Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)

Vizitator bluebit

Postări Recomandate

Uite un exemplu de cablaj profesional cu superdioda plasata exact cum am plasat-o eu.. avand in vedere ca dimensiunile cablajului sunt de 250x100 mm din nou (ambele variante la aceeasi dimensiune) si implicit ale radiatorului ,incalzirea lui va fi intr-o oarecare masura uniforma , deci superdioda va fi la aceeasi parametri ca si montata pe centrul cablaului/radiatorului.. Desigur , cine doreste , in locul pinilor tranzistorului superdioda poate elegant sa puna o mufa quickamp cu 3 pini (din seria MTA100 ) ,iar prin gaura lasata intentionat in cablaj ptr surubul tranzistorului superdioda se trag firele frumos sub cablaj pana la respectivul tranzistor montat de fiecare unde doreste si unde crede ca e mai in contact termic cu finalii..[attachment=0]2r2x4pc.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Solutiile cu adevarat profesionale sunt cu totul altele......imaginea prezentata de tine :nas: nu cred ca este cel mai bun model de urmat... Dj Leco foloseste in modulele LecoAmp Pro ( in schema reala nu cea prezentata de un oarecare user de pe forum ) un model de superdioda gen QSC cu panta dubla pentru compensare termica ( se pare ca la propunerea unui user de pe forum dar solutia finala a fost imbunatatita de Leco ) ......daca ai fi studiat ( ca sa ma laud si eu ... se pare ca in ultimul timp mi-au murit detractorii dar si laudatorii din invidie profesionala :rade: ) proiectul comun AE150S ai fi putut remarca o solutie tehnica de superdioda care face compensare termica cu panta multipla , dependenta de temperatura coroborata cu puterea activa / reactiva pe sarcina si un amplasament fizic pe radiator mai deosebit :) pentru un cuplaj termic cat mai strans cu tranzistorii finali etc ( nu doresc sa mai vars din casa , cine stie cunoaste si va beneficia de avantaje bine , cine , nu , nu :nebun: )........prin solutia adoptata de mine exista si avantajul ca impedanta de intrare a dubletului final va ramane constanta in banda de frecvente audio extinsa Hi End , lucru benefic etajului VAS ......avand la putere mica avand un randament de 55 % si un curent mare de repaus pentru micsorarea distorsiunilor de orice fel dar la puteri mari un curent mai mic , , aproape de functionarea in clasa B , avand un randament mult mai bun , aproape 70% fara pierderea calitatii ( vezi simularea !!! ) .........radiatorul finalilor ramanand aproape cald ( nu fierbinte , la testul cu semnal muzical ), la putere maxima . Totul pur analogic , fara microcontrolere si soft in exces , ca la Krell ! Solutii tehnice si scheme de calitate nu veti gasi pe toate drumurile......de fapt din acest motiv nu va este prea cunoscuta solutia adoptata de mine in proiectul comun AE150S !Aviz amatorilor studiosi !Esti proiectantul sef al amplificatorului , deci poti hotari ( sau nu :rade: ) ce solutie finala vei adopta ( ca schema si amplasare ...cablare ulterioara ) cu costurile de proiectare si realizare fizica necesare , pentru a te incadra onorabil in bugetul impus in caietul de sarcini...faci doar cum doresti !

Link spre comentariu

Solutiile cu adevarat profesionale sunt cu totul altele......imaginea prezentata de tine :nas: nu cred ca este cel mai bun model de urmat...

Dj Leco foloseste in modulele LecoAmp Pro ( in schema reala nu cea prezentata de un oarecare user de pe forum ) un model de superdioda gen QSC cu panta dubla pentru compensare termica ( se pare ca la propunerea unui user de pe forum dar solutia finala a fost imbunatatita de Leco ) ......daca ai fi studiat ( ca sa ma laud si eu ... se pare ca in ultimul timp mi-au murit detractorii dar si laudatorii din invidie profesionala proiectul comun AE150S ai fi putut remarca o solutie tehnica de superdioda care face compensare termica cu panta multipla , dependenta de temperatura coroborata cu puterea activa / reactiva pe sarcina si un amplasament fizic pe radiator mai deosebit :) pentru un cuplaj termic cat mai strans cu tranzistorii finali etc ( nu doresc sa mai vars din casa , cine stie cunoaste si va beneficia de avantaje bine , cine , nu , nu ........prin solutia adoptata de mine exista si avantajul ca impedanta de intrare a dubletului final va ramane constanta in banda de frecvente audio extinsa Hi End , lucru benefic etajului VAS ......avand la putere mica avand un randament de 55 % si un curent mare de repaus pentru micsorarea distorsiunilor de orice fel dar la puteri mari un curent mai mic , , aproape de functionarea in clasa B , avand un randament mult mai bun , aproape 70% fara pierderea calitatii ( vezi simularea !!! ) .........radiatorul finalilor ramanand aproape cald ( nu fierbinte , la testul cu semnal muzical ), la putere maxima .

Totul pur analogic , fara microcontrolere si soft in exces , ca la Krell !

Solutii tehnice si scheme de calitate nu veti gasi pe toate drumurile......de fapt din acest motiv nu va este prea cunoscuta solutia adoptata de mine in proiectul comun AE150S !

Aviz amatorilor studiosi !

Esti proiectantul sef al amplificatorului , deci poti hotari ( sau nu ) ce solutie finala vei adopta ( ca schema si amplasare ...cablare ulterioara ) cu costurile de proiectare si realizare fizica necesare , pentru a te incadra onorabil in bugetul impus in caietul de sarcini...faci doar cum doresti !

Nu mi-a propus nimeni sa fac acea modificare, am facut-o eu, din proprie-mi initiativa, vazind ca la un bias de doar citiva miliamperi, sub 10, la frecventa de 20Khz, sinusoida este curata, am decis sa-l fac sa functioneze clasa AB pina la un anumit nivel al temperaturii radiatorului, apoi trecind in clasaB, iar dupa racire, sa revina in clasa AB.

De aia am obtinut un randament mai mare, fara de clasa AB (stiti voi testele de pe aici), si de aia mi-am permis ca atunci cind am facut testele pe dummy load, cu sau fara cleste ampermetric (la inceput nu aveam), sa fac filme lungi de minute intregi cu etajul final aproape de clipping, fara sa ii las pauze de racire, si fara sa distrug tranzistorii finali, datorita supratemperaturii si iesirii din SOA...

Aceeasi chestie a fost valabila si la testul cu puterea obtinuta din doar o singura pereche de finali, daca era pastrat bias de clasa AB, probabil ca cedau.

Odata cu cresterea temperaturii, desi superdioda actioneaza in sensul micsorarii bias (in incercarea de a mentine bias constant, reglat initial la o valoare prestabilita), deriva termica a superdiodei nu este direct proportionala cu deriva termica a tranzistorilor finali (este mai mica), de aceea solutia folosirea a mai multe elemente cu deriva termica pentru superdioda, este avantajoasa .

Crown foloseste si superdioda, si inca citeva diode inseriate, puse in loc strategic, atit in schema cit si pe radiator.

Pentru a inlatura acest neajuns, inginerii Crown au patentat ODEP, un "artificiu" care cauta sa nu lase tranzistorii finali sa iasa din zona SOA, fara sa dea mutting la supratemperatura, deci lasa ampliful sa mai "cinte" cit mai permite rezerva termica a lui.

Urmariti atent filmuletul ce urmeaza, este foarte interesant!

@ Mircea Crisan, bravo man, stai linistit, cite bilbe si dume, am dat eu prin filmarile mele... :jytuiyu

Link spre comentariu

Tot respectul pentru domnul Mircea si amplificatorul lui, am si eu Lme -urile in sertar si ma asteapta , timp nu e insa mie mi-a plouat graoznic de tare in gura si dupa saramura de mai jos , sincer arata foarte bine pestele, nu stiu ce sursa era dar foarte bine arata gratarul... :aplauze

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Astazi am gasit in cutia postala avizarea pe care mi-a facut-o Posta Romana pentru ridicarea coletului de la wally_gatter. In colet sunt doua cablaje ale amplificatorului cu LME49810. Cel mai tarziu luni le voi ridica de la Posta si ma si apuc de treaba. Multumesc wallly. :da Daca wally_gatter nu are nimic impotriva am sa pun si ceva poze cu cablajele asa cum le primesc si apoi cu ele "populate". :101

Link spre comentariu

Am inceput, dealtfel foarte timid, sa echipez amplificatoarele. Avantajul pe care il am este ca nu trebuie sa ma grabesc sa-l termin :ras: Mai trebuie sa cumpar niste condensatori si am nevoie de radiatoarele mari. Pentru LME-uri voi pune niste radiatoare recuperate. Pun si o imagine cu cablajele aproape virgine. Vreau sa mentionez ca toate meritele in ceea ce priveste proiectarea si realizarea cablajelor ii revine colegului nostru wally_gatter caruia tin sa-i multumesc. :da Daca ajung prin zona lui promit sa fac cinste cu o bere icon_jook

Ca prefinali voi folosi MJE15030/15031 cu patru perechi de finali NJW21193 si NJW21194. LME49810 le am de la flores72 care a fost foarte amabil si mi le-a donat. Tin sa-i multumesc si lui.

Posted Image

Link spre comentariu

Pai, s-a renuntat la realizarea cablajului la fabrica?Asta este prototipul sau varianta finala?Sunt si ei interesat.Toate cele bune,Mircea.

Cred ca pentru a le face la fabrica trebuia sa ne adunam cu vreo 50 de cablaje sau mai mult. Din pacate usor, usor unii au renuntat sa mai fie interesati asa ca era greu sa adunam 25-30 de doritori. Nu cred ca putem spune ca este varianta finala ci doar ca este printre primele prototipuri.Mie imi place cum a iesit cablajul. O sa fac doar niste mici ajustari pe partea de control al curentului de bias.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări