hpavictor Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Aha , de aia nu puteau prezenta schema interna echivalenta sau DATA SPICE la aceste integrate ... e cu skepsis .Nu m-ar mira sa fie o clona nefericita a unui vechi AN sau TDA , dar probabil o vor prezenta la fix 20 de ani , dupa expirarea termenului legal pentru drepturile de autor .Oricum pentru industrie este mult prea tarziu , integratele in Clasa D au prins teren la greu in aproape orice aplicatie PRO , Home Cinema sau Subwoofer denumite generic Low Cost . Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Exact, audioman era nickul. Deci pana la urma l-au angajat la TI. Retin cand a fost intrebat despre schema interna a LM4562 a dat un pic in balbaiala, n-o stia prea bine, zicea ca japonezul a facut schema si ca era cam singurul care o pricepea cap coada. Eu am o parere subiectiva cum ca si japo ala facuse schema dupa ceva vintage din anii '70-'80. Vorbind serios acum, singurele scheme care pe mine m-au impresionat sunt cele de la Yamaha, Pioneer si alti omuleti dastia extraterestrii cu ochiii oblici. Inca nu pricep de ce Yamaha, Pioneer, Sony, Technics, Kenwood, Onkyo si alti grei niponi o freaca la rece in domeniul audio. La ce scheme aveau ei in anii de glorie trebuiau sa atinga aproape perfectiunea. Refacute cu piesele din ziua de azi si cu cablajele in 16 straturi pur si simplu era tehnologie din alta galaxie. Zici ca in anii '90 a fost o explozie a vreunei comete care sa dat omenirea cu 50 de ani inapoi in ceea ce priveste domeniul audio. In ziua de azi se lucreaza cu gunoaie si le denumesc hi-end. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 La unii le "pute" LME49810, dar sa vad ca ei pot obtine practic ceva egal cu LME49810 cu maxim de 3 ori pretul unui LME49810. Daa, din vorba si din simulari se obtine lejer ceva peste dar cand vine vorba de practica (ca intodeauna practica ne omoara) inghitim in sec. E plina piata de fake-uri made in china! Eu ma indoiesc ca cei care au "miscat" ceva cu LME49810 au avut finali care sa fie la acelasi nivel calitativ cu LME49810. Finalii de la ON Semiconductor sunt imperecheati cu furca pentru cei care cumpara cateva zeci de bucati. Deci astept sa vad si eu daca practic ajunge cineva la genunchiul lui LME49810 folosind o suma de 3 ori mai mare decat costul unui LME49810. Astazi dupa ce ai terminat de simulat o schema si esti multumit trebuie fie sa bagi mana foarte adanc in buzunar pentru a obtine cat de cat ceva asemanator a ceea ce a iesit din simulare fie sa o lasi balta. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Este un punct de vedere realist . Componente de calitate nu prea ai de unde sa procuri , iar imperecherea acestora duce la cumpărarea unor cantitati uriașe . Pe bani mulți , foarte mulți ! Link spre comentariu
wally_gatter Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Daa, din vorba si din simulari se obtine lejer ceva peste dar cand vine vorba de practica (ca intodeauna practica ne omoara) inghitim in sec.Simularile astea daca nu-s facute cum trebuie.. nu au cum sa dea ca in practica. Multi simuleaza fara sa seteze caractersticile pieselor (exemplul cel mai elocvent este toleranta la condensatori si rezistente) ,folosindu-le in montajul virtual ca ideale. Si cum spune si misa , cablajul joaca un rol foarte important , asta o spun si eu din propria experienta. Am avut doua amplificatoare ca schema identice , dar ca rutare a cablajului diferita , si diferenta exista , in special in parazitii introdusi de alimentari , si nu masa era problema ci rutarea "bratelor" negativ si pozitiv , si inductia capacitiv magnetica a alimentarilor in partea de semnal "mic" care pe urma erau amplificate pe langa semnalul util , rezultand o ciorba (mai mult laturi) nu tocmai placuta. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Tehnicile de decuplare de banda larga si componentele folosite , alături de un PCB proiectat corect ( rutarea traseelor de forta din sursa sau etajul final , alegerea punctului de conectare al reactiei negative , inchiderea traseului de masa al sarcinii etc ) fac diferența între doua amplificatoare având aceeași schema ! Pare de necrezut pentru majoritatea , dar este pura realitate ! Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Mai Carpati in primul rand nu se spune "la unii le pute" ci "unora le pute". Conteaza acest aspect ? Da, conteaza... aceasi gandire stricta si corecta te ajuta inclusiv in electronica, in rationamentele necesare stabilirii unei scheme viabile cu performante ridicate. Gandirea asta cum ca oricine simuleaza super-amplificatoare este cel putin ingusta. Din ceea ce am observat eu, cam 99% din simulari sunt gunoaie. Am vazut tehnici de simulare complexe care m-au facut invidios si mi-au aratat cat de mic sunt eu in acest domeniu, dar trecand de hatisul simularii si observand rationamentul schemei din spate pur si simplu m-a pufnit rasul. As vrea si eu sa vad o schema simulata care sa obtina rezultatele LME-ului si sa nu explodeze. Cate sunt ? Transpunerea unei scheme bune din simulator in realitate nu este chiar atat de problematica pe cat pare, doar ca trebuie sa stii ce faci. LME-urile reprezinta o reusita a integratelor, bravo creatorilor lor, dar se opresc si ele la un punct peste care se poate trece insa cu componente discrete. Oricat de bun e un VW Golf si oricat de tunat ar fi, nu poate sa treaca de Bugatti Veyron. Link spre comentariu
Sharky Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Si de ce ma rog nu se poate cu integrate?Unii fac procesoare tzapene la 3GHz si altii nu pot face integrate? Pai astia de la NSC is niste amatori?Singurul lucru ce ii opreste e piata. Nu e cerere. Daca l-ar face sa coste 400 lei nu l-ar cumpara nici dracu.Intreabarea de multe ori e daca acel veyron nu e de fapt un cart facut la clubul copiilor. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Bai Greierasule Domn care esti tu Domn de felul tau Domn!Nu mai bine cumperi tu de la mine un cablaj cu smd-urile lipite ca sa poti rade linistit?Pentru tine am o super oferta.Impusi doi iepuri dintr-un foc.Faci de maro si cablajul meu precum si LME-ul.Daca ai un servici mai rasarit poti aplica la TI pentru sample-uri precum si la ON semi daca vrei tranzistori.Unul vorbea despre femei iar tu vad ca vorbesti si despre masini.Multa sanatate va doresc si toate cele bune, Link spre comentariu
hpavictor Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Bai Greierasule Domn care esti tu Domn de felul tau Domn!Nu mai bine cumperi tu de la mine un cablaj cu smd-urile lipite ca sa poti rade linistit?Pentru tine am o super oferta.Impusi doi iepuri dintr-un foc.Faci de maro si cablajul meu precum si LME-ul.Daca ai un servici mai rasarit poti aplica la TI pentru sample-uri precum si la ON semi daca vrei tranzistori.Unul vorbea despre femei iar tu vad ca vorbesti si despre masini.Multa sanatate va doresc si toate cele bune,Sa inteleg ca faci " atac la persoana " ? O dai in golaneala ca orice analfabet ? Nu-ti sta bine , pari un om serios .Apropo de discutia despre femei ... fara una dintre ele ... nu ai fi existat iar LME-ul se ducea dracului . Noroc cu femeia aia !Gata , ai epuizat toate argumentele tehnice sau ne prezinti varianta PCB-ului pusa la dispozitie colegilor de proiect ? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Daca aruncam o privire cateva pagini in urma de off topic vom observa ca nu eu am inceput cu adresarea la persoana a doua singular.Tocmai tu vorbesti de golaneala? Link spre comentariu
hpavictor Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Sper ca tot offtopicul sa dispară la vointa moderatorilor si doar dacă doresti acest lucru , sa ne prezinti PCB-ul amplificatorului cu LME .Dacă te consideri jignit de cele scrise de mine , te rog sa ma scuzi .Nu am intenționat si intenționez așa ceva ! Link spre comentariu
vlad_2770 Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 aceasi gandire stricta si corecta te ajuta inclusiv in electronicaMulti sunt orbiti de detalii si nu mai vad esentialul. Ca sa ajungi sa vorbesti foarte corect o limba ai nevoie sa te pregatesti. Pregatirea iti ia timp si nu vei mai ajunge sa obtii perfomante in domeniul dorit (electronica in cazul nostru). In viata nu are rost sa alergi dupa doi iepuri pentru ca nu prinzi nici unul. Am vazut imediat ca nu esti inginer electronist dupa raspunsul pe care l-ai dat. Ma insel cumva? Transpunerea unei scheme din simulator in realitate este chiar o mare problema si asta pentru ca nu exista componeta ideala. Cand apare problema de a alege intre doua sau mai multe tipuri iti dai seama ca am dreptate. Tot timpul este mai usor sa chibitezi de pe margine si abia cand te apuci tu de un proiect si-l finalizezi vezi cu adevarat cum stau treburile. Astazi este la moda de a cauta nod in papura la orice in scopul de a deveni "guru" in acel domeniu. Stai linistit ca un inginer de la TI oricand da clasa la orice DIY-er (cu exceptia inginerilor concediati din aceste firme) pentru ca acel inginer primeste un salar foarte mare si patronul are grija ca acesta sa fie stors pentru fiecare cent. Un DIY-er lucreaza in timpul liber iar inginerul angajat la TI "baga" sigur mai mult de 8 ore de munca pe zi. Deci ajungem la ce am afirmat chiar la inceputul acestui mesaj. Mie mi se pare incorect ca cineva care nu prezinta rezultate practice mai bune sa critice munca altora. Sharky procesorul ala lucreaza in "dijital" alt lucru care le "pute" la astia cu analogicul in creier. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 PCB-ul este prezentat la pagina 25.Observ ca sunt niste mici modidicari.Oricum dupa acel PCB mi-am facut prototipurile. Link spre comentariu
Kreator Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 poti aplica la TI pentru sample-uri precum si la ON semi daca vrei tranzistori.Hai ca m-ati intaratat sa-l fac doar pt comparatie. LME am deja de la NS. @MISA si @MirceaCrisan, puteti sa-mi spuneti, din experienta d-voastra, daca merge decent la +-35V cu o singura pereche de finali? Misa zicea ca-i instabil la tensiuni mici... Ca as aplica pt finali si driveri la ON Semi... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum