hpavictor Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 Acea bobina , functionand in curent continuu , are nevoie de intrefier dimensionat foarte precis . Peste curentul nominal, apare saturatia miezului si o data cu saturatia si " cateva " fenomene nedorite , incompatibile cu inalta fidelitate . Probabil ca la acest lucru se refera greierasul , dar cu siguranta @Misa a rezolvat aceasta problema . Eu nu recomand folosirea unor bobine pentru filtrarea tip CLC incepatorilor , deoarece radiaza un camp pulsatoriu de 100 Hz in special la puteri mari si trebuie ecranata corespunzator . Dar pusa la punct , filtrarea CLC este superioara oricarei alte variante simple , avand avantajul ca bobina imagazineaza energie pe care o cedeaza la nevoie amplificatorului ... Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 PAi ce avantaj e acela?Si transofrmatorul si condensatoarele inmagazineaza energie si o cedeaza la un moment dat amplificatorului. :)E doar vorba de un design anume ales. TEorie despre CLC este destula si pana la urma comportamentul se poate simula usor. In fond e un filtru trece jos pentru care trebuie optimizat: caracteristica de trecere, timpul de raspuns si alte aspecte practice precum RF radiat. Ca la orice alt circuit avem avantaje si dezavantaje.Sunt sigur ca Misa a luat aceste aspecte in calcul.E drept, nu m-am confruntat cu aceasta problema pana acum decat in cazul unui aparat de sudura in CC unde interesele erau cu totul altele.Poate cineva doreste sa detalieze subiectul intr-un topic separat.Ca sa speculez: sarcina va fi un amplificator cu finali laterali care are la randul sau o sarcina de macar 2 ohmi fie ei si reactivi. Din cate stiu/testat acei mosfeti au vreo 0.3 0.7 ohmi Rds on. Le mai pui si diverse rezistente fie reale, fie parazite si curentul maxim debitat nu e unul de speriat.Iar la ce SR-uri se invart intr-un amplificator audio atacat cu semnal muzical, nu cred ca se poate pune problema saturarii miezului cu una cu doua.Stiu ce vorbesc, eu folosesc 3 perechi pe canal din cei cu 160V 15A 250W in quad-ul cu cablaj de la Sorin.I-am invartit pe toate partile. Voi posta in curand, cand ma reapuc de lucru. Ultima data ma luptam cu oscilatiile la +-60V mergea ok, dar la +-70V o lua razna. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 Normal, filtrajul CLC la curenti de ordinul amperilor implica anumite constringeri referitoare la rezistenta bobinajului si saturarea miezului. Eu socurile le-am bobinat cu 5 fire de 1.05mm diametru. Rezistenta interna in AC a sursei e data de grupul de cond. de dupa soc. Intrefierul l-am reglat prin masuratori nu prin calcule (cum ii lace greierasului) pentru ca nu am stiut sa fac calculele respective... Orientativ asta e schema unei ramuri de alimentare: https://dl.dropboxusercontent.com/u/371 ... 2/ALIM.pdf Condensatorul dinainte de soc, asigura totusi un riplu relativ mic prin bobina, adica radiatia ei nu e chiar asa "periculoasa". In prima faza asa ceva folosesc: https://dl.dropboxusercontent.com/u/371 ... 2/Alim.JPG Condensatorii de dupa soc sunt cei importanti, prin care se "inchide sunetul". Acolo trebuie avut grija. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 Si tot ei reprezinta rezervorul principal de curent pt etajul final.5 Henry este o valoare fabuloasa pt un amplificator cu tz., mai ales in AB ... :crazy: Serios, chiar este eficienta folosirea unor valori atat de mari ? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Folosirea unei asemenea bobine este o prostie fara margini. In primul rand ca ea nu va fi eficienta decat pana la cateva sute de hz. Mai departe va oscila la cativa hz. In plus va radia din greu pt ca are intrefier. Doar daca ai ecrana-o cu mumetal ai ceva sanse sa fie "muta". Nu aveavi nevoie de asa ceva lme-ul are un psrr urias de circa 120 db pana la 1khz daca nu ma insel. Insa cel mai grav e sa consideri ca ea va lucra in curent continuu. NU , ea va lucra in cel mai bun caz in regim cvasistationar.Asta inseamna ca la curenti mari de 10 A sa zicem, vei ramane fara curent. La 20hz acolo unde e basul cel mai profund si mancator de curent bobina are o reactanta de circa 600 de ohm. Condensatorii de iesire vor ramane fara curent, nu au cum sa se incarce prea repede prin bobina de 5 H. Nu faceti greseli elementare pe banii vostri. Clasa A functioneaza in cc si bobina nu mai conteaza dar in clasa B vorbim despre altceva. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Tensiune de alimentare nu o sa mai aibe riplu dar o sa danseze in ritmul muzicii :-) Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Da , dar uiti ca miezul magnetic total intamplator imagazineaza energie , si , evident tot total întâmplător , când tensiunea pe ultimul condesator va scădea ( datorita varfului de curent prin sarcina ) acea bobina va elibera automat " energie " ca doar asta este rolul ei ! Decuplarea de banda larga de " după " bobina va micsora impedanta in curent a sursei ... Adică un damping factor mai mare si evident , predictibil . Curentul sarcinii se închide doar prin sursa , deci acest damping factor contează " acustic " !Clar , exista niște constante de timp finite pentru incarcare / eliberare de energie , care determina funcționarea in regim tranzitoriu a amplificatorului , direct dependenti de parametrii bobinei si a condesatorilor , dar oricum mult superiori variantei simple , fără bobina ! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Victor, ai facut calculul sa vezi cata energie acumuleaza bobina de 5 H ? Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 5H? Acum vad valorea. Eu din viteza am citit 5mH, o valoare mult mai umana.Riplul de pe iesire e in functie de capacitatea finala, desi pt 5H ai nevoie de capacitate serioasa.MAre/mic are un avantaj, frecventa e mica, nu contine componente de fr inalta, si in rest cum ai spus, PSSR e imens la fr joase. La +-50V sigur ramane tensiune. Riplul nu ar trebui sa depaseasca 10V varf la varf cu valori modeste ale filtrajului. Sa nu uitam totusi ca vorbim de o preche de finali de 250W. La alimentarea aia mai jos de 4ohmi nu merg in siguranta.MA rog, sunt estimari facute din cap/experienta, nu am la indemana un simulator, dar ma indoiesc ca riplul ar fi mai mare de atat.Si cum repetorul pe sursa+lme-ul au rejectie mare, nu cred ca ar trebui sa se simta ceva.Probabil Misa va da explicatii el stie cel mai bine cum a gandit treaba.Greierasul, bobina aia se calculeaza in DC pentru prevenirea saturatiei. PE Principiu daca in DC tine, tine si in AC.Totodata saturatia nu mi se pare un drac chiar asa de negru. Daca in loc de bobina aia ar fi fost o sarma, practic in loc de CLC am avea un simplu condensator gras, era vreo problema? Sunt destule exemple de amplificatoare cu filtraje de valoare mare. Nu se plange nimeni ca se plimba prin ele niste curenti de valoare astronomica.Si nu doar bobina stocheaza energie, tot sistemul respectiv stocheaza energie, L si C-ul final. Astea dau tonul.Oricum nu e corect ce scrii. Tu spui ca bobina are 600ohmi reactanta ca si cum ar fi ceva rau. Cei 600 ohmi sunt reactanta inductiva, nu rezistenta. Curentul e mai greu de urnit prin bobina, dar e la fel de greu de oprit.Iar energia ceruta de difuzor nu e chiar asa de mare.Cred ca o simulare ar face lumina. Mie nu mi se par deloc lucrurile asa de nasoale precum le prezinti. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Eu, pentru reducerea zgomotului, folosesc pe fiecare brat(in Hi Fi), cite o dioda "in direct" pe fiecare ramura, dioda ultrarapida pina in 10A si Schottky cu Vfav mic, de 45 sau 70A pentru curenti mai mari.Doar sa nu fac scurt pe iesirea alimentarii cu Schottky, ca e posibil sa le fac sirme.Dupa Schottky, capacitate mare de stocare si minim 2-5uF nepolarizat MKP, care "inchide" sursa.Asa am facut smps-ul, si zgomotul este MINIM, practic NU auzi NIMIC cu ampliful alimentat si intrarea in scurt.Inductante mari de ordinul sutelor de uH sau pina in citiva mH, se folosesc ca socuri serie in alimentarea tuburilor electronice, unde curentii sint mici, sub 1-1,5A.De multe ori, la amplificatoarele cu lampi, de pe vremuri de demult, gaseam, odata cu cedarea finalei(lelor), rezistenta de citeva zeci sau sute de ohmi, dintre electroliticii de filtraj, intrerupta, deci la chestii mai putin pretentioase, merg si rezistente intre ei, in cazul clasei AB, citeva sutimi de ohm, ar fi ok, insa dioda serie, este sfinta, piersi 0,7V pe fiecare ramura, si odata cu asta, si o groaza de zgomot.Mai poti "sunta" diodele cu snubbere, insa fiind vorba de DC, nu prea vad rostul... Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Nu aveti dreptate , puneti mana pe carti si va veti convinge ca Misa a ales cea mai buna solutie , cu conditia sa fie bine realizata dpdv a dimensionarii si ecranajului . Desigur , nu este pentru incepatori ... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 DjLeco ce sa zic... jos palaria. Tehnica cu dioda este de mare rafinament wi putini o inteleg. Cateodata o folosesc si eu. Sharky ai dreptate cu saturatia bobinei dar eu nu la asta m-am referit vreodata. In rest ce sa zic, daca voi credeti ca e bine apucati-va de treaba. In loc de bobina de ce nu un girator inductiv sau un GCC sau un multiplicator de capacitate ? Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 http://www.visionics.a.se/html/curricul ... fier1.html http://books.google.de/books?id=S4nBNZ_ ... er&f=false http://books.google.de/books?id=X0G36H9 ... er&f=false etc. Se poate folosi dioda si la un filtraj CRC pentru a reduce caderea de tensiune pe R la curenti mari. Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Greierasul, am inteles la ce te-ai referit, si dpdv al saturatiei, si al comportamentului in timp.Eu pun pariu ca riplul nu e imens, sigur e rezonabil, gen 5V cu capacitati rezonabile 20-30mii pe iesire. Si mai fain e ca nu are zgomot si componente de fr inalta.Ca pulseaza in ritmul muzicii nu vad nici o problema cat timp riplul are o valoare rezonabila, poate e mai bine asa decat sa pulseze pe o fr inalta cu varfuri ascutite, date de deschiderea brusca a diodelor i alte fenomene neliniare, generatoare de zgomot de inalta frecventa.De puls se ocupa PSRR cu success din moment ce nu contine componente de fr inalta.Bagati careva o simulare sa va convingeti, sau masurati practic.Iar legat de multiplicatorul de capacitate, e cu totul alta mancare de peste.Asa de ce nu o sursa stabilizata? Si dupa ce ce iei in calcul dezavantajele, ai raspunsul la ambele intrebari. Asa am facut smps-ul, si zgomotul este MINIM, practic NU auzi NIMIC cu ampliful alimentat si intrarea in scurt.Ar fi de preferat masurarea zgomotului cu un osciloscop si urmarirea formei de unda. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Se poate face si cu CLC la clasa B cu o inductanta atat de mare de 5 H, dar eu ma indoiesc ca va iesi ceva bun care sa merite complicatia. Ma rog, intotdeauna exista viziuni diferite.Vom vedea cum se comporta si la amplificatoarele in clasa B. Bobina asta ce rezistenta in dc are ? Nu stiu de ce dar am senzatia ca o sa existe oscilatii infrasonice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum