andreivlad1999 Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Credeam ca exemplele grafice sunt pentru cei ce nu inteleg fenomenele (eu de ex, vreau sa inteleg, multumesc!)N-as pune semireglabilul intre baza si colector, daca se intrerupe cursorul (ce cosmar!), ar creste tensiunea pe superdioda, n-ar fi sanatos ptr finali.Dioda aia trebuie si ea pusa pe radiator, presupun.Dioda trebuie pusa astfel incat sa urmareasca temperatura finalilor si o varianta ar fi ca ea sa fie pusa pe radiatorul acestora. O alta varianta pe care am vazut-o intr-un amplificator japonez era cu dioda lipita pe terminalul "colector" al unuia din finali. Probabil ca japonezii au considerat ca transferul termic dintre joctiune si terminalul "colector" este mai rapid decat cel dintre jonctiune si radiator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Eu am amplificatorul cu LME49810 facut cu thermaltrak si fara superdioda. In configuratia cu driver si finali(fara pre-driveri) daca se inseriaza doar patru diode thermaltrak si un semireglabil atunci amplificatorul este subcompensat termic. O solutie eleganta pe care a sugerat-o cineva este sa se inserieze cu cele 4 diode o dioda Schottky cum ar fi de exemplu BAT42. Compensarea termica devine mult mai apropiata de cea necesara protejarii eficiente a finalilor. Bineinteles ca BAT42 trebuie pusa pe radiatorul finalilor astfel incat sa urmareasca temperatura acestuia.Esti in totala eroare...Tensiunea la capetele superdiodei trebuie sa fie fix tensiunea echivalenta a Ube-urilor din dublet sau triplet.Tranzistorii T.T. au fost special conceputi sa se "autocompenseze", la fel si integratul LME...LME-ul are doua diode interne in serie cu superdioda pentru a compensa jonctiunile primilor tranzistori(dublet sau triplet)... Daca ai dublet inseamna ca la pinii 11, 12 trebuie sa gasim doua diode si un semireglabil pentru a putea compensa Ube-urile finalilor, daca avem triplet inseamna ca trebuie sa gasim 4 diode inseriate si un semireglabil pentru a putea compensa Ube-urile prefinalilor si a finalilor...Daca avem un numar mai mare de finali, se conecteaza in serie pe grupuri de 2-4 diode care se pun apoi in paralel... Nu conteaza care grup de diode va actiona, prioritatea fiind a transistorilor care se incalzesc cel mai tare... Prin aceasta metoda se corecteaza diferenta mare de temperatura de la baza radiatorului la partea de sus a radiatorului care intotdeauna va fi mai fierbinte...Deasemenea trebuie luata in calcul tensiunea Ube a tranzistorului din superdioda atunci cand folosim un tranzistor la superdioda...Dau un exemplu de greseala vazuta pe diyaudio.com.Au copiat superdioda de la Leach crezand ca e un miez, dar au implementat total incorect in cazul acestui integrat.La Leach avem triplet si superdioda formata din 4 diode montate pe radiatori + tensiunea Ube a tranzistorului regulator din superdioda, inseamna 1 Ube + 4 Uak, mai putin cu un Ube decat cele 6 Ube-uri din triplet, deci un reglaj al superdiodei ar face ca totul sa lucreze cat se poate de corect.Acesasta superdioda nu ar putea functiona corect daca o implementam la LME deoarece avem 1 Ube + 4 Uak + 2 Uak-uri(diodele interne in serie cu superdioda)... deci avem 7 jonctiuni care trebuie sa compenseze 6 Ube-uri... ceva nu se leaga )Superdioda poate fi asemanata unui stabilizator paralel. In cazul de mai sus nu poate stabiliza deoarece se cere ca tensiunea de iesire sa fie mai mare decat tensiunea de referinta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Exemple de crasa prostie la acest tip care a facut furori pe diyaudio.com... http://www.pansonaudio.com/initial_lme49810.htm Are cate 4 si chiar 8 diode inseriate de la tranzistorii T.T. ... Acele diode trebuiesc grupate cate doua in serie si puse doua sau 4 grupuri in paralel, restul face superdioda... Nu-i suficient sa concepi si sa realizezi module frumoase, ele mai trebuie sa fie si functionale... Important de mentionat este faptul ca la 4 jonctiuni inseriate e posibil sa fie ok, sa functioneze la o limita acceptabila, dar total incorecta. Diodele din tranzistorii T.T. au o cadere de tensiune mai mica decat jonctiunea tranzistorului T.T., la fel si diodele din LME si daca adunam appx 0,1V x 6 ne da exact acel Ube in plus ce trebuie compensat, dar e chiar la limita la care termocompensarea devine ineficienta si ambalarea nu prea poate fi evitata... Dealtfel cineva pe diyaudio chiar a reclamat acest aspect... Nu am habar cum face tipul la cele 8 jonctiuni inseriate, cred ca le face scurt la terminale Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Esti in totala eroare... Tensiunea la capetele superdiodei trebuie sa fie fix tensiunea echivalenta a Ube-urilor din dublet sau triplet. Nu sunt in eroare. Sunt insa de acord cu tine in ceea ce priveste a doua afirmatie. Daca ne vom uita la schema bloc a LME-ului vom vedea ca la iesire avem doi pre-driveri iar cele doua diode incorporate sunt inseriate in baza unuia dintre tranzistori. Ele se inseriaza apoi cu diodele Thermaltrak( 4 la numar in montajul meu). Eu avand dublet am patru jonctiuni BE. Acestea se adauga la cele doua jonctiuni din iesirea LME-ului si fac in total 6 jonctiuni adica o cadere totala de tensiune pe jonctiuni de 6x0.55-0.6V=3.3-3.6V pentru ca finalii sa lucreze in clasa AB. 1.2 V din aceasta tensiune sunt asigurati de caderea pe cele doua diode din LME. Raman de asigurat diferenta de 2.1-2.4V pentru a se asigura tensiunea de polarizare a finalilor la valori de 0.55-0.6V. Curentul ce curge intre pinii BiasM si BiasP este de aproximativ 2.1mA. La acest curent si la o temperatura de 40 grade celsius a radiatorului avem o cadere de 0.45V per dioda Thermaltrak, cadere masurata cu un multimetru UniT-58D. Pentru 4 diode TT rezulta deci o cadere totala de 4x0.45V adica aproximativ 1.9V. Daca se inseriaza si a cincea dioda tensiunea totala pe acestea este de 2.45V deci Vbe finali depaseste 0.6V iar finalii vor lucra foarte fierbinti. Pentru asta am preferat sa inseriez o dioda Schottky deoarece ea are o cadere de tensiune de 0.3V astfel incat pe total am o cadere pe diode de 2.2V si un curent de mers in gol de 80mA pe fiecare pereche de finali. Ideea cu Schottky nu este a mea ci este preluata de la altcineva. In sprijinul celor spuse de mine mai vin cu un argument: am un amplificator cu LME49810, in configuratie driver si finali, care functioneaza cu 4+1 diode in bazele driverilor la un curent de mers in gol de 80mA/pereche. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Mare smecherie.......merge si fara Schottky......pui un radiator cat mai eficient si gata . Esti direct in liga I exact ca Nelson Pass ! Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Nu am habar cum face tipul la cele 8 jonctiuni inseriate, cred ca le face scurt la terminale Exact asta recomanda Panson in nota de aplicatii privitoare la reglarea curentului in gol. El are la vanzare mai multe kit-uri modulare pe care le-a gandit astfel incat cei care le cumpara sa-si aleaga topologia preferata(triplet sau dublet) sau chiar la unele variante numarul de perechi/final. Functie de topologie si de preferintele cumparatorului se poate alege varianta cu multiplicator Vbe sau varianta cu diode inseriate. Diodele nefolosite trebuiesc scurtcircuitate dupa cum spune el in nota de aplicatii si pe diyaudio.com. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Da...Eroarea se mentine intr-o masura mai mica )Sincronismul a fost perfect, am raspuns inaintea ta cu doar o fractiune de secunda )Se pare ca tu tot triplet ai, nu dublet...Dealtfel observ ca nu e capabil integratul ca comande direct finali.Cele doua diode din LME nu sunt inseriate cu vreun "predriver" ci cu superdioda care e conectata intre bazele "predrive-rilor".Nu inteleg de la tine daca in superdioda ai sau nu tranzistor sau daca ai doar diodele din tranzistorii T.T. .Daca ai doar diodele din T.T. e cat se poate de ok fara a mai pune vreo dioda Schottky, o alta idee aberanta si de neinteles, e suficient doar un semireglabil... Am deja 4 diode in contact cu radiatorul, de ce mai trebuie inca una ???!!!Daca ai tranzistor totul e la limita si nu agreez aceasta idee, pentru o functionare corecta fiind necesar sa se faca scurt unei diode din T.T. ... Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Mare smecherie.......merge si fara Schottky......pui un radiator cat mai eficient si gata . Esti direct in liga I exact ca Nelson Pass !Ai dreptate in ceea ce priveste faptul ca puteam sa pun niste radiatoare mai eficiente. Dar mie mi-a placut mai mult varianta cu Schottky pentru ca imi mentine curentul de mers in gol mai stabil in intervalul de temperaturi de 25-60 de grade Celsius, variatia caderii de tensiune pe rezistentele din emitori fiind de 3mV adica 5 % . Cu doar patru diode inseriate si semireglabil variatia caderii de tensiune pe rezistente, in acelasi interval de temperatura, era de 8 mV adica aproape 15%. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 El are la vanzare mai multe kit-uri modulare pe care le-a gandit astfel incat cei care le cumpara sa-si aleaga topologia preferata(triplet sau dublet) sau chiar la unele variante numarul de perechi/final. Functie de topologie si de preferintele cumparatorului se poate alege varianta cu multiplicator Vbe sau varianta cu diode inseriate. Diodele nefolosite trebuiesc scurtcircuitate dupa cum spune el in nota de aplicatii si pe diyaudio.com.A gandit mult cum sa faca un mare rahat...Era cu mult mai simplu sa conecteze cate 4 diode in serie si apoi sa le conecteze in paralel, tot grupul inseriat apoi cu un semireglabil, dealtfel aceasta fiind recomandarea celor de la ON Semi.Daca insa dorea neaparat tranzistor la superdioda era atat de simplu sa conecteze doar cate doua diode in serie(Una de la N si una de la P) si apoi toate cele 2 sau 4 grupuri in paralel, totul conectat Colector/Baza la transistorul din superdioda si atunci facea un lucru cu adevarat profesionist.Nu conta cate perechi de finali punea in paralel, ca aveai o pereche sau ca aveai zece perechi, reglajul curentului de repaos functiona impecabil.Dealtfel am mai explicat, nu conteaza care actioneaza primele din grupul diodelor in paralel, inseamna doar ca in acea zona temperatura este cea mai mare si activeaza implicit compensarea...E ca si cum ai avea 10 superdiode conectate in paralel si pozitionate in 10 locuri pe radiator... Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Da...Dealtfel observ ca nu e capabil integratul ca comande direct finali.Cele doua diode din LME nu sunt inseriate cu vreun "predriver" ci cu superdioda care e conectata intre bazele "predrive-rilor".Nu inteleg de la tine daca in superdioda ai sau nu tranzistor sau daca ai doar diodele din tranzistorii T.T. .Daca ai doar diodele din T.T. e cat se poate de ok fara a mai pune vreo dioda Schottky, o alta idee aberanta si de neinteles, e suficient doar un semireglabil...Daca ai tranzistor totul e la limita si nu agreez aceasta idee, pentru o functionare corecta fiind necesar sa se faca scurt unei diode din T.T. ...Noi doi am cam monopolizat acest subiect asa ca dupa ce voi raspunde acestui mesaj ma voi abtine o perioada ca sa nu devin enervant pentru ceilalti forumisti.Spre deosebire de LME49811, care poate lucra doar cu darlingtoni sau cu bipolari in configuratie dublet ori triplet, LME49810 poate comanda direct finali deoarece poate livra 60mA pe iesire desi National recomanda sa nu depasim 50mA. Cu finali din seria MJW3281/1302 avand Hfe=80 putem obtine un curent maxim de colector Ic=80x0.05 adica 4A ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru un amplificator de peste 100W alimentat la +/-50V.In montajul meu nu am tranzistor pentru Vbe am doar 4 diode TT si Schottky. Nu am nici semireglabil deoarece este suficientam considerat ca un curent de mers in gol de 80mA/pereche este suficient.Legat de ideea "aberanta" cu Schottky am raspuns in postul anterior: cu TT+Schottky compensarea temperaturii este mai buna, curentul de mers in gol fiind mult mai stabil, decat doar cu diode TT si semireglabil. Asa a rezultat din masuratorile pe care le-am facut si la care am folosit un multimetru, un termometru de contact cu afisaj digital si o suflanta de aer cald cu care am incalzit radiatoarele finalilor. Link spre comentariu
flores72 Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Da...Dealtfel observ ca nu e capabil integratul ca comande direct finali.Cele doua diode din LME nu sunt inseriate cu vreun "predriver" ci cu superdioda care e conectata intre bazele "predrive-rilor".Nu inteleg de la tine daca in superdioda ai sau nu tranzistor sau daca ai doar diodele din tranzistorii T.T. .Daca ai doar diodele din T.T. e cat se poate de ok fara a mai pune vreo dioda Schottky, o alta idee aberanta si de neinteles, e suficient doar un semireglabil...Daca ai tranzistor totul e la limita si nu agreez aceasta idee, pentru o functionare corecta fiind necesar sa se faca scurt unei diode din T.T. ...Noi doi am cam monopolizat acest subiect asa ca dupa ce voi raspunde acestui mesaj ma voi abtine o perioada ca sa nu devin enervant pentru ceilalti forumisti.Spre deosebire de LME49811, care poate lucra doar cu darlingtoni sau cu bipolari in configuratie dublet ori triplet, LME49810 poate comanda direct finali deoarece poate livra 60mA pe iesire desi National recomanda sa nu depasim 50mA. Cu finali din seria MJW3281/1302 avand Hfe=80 putem obtine un curent maxim de colector Ic=80x0.05 adica 4A ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru un amplificator de peste 100W alimentat la +/-50V.In montajul meu nu am tranzistor pentru Vbe am doar 4 diode TT si Schottky. Nu am nici semireglabil deoarece este suficientam considerat ca un curent de mers in gol de 80mA/pereche este suficient.Legat de ideea "aberanta" cu Schottky am raspuns in postul anterior: cu TT+Schottky compensarea temperaturii este mai buna, curentul de mers in gol fiind mult mai stabil, decat doar cu diode TT si semireglabil. Asa a rezultat din masuratorile pe care le-am facut si la care am folosit un multimetru, un termometru de contact cu afisaj digital si o suflanta de aer cald cu care am incalzit radiatoarele finalilor.MultumescCu ultimile posturi ati reusit sa indepărtati useri normali---oameni obisnuiti care fac comparatia intre pretul de pe forum si cel de la chinez, stiti voi la care chinez ma refer.Propun in continuare o dezbatere in care sa se demonstreze de ce 1+1 este egal cu 2.Daca puteti cu toate ca este greu de demonstrat.Asa vom demonstra cat de destepti suntem si cat de prosti sunt unii forumisti si o sa facem si placerea unui moderator de pe forum, stie el care.Eu zic sa renuntam la proiectul practic si sa facem doar o lunga polologhie in care sa aratam cat de bine ne pricepem la electronica dezbatand proiectul in sine iar la sfarsit o sa ne vom alege cu mandria noastra propie.Dar vom avea o părere buna despre noi.OKEu renunt , dar totusi voi face acest amplif după alta schema / pcbVa urez succesuri.Totusi nu as vrea sa va razbunati pe mine --moderatori-caci vreau sa imi păstrez contul pe acest forum, consider ca inca sunt multi oameni deosebiti pe aici.Promit sa nu mai deranjez cu posturi inutile ca acesta si rog moderatori sa ma scuze de off topic Link spre comentariu
player4 Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 discutiile de aici, pana acum s-au purtat cat se poate civilizat [cel putin in comparatie cu posturile (incluzandu-le pe cele sterse) de pe PSA150]. cred ca discutiile evolueaza in sensul gasirii unor solutii optime , insa modurile de abordare difera ... Link spre comentariu
TITI Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Zic sa ne calmam cu totii si daca sunt unii dintre noi care stiu mai mult (DCE - dispozitive si circuite electronice ) decat restul lumii nu e asa rau, pur si simplu e important sa ajungem la o solutie nemteasca, gandita un an de zile si apoi aplicata cu succes intr-o saptamana, serios rabdarea are si ea avantajele ei..........Mesajul a fost cat se poate de serios , nu e o aroganta. Nu cred ca integratele sau tranzistoarele ruginesc in dulap si nici ca toata lumea nu avea la ce sa asculte muzica ....aveti putintica rabdare..... Link spre comentariu
franzm Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Ideea cu dioda Schottky a aparut (pe diyaudio) din cauza ca tensiunea pe diodele TT la lotul respectiv de tranzistoare nu s-a incadrat in limitele specificate (era prea mare). Asa ca s-a inlocuit o dioda TT cu una Schottky (ideea a fost folosita si de catre Sanken la versiunea lor de TT Darlington). Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Cu ultimile posturi ati reusit sa indepărtati useri normali---oameni obisnuiti care fac comparatia intre pretul de pe forum si cel de la chinez, stiti voi la care chinez ma refer.Daca cumva va referiti la mine atunci imi cer scuze ca am lasat aceasta impresie. Intentia mea nu a fost sa indepartez userii obisnuiti, printre care cu onoare ma situez si eu, sa se implice intr-un proiect nou. De aceea am si considerat la un moment dat ca e bine sa ma abtin o perioada. Intentia mea nu a fost nici sa fac userii obisnuiti sa se indrepte catre PCB-urile acelui chinez.Imi pare rau ca nu doriti Domnule flores_72 sa mai participati la acest proiect. Sper ca wally_gatter il va continua pentru acei useri care doresc sa il aplice. Eu raman interesat de schema lui wally tocmai pentru ca este diferita de cea pe care am folosit-o eu. Nu vreau sa-l dirijez pe wally sa faca cablajul ca fiind o replica a schemei amplificatorului pe care il am deja pentru ca atunci pentru mine proiectul acesta nu ar mai prezenta interes. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum