zal Postat Iunie 18, 2013 Partajează Postat Iunie 18, 2013 ...Interesant de observat ca, desi realizate în tehnologie hibrida (deci cele mai apropiate de circuitele discrete), circuitele STK au totusi cea mai proasta faima dintre toate.Îmi permit să nu fiu de acord, asta e părerea celor care nu au înţeles cum se exploatează aceste circuite şi au reuşit să le strice sistematic. E drept că au fost şi supraevaluate într-o perioadă.Legat de procesele de fabricaţie, nu au nici o relevanţă dacă schemele sînt aproximativ la fel, vor funcţiona aproximativ la fel, singura problemă e disipaţia temperaturii la cele miniaturizate şi preţul. Celelalte floricele din jurul schemei de amplif nu ajută la sunet, doar la funcţionalitate şi unele protecţii. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 18, 2013 Partajează Postat Iunie 18, 2013 Sa inteleg Zal ca ai incercat un astfel de driver (in speta LME498xx) si vorbesti in cunostinta de cauza.Sau te bazezi pe experienta ta bogata? Refuz sa cred ca te-ai uitat in globul de cristal sau ai dat in cositor ca un user acum cateva pagini de offtopic.Am ajuns sa vorbim de STK-uri ... , danzup (tot respectul) pune si el umarul cu niste materiale care se vor o ironie subtila.Uni am observant ca vorbesc totul despre nimic. E si asta o terapie.Toate cele bune si multa sanatate! Link spre comentariu
UNIX Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Apropos de thd si masuratori, greierasul astazi imi spunea ca a facut un amplificator teoretic perfect stabil cu un thd la 10khz de sper sa nu gresesc sa scap sau sa bag vreun zerou 0,000048% . La sara cica a ajuns pe masurate la 0,001 la 1khz si ca problema cea mai mare la aceste nivele de distorsiuni vin dinspre zgomot si din variatia distorsiunilor cu sarcina. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Sa inteleg Zal ca ai incercat un astfel de driver (in speta LME498xx) si vorbesti in cunostinta de cauza.Sau te bazezi pe experienta ta bogata? Refuz sa cred ca te-ai uitat in globul de cristal sau ai dat in cositor ca un user acum cateva pagini de offtopic.Am ajuns sa vorbim de STK-uri ... , danzup (tot respectul) pune si el umarul cu niste materiale care se vor o ironie subtila.Uni am observant ca vorbesc totul despre nimic. E si asta o terapie.Toate cele bune si multa sanatate!Într-adevăr nu am ajuns la această ultimă minune a tehnicii, LMxxxxx, dar mi-au trecut prin mîini cam toate celelalte proiectate şi făcute pînă prin 1995: AN7060, 7062, uPC1225H, 1270H, 1298V, parcă şi 2561, LM391N-80, -90, -100,STK3041...3081, 3042...3062,TDA7250...Toate sînt soluţii rapide şi ieftine, nu miezul ptr amplifuri de înaltă clasă. Şi cînd văd că în secolul XXI încă se folosesc scheme primitive, vechi de 40 ani, dar vîndute ca ultimul răcnet, mă întreb ce rost mai are pasiunea ptr electronică? Între electronişti cu oarece experienţă nu ar trebui să existe astfel de discuţii, cu începătorii poate.Legat de contradicţia dintre schemele simple şi cele total simetrice, e ca şi cum omenirea nu vrea să evolueze spre Homo Sapiens şi tot insistă cu omul de Neanderthal. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 20, 2013 Partajează Postat Iunie 20, 2013 Sunt discutii fara finalitate. Fac parte din categoria eternelor comparatii: INTEL vs. AMD, Nvidia vs. Ati, Boeing vs. Airbus etc. Unii vor prefera amplificatoare simetrice altii vor prefera amplificatoare cu LMExxxxx etc. Fiecare are motivele lui sa aleaga una dintre topologii. Ar trebui sa apreciem orice realizare finalizata indiferent de topologia aleasa. Fiecare realizare este o etapa si parcurgerea ei trebuie privita cu respect. Link spre comentariu
UNIX Postat Iunie 20, 2013 Partajează Postat Iunie 20, 2013 Zal, ce au schemele actuale in plus fata de cele de acum 40 de ani ? Care-s diferentele dintre ele ? Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 20, 2013 Partajează Postat Iunie 20, 2013 Eu l-as ruga pe Zal sa posteze schema LME-ului daca o stie asa bine.Schema bloc e una, schema finala e alta!Pana una alta cei de la NSC au un produs bine documentat si masurat cu aparatura de calitate in aplicatia practica. Aveti o mie de grafice. Daca vreti sa va masurati cu ei presupun ca aveti si voi un analizor mai de doamne ajuta.ASta lasand la o parte avantajele circuitului integrat vs ceva incropit.Evident ca fiecare alege ce vrea si mestereste ceea ce ii face placere, dar campaniile astea de desfiintare nu isi au rostul in special cand argumentele aduse sunt aberante. Link spre comentariu
UNIX Postat Iunie 20, 2013 Partajează Postat Iunie 20, 2013 Pentru masuratori producatorii de chipuri apeleaza la trucuri, nu folosesc exclusiv aparatura de varf. Cele mai bune aparate de masura nu reusesc sa vada un thd mai mic de 0.0001 in cel mai bun caz. Ca sa poti da cu precizie valoarea thd-ului de 0,000034 cat o regasim la LME49860 de exemplu, se amplifica semnalul iesit din ci-ul masurat asa incat sa se amplifice si distorsiunile. Alta metoda e sa cresti amplificarea ci-ului masurat foarte mult astfel incat sa ramana un castig disponibil cat mai mic , reactia negativa nemaiputand corecta bine semnalul, distorsiunile fiind mari si clar masurabile. Apoi ce s-a masurat se imparte cu factorul de amplificare si rezulta distorsiunile ci-ului. Un diy-er inteligent poate suplini lipsa aparaturii de varf. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 20, 2013 Partajează Postat Iunie 20, 2013 Deci se amplifica semnalul de la iesirea din cip. Odata cu semnalul se amplifica si distorsiunile. La distorsiunile cip-ului se adauga si distorsiunile introduse de amplifcatorul folosit. Pe total vor fi distorsiuni mai mari decat cele produse de cip. Asta inseamna ca de fapt distorsiunile masurate de producatorul cip-ului prin aceasta metoda sunt mai mari decat cele produse de cip. Gresesc undeva?Nu ma prind care e trucul fabricantului de cipuri cand foloseste aceasta metoda. Ce castiga el cand o aplica? Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 20, 2013 Partajează Postat Iunie 20, 2013 e vorba de etalonari si standardizari. Ce iti da NSC in catalog sunt valori de incredere, valori absolute.Ce masori tu, suplinind lipsa aparaturii de varf sunt rezultate relative, valabile doar pe sculele tale.Deci care is tari in clanta si scot aceleasi rezultate ca si NSC ar trebui sa le certifice pe niste scule de scule, nu doar asa pe o placa de sunet. Apoi putem vorbi de comparatii corecte, daca e sa ne intereseze corectitudinea.Si oricum nu aceste zero-uri fac sunetul bun. Ideea e ca integratul e un driver bun care il poti cumpara de oriunde.Sa il compari cu unul vechi doar dupa diagrama structural-functionala mi se pare o aberatie. In felul asta il putem compara si cu un 741 cu ceva protectii, ca doar ca si dragrama tot la fel arata, deci sigur tot le fel se comporta!Vroiam doar sa subliniez avantajele: repetabilitate, disponibilitate, simplitate si de ce nu pret.La toate aceste capitole acest driver e peste.Dar evident ca pt un DIY-er astea nu conteaza asa mult cat placerea mesteritului. Si in final fiecare construieste ce ii place, fie lucru performant, fie neperformant, cat timp gaseste placere in aceasta activitate. Link spre comentariu
UNIX Postat Iunie 20, 2013 Partajează Postat Iunie 20, 2013 Andrei, daca alegi metoda amplificarii semnalului iesit trebuie sa scazi distorsiunile circuitului de amplificare. Metoda asta este mai complexa dar nu intervine asupra circuitului masurat. Cealalta metoda este mai simplu de implementat dar presupune modificarea sau mai precis efectuarea masuratorilor doar la un nivel mare de amplificare. Cu totii stim ca odata cu modificarea amplificarii lucrurile se mai schimba si ele, inclusiv stabilitatea montajului, deci conditiile ar putea sa nu mai fie chiar aceleasi. Oricum, pentru a pentru a face masuratori cu precizie de 0,001 nu sunt conditii excesiv de drastice si se pot face acasa fara probleme. Sharky placile de sunet bune sunt in esenta cam acelasi lucru cu sculele de scule. Daca se combina o placa de sunet buna cu una din metoda de mai sus poti linistit sa masori la 0,001 cu maxima seriozitate.Sunt cateva placi care moasoara ele direct la 0,001 iar daca mai aplici si o amplificare de 10x deja esti OZN. Daca vrei poti sa ramai la 0.001 dar cresti precizia si siguranta a ceea ce masori. Totul tine de inteligenta si cunostiinte pentru ca acum sunt si montaje accesibile ca pret (gen placi de sunet) cu care sa faci treaba buna. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Zal, ce au schemele actuale in plus fata de cele de acum 40 de ani ? Care-s diferentele dintre ele ?În cazul de faţă, vorbind strict de schema audio, nu de restul accesoriilor incluse, nu e nici o diferenţă. Cu 6-7 trz se poate clona acest integrat. Economia e cea care dictează în toate domeniile. Adică progresul, stagnarea sau regresul. Acestea fiind scrise, mă retrag. Link spre comentariu
UNIX Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Zal eu nu ma refer la LME. Ma intereseaza mai degraba sa aflu cam ce pasi s-au mai facut in ultimii ani in zona amplificatoarelor, strict a schemelor care tin direct de amplificarea semnalului, nu de protectii sau alte optionale. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Asta duce la devierea mult de la subiect. Schemele de bază sînt tot vechi, au apărut într-un interval de timp scurt, tot prin anii 70: Leach - 1972, Sansui - 1976... etc. Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 Pai mai ZAL. Care schema se poate inlocui cu 7 tranzistori?Pune-o sa vedem si noi!Ai tu schema din LME? sau te gandesti ca folosesti tu vreo echivalenta cu 7 tranzistori cu biasu reglat dupa Ube, ca doar in mare tot aia face.Ai pus o diagrama structurala/functionala si hop, ai schema de la LME. Serios? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum