Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)

Vizitator bluebit

Postări Recomandate

LME49810 este gandit pentru a functiona cu finali bipolari, LME49811 cu finali darlington si LME49830 cu Mosfet.Audioman54, fostul angajat National Semiconductor implicat direct in echipa de dezvoltare a LME49811, a spus ca LME49810 este derivat din LME49811 caruia i s-au adaugat pe iesire pre-driveri in clasa AB si indicator de clip. LME49811 e de preferat sa fie folosit in configuratia cu pre-driveri, driveri si finali bipolari avand in vedere ca suporta pe iesire un curent de doar 9 mA(fata de 60mA cat accepta LME49811). LME49810 este mai dotat, mai usor de implementat deci posibil ca de aceea sa fie mai folosit. Eu am avut si VAS cu LME49811. Urechea mea nu a sesizat diferente sonice intre cele doua integrate asa ca l-am preferat pe cel dotat cu clip.

Link spre comentariu

Pe langa faptul ca am LME49811 si o sa fac si cu el niste module mai mici pana in 100w, mai am si LME49830 doar ca e treaba mai ciudata cu mosfetii aia laterali ca nu prea dai de ei si sunt cam scumpi, dar am sa incerc si o varianta si cu mosfeti

Am gasit un document de la National cu explicatii la acest LME49830 si teste facute in acea camera audio

http://www.ti.com/lit/an/snaa058b/snaa058b.pdf

Link spre comentariu

Am descarcat Tina si modelele LME49810. In privinta utilizarii unui simulator nu sunt maestru dar nici afon. Cu toate acestea am intampinat dificultati, sau poate ca modelele sunt gresite. Oricat de corecta am incercat sa fie schema, bucla CLG imi arata o liniaritate care scare prea mult. Se pleaca de pe la o amplificare in bucla inchisa de 29dB la frecvente joase si scade pana in jurul a 16dB la 20khz. In privinta THD-ului la 1khz imi da 0.05% (cu 7 armonici) , 0.1% la 10khz si circa 1% la 20khz. Aveti vreo idee ce se intampla ? Cu LME49860, un opamp de putere mica al lor lucrurile se desfasoara corect, asa cum ma asteptam si il stiam. Daca reusesc sa il simulez corect, poate cream o schema noua, mai buna decat cea standard, poate cu o compensare cu 2 poli, vedem...

Link spre comentariu

Sunt cu picioarele facute. Greseli peste greseli. Am simulat si cu 811 si asta e mai ok, thd la 0,01%. Daca n-am schema sau modelul spice eu ca electronist sunt legat de maini si de picioare , trebuie sa mergi exclusiv pe schemele lor. Ceva e putred in Danemarca..... Iarasi ce nu inteleg e cum poate sa intre in clipping la 60V cand el e alimentat la 100V, iar la 50V alimentare sa scoata doar 30V apoi gata.

later edit:am vazut ca nimeni nu poate sa foloseasca modelul spice, e clar. Imi pare rau ca m-am apucat sa scriu despre un gunoi in loc sa ma ocup de ale mele. Bleah, nu merita nici 5 minute integratele astea, eventual daca mai au si surse smps.

Link spre comentariu

Spiritul balcanic iese la iveala Greierasule. Altfel de ce ai face gunoaie munca altora fara sa o cunosti? Ceva influente?Va rog eu sa ne lasati in pace sa ne bucuram de "gunoaiele" noastre. Candva vom intelege si noi astia habarnistii ca suntem pe o cale gresita si vom adopta doar proiecte perfecte, fara circuite integrate, fara capacitori, fara tranzistori ca doar sunt si astia neliniari. Amplificatorul perfect: the wire amp . Sunt convins ca in cateva luni vor fi aruncate pe geamuri multe amplificatoare cu LME si locul lor va fii luat de amplificatoarele ideale. :dans: Dar noi nu vrem amplificatoarele ideale pe care voi stiti a le face. Noi vrem stifturile noastre cu LME 498xx pentru ca ne plac!Care este problema voastra? Lasati-ne sa ne bucuram in nimicnicia noastra de habarnisti. :sparge: PS. Cum te-ai simti sa spuna cineva ca amplificatoarele proiectate de tine sunt gunoaie? Mai ales daca cel care le face gunoaie nici macar nu le-a construit si ascultat! Vezi ca la masuratori, nu simulari, "gunoiul" da mai bine decat ....

Link spre comentariu

Îmi cer scuze pentru exprimarea foarte " plastica " gen " gunoi " , nu am intenționat si nu intenționez sa denigrez munca anumitor useri sau anumite soluții tehnice ( scheme sau chiar circuitul integrat gen LME ) dar mi-am exprimat propria mea părere cu privire la integrarea " economica " unor etaje funcționale audio într-un cip comercial . Fiecare este obligat sa treacă totul prin propriul sau filtru de selectie al calitatii , fără sa se bazeze pe manipularea Internet-ului !

Link spre comentariu

greierasul2006 stiu ca te impaca mai bine si o simulare software a acestui cip dar pana or face inginerii aia un model spice mai de doamne ajuta eu zic sa faci un montaj cu o pereche de finali si apoi sa incerci ceva masuratori cu placa de sunet, macar iti faci o idee si cred ca esti mult mai aproape de adevar in felul asta

Eu zic ca n-ar strica niste masuratori d-astea mai ales ca intelegi mai bine cum functioneaza un amplificator si ne spui si noua daca e un cip bun sau e doar umflat cu pompa in pdf

Intr-un fel poate noi cei care am construit acest amplificator aparam onoarea acestui LME cum si dumneavoastra domnule Victor aparati onoarea tubului GU50 la care vad ca multi de la sectiunea Audio pe tuburi spun ca nu merge in audio ci doar in RF

Nu stiu daca e chiar buna comparatia

Link spre comentariu

Deh...nici un model al nici unei componente nu o modeleaza exact. La chestii de finete gen THD sub o anumita limita, (gen 0.1 - 0.01%) nu vei obtine precizie prin simulare. (functia reala de transfer a unei componente e doar aproximata pina la un punct in model) Aceste caracteristici se masoara practic.Cred ca greierasul s-a enervat si a exagerat. Amplificatoarele de calitate si in general electronica de calitate si precizie au aparut cu mult inaintea simulatoarelor, deci electronistii nu sunt legati de miini si de picioare fara modele. Simulatoarele doar te ajuta sa treci mai repede UNELE etape experimentale si fac calculele de baza mai repede.Pentru masuratori ale THD-ului la nivelul declarat in foaia de catalog e greu sa gasesti echipamente... In nici un caz nu poti cu o placa de sunet oricit de performanta ar fi ea, fie si numai din cauza sample rate - ului.Cineva a lansat ideea de a apara "onoarea" unei componente... Mie mi se pare gresita exprimarea. Deseori, am citit diverse afirmatii false despre unele componente, afirmatii care proveneau din lipsa de cunostinte.De exemplu unii ziceau ca 7294 nu "scoate" mai mult de 30W, fara sa se uite la sursa de alimentare pe care faceau testele. Altii ziceau ca 3886 are brum, fara sa verifice buclele de masa si daca vreti mai dau exemple. Culmea ca erau ALTII care le dadeau dreptate.(fara sa fi construit/masurat nimic) Deci eu zic ca nu e vorba de apararea "onoarei" ci de detectarea si indreptarea unor erori.Nu e vorba de apararea (Culmea!) a unui cip pe care oricum altii il fabrica, ci incadrarea lui in categoria corecta. Asta inseamna informatie utila pentru toata lumea. Restul sunt "dezinformari".

Link spre comentariu

Am uitat sa pun ghilimelele cand am zis aparam onoarea si m-am referit la faptul ca eu chiar daca nu am habar de multe date legate de acest integrat macar l-am facut si il pot asculta cu urechea, altii doar se uita in foaia de catalog si se grabesc sa il arunce la gunoi chiar daca nu au avut un integrat d-asta in mana macar sa il pipaie, dar banuiesc ca e mai usor sa arunci cu noroi decat sa faci un montaj si sa il testezi apoi sa il contrazici pe ala care il lauda

Link spre comentariu

Sunt cu picioarele facute. Greseli peste greseli. Am simulat si cu 811 si asta e mai ok, thd la 0,01%. Daca n-am schema sau modelul spice eu ca electronist sunt legat de maini si de picioare , trebuie sa mergi exclusiv pe schemele lor. Ceva e putred in Danemarca..... Iarasi ce nu inteleg e cum poate sa intre in clipping la 60V cand el e alimentat la 100V, iar la 50V alimentare sa scoata doar 30V apoi gata.

later edit:am vazut ca nimeni nu poate sa foloseasca modelul spice, e clar. Imi pare rau ca m-am apucat sa scriu despre un gunoi in loc sa ma ocup de ale mele. Bleah, nu merita nici 5 minute integratele astea, eventual daca mai au si surse smps.

Hai sa-ti explic...ma gindesc ca explicatiile sunt bune. Deci, in foaia de catalog scrie ca la alimentare +-100V scoate 67.5V RMS cu THD+N=0.05%

Dar hai sa vedem ce inseamna 67.5V RMS.... Inseamna valoare efectiva a tensiunii NU? Adica aceasta tensiune efectiva de 67.5V are valoarea virf la virf de 67.5 X 2 X radical din doi, adica 190.35V virf la virf !!! Adica virfurile alternantelor sunt doar cu 5V mai jos ca tensiunile de alimentare si asta cu 0.05% THD+N.

Daca nici asta nu ti se pare o performanta, atunci arunca-ti in mare ciocanul de lipit.

Fara suparare, documentatia trebuie citita PINA LA CAPAT si INTELEASA, altfel nu facem nimic, doar vorbim ca cei din exemplele negative date de mine mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări