar de bobina in cauza. Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Poi vezi atunci ? Fiecare speculeaza in orice directie, ca scade/ creste N-ul, ok, scade/creste, dar stim cat e N initial si la cat a ajuns? Deci cum poti spune ca se satureaza la 1A. De ce nu la 0.1A sau de ce nu la 10A?Evident ca nu tu ai inventat formula, am trecut si eu prin baze 2.Ce vroiam sa atrag atentia e ca in aces caz chiar daca bobina devine sarma, nu are nici un efect dezastruos, in sensul ca nu ia foc nimic.Ajunge sa tii osciloscopul pe alimentare, daca apar spitzuri mari e clar ca bobina s-a saturat, dar asta doar cel care are bobina in fata poate testa. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 OK! Sunt de acord sa suspendam disputa teoretica si sa asteptam rezultatele practice . Mult succes tuturor! Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Pe vremuri amplificatoarele erau cu tuburi iar bobinele aveau o rezistenta mare nu de 0,2 ohm. Bobinele soc reduc varfurile de curent ale incarcarii. Eu am simulat sarcina de 10A sinusoidal la 100hz.Sigur ca reduc virfurile de curent prin condensatorii de DUPA. Mai mult, chiar uniformizeaza curentul de incarcare, doar bobinele "se chinuie" sa tina curentul constant.10 A prin bobina e foarte mult. Daca prin bobine trec 10A (una pe V+ cealalta pe V-) inseamna ca prin sarcina trec 20A, adica la 8 Ohmi inseamna 3200W. Eu doresc calitate pina la 100-200W. Adica la 100W am 3.5A prin sarcina si fix jumate prin fiecare bobina (la care se adauga curentul de repaus, sa zicem 200-300mA)Pentru a evita virfurile de curent prin diode cu toate efectele neplacute generate de ele, ar trebui pusa o inductanta imediat dupa punte, dar eu nu am intilnit inca o bobina pe miez care sa nu bazaie cind trece prin ea sinus redresat. (poti sa stringi tolele cit de tare vrei si sa impregnezi cu ce vrei) Bazaie prin magnetostrictiune iar 100Hz cu armonicile prezente in sinus redresat se aud. In cazul meu, daca bazaie ceva, proiectul nu mai are sens. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Adaug: Stiu ca aceste probleme practice nu pot fi simulate de aia incerc sa le explic. In Spice sau LT Spice totul e mult mai usor. Stiu ca si eu folosesc...DAR PRACTIC domnilor, unele "chestii" trebuie testate pentru ca nu pot fi simulate (inca) Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 8, 2013 Partajează Postat Septembrie 8, 2013 Pe vremuri amplificatoarele erau cu tuburi iar bobinele aveau o rezistenta mare nu de 0,2 ohm. Bobinele soc reduc varfurile de curent ale incarcarii. Eu am simulat sarcina de 10A sinusoidal la 100hz.Sigur ca reduc virfurile de curent prin condensatorii de DUPA. Mai mult, chiar uniformizeaza curentul de incarcare, doar bobinele "se chinuie" sa tina curentul constant.10 A prin bobina e foarte mult. Daca prin bobine trec 10A (una pe V+ cealalta pe V-) inseamna ca prin sarcina trec 20A, adica la 8 Ohmi inseamna 3200W. Eu doresc calitate pina la 100-200W. Adica la 100W am 3.5A prin sarcina si fix jumate prin fiecare bobina (la care se adauga curentul de repaus, sa zicem 200-300mA)Pentru a evita virfurile de curent prin diode cu toate efectele neplacute generate de ele, ar trebui pusa o inductanta imediat dupa punte, dar eu nu am intilnit inca o bobina pe miez care sa nu bazaie cind trece prin ea sinus redresat. (poti sa stringi tolele cit de tare vrei si sa impregnezi cu ce vrei) Bazaie prin magnetostrictiune iar 100Hz cu armonicile prezente in sinus redresat se aud. In cazul meu, daca bazaie ceva, proiectul nu mai are sens. Daca prin bobine trec 10 A prin sarcina trec teoretic vorbind tot 10A, doar ca se inverseaza sensul curentului functie de ce ramura conduce. Deci prin sarcina nu trec 20 de A. Mai departe puterea amplificatorului nu se masoara la varf ci ca putere RMS adica puterea in 8 ohm nu este de 3200W ci de circa 400W. Ce faci daca bobinele "se chinuie" sa tina curentul constant iar amplificatorul in clasa B vrea sa traga curentul in cu totul alt mod decat constant ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum